Klip Oluşturmak ve Kullanmak Klipler ya da film klipleri Flash tasarımcı ve geliştiricilerinin en sık kullandığı sembol türüdür. Bir klip gerçekte minyatür bir uygulamadır. Her klibin kendine ait bir Timeline’ı vardır ve bu Timeline Flash dokümanındaki ana Timeline’dan bağımsız hareket eder. Bu sayede bir yandan animasyonların sürekli dönmesini sağlarken bir yandan da dosya boyutunun büyümesini önlemiş olursunuz.
Uzun animasyonlar oluşturmak zorunda değilsiniz. Tek bir döngü oluşturun ve bu klibi Stage’e yerleştirin. Klip siz istediğiniz sürece ana Timeline’dan bağımsız olarak tekrarlanacaktır. Klipler ayrıca sürekli dönmek zorunda da değildir. Bir klip oluşturabilir ve bunun belli bir olayın ardından gösterilmesini sağlayabilirsiniz.
Klipler sadece animasyonları barındırmaktan çok daha fazlasını yapabilir. Örneğin klip sembolleriyle karışımları (blend) bir arada kullanabilirsiniz. Karışımlar bir klipteki renklerin daha alt katmandaki bir nesnenin renkleriyle nasıl bir etkileşimde olacağını belirler. Kitabımızda karışımlar konusuna girmiyoruz ancak Flash dokümantasyonunda bu konuda geniş bilgi bulabilirsiniz. Kliplerle mini uygulamalar oluşturabilir ve uygulamaları onlara sürükleyebilirsiniz. Kitabımız boyunca kliplerle çalışıyor olacağız. Tüm detayları öğrenmek için acele etmeyin. Bu dersimizde işe sadece yeni dostumuzu biraz olsun tanımakla başlayacağız.
Bir sonraki uygulamamızda Tech Bookstore için çeşitli klipler oluşturacağız. Bu dersimizdeki klipler kullanıcı arabiriminde yer alacak animasyonları kapsayacak. Kitabımızın ilerleyen bölümlerinde mini uygulamaları veya sunucudan yüklenen içeriği taşıyan klipler de oluşturacaksınız.
Klipler de tıpkı grafik ve düğme sembolleri gibi oluşturulur. Ancak klipler bir sembole düğme veya grafik sembollerine göre daha zengin bir işlevsellik katmanıza imkân verirler. Klipleri ayrıca ActionScript ile de oluşturabilir ve kullanabilirsiniz. Klip sembolünün Stage’deki örneğine bir isim verebilir ve daha sonra bu ismi ActionScript içinde çağırabilirsiniz. Altıncı ve dokuzuncu derslerimizde ActionScript hakkında daha fazlasını öğreneceğiz.
Not: Klipler, SWF dosyasının boyutunu düğme ya da grafik sembollerinden daha fazla artırır. Kliple vermek istediğiniz efekti bir düğme veya grafikle yapabildiğiniz durumlarda klip kullanmaktan vazgeçebilirsiniz. Ancak çoğu zaman kliplerin zengin yeteneklerine ihtiyacınız olacak.
1. logo sembolünü seçin ve sembolü yeni bir klibin içine eklemek için F8’e basın. İsim alanına mcLogo yazın, Movie clip radyo düğmesine tıklayın ve OK düğmesine tıklayarak yeni bir klip oluşturun.
mcLogo birkaç bağımsız animasyon içerecek, bu yüzden diğer klipleri ana klibin içindeki katmanlara yerleştirebilmek amacıyla logo.png bitmap resmini bir klibin içine eklememiz gerekiyor.
İpucu: Stage üzerinde logoyu seçmek için öncelikle logo katmanının kilidini açmanız gerekir.
2. mcLogo’ya çift tıklayın, Layer 1’e yeni bir isim verin ve sonra da klibe yeni bir katman ekleyin. Klibin içinde Layer 1’de logo.png bitmap resmini göreceksiniz. Layer 1’in ismini
logo olarak değiştirin. Insert New Layer düğmesine tıklayarak logo.png resminin üzerine yeni bir katman ekleyin. Yeni katmana
pageTurn ismini verin.
3. Line aracı ile pageTurn katmanında bir çizgi oluşturun. Bir çizgi oluşturmadan önce pageTurn katmanın seçildiğinden emin olun. Line aracını seçin ve Object Drawing moduna dönün. Tools panelinde Stroke color düğmesine tıklayın ve kenar çizgisi rengini #999999 olarak belirleyin. Tools panelinden Line aracını seçin.
Aşağıdaki şekilde gördüğünüz gibi fareyi kitap kapağının sol dıştaki ucundan kapağın içteki kenarına kadar tıklayın ve sürükleyin. Çizgiyi, kitabın sol kapak kenarı ile aynı açı ve yükseklikte olacak şekilde konumlandırın.
İpucu: Çizgi seçili durumda değilken fareyi çizgilerin uç noktalarına getirin ve imlecin “L” şeklini aldığını görün. Bu imleçle çizgiyi tıklar ve sürüklerseniz çizginin konum ve uzunluğunu değiştirebilirsiniz. Bu sayede çizgiyi logoya göre daha hassas bir şekilde ayarlayabilirsiniz. Tüm çizgiyi seçerseniz fareyle üzerine geldiğinizde imleç dört yönlü bir ok şeklini alır; çizgiyi bununla tıklayıp sürüklemeniz çizginin bir bütün olarak taşınmasına yol açar.
4. F8 ile çizimi yeni bir klibe yerleştirin. Henüz oluşturduğunuz çizgiyi bir bütün olarak seçin (ancak hareket ettirmeyin) ve F8’e basarak bir klip sembolüne dönüştürün. İsim alanına
mcPageTurn yazın, Movie clip radyo düğmesini seçin ve OK deyin. mcLogo’nun içinde yeni bir klip oluşturulur, böylece mcPageTurn mcLogo’nun içine geçmiş olur. Düzenleme çubuğu iç içe geçmiş klipler arasında nerede olduğunuzu size gösterecektir.
İpucu: Önce mcLogo ve sonra da mcPageTurn’e çift tıklarsanız mcPageTurn klibinin içine girer ve burada daha önce oluşturduğunuz çizgiyi düzenleyebilirsiniz. Çizgi işlenmemiş grafik durumunda olduğundan üzerinde shape tween uygulayabilirsiniz. Bu tekniği beşinci dersimizde öğreneceğiz.
mcLogo klibinin içinde gösterilecek olan bir animasyon oluşturmamız gerekiyor. Animasyon ana Timeline’dan bağımsız olacağından onu bir klibin içine yerleştirmeliyiz.
5. mcLogo içine yeni bir katman ekleyin ve onu katman yığınının en altına taşıyın. Parlama efekti logonun altında görünecek, bu yüzden onu logonun altına koymamız gerekiyor. Insert New Layer düğmesine tıklayın ve yeni katmana
glow adını verin. Bu k katmanın Timeline’daki katmanlar yığınının en altında bulunduğundan emin olun.
Düzenleme çubuğunda Scene 1’e tıklayarak ana Timeline’a dönün.
6. logo katmanını kilitleyin. Timeline’da glow animation katmanını seçin, içeriğini kesin ve glow sembolünü mcLogo klibinin içine yerleştirin. graphics katman klasörünü açın. İkinci dersimizde oluşturduğumuz grGlow sembolü hâlâ Stage’de duruyor olmalı. Düzenleme çubuğunda Scene 1’e tıklayarak Stage’e dönün. grGlow sembolünü seçin ve Edit > Cut komutunu verin.
Kütüphanede mcLogo’ya çift tıklayarak onu sembol düzenleme modunda açın ve glow katmanını seçin. Edit > Paste in Place komutunu vererek grGlow sembolünün ve logo grafiğinin düzgün bir şekilde hizalanmasını sağlayın.
7. Ana Stage’e dönün ve glow animation katmanını silin. Dosyanızı kaydedin. Düzenleme çubuğunda Scene 1’e tıklayın ve ana Stage’e dönün. İçeriğini logo katmanındaki klibe taşıdığınız için glow animation katmanının artık boş olduğuna dikkat edin. glow animation katmanında sağ tıklayın ve Delete Layer komutunu verin. Katman kalıcı olarak Timeline’dan silinecektir. Daha fazla ilerlemeden önce FLA dosyanızı kaydedin.
Artık logo animasyonu için gereken tüm parçalarımız hazır. Şimdi yapmamız gereken şey sitenin menüsünü oluşturmak. Bir sonraki uygulamamızda hem grafik hem de düğme sembollerini içeren bir klip tasarlayacağız.