herkese merhaba benim bir sorunum var örneğin bir çalışma yapıyorum (corel draw 12 kullanıyorum) ve çalışmamı 1 yada 2 mm sağa kaydırmam gerek ben bunu elle yapıyorum yani göz kararı.corel drawda bunun bir yolu var mı otomatik olarak ?yaardım eden olursa çok sevinirim şimdiden teşekkürler
corel in menülerinin üstünde nudge tool diye küçük bir alan var. standart olarak 2.54 yazar. burası klavyedeki yön tuşlarının her bir adımını ölçüsüdür. yani yön tuşlarında sağ oka bastığınzda seçili nesen 2,54 mm sağa gider. eğer siz bu alanı standart olarak belli ölçülerde kaydırmak istiyorsanız mesela 2 mm oradaki 2. 54 yazısı 2 ile değiştirin. ancak bu değişim sadece o çalımada uygulanır. bütün çalışmalarda sabit kalmasının istiyorsanız şu sırayı izleyin.
control+J (yani opsiyon menüsü) girin. ve yapıolan işin sürekli kayıtta olası için
document deki kutucuğu aktif hae getirin. eğer alt kutucuklarda aktif olmayan varsa onlarıda aktif edin. bu şekilde hafıza komutu çalışır. hemen ardından rulers ordada nudge komutuna 2 yazın ( tabii öncedeb ayarınızı mm cinsine çevirmiş olmanız lazım. bu değer yön tuşlarının her adımda atacağı mm cinsinde değeri ifade eder. hemen yanında super nudge var. işaretlerden de anlaşılacağı gibi control tuşuna basarak yön tuşlarına bastığımızda super nudgeye girilen değerle nudgeni çarpımım kadar yol alırız. eğer nudge 2 superi de 5 ise 10 mm gibi. hemen altında micro nudge var. anlaşıolacağı gibi oda bölümü ifade eder. bu değeri 10 yaparsak shift e basarak her adım0.2 mm olur ki hassa işlerde kullanılır.
bir kolaylık daha olmak üzere şu bilgiyide vereyim. corel de nudgenin hemen yanındaki XY değeri dublecat ın değeridir. (control+D) bunlarda her çoğaltmanın ne kadar olması gerektiğini belirleri. eğer bunlar "0" olursa tam üst üste çoğaltma yaparız.