Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Kendini aşmış AI dosyası

cevizmx

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar,
Bir arkadaşım içerisinde 200 'e yakın path olan bir ai gönderdi. Bunu kullanarak bir baskı yapmaya çalıştığı için pdf olarak gönderdim. Ancak 8Gb ramli bilgisayarda bile pdf dosyasını açınca adeta çizim yapar gibi önce pathleri çiziyor, sonra gradient uyguluyor.
PSD 'ye atayım dedim ki 3-4 dk alıyor dosyayı kaydetmesi :'( bu kez de boyutlar uymuyor.
Yani resmin boyutlarını illustrator'da ayarlayıp edit edilemez bir formaya soksam ve onca path 'den kurtulsam dedim onu da başaramadım.
Dosya boyutu şaka gibi, 40Mb :( ki sadece vektorel çizimler var.
Dosyanın ekran görüntüsünü ekliyorum, belki bu tarz birşey ile karşılaşmışsınızdır.

konu hakkında yardımcı olabilecek biri varsa çok sevinirim.

vektord.png

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
1. Adobe indesigni açın ve ai belgesini placeleyin. O şekilde pdf/vb yapın.
2. Dosyanın uzantısını pdf oalrak değiştirin ve acrobat prodan jpeg tiff vb gibi export yapın.
3. Bunları başka makinada yapın.
4. Mümkünde macintosh bilgisayar kullanın.
5. Pc kullanıyorsanız en az 2 ayda bir format atın.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Eğer programınız C'ye yüklü ise bu şekilde sorun çıkması normaldir. Genelde D'ye veya diğer alanlara programlarınızı yükleyin.

Kullanılan Lens ve efektler maalesef dosya boyutunu bu şekilde şişirebilir. Maşallah arkadaşınızda Ai içindeki ne varsa kullanmaya çalışmış:) Dosyaya tıklayarak program ile beraber değil, programı açtıktan sonra Open (ctrl+O) ile açın.

Ve mümkünse yoğun işlem yapan bilgisayarınızı bu işlemler öncesi restart yapmayı unutmayın.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Eğer programınız C'ye yüklü ise bu şekilde sorun çıkması normaldir. Genelde D'ye veya diğer alanlara programlarınızı yükleyin.

Kullanılan Lens ve efektler maalesef dosya boyutunu bu şekilde şişirebilir. Maşallah arkadaşınızda Ai içindeki ne varsa kullanmaya çalışmış:) Dosyaya tıklayarak program ile beraber değil, programı açtıktan sonra Open (ctrl+O) ile açın.

Ve mümkünse yoğun işlem yapan bilgisayarınızı bu işlemler öncesi restart yapmayı unutmayın.

Programların D yani sistem dışı bir diske yüklenemesi gerektiğini sizden duyuyorum. Yalnız bu windowsun çalışmaya yapısına terstir. Çünkü siz programınızı D'ye dahi kursanız o sistem için onlarca, yüzlerce irili ufaklı dosya atacaktır. Kısa bir süre sonra da bol miktarda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ai'de efekt ve benzeri etkiler aslında dosya boyutunu şişirmez aksine daha küçük tutar. Eğer onları expandlar yani sıradan pathe dönüştürseniz asıl o zaman daha çok dosya şişer. lens efekt olayıda aide mevcut değil.

Arkadaşın sorunu büyük ihtimalle şişmiş formatı gelmiş bir windows ve yanlış dosya kullanımı

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Programların D yani sistem dışı bir diske yüklenemesi gerektiğini sizden duyuyorum. Yalnız bu windowsun çalışmaya yapısına terstir. Çünkü siz programınızı D'ye dahi kursanız o sistem için onlarca, yüzlerce irili ufaklı dosya atacaktır. Kısa bir süre sonra da bol miktarda sorunlarla karşılaşabilirsiniz.

Ai'de efekt ve benzeri etkiler aslında dosya boyutunu şişirmez aksine daha küçük tutar. Eğer onları expandlar yani sıradan pathe dönüştürseniz asıl o zaman daha çok dosya şişer. lens efekt olayıda aide mevcut değil.

Arkadaşın sorunu büyük ihtimalle şişmiş formatı gelmiş bir windows ve yanlış dosya kullanımı

:) C sadece windows işletim sistemine bırakılırsa bilgisayarın işlem yapabilme özelliği daha da artacak haliyle bahsettiği 8 GB'lik Ram kendine gelecektir. Programları kurarken buşuna sormuyor nereye yükleyelim diye:) tabi bu sadece PC makineler için geçerli. Program sırasında attığı irili ufaklı klasörler topu topu 60 MB'yi geçmemektedir. Yani windows'u bir yandan bilgisayarı çalıştırayım, bir yandan işletim sistemi sorunsuz gitsin, bir yandan da programlar çalışsın yükünden kurtaran bir durum. Ben Pc kullanıyorum ve sorunsuz şekilde yıllardır bu şekilde.

Expand zaten genişletmek anlamında:) Sıradanlığı bozar:) en basitinden deneme yanılma yoluyla yaptığım vektörel 523 kb iken, expand yapınca 1.89 MB olmuş durumda. Haliyle daha genişledi.

Sizinde söylediğiniz gibi, çalışmanın tamamına (efektler, lensler..) expand uygulandığından ve çalışma alanı geniş ise olacaklar sadece dosya büyüklüğüne çıkıyor.

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
:) C sadece windows işletim sistemine bırakılırsa bilgisayarın işlem yapabilme özelliği daha da artacak haliyle bahsettiği 8 GB'lik Ram kendine gelecektir. Programları kurarken buşuna sormuyor nereye yükleyelim diye:) tabi bu sadece PC makineler için geçerli. Program sırasında attığı irili ufaklı klasörler topu topu 60 MB'yi geçmemektedir. Yani windows'u bir yandan bilgisayarı çalıştırayım, bir yandan işletim sistemi sorunsuz gitsin, bir yandan da programlar çalışsın yükünden kurtaran bir durum. Ben Pc kullanıyorum ve sorunsuz şekilde yıllardır bu şekilde.

Expand zaten genişletmek anlamında:) Sıradanlığı bozar:) en basitinden deneme yanılma yoluyla yaptığım vektörel 523 kb iken, expand yapınca 1.89 MB olmuş durumda. Haliyle daha genişledi.

Sizinde söylediğiniz gibi, çalışmanın tamamına (efektler, lensler..) expand uygulandığından ve çalışma alanı geniş ise olacaklar sadece dosya büyüklüğüne çıkıyor.

Siz hangi diske yüklerseniz yükleyin kurulan her yazılım yüzlerce DLL ve benzeri dosyayı sistem diski içine koyar. Çünkü yazılımlar ancak bu şekilde çalışır. Yani C diskine program yüklemeyerek riskinizi iki kat arttırıyorsunuz. Aniden C'ninde bir sorun olsa elbet herşey gider. Ama D diskinize giderse de her şey gider bence hiç gereği yok. Tabi sizin kararınız sonuç olarak. (Windows nereye yükliyim sorusunu diskleriniz dolarda birşeyi yine de yüklemek zorunda kalırsanız diye alterntif yaratma amacıyla soruyor)

Bu sorunun en kolay cevabı id+ ai çalışmasıyla çözülür amma bir fotorafçıda indesign olma ihtimali düşüktür sanırım. Yada fotoşop içine de place yapabilir.

cevizmx

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
@Feylosoft
2. Dosyanın uzantısını pdf oalrak değiştirin ve acrobat prodan jpeg tiff vb gibi export yapın.
önerisi için teşekkür ederim. Bende MacBook Pro da var, ona ID trial indirip deneyeceğim.
Photoshop 'a place deyip onayladığımda alması hayli uzun zaman aldı ve boyutu da illustator'dakine göre farkı.
Sonuç olarak ID 'de PDF olarak atmam ile AI 'den pdf expot etmemin ne gibi bir farklı var?
ID 'ye attığım zaman kalitede bir sıkıntı olur mu acaba?

Bir de feylosoft path 'ler yüzünden şişmiş demişsin. Evet, ayen sorun o. Gruplar altına gruplar yaratılmış ve o kadar çok path var ki, o dalga formu pathler çoğaltılarak oluşturulmuş. O path'lere bir çözüm bulunabilir mi? Hani birleştirsem, sabitlesem onları bir bütün haline getirebilsem :)

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Arkadaşlar fikirleriniz için çok teşekkür ederim.
@Feylosoft
önerisi için teşekkür ederim. Bende MacBook Pro da var, ona ID trial indirip deneyeceğim.
Photoshop 'a place deyip onayladığımda alması hayli uzun zaman aldı ve boyutu da illustator'dakine göre farkı.
Sonuç olarak ID 'de PDF olarak atmam ile AI 'den pdf expot etmemin ne gibi bir farklı var?
ID 'ye attığım zaman kalitede bir sıkıntı olur mu acaba?

Bir de feylosoft path 'ler yüzünden şişmiş demişsin. Evet, ayen sorun o. Gruplar altına gruplar yaratılmış ve o kadar çok path var ki, o dalga formu pathler çoğaltılarak oluşturulmuş. O path'lere bir çözüm bulunabilir mi? Hani birleştirsem, sabitlesem onları bir bütün haline getirebilsem :)

Şimdi siz bu işi yekpare kullanmayacakmısınız neden aide açmak istiyorsunuz onu anlamadım. İş açılır bir hale geldikten sonra jpegde olsa sorun yoktur.

Id'de açıp pdf, tiff, jpeg yada ne gerekiyorsa vermek çok daha kolaydır. O yüzden öyle söyledim. "ID çok daha hızlı çalışır"
Nasıl PDF ettiğinizin çok büyük önemi var. Atıyorum ID'den ps uzantılı çıktı alın ve onu distillerde pdfe çevirin büyük ihtimalle çok daha küçük bir PDF dosyanız olur. Tabi PDF olması şartsa bence Tİff verin geçin.

Fotoşopta doğru çözünürlükte çalışırsanız boyut problemi olmaz. dosyayı 300 DPI olarak açın.