yorgunella öncelikle konuma uğrayıp yorum yazdığın için teşekkürler.sonrasında ben kendime illustratorum diyorum ama meslek seçiminde öyle bir seçenek yok keşke olsa da seçsem.önceden kurumsal çalışmalar yaptığım için o seçeneği seçtim.illustrasyona gelince bence o senin hayalindir.istersen ağaçları uzatırsın istersen kısaltırsın ki ben aynı boyunda yapmak istiyorum.bu çalışmamdaki amacım da yorumları okuduysan eğer ne kadar gerçekçi yapabiliyorumdu.bu bölümde o kadar var ki bu tarzda çizimler özellikle de ünlü çizimleri,boyamaları her neyse.çok var.ben de ilk defa yaptım
ki siz de referans resmini kolayca bulup karşılaştırabilin diye.dediğim gibi ne kadar gerçekçi yapabilirimi denedim ve ayrıca kendimi geliştirmek için çizdim,boyadım.hem çizdim hem boyadım ikisini de ben yaptım.(bu tarz işlere boyama denirmiş.çizim genelde karakalem tarzında işlermiş.öyle dediler)önce ten rengini seçerim boyarım.sonra üstüne renkleri oturturtmak için boyarım.sonra ışık ve gölge yaparım yine boyarım.en sonunda da gözenekleri çizerim.hepsini tek tek ben yaparım.bu.benim hayalim olabildiğince gerçeğe yakın yapıp bir o kadar da hayali bir ortam yansıtabilmek.bu hayalime ulaşabilmek için yaptığım deneme bu çalışmam da.ayrıca sen görmemiş olabilirsin ki ben çok gördüm bu tarz şeyleri ve evet dedim istediğim bu!ayrıca çok çok yolum daha var ama olabildiğince hızlı ilerlemeye çalışıyorum.dediğim gibi illustrasyon senin hayalindir.sen ağaçları uzattığında bn sana demem ki niye uzattın
ağacına bakarım nasıl yaptığına ,uzunluğuna değil.bunun gibi.ten gerçekçi olur,ağaçlar gökyüzü gerçekçi olur.ama başka şeyler çok uçuk olur.amacım herşeyin normalliğin içinde anormalliği yakalamak.sana örnek resim göstereyim ne kadar gerçekçi ve ne kadar hayali olduğunu
siz illüstrasyonun ne demek olduğunu kendinize göre yorumlamışsınız.. "
İllüstratör; konu içinde daha önemli olanı vurgulamak için, gerektiğinde ayıklama, yalınlaştırma ve gerçeklik duygusunu etkilemeyecek abartma yöntemlerine başvurarak,
bir fotoğraf makinesinden daha fazlasını yapmayı hedefler. "
anlatmak istediğimi hiçbirşekilde anlamadan yorum yazmışsınız.
Arkadaşlar en basir yoluyla... google'a görseller bölümüne ilk önce "illüstrasyon" yazın bir bakın ne tarz çalışmalar çıkıyor.. ve daha sora da "dijital art" yazın ve ona bakın neler çıkıyor... sizin söylediğiniz gibi
"normalliğin içindeki anormalliği yakalamak" varmı acaba çalışmanızda? çalışmanı anormal değildir. normaldir. bir fotoğraf makinesinin çekebileceği tarzda bir "resim"dir yani "dijital art"dır. ben sizi bilinçlendirmeye çalışıyorum lütfen...
eklediğiniz çalışmaları da zaten forumda ben paylaştım. emin olun o "illüstratörleri" hayat hikayelerine kadar araştırdım. anlatmak istediğim onların çalışmalarındaki "normalliğin içindeki anormalliği yakalamak" deyiminizi görebiliyoruz. çünkü onlar illüstrasyon. sizinki resim. kötü yapmışsınız demedim size. hatta farkındaysanız ilk böyle ten yapanı en iyi illüstratörlerde görmedim dedim
biz bu tür ricaları birçok çizen arkadaşlarımızdan rica ettik. bizlerle aşamalarını paylaşırmısınız diye.. ve paylaştılar. ben size nasıl yaptığınızı anlatım olarak sormadım. tutorial şeklinