Bence konuyu açan arkadaşa fazla yüklenilmiş.
Kimsenin grafikerlerin, tasarımcıların mesleğini elinden almaya niyeti yok, zaten başaramaz da.
Tasarımcılık bir sanat ve tecrübe işi, bunun farkındayım.
Ama,
Kimse kimsenin işini yapmasın, herkes kendi işini yapsın konusuna katılmıyorum.
Meslek elden gidiyor endişelerini de anlayamıyorum.
Ben makina mühendisiyim, argede de çalıştım, yıllarca makina tasarımı, mekanik tasarım ile uğraştım. Şimdi farklı bir konuda ithalat üzerine çalışıyorum. Benim yapabileceklerimi yapan herkese karşı saygı duyarım, deneyenlere de.
Merak edenlere ve fikir soranlara da elimden geldiği kadar da yardımcı olmaya çalışırım.
Birisi bir proje ile uğraşıyorsa ve ben gördüğümde aklıma bir fikir gelirde hemen önerimi söylerim. Kullanır veya kullanmaz. Bundan maddi bir beklentim de olmaz.
Bir mobilya gerektiğinde (dolap, vitrin, tv ünitesi vs.) kendim yaparım, mobilyacıya gitmem. Yatar tezgah dahil çoğu mobilya atölyesi makinasını satın aldım, hobi olarak seviyorum.
Ama bu beni mobilyacı yapmaz, yapsa yapsa meraklı yapar.
İşyerinde demir doğrama işi gerektiğinde canavarı elime alır keser, kaynak makinasını alır kaynağı yaparım.
Ama bu beni kaynak ustası yapmaz.
Gerekirse torna tezgahının başına geçer ayarlarını yaparım, ki eskiden yaptım
Ama bu beni torna ustası yapmaz.
Eski şirketimin web sitesinin tasarımını kendim yapmıştım. Çünkü birkaç firma ile görüştüm, hiçbirinde beğendiğim bir öneri gelmedi. Sonra kendim bilgisayarın başına geçtim ve içime sinen bir site yaptım. Belki güzel bir site değildi, grafik tasarım olarak başarılı değildi, basit html bir siteydi, ama benim beklentimi karşılıyordu. Ben bir web tasarımcısı falan değilim, sadece meraklı biriyim.
Belki de mesleğimin getirdiği bir şey, fazla meraklıyım ve gözlemlemeyi, incelemeyi, denemeyi ve öğrenmeyi severim.
Özetle bilgi paylaşıldıkça değerlidir.
Tekrarlamak istiyorum, grafik tasarım bence gerçekten bir sanattır. Bir makina mühendisi olarak benim yapamayacağım bir iştir. Ama fikir soran birinin de bu kadar terslenmesini de çok doğru bulmuyorum.
Saygılarımla