Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Örgütlenme yollarımız

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Grafik tasarımcıların sorunları, bu alanda üretimde bulunan herkesin bir araya gelip, örgütlü bir çatı altında toplanması ile çözümlenebilecek niteliktedir.

Ancak bugüne kadar, grafik tasarım alanında, örgütlenme ile ilgili yapılmış tartışmalardan çıkarmış olduğum sonuçlar, bu alanda "tek" meslek örgütünün yeterli olmayacağı yönünde.

Bir kere, bu alanda üretimde bulunanlar, hem çalışan, hem de işveren konumunda. Önemli bir kitle de, tek başına (freelance) çalışmak istiyor.

Bu açıdan, örgütlenme ile ilgili çözüm önerilerini, kısaca şöyle toparlamak istiyorum:

1- Grafik Tasarımcılar Sendikası

Şu anda grafik alanı ile ilgili faal tek sendika, Türk-İş'e bağlı basın-İş Sendikası olarak gözüküyor: Türkiye Basın, Yayın, Grafiker ve Ambalaj İşçileri Sendikası, Basın-İş Sendikası (Basın Yayın Grafiker ve Ambalaj Sanayii İşçileri Sendikası)

Bu sendika yeterli görülmüyorsa, herhangi bir konfederasyona bağlı bir başka sendika da kurulabilir. Bu seçenek, ciddi olarak tartışılmalıdır.

2- Grafikerler Esnaf ve Sanatkârlar Odası

Bu alanda kurulmuş herhangi bir "oda"ya rastlamadım. Daha çok, işveren konumunda bulunanların tercih edeceğini sanıyorum. Bu seçenek de ciddi olarak tartışılmalıdır. Her ne kadar, matbaacılar, "Zaten grafik işlerini biz yapıyoruz, bizim de esnaf odamız var" dese de...

3- Grafik Tasarımcılar Fikir ve Sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği

Buna kısaca Grafik Tasarımcılar Meslek Birliği dendi ve geçen yıl, bu alanda bir girişim yapıldı. Ancak, son derece kötü deneyimler yaşadık.

Bir kere, bu tür bir örgütlenme, grafik alanında özgün fikir ve sanat eseri sahibi olanlara yöneliktir. Bu açıdan, ciddiyeti çok önemlidir. Bu tür bir örgütlenmeyi, sendika veya esnaf odası gibi düşünenlerin, balıklama dalması yüzünden, geçen yılki girişim, ağır yaralar almıştır. Bu tarz örgütlenmeyi doğru algılamadan bu konu etrafında yorumda bulunulmamasını rica edeceğim.

İkincisi, Kültür Bakanlığı'na bağlı olarak kurulacak bu örgütlenme, grafik tasarım diye bir alan, tanımıyor. Sadece güzel sanatlar alanı açık. Bu alanda da 1983'de kurulmuş bir meslek birliği var: GESAM, Untitled Document

Yalnız, Ankara'daki bu kuruluş, biz grafik tasarımcıların güncel sorunlarına biraz uzak gibi. Bu açıdan, yeni bir grafik tasarım meslek birliği fikri doğmuştu.

Bu seçeneğin ciddi olarak yeniden tartışılmasında fayda var ama geçen yıl yaşadıklarımız yüzünden, herkes yoğurdu üfleyerek yemekte... Bu yüzden, aradan biraz daha zaman geçince, yeniden, doğru olarak gündeme geleceğini düşünüyorum.

Bu üç seçenek de, grafik tasarımcıların ücret, sosyal hak, telif hakları gibi sorunları için önemli çözümler sunabilir.

Son olarak,

4- Grafik Tasarımcılar Derneği kurulabilir elbette.

Fakat dernek çatısı altında ücret, sosyal hak ve telif hakları gibi sorunların çözülemeyeceğini belirtmeliyim.

Benzer konular

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Fakat dernek çatısı altında ücret, sosyal hak ve telif hakları gibi sorunların çözülemeyeceğini belirtmeliyim.

Okadar yazıpta son noktada biraz hayal kırıklığı yaşatmış durumdasınız. Bir oluşum mümkün ama ona biz inanmadıkça sonuç hep aynı olacaktır.
herşey iyi hoşta sonuç? Herzamanki gibi..
Yinede paylaşımınız için teşekkürler..

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Okadar yazıpta son noktada biraz hayal kırıklığı yaşatmış durumdasınız. Bir oluşum mümkün ama ona biz inanmadıkça sonuç hep aynı olacaktır.
herşey iyi hoşta sonuç? Herzamanki gibi..
Yinede paylaşımınız için teşekkürler..

Yazdığımı anlamamışsınız.

Burada dört yol var: Sendika, Esnaf Odası, Fikir ve sanat Eseri Sahipleri Meslek Birliği ve Dernek...

Bunlardan dernek seçeneğini eleyin. Çünkü bu yolla ücret, sosyal hak ve telif hakları konusunda hiç bir şey yapamazsınız.

Diğer üç yolu tartışın...

Diğer oluşumlar, "dernek" değildir. Lütfen "dernek" kelimesini bu tartışmada hafızanızdan siliniz.

Her şeyi baştan başlayarak anlatmaktan yoruldum, inanın.

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Her şeyi baştan başlayarak anlatmaktan yoruldum, inanın.

Yazdıklarınızı bir kez daha okudum acaba atladığım yer var mı diye?.
Bunca zaman yorulmanızı sağlayacak kadar konuşma yaptıysanız, ben bunların sonuçlarını merak ettim diyorum..

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Hiç kimse hazır bir sonuç veya reçete beklemesin lütfen. Bu yol, zor ve çileli bir yoldur.

