uzun yazima, basima gelen bir olayla baslayayim sadece orneklendirmek icin;
geçenlerde bir arkadaşım aradı çalıştığı profesyonel firmadan ayrılıp kendi firmasını kurmuş bana telefon açtı logo için, ben de en az 1000 verir misin dedim?
ver(e)meyecegini söyleyince, ben de ona git dafont'da firma ismini yaz, oradaki fontlardan birini begen onu kullan ve matbaacina gotur dedim, o da onu yapti ve cok memnun
simdi bunu neden anlatiyorum,
logo bir simgedir sadece ama bunu ruhunu veren "tasarimdir"
ama teknik olarak aaa-logo gibi sablon programlari ile ayni simgeyi paylasan binlerce firmadan biri olmak da logo sahibi bir firma icin tercihtir
dafont'dan sectigi fontu logo yapmak da tercihtir -bizim arkadas gibi sadece kartvizitin uzerine simge olsun diyenler-
ama bir tasarimciya gidip ona "tasarim" yaptirmak da tercihtir
yani logo arabadir, ama bunun ferrari'si var lada'si var
ruhu olani var demir yigini olani var
yani hitler ile melek gibi bir insan ile lanet herifi karsilastiriken bunun kaburgasi su kadardi, bunu kolu su kadar kalindi denilir mi, ikisi de ayni insan denilir mi?
onemli olan karakterdir insanda
dolayisiyla
logo'da da onemli olan tasarimdir, vizyondur, essizliktir, aaa'yi logo hazirlama programi sanan ve burada uyeyim diye mesaj atabilen insan evladina duyurulur "essizlik icin"
he ben tasarimcilarla sorun yasamama ragmen reklamcilari sevmem ama tasarimcilar da o sektorde olunca aramiz pek iyi olmuyor, "bazilari" berbat is cikartip kendine gore sekil icin anlamlar ekleyenlere guleyim mi aglayayim mi bilemiyorum -salak miyim yoksa beni salak yerine mi koyuyor ikilemine giriyorum bazen-, tip ki arcelik logosunda bilinen her ciks sifati yakistirip asiri anlam yuklemesi yapan ajanslar gibi
not:
tasarimci degilim, yetenegim de yok, olmasini da beklemiyorum
ama o kadar logo inceledim ki
birazcik anliyorum, trendleri, donemleri, ne demek istenileni
belki benim ki yetenek degil belki de cok yogunlasmaktan gelen bir tecrube
ama tartisma anlamsiz olmus
bence tartisma
1-aaa'dan logo yapmak kaca
2-verilen logonun benzerini yapmak kaca
3-dafont'dan uygun font secmek kaca
4-logo vektor sitelerinden logo indirip onun uzerinde degisiklik yapmak kaca -bu biraz pahali olacak, logo tasarimcisi! eps, ai, cdr falan bilecek zor is -
5-sirket ajandasina cizdigi seklinin sagini solunu duzelttirmek kaca gibi sorular olmaliydi
siz hic iyi ressamin resmini cizmeden once para verip alabilir misiniz?
ama gidin carrefour'a sablondan yapilmis "guzel" resimleri 50 liraya alin
toplanti odasina asip "kulturlu", "vizyonlu", "gelismis" sirket imaji verirsiniz bence iyi olur ha kartvizit uzerinde bir sekil ha bu ne farkeder, insanlar ruha degil de sekile baktiktan sonra ne farkeder