Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

proje tasarlarken müşteriyle ilişki?

maviela

🏅Acemi Tasarımcı🏅
merhaba arkadaşlar size danışmak istediğim bir konu var ..Ben Autocad ve tridmax kursuna gittim belli bir altyapım var kendımı daha da geliştirmeye çalışıyorum..Ancak kendi çapımda yaptığım çalışmaların dışında hiç bir müşteriye çıkardığım bir proje yok..Yani tecrübeli arkadaşlara sorum su :

Müşteriden iş alırken hangi bilgilere ihtiyacım var?
dikkat edeceğiim şeyler nelerdir..? beni bilgilendiriseniz sevinirim.

maviela

🏅Acemi Tasarımcı🏅
neden kimse cvp yazmıyor acaba tecrubesi olan yokmu?

Soner DİLEK

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.sonerdilek.net
Acele etmeyin mutlaka bu işin üstadları görüp cevabınızı verirler, biraz sabır ve zaman :)
ha bakın son söylediğim cümle size cevaben verilecek maddelerden birisi olabilir :)

ozkanozel16

🏆Pro Tasarımcı🏆
aslında projelendirme işleri bizlere ait değil. Projeleri mimarlar (imza yetkisi olan) hazırlıyor. Bizse o çizimleri 3D haline çevirmekteyiz.
Projelendirme de sizde olacak ise; en temel konu alan bilgisi ve ışık düzeyi olmakta. Bunun haricinde satılacak malın cinsine göre doldur sıkıştır politikası uygulanabilir (yada uygulanmayabilir)
Müşteri ilişkisi denilen konu ise esnaflık bilgisi (her konuda kendini haklı göstermek vs.) gerektirir. Bu işi en güzel çıraklık yaparak öğrenebilirsiniz.

Üstat yada işi bilen değilim, bu yüzden yazdıklarımı dikkate almayabilirsiniz, mesleğinizde başarılar :)

maviela

🏅Acemi Tasarımcı🏅
cevap verdiğiniz için tşk ederim..ama biraz daha aydınlatıcı bi cevaba ihtiyacım var sanırım..

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
...Müşteriden iş alırken hangi bilgilere ihtiyacım var?...
Müşterinizin mail adresi, telefon numarası ve adı..
(Takıldıkça tekrar tekrar sormak için.) :)

..
dikkat edeceğiim şeyler nelerdir..?
Sakin, sabırlı ve dikkatli olmak, tam olarak ne istenildiğini anlamak..

Çok hata ve yanlış yapacak, öyle öyle pişeceksiniz. Ta ki kendinize güveniniz gelinceye kadar.
Hata yapmaktan ve kaybetmekten korkmayacaksınız. Aksi halde hiçbir şey yapamazsınız.

Büyütmeyin; kendinize, kişiliğinize güvenin. Zor olmadığını göreceksiniz.. :)

Kolaylıklar diliyorum.

drawsever

🌟Usta Tasarımcı🌟
aslında gerekli cevapları arkadaşlar vermişler.

özellikle işe başlamadan önce müşterinin ne istediğini detaylı şekilde konuşup, mutabakata varmanızda fayda var. her tür bilgisayar tasarımında olduğu gibi, 3D tasarımlarda da müşteriler sık değişiklik yapma, ekleme/çıkarma yapma eğilimindedirler. sözgelimi 5 saatte aldığınız bir renderın küçük küçük eksiklikler yüzünden defalarca tekrarlanmasını isteyeceğinizi sanmam. en baştan her şeyi detaylandırmak ileride sizi en azından sinir haplarından koruyacaktır.

ikinci olarak da, müşterinin verdiği paranın karşılığını sonuna kadar isteyeceği gerçeğini aklınızdan çıkarmayın. burada sizin modelleme, ışıklandırma ve render beceriniz devreye girip gereken kalitede iş üretmeye yetmelidir. bugün 3D teknolojisi sadece iç ve dış mekan görselleştirme amacıyla kullanılmıyor. animasyon firmalarından reklam ajanslarına, otomotiv şirketlerinden makine üreticilerine, ambalaj firmalarından web tasarımcılarına kadar birçok sektör ve kişi 3D teknolojisini kendi amaçları doğrultusunda kullanıyor. hal böyle olunca da, her sektörün istediği kalite düzeyi, modellemedeki titizlik, gerçekçiliğe erişim farklılıklar gösterebiliyor. çalışmayı düşündüğünüz alandaki örnekleri incelemek ve sektörün isteklerini çözmek de yine tasarımcı olarak size kalıyor.

geriye, sizin müşteri-satıcı mantığı çerçevesinde ortaya koyacağınız kişisel iletişim yeteneğiniz kalıyor.

olaya çok fazla gerilmeden, kendinize güven duygusu içinde girin. teknik olarak bilginiz yeterliyse hiç dert etmeyin, su akar yatağını bulur.

kolay gelsin, başarılar..