Sonucu kendiniz bulacaksınız.

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Sorun burada asla yüzeysel değil. Neden değil ?
örneğin: Bir tornacı devlet tarafından vasıfları tanınmış meslek adamıdır,
Kuaför, hatta bir nalbantın bile tanımı devlet tarafından yapılmıştır.
Oysa resmi bir grafiker tanımı yoktur. İşte sorunda burada başlamaktadır.
Resmi tanımı olmayan bir mesleği, hiçbir kategoriye sokamazsınız. Bir soru ile size bunu kanıtlayayım. Bir öğretmenin tanımı, görevi sorumluluğu ve bağlı bulunduğu bakanlık, resmi olarak tanımlanmıştır. Bu kavramı alıp grafiker olgusu üzerine koyduğumuz zaman bir çok dalının açıkta kaldığı gözükmektedir. Sorum şu: Bir grafiker hangi bakanlığın ilgi alanı içindedir? Yani biz devletle hangi yollarla iletişim kuracağız? bu soruların cevabını kimsenin bildiğini sanmıyorum. Biz eğer belli bir örgüt altında toplanmak istiyorsak en tabandan başlayıp tanımlamamız gereken bir eylem oluşturulmalıdır. Mesleki başıboşluk herkesin bu alanı kendi çıkarları doğrultusunda tanımlaması çabası sonunda iyice su yüzüne çıkmıştır.
Grafikerlik alanını resmi bir tanıma oturtmadan yapılan hertürlü çalışma, havanda su dövmekten başka birşeye benzemeyecektir.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Hukuki bir tanımlamanın olmaması gerçekten engel... Aslında gerçekten basit bir çıkışla bir başlangıca gidilebilir. Gerçekten dernekle başlanamaz mı? Bu bir basamak olabilir. Derneklerde gönüllü avukatlar vardır. Olamaz mı?

Cahit GÜLDEN

Eğitimci Grafiker
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.cahitgulden.com
Hukuki bir tanımlamanın olmaması gerçekten engel... Aslında gerçekten basit bir çıkışla bir başlangıca gidilebilir. Gerçekten dernekle başlanamaz mı? Bu bir basamak olabilir. Derneklerde gönüllü avukatlar vardır. Olamaz mı?
Sanırım anlatamadım, bir yerden başlamak için birşey olmak lazım. Biz mesleki olarak ne olduğumuz tanımlanmamış bir grubuz. Yani önce bir kimlik oluşturmalıyız. Tüzel kişiliği resmi olarak tanımlanmadan birşey yapmamız pek olası gözükmüyor, şu anda yapılan tüm girişimler dernek, oda vs. tamamı havada kalacak girişimlerdir.

efoja

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
birderindeniz.blogcu.com
Sanırım anlatamadım, bir yerden başlamak için birşey olmak lazım. Biz mesleki olarak ne olduğumuz tanımlanmamış bir grubuz. Yani önce bir kimlik oluşturmalıyız. Tüzel kişiliği resmi olarak tanımlanmadan birşey yapmamız pek olası gözükmüyor, şu anda yapılan tüm girişimler dernek, oda vs. tamamı havada kalacak girişimlerdir.

Haklısınız... Ne olursa olsun bir tüzük şart ve hukuka dayalı olabilmeli. Bunların dışında bir oluşumun ise bize faydalı legal bir yolu yok.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Bakınız, "GRAFİKERLER MESLEK KURULUŞU", bir DERNEKtir. İsteyen, oraya üye olabilir. Buyurun adresi: gmk.org.tr

Fakat GMK, telif haklırının takibini yapamaz. Çünkü telif hakları takibi, Kültür Bakanlığı'na bağlı fikir ve sanat eseri sahipleri meslek birlikleri tarafından yapılabilir (Müzik piyasasındaki MÜYAP, MESAM gibi... Bizim de GESAM'ımız var, güya)

Dernekler İçişleri Bakanlığı'na bağlıdır. Ben de Çizgi Filmciler Derneği yönetim kurulu üyesi olarak, bir derneğin, telif hakları alanında nereye kadar gidebileceğini iyi biliyorum. GMK'ya da üye olacağım (ki geçmişte grafik alanında açtığım davalarımda atadıkları bilirkişiler vasıtasıyla çok faydasını gördüm) ama benim örgütlenme problemimi çözeceği için değil.

Fikir ve sanat eseri sahipleri meslek birliği, grafik tasarımı gerçekten sanat amacıyla yapıp da telif ücretlerini alamayanlar için bir çözümdür. Peki, geriye kalan, bu işi bir sanat amacıyla değil de küçük sanayi üretimi veya atölye (manüfaktür) düzeyinde yapanlar için çözüm nedir?

Her şeyden önce bu sosyal gerçekliğin kabulü gereklidir. Sanat dışı küçük sanayi üretiminde, sadece işçi veya serbest çalışan pozisyonunda bulunanlar için, derhal ve öncelikle bir sendika yapılanması şarttır. Basın-İş Sendikası çözüm olmazsa, yeni bir sendika olabilir, diyorum. Sendika kurmak ve örgütlenmek de eskisi kadar zor olmayacak. Sendikalar Yasası değişiyor.

Ayrıca Grafikerler Meslek Odası niye olmasın? Hem işverenler katılır, hem de serbest çalışanlar. Ticaret Odası'nın işkolları envanteri arasında mutlaka bir yer bulunur bunun için. İTO sitesinde bir tarama yapmak lâzım.

Tanımlamalar, özellikle bu alanda kurulacak fikir ve sanat eseri sahipleri meslek birliğine bırakılmalı. Yani, önceliği sanata vermeliyiz.