Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Photoshop'ta yapılan tasarımın matbaada düzgün basılması için..

illegalsanat

🏅Acemi Tasarımcı🏅
merhaba.
Photoshop'ta 75x100 cm afiş çalışması yaptım ve bu çalışma matbaada basılacak.
bildiğiniz gibi matbaada basılınca bazı çalışmalarda (sanırım dpi'ı düşük olanlarda) yazılar ve görseller bozuk çıkıyormuş.
bazı okuduğum bilgilere göre 'resolution'ı 300 yaparsak sorun olmazmış.
ben de "75x100 cm // resolution: 300 pixel/inch // color mode: rgb, 8 bit" şeklinde dosya açıp bu şekilde çalışmışım.
sorum şu: resolution'ı pixel/cm yapmam gerekiyordu fakat pixel/inch olarak çalışmaya başlamışım farketmeden. bunu "image size" menüsünden 300 pixel/cm olarak değiştirsem herhangi bir sorun olur mu matbaada? yani görsellerde bir kalitesizlik ya da kırılma gibi şeyler olur mu?

eğer 300 pixel/cm olarak ayarladığımda sorun olmazsa bundan sonra yeni dosyada çalışmaya başlarken resolution'ı 75 falan yaparım çünkü direkt olarak 300 pixel/cm olarak açtığımda dosyayı bilgisayar aşırı derecede kasıyor :)

bilgilendirirseniz sevinirim bu konuda. iyi çalışmalar.

rhinokurt

🌟Usta Tasarımcı🌟
merhaba.
bildiğiniz gibi matbaada basılınca bazı çalışmalarda (sanırım dpi'ı düşük olanlarda) yazılar ve görseller bozuk çıkıyormuş.
ben de "75x100 cm // resolution: 300 pixel/inch // color mode: rgb, 8 bit" şeklinde dosya açıp bu şekilde çalışmışım.
sorum şu: resolution'ı pixel/cm yapmam gerekiyordu fakat pixel/inch olarak çalışmaya başlamışım farketmeden. bunu "image size" menüsünden 300 pixel/cm olarak değiştirsem herhangi bir sorun olur mu matbaada? yani görsellerde bir kalitesizlik ya da kırılma gibi şeyler olur mu?

eğer 300 pixel/cm olarak ayarladığımda sorun olmazsa bundan sonra yeni dosyada çalışmaya başlarken resolution'ı 75 falan yaparım çünkü direkt olarak 300 pixel/cm olarak açtığımda dosyayı bilgisayar aşırı derecede kasıyor :)

Merhaba,
Matbaaya giden işlerde çözünürlük 300 pixel/inch renk ise CMYK olmalı.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
merhaba.

Baskı için gereken nominal değerler 300 pixel/inch veya 120 pixel/cm'dir. Sizin 300 pixel/cm çalışmanızın teknik olarak herhangi bir getirisi yok. Renk modunuz da CMYK olmalı.

illegalsanat

🏅Acemi Tasarımcı🏅
aa evet renk modunu yazmayı unutmuşum. yani hazır bir projenin içindeyken "image size" menüsünden rengi CMYK, resolution'ı 120 pixel/cm yaparsam (ya da 300 pixel/inch) sorun olmaz değil mi matbaada?
teşekkürler yanıtlar için ayrıca.

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
aa evet renk modunu yazmayı unutmuşum. yani hazır bir projenin içindeyken "image size" menüsünden rengi CMYK, resolution'ı 120 pixel/cm yaparsam (ya da 300 pixel/inch) sorun olmaz değil mi matbaada?
teşekkürler yanıtlar için ayrıca.

Baskıya gönderirken olması gereken şekli budur zaten yani hiçbir sorun olmaz korkmayın.

sokoprens

🌱Yeni Üye🌱
selamlar arkadaşlar
okulda düzenlenen yarışma için nacizhane bir afiş yapmayı düşünüyorum, photoshop ta boyut olarak a3 renk mod cmyk ve resolution 300pix/inch ayarlamalarını yaptım tabi bundan sonra makine inanılmaz derecede kastı.benim merak ettiğim 1 nokta var
1- afiş içinde kullanılan resimlerde neye dikkat etmeliyim(çözünürlük?)
ve pc kasılmasını nasıl önleyebilirim:)?