maviela

🏅Acemi Tasarımcı🏅
:) içimi biraz rahatlattınız gerçekten ..düşe kalka yürümeyide öğrenices..ee meslekte ezile ezile doğrulmak var.. ben dış cephe giydirmesi yapucak olsam onlar bana autocad çizimini atıcaklar mesala şurayı şöle yeşillik yap şu renk olcak burenk olcak die onlar yönlnricekler yanlış anlamadıysam :S

creedwar

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
:) içimi biraz rahatlattınız gerçekten ..düşe kalka yürümeyide öğrenices..ee meslekte ezile ezile doğrulmak var.. ben dış cephe giydirmesi yapucak olsam onlar bana autocad çizimini atıcaklar mesala şurayı şöle yeşillik yap şu renk olcak burenk olcak die onlar yönlnricekler yanlış anlamadıysam :S

Sıfırdan bir çizimi siz yapamazsınız zaten. Neyi nasıl yapacağınızı bilmediğinizden çizim size göre değil.

Sizi yapacağınız modelleme de zaten size kalmış. Ana unsurlardan bahsederler..Ahşap kaplama, granit, mermer, vb... Size bir nevi kaplama ve peyzaj işi kalır. Bunu da yapabiliyorsanız sorun yok.

Fakat önemli unsur şu, fiyatlandırmanız ve tabiki ödeme şekilleri. muhtemel freelance olarak çalışacağınızdan ödemenin yarısını peşin almanız gerekir. Ama çoğu müşterinizde ilk önce yap görelim bakalım, sonra öderim diyecek ve sizde müşteri kaçmasın diye işi ciddi bir zaman ayırıp yapacaksınız.

Yaptığınız üzerinde kem küm edilmeye başlandığı zaman bilin ki, müşteri diye saydığınız kişi sizinle birlikte 2-3 kişiye ve onların içinde de hem ucuza, hem hızlı, hem görsel açıdan tatmin edeni seçecektir. Yani zamanınızı boşa harcayacaksınız. Bunun için önleminiz sadece iş sözleşmesi yapmaktır. Bunu da gerek karşı tarafı ezmeyecek sizi de mağdur etmeyecek avukat aracılığıyla yapılacak sözleşmedir.

Sizden tek istediğim bilen bir ajansla veya firmayla irtibata geçmeniz ve henüz tam anlamıyla baltalanmamış ama yavaş yavaş sömürülmeye başlanan 3D sektörünün fiyatlarını daha da aşağı çekmemenizdir.

restsam

🌱Yeni Üye🌱
Şimdiden uzun ve zorlu bir yola girdiğinizi söyleyebilirim. Ben 8 yıla yakın bir zamandır bu işle uğraşıyorum, Erzurum'da 3D piyasasını ben oluşturdum diyebilirim. Gerçi halen daha reklam yapmış değilim ama şimdilik gerekte yok zaten.
Basit bir şekilde benim çalışma tarzımı anlatayım. Müşteri bir proje ile beni bulduğunda,
1. İlk önce müşteri ile iş detayları konuşulur, basit bir toplantı yapılır. Müşterinin beklentilerini anladıktan sonra iş ciddiye biner.
2. Daha önce yapmış olduğum işleri referans göstererek yapacağım işin yaklaşık değerini söylerim. Gerekirse sözleşme yaparak işin değerinin en az yarısını alırım.
3. Müşteri ile birlikte proje çıktıları üzerinde ölçülendirmeleri, renkleri, ışığı ve texture'ları ayarlarım.
4. Taslak çalışmalarımı müşteriye e-mail göndererek görüşlerini alırım. Devam edelim derse iş bitiminde son renderları dizüstü pc ile gösteririm. Kabul ederse kalan paramı alıp çalışmaları CD veya DVD ortamın da istenilen ebatlara göre ayarlanmış halde teslim ederim.
5. Bu çalışmayı referanslarımın arasına koyar yeni bir işe bakarım.

(Benden daha farklı çalışan arkadaşlarım vardır. onların değerli görüşlerini paylaşmalarını isterim. Nede olsa "El elden üstündür" demişler.)

Benim düşüncem; 3D işini profesyonel olarak yaparsanız kazanırsınız, sürekli amatör çalışmalar yaparsanız sınıfta kalırsınız. İlk kural kendinizi geliştirmeniz gerekiyor.
Size tavsiyem bütün işlerinizde kendinize güvenin ve her zaman gelişime açık olun. 3-5 kuruşun hesabını yapan insanlarla iş yapmayın. Sürekli interneti takip ederek yeni birşeyler öğrenin. Ancak profesyonel olduğunuzda rahat edersiniz.
O zamana kadar Allah bu işe gönül veren ve yeni başlayan tüm meslektaşlarımın yardımcısı olsun.
Eğer esnaflık yapamam diyorsanız bir ajansla anlaşın, esnaflık kısmını onlar halletsin, siz sadece tasarım yapın.
Bende iyi bir teklif alırsam kendimi daha da geliştirmek için profesyonel bir ajansta görev almayı düşünüyorum. Ya nasip !!!