babaluga
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Zamanında başka bir sitede de paylaştığım anlatımım...
Photoshop da (PS) action kullanmayı bilenler ve sevenlerdenseniz kendi ekşınımızı kendimiz yapalım o zaman.
Bu neye yarar?
Öncelikle PS de her zaman yaptığımız işlemleri göz açıp kapayıncaya kadar yapmaya yarar.
Örneğin bir fotoğrafın boyutunu küçültmek / büyütmek, bir takım filtreler uygulamak, seçili alanlar yaratmak Ps de
yapılabilecek çoğu şeyi yapmak ve sonra sonucu istediğimiz biçimde kaydetmek...Her fotoğrafa aynı işlemi yapmak gibi asıl
bir görevi olsa da açılan menülerde kullanıcının istediği değerleri girmesine de izin verir... Özet bu...
Şöyle hazırlanıyor.
PS de açık değilse Window>actions seçelim. Aşağıdaki fotoda sağ üstte gördüğümüz yere tıkladığımızda açılan bir menü
görüyoruz herşey buradan yapılacak
İlk yapılacak iş yeni bir klasör yaratmak (mevcut klasörün içine de yazılabilir ama karışmasın diğerleriyle diye yenisini
yapmakta fayda var.) "New Set"
aynısı aşağıdan da yapılabilir pratik olarak...
Açılan kutucuğa istediğiniz adı verebilirsiniz. Sonra OK tıklayın.
Bu klasörün içinde oluşacak action şu anda ortada hiçbir şey yok...
Hazırladığımız klasör seçiliyken sağ üstteki açılır menüden "New Action" seçin
veya aşağıdaki küçük kutucuktan..
Buradan yapılabilecekler:
Name: Actiona yeni bir isim verme (bu faydalıdır mesela şu 600x800 piksel küçültme... veya CanonTurk için... gibi
Set: Set1 in içine veya başka klasörlere action yazmaya başlama..
Funtion Key: F2 den F12 ye kadar tuş atama yani actionu atadığınız tuşa (shift veya controlle birlikte de olabilir) basarak
başlatabilirsiniz herhangi bir yere tıklamanıza gerek yoktur.
Color: Diğer actionlardan ayrılsın diye klasörü renklendirme..
Ve "Record"
Aşağıdaki kutucuk basılı gözükmeli (kare stop u, daire record u ve üçgen de play i temsil ediyor birçok elektronik alette
olduğu gibi.) kayıt başladı..Konuşun... Şaka şaka...
Bu aşamadan sonra fotoğrafa istediğinizi yapın küçültecek misiniz, filtre mi uygulayacaksınız, yeni layerlarda mı
çalışacaksınız, renk veya ton mu düzelteceksiniz, kontrast/aydınlıkla mı oynayacaksınız hepsini yapın kaydedin hatta
kapatın...
Ve en son stop a (Alttaki kare) bastığınızda işlemi sonlandırırsınız ve actionunuz hazır...
Başka herhangi bir foto açın ve play e (aşağıdaki üçgen) basın (yapmak istediğiniz action tıklanmış (örneğin action 1
ismiyle gözüken) ve play tuşu aktif olmalıdır... İşlemler göz açıp kapayıncaya kadar bitecektir...
***Burada yapılan açtığınız her fotoğrafa aynı işlemi uygulamaktır. Örneğin, siteye fotoğraf yüklerken küçültme yapmak ve save for web seçeneğini kullanarak kaydetmek.***
Buradan sonra anlattıklarım hazırladığınız action da açılan menülerde farklı değerler girmenize imkan tanır.. Kendi
istediğiniz boyut veya filtre değerleri, feather değerleri, farklı jpeg sıkıştırmaları vs. vs.
Bu neye yarar?
Yarattığınız action u başkalarının kullanımına da açmak isteyebilirsiniz. Paylaşabilirsiniz (moda laf) veya farklı değerler
girmek isteyebilirsiniz. Bundan sonra anlatılacak budur ve tamamen doğaçlama bir işlem sırası izlenmiştir siz ne isterseniz
tabii ki onu yapacaksınız.
Başa dönüp buradan alıyorum.
"Record" a bastınız kayıt başladı..
Ben "Insert Stop" koydum bir tane.
Bu başlangıçta veya arada bir mesajınızı iletir. Buraya genelde bir web adresi falan yazar paylaşan kişi veya 300 ile 500
arası bir değer girin gibi o işleme ait bir mesaj..
Benim yazdığımı altta görebilirsiniz.
"Allow Continue" kutucuğunu işaretlemezseniz kullanma aşamasında action durur devam etmek için tekrar play e basmak gerekir.
Kullanıcı kendi istediği değerleri girebilsin diye "Insert Menu Item" koydum...
Dikkat: Yukarıda OK basmadan PS de yaptırmak istediğiniz menü işlemini seçin
Ben "Image Size" seçmişim
Aşağıdaki gibi kutunun içinde "Image Size" ı görün ve sonra OK tıklayın.. Burada biz bir değer girmeyeceğiz "Image Size" da falan onu kullanıcı girecek ne isterse...
Mesela bir kez daha "Insert Menu Item" fotodaki bir filtre örnek olarak..
Örnek olarak işimiz bitti istediklerimizi yaptık ve "Save As"
istediğimiz yere kaydettik
Stop diyerek işlemi bitiriyoruz.
***Hazırladığımız action u test edelim.***
Action 1 seçili ve play
Mesajımız çıktı continue diyebiliriz.
Image Size açıldı istediğimiz değeri giriyoruz.
Daha sonra doğaçlama filtremiz devreye giriyor.
Save menüleri...
Set 1 seçili iken sağ üstteki menüden "Save Actions" seçerseniz istediğiniz yere kaydedip (uzantısı .atn dir) paylaşabilirsiniz arkadaşlar...
Bu kadar... Çok mu karışık oldu bilemiyorum ama yapmak isterseniz bu bir kılavuz olabilir diye düşündüm...
Bir hatamız olduysa affola...
Photoshop da (PS) action kullanmayı bilenler ve sevenlerdenseniz kendi ekşınımızı kendimiz yapalım o zaman.
Bu neye yarar?
Öncelikle PS de her zaman yaptığımız işlemleri göz açıp kapayıncaya kadar yapmaya yarar.
Örneğin bir fotoğrafın boyutunu küçültmek / büyütmek, bir takım filtreler uygulamak, seçili alanlar yaratmak Ps de
yapılabilecek çoğu şeyi yapmak ve sonra sonucu istediğimiz biçimde kaydetmek...Her fotoğrafa aynı işlemi yapmak gibi asıl
bir görevi olsa da açılan menülerde kullanıcının istediği değerleri girmesine de izin verir... Özet bu...
Şöyle hazırlanıyor.
PS de açık değilse Window>actions seçelim. Aşağıdaki fotoda sağ üstte gördüğümüz yere tıkladığımızda açılan bir menü
görüyoruz herşey buradan yapılacak

İlk yapılacak iş yeni bir klasör yaratmak (mevcut klasörün içine de yazılabilir ama karışmasın diğerleriyle diye yenisini
yapmakta fayda var.) "New Set"

aynısı aşağıdan da yapılabilir pratik olarak...

Açılan kutucuğa istediğiniz adı verebilirsiniz. Sonra OK tıklayın.

Bu klasörün içinde oluşacak action şu anda ortada hiçbir şey yok...
Hazırladığımız klasör seçiliyken sağ üstteki açılır menüden "New Action" seçin

veya aşağıdaki küçük kutucuktan..

Buradan yapılabilecekler:
Name: Actiona yeni bir isim verme (bu faydalıdır mesela şu 600x800 piksel küçültme... veya CanonTurk için... gibi
Set: Set1 in içine veya başka klasörlere action yazmaya başlama..
Funtion Key: F2 den F12 ye kadar tuş atama yani actionu atadığınız tuşa (shift veya controlle birlikte de olabilir) basarak
başlatabilirsiniz herhangi bir yere tıklamanıza gerek yoktur.
Color: Diğer actionlardan ayrılsın diye klasörü renklendirme..

Ve "Record"
Aşağıdaki kutucuk basılı gözükmeli (kare stop u, daire record u ve üçgen de play i temsil ediyor birçok elektronik alette
olduğu gibi.) kayıt başladı..Konuşun... Şaka şaka...

Bu aşamadan sonra fotoğrafa istediğinizi yapın küçültecek misiniz, filtre mi uygulayacaksınız, yeni layerlarda mı
çalışacaksınız, renk veya ton mu düzelteceksiniz, kontrast/aydınlıkla mı oynayacaksınız hepsini yapın kaydedin hatta
kapatın...
Ve en son stop a (Alttaki kare) bastığınızda işlemi sonlandırırsınız ve actionunuz hazır...
Başka herhangi bir foto açın ve play e (aşağıdaki üçgen) basın (yapmak istediğiniz action tıklanmış (örneğin action 1
ismiyle gözüken) ve play tuşu aktif olmalıdır... İşlemler göz açıp kapayıncaya kadar bitecektir...
***Burada yapılan açtığınız her fotoğrafa aynı işlemi uygulamaktır. Örneğin, siteye fotoğraf yüklerken küçültme yapmak ve save for web seçeneğini kullanarak kaydetmek.***
Buradan sonra anlattıklarım hazırladığınız action da açılan menülerde farklı değerler girmenize imkan tanır.. Kendi
istediğiniz boyut veya filtre değerleri, feather değerleri, farklı jpeg sıkıştırmaları vs. vs.
Bu neye yarar?
Yarattığınız action u başkalarının kullanımına da açmak isteyebilirsiniz. Paylaşabilirsiniz (moda laf) veya farklı değerler
girmek isteyebilirsiniz. Bundan sonra anlatılacak budur ve tamamen doğaçlama bir işlem sırası izlenmiştir siz ne isterseniz
tabii ki onu yapacaksınız.
Başa dönüp buradan alıyorum.

"Record" a bastınız kayıt başladı..
Ben "Insert Stop" koydum bir tane.

Bu başlangıçta veya arada bir mesajınızı iletir. Buraya genelde bir web adresi falan yazar paylaşan kişi veya 300 ile 500
arası bir değer girin gibi o işleme ait bir mesaj..
Benim yazdığımı altta görebilirsiniz.

"Allow Continue" kutucuğunu işaretlemezseniz kullanma aşamasında action durur devam etmek için tekrar play e basmak gerekir.
Kullanıcı kendi istediği değerleri girebilsin diye "Insert Menu Item" koydum...

Dikkat: Yukarıda OK basmadan PS de yaptırmak istediğiniz menü işlemini seçin
Ben "Image Size" seçmişim

Aşağıdaki gibi kutunun içinde "Image Size" ı görün ve sonra OK tıklayın.. Burada biz bir değer girmeyeceğiz "Image Size" da falan onu kullanıcı girecek ne isterse...

Mesela bir kez daha "Insert Menu Item" fotodaki bir filtre örnek olarak..

Örnek olarak işimiz bitti istediklerimizi yaptık ve "Save As"

istediğimiz yere kaydettik
Stop diyerek işlemi bitiriyoruz.

***Hazırladığımız action u test edelim.***
Action 1 seçili ve play

Mesajımız çıktı continue diyebiliriz.

Image Size açıldı istediğimiz değeri giriyoruz.

Daha sonra doğaçlama filtremiz devreye giriyor.

Save menüleri...

Set 1 seçili iken sağ üstteki menüden "Save Actions" seçerseniz istediğiniz yere kaydedip (uzantısı .atn dir) paylaşabilirsiniz arkadaşlar...
Bu kadar... Çok mu karışık oldu bilemiyorum ama yapmak isterseniz bu bir kılavuz olabilir diye düşündüm...
Bir hatamız olduysa affola...