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
selamlar arkadaşlar
okulda düzenlenen yarışma için nacizhane bir afiş yapmayı düşünüyorum, photoshop ta boyut olarak a3 renk mod cmyk ve resolution 300pix/inch ayarlamalarını yaptım tabi bundan sonra makine inanılmaz derecede kastı.benim merak ettiğim 1 nokta var

Anladığım kadarıyla bu çalışma ofset olarak basılmayacak. Sadece görüntü olarak kullanılacaksa çalışmanızın 72 dpi olmasında ve renk modununda RGB olmasında bir sakınca yoktur. Bu şekilde ayarlarsanız dokümanı fark edilir bir şekilde hızlı çalışabilirsiniz.

sokoprens

🌱Yeni Üye🌱
@hezarfen hocam muhtemelen offset baskı olucak çünkü bunun için belediye bize afişlere baskı desteği vericek, hocam offset baskı alırken kesim payı bırakmam gerekir mi nasıl bırakabilirim..
teşekkürler

vejdi

♾️Grafik Gurusu♾️
selamlar arkadaşlar

Dijital baskıda 150 -180 dpi yeterli bilgisayarına bağlı olarak kasılmalar ve beklemeler azalacaktır ve afiş içinde kullanılan resimlerde dpı düzenlerken
buna dikkat edin

sokoprens

🌱Yeni Üye🌱
üstadlar peki a4yada a5 boyutunda 300dpi hazırlasam bunu a3 olarak güzel bi şekilde alabilirmiyim sanırım forum içinde böyle bi yazı görmüştüm
teşekkürler

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
@hezarfen hocam muhtemelen offset baskı olucak çünkü bunun için belediye bize afişlere baskı desteği vericek, hocam offset baskı alırken kesim payı bırakmam gerekir mi nasıl bırakabilirim..
teşekkürler

Ofset baskı yapacaksanız 300 dpi gerekir ama çalışmanın durumuna göre 240 dpi'da kullanılabilir. ÇAlışmanız zeminliyse kesim payı bırakmanız gerekir ve tarz orta ebat işlerde en az 3mm olması sağlıklı olacaktır. Kesim payını çalışma alanınızı açarken ayarlamalısınız çünkü PS'nin diğer programlar gibi bleed desteği yoktur o yüzden manuel olarak yapmanız gerekir. Bunu yapmak için çalışma alanınızı açarken (A3 alan için konuşuyorum) ölçülerinizi genişlik 303mm yükseklik 426mm olacak şekilde ayarlarsanız ve üstteki view>new guide menüsünden her yönden 3mm olacak şekilde kılavuz çizgi yerleştirirseniz sorun yaşamazsınız ayrıca birazda olsa çalışmanızı rahatlatmak adına sayfayı RGB olarak çalışıp finalde CMYK yapmak biraz hızlanmanızı sağlayabilir. (hezarfen hocadan önce daldık konuya ya du bakalım)

sokoprens

🌱Yeni Üye🌱
@ThreeBuddha "sayfayı RGB olarak çalışıp finalde CMYK yapmak biraz hızlanmanızı sağlayabilir." sorun çıkartmaz mı hocam?
arkadaşlar bir az olsun kafam netleşti ama son sorum hariç : a4yada a5 boyutunda 300dpi hazırlasam bunu a3 olarak güzel bi şekilde alabilirmiyim sanırım forum içinde böyle bi yazı görmüştüm?

ThreeBuddha

🏆Pro Tasarımcı🏆
@ThreeBuddha "sayfayı RGB olarak çalışıp finalde CMYK yapmak biraz hızlanmanızı sağlayabilir." sorun çıkartmaz mı hocam?
arkadaşlar bir az olsun kafam netleşti ama son sorum hariç : a4yada a5 boyutunda 300dpi hazırlasam bunu a3 olarak güzel bi şekilde alabilirmiyim sanırım forum içinde böyle bi yazı görmüştüm?

RGB>CMYK dönüşümü size pek bir sorun çıkarmaz sadece sizinde farkedeceğiniz gibi renkler biraz daha matlaşacaktır ki buda iki renk uzayının yapısı gereği kaçınılmaz bir sonuçtur. A4 çalışıp bunu daha sonra A3'e büyütmek ile A3 150 dpi çalışıp iş bitimide 300 olarak kaydetmek arasında hemen hemen bir fark yoktur iki şekilde de aynı interpolasyon değerleri meydana gelecektir. 240 dpi olarak deneyip finalde 300 yaparsanız bir sorun olmayacağını düşünüyorum en azından benim önerim bu olur.