Gunumuzde logotype anlayisi "kullanilacagi farkli mecra turlerine uyum saglayan, temsil ettigi grubu ya da olusumu kararlastirilan temasi ile yansitan simge" olarak algilanmaktadir. Yani bu tanimlamadan ( ki genel bir tanimlamadir ) su sonuclar cikmaktadir :
1. Logotype, farkli baski ve kullanim yuzeyleri ( t-shirt, kartela, web, basili dokuman, vs. ) dusunelerek tasarlanmalidir. Bu nedenle logotype tasarimi gerceklestirecek her tasarimcinin hazirladiklari logotype'i farklı kullanim alanlarina yerlestirerek denemeleri, uyup uymadigini gormeleri yerinde olacaktir.
2. Logotype, tasarim calismalari oncesinde verilen brief ( bilgilendirme ) isiginda "ortak yonu yansitan" bir tema uzerinden hareketle tasarlanmali ve sadece bu "ortak temayi" yansitmalidir. Birden cok anlam, tema, simge logotype'in gerek etkilyeciligini gerekse kullanim esnekligini zedelemektedir. ( Kullanim esnekliginden ayrica bahsedilecektir. ). Eger bir brief verilmediyse, logotype tasarimi calisma alani ile ilgili etkilesimlerden, ozelliklerden yararlanilarak hazirlanmalidir.
3. Logotype tasarimi "verilmek istenen his, mesaj, izlenim veya benzeri olgulari" net, kisa ve cabuk yansitabilmelidir.
Logotype tasariminda bu 3 kisa maddeden olusan temellendirmenin yaninda "esneklik" kavrami da onemlidir. Bu esneklik su sekillerde tanimlanmaktadir :
1. Logotype tasariminin "amblem ve yazi" kisimlarinin gerektiginde ayri ayri kullanilabilmesi ve bu sayede gerek amblemin tek kullaniminda gerek yazinin tek kullaniminda "butunu" cagristirabilmesi, bu sayede "simge/marka bilinirliliginin yaratilmasi. Bu konuya ornek olarak Finansbank ve kar sembolu seklinde logo ornegi verilebilir. ( laciver zemin uzerinde yer alan kar sembolu logosunun direkt Finansbank'i cagristirmasi - Buna "maskot" atama da denebilir )
2. Logotype tasariminin kullanilan baskı ve kullanim yuzeyi degisse dahi, duz beyaz kagit uzerinde durdugu gibi zeminle uyum saglayabilmesi ve olceklendirme ( buyutme - kucultme ) yapildiginda logotype tasariminin etkileyiciliginin degismemesi, ayni "begeni" yi saglayabilmesi. Bu maddenin saglanabilmesi icin tasarimda fazla detaya yer verilmemesi, eger verilecekse net ve duzgun yerlesim yapilmasina dikkat edilmesi gerekir.
Tum bu saydiklarimizin yaninda bir de genelde piyasada "kurumsal kimlik" olarak bilinen, aslinda logotype'ın yer aldigi tum materyal tasarimlarinin birbirleri ile uyum saglamasi anlamina gelen "tek tiplilik" kurali da onem tasimaktadir.
Bu "tek tiplilik" ten kasit ve amac sudur. Tek tiplilik, logotype tasariminin ve logotype'a eslik eden cesitli desen ve simgelerin tum zemin ve kullanim alanlarinda ayni olmasidir. Bu "aynilik" renk degerlerinden baslar, logotype ve eslik eden desen ve simgelerin cizim sekillerine kadar devam eder. Toplu bir sekilde ele alinan, olusturan coklu gorunumun "her yere" ayni sekilde uygulanmasidir. Bu nedenle, her kullanim alaninda ve yuzeyde 1 logotype tasarimi ve 1 desen, simge turu kullanilmalidir. Aksi halde, tasarimlar ve materyaller arasindaki bag kopacak, adeta grup ya da firma tarafindan kullanilan ve farkli farkli logotype tasarimi tasiyan her materyal "baska" bir grup ya da firmaya aitmiş gibi bir izlenim yaratacaktir. Acikcasi "aidiyet" kavrami ortadan kalkacak ve bu yuzden "logotype" in amaci sona erecektir. Cunku logotype ve ilgili tasarim calismalari "sadece o markayi ve o markanin cizgisini tanitmak" amaciyla yapilir.
Bir logotype'da olmazsa olmaz denebilecek "belirlemeler" den bazilari sunlardir :
1. Standart yazi tipi kullanimi : Logo icerisinde 2 den fazla farkli yazi tipi kullanilmasi etkilesimi ve estetigi bir miktar azaltacaktir. Bunun yaninda logoda kullanilacak yazi tipi guncel tasarim anlayislari cercevesinde secilmesi logonun "genel begeniye" hitabini artiracaktir. Bu genel begeniyi saglamak icin kullanilacak yazi tipinin belirlenmesi icin guncel calismalara bir miktar goz atmak ve fikir alıs-verisinde bulunmak yeterli olacaktir. Tabi ki yazi tipi bunun yaninda "verilmek istenen izlenim" ile uyusmalidir.
2. Sabit renk degerlerinin belirlenmesi : Logotype'in her yerde ve her alanda gorunumunu korumak adina, logoda kullanilan renklerin degerleri Pantone skalasina gore belirlenmeli ve sabitlenmelidir. Bu sayede her baski sonucu farkli renk elde etme problemi ve keyfi renk belirleme sorunu ortadan kalkacaktir.