arkadaşlar burada iki kesim fikirlerini beyan ediyor,
birincisi 50-10 liraya tasarım yapan veya yapmak zorunda kalan fakat Tasarım.. denilen uçsuz bucaksız yolun daha tarifini bilmeyenler..
ikincisi gerçekten bu işe emek veren, eğitimini almış ve hakkını vererek ve alarak yapanlar..
ben bu işe ilk başladığımda yukarıdaki yorumların bazılarında da belirtildiği gibi birkaç programı biraz bilerek tasarım yaptığımı sanarken 250 liraya logo tasarlıyordum!!! fakat daha sonra bunun gerçekten hem kendi emeğime hem de bu işi gerçekten hakkııyla yapan diğer meslektaşlarıma çok büyük saygısızlık olduğunu anladım, zamanla aldığım eğitim, yaptığım çalışmalar ve çalıştığım şartlar farklılaştıkça herşey değişti ve Tasarım ın ne kadar önemli ve değerli olduğunu kavradım.
şuanda abartmıyorum aç kalsam, sokakda yatsam 50 liraya logo yapmam çünkü bu benim kendime ve işime olan saygımın bittiği andır, ki insan kendisine olan saygısnı yitirdiğinde bitmiştir diye düşünüyorum...
fiyat konusuna gelince, tabiki logoyu isteyen firmanın durumuna, şartlarına ve kuurmsal yapısına gore çok büyük farklılıklar gösterir, arçeliğe 200 bin dolara logo yapabilirsiniz gayet normal ama türkiyede büyük olarak adlanrılan birçok firma için bu rkam çok abartılıdır. aynı zamanda başka bir firmaya 2000 liraya logo yaparsınız bu da birçok firmaya çok abartılı bir rakam olarak görünebilir.
zaten 50 - 100 liraya logo yaptırmak isteyen insanlar ya matbaalara gidip orada çalışmaları yapan arkadaşlardan rica ederek ücretsiz veya çok düşük ücretlere logo yaptıryorlar, ya da kendileri kalemle çizdikleri hiçbir kurumsal kimliği yansıtamayacak şekilleri çevresinde photoshopdan azçok anlayan mahallenin çocuklarına faln yaptırıyorlar.
logo bir firmanın herşeyidir.... tüm kurumsal kimliği logonun üzerine kuruludur... gayet kurumsal bir firmayı logosu yüzünden hiç kaale almayabilirsiniz veya tam tersi olarak bir küçük esnafın öyle bir logosu vardır ki siz onu kurumsal ve çok kaliteli bir firma sanabilirsiniz bu kadar büyük farklılıklar yaratabilir logo bir firma için ve bu farklılıkların değeri 50-100 liraysa bu işi bırakalım derim..
ayrıca kimse burada ne anılla ne de birbaşkasıyla tartışmıyor sadece 50 liraya logo yapan birisi önce kendisine sonrada bizlere çok büyük saygızıslık ediyor, anıl henüz bu piyasanın içinde olmadığı için ve kendisi de tasarımcı olmadığı için ki olmak için büyük çaba gösterdiğine eminim, böyle bir rakam söyledi üzerine gitmenin anlamı yok ..
konunun aslı herkes kendi değerini bilir. herkes yapığı işe bir değer biçer. bana birisi gelip de sana bu işleri yaptıracağım ama logomu da 50 liraya yap dese ozaman o kişiyle ne kadar büyük firma olursa olsun çalışmam çunkü mutlaka yapılan diğer işlerin de değeri onun gözünde 50 lira bile olmayacak belki..
uzun oldu sanırım biraz hatta belkik fevri davranıyorum ama ben 50 liraya logo yapan bir tasarımcıyı sanki piyasaya küfür ediyor gibi görüyorum..
lütfen saygı gösterin bu işe gerçekten emek veren ve gerçekten Tasarım yapan herkese.. ilk başta kendinize!!