Erdem
⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Merhabalar değerli arkadaşlar ilk dersimizde bomba gibi bir giriş yaparak sizlere mevcut fotoğraflarınıza yapacağımız küçük bir işlemle bamaşka bir boyut kazandırmanın tadını çıkaracağız.
NOT: HDR çalışmaları yüksek renk ve gölge değerleri ile ayrıntılı fotoğraf çalışmaları çıkarmak için tercih edilir. Çok popüler bir yapıda olmasıyla birlikte bunun oldukça fazla yöntemi var. En yaygın olarak Photomatix ile konumuza değineceğiz. Burada görmüş olduğunuz açıklamalı anlatımda gerekli yolun size gösterileceğini düşünüyorum. Soru öneri ve istekleriniz için iletişim kısmından bana ulaşabilirsiniz. Yapmış olduğunuz çalışmalarınızı yayımlayabiliriz.
Lütfen başka sitelere alıntı yapmayalım; paylaşmak güzeldir ama emeğe saygı gösterelim. Paylaşım yapacak arkadaşların da Alıntı şeklinde belirtmelerini rica ediyorum. Herkese iyi çalışmalar ışığınız ve gününüz güzel olsun...
Adım:1
Mevcut Fotoğrafımızı belirledikten sonra (öneri olarak gün ışığında çekilmiş taş yapılar) Photoshop programımızı açıyoruz.
- Fotoğrafımızı açtıktan sonra yapmamız gereken ilk işlem 3 adımda gerçekleştireceğimiz ışık düzenlememiz olacak; bunun için gösterdiğim yolu adım adım takip ediniz.
>>image >> Atjustments >> Exposure >> diyoruz sonra ki adımda Exposure seçeneğinin olduğu kısma +3 olarak değerimizi veriyoruz ve tamam diyoruz.
- Gördüğümüz gibi fotoğrafımız parlak bir şekilde karşımızda. Şimdi bu fotoğrafımızı +3.jpg olarak bir klasöre kaydedelim.
- İlk adımımız tamam şimdiki adımda ise fotoğrafımızı CTRL + ALT + Z ile geri alarak orjinal ışık ayarına getiriyoruz ve orjinal şekilde kaydediyoruz.
- Kayıt ismimiz ise 3.jpg olsun. Daha önce kaydettiğimiz +3.jpg fotoğrafımızın yanına taşıyoruz.
- Diğer adımda ise mevcut fotoğrafımızı yine >>image >> Atjustments >> Exposure >> olarak seçiyoruz. Exposure değerimizi -3 olarak belirtiyoruz. Tamam diyoruz ve fotoğrafımız karanlık bir ışıkta karşımıza çıkıyor. Bu fotoğrafımızı da -3.jpg olarak kaydediyoruz.
Adım:2
Evet değerli arkadaşlar 3 fotoğrafımızı da oluşturduk. Dikkat ettiyseniz normalde HDR uygulamaları için 3 farklı pozlamada fotoğraf önerilir. ( Fotoğraf sayısı 2 3 4 5 6 vs... artabilir duruma göre seçim kullanıcıya bağlıdır.) Bizim yapmış olduğumuz işlemde ise bunu fotoğraf düzenleme yazılımımız sayesinde çabucak gerçekleştirdik.
- Şimdi ki işlemimizde ise HDR uygulamamızı yapacağımız Photomatix Pro3 yazılımımızı açıyoruz.
- Generate HDR image seçeneğine tıkılıyoruz. Açılan kutuda Browse diyerek daha önceden hazırlamış olduğumuz fotoğraflarımızı seçiyoruz. (3ünü birlikte)
- OK diyerek fotoğraflarımızı aktarıyoruz.
Adım:3
[hide]
Daha sonraki karşımıza çıkan penceremizde 3 fotoğraf eklediğmiz için ve özelliklede Exposure ayarlarımızı +3, -3 şeklinde verdiğimizden Specify ayarını 3 olarak belirtiyoruz. Eklemiş olduğumuz karelerin karşılarında ki değerler 3, 0, -3 olarak sınıflanmış olmalı.
- Bu işlemi yaptıktan sonra oke diyoruz.
Adım:4
Son olarak resimde verdiğim gibi ayarlarımızı yapıyoruz. Uzun uzun seçeneklerin ne işe yaradıklarını anlatmak isterdim ama kafanızın karışmaması için bu kısmı atlıyorum. Standart işlemlerimizle devam ediyoruz.
Adım:5
Oke dedikten sonra fotoğrafımızın sarı ve basık bir renkte karşımıza geldiğini gördük.
- Bu adımda Soldaki panelimizden Tone Mapping Diyerek işlemimize devam ediyoruz...
[/hide]
Adım:6
[hide]
- Ekranda gördüğümüz şekilde değerlerimizi belirtebliriz. Unutmayın ki bu değerler fotoğrafa göre değişiklik gösterir standart ve ilk başlama adımları olarak bu ayarları kullanabilirsiniz...
Adım:7
İşlemimiz bittikten sonra Progress tuşuna basarak HDR uygulamasını tamamlamış oluyoruz. Sonra karşınıza çıkan karenizde Save As diyerek istediğiniz şekilde kayıt işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.
Sevgi ve Saygılarla Erdem ERCİYAS
Gerekli Yazılımlar:
Adobe Photoshop (Ya da benzeri herhangi bir fotoğraf / resim düzenleme programı da olabilir) >>> Link
Photomatix Pro3 >>> Link<<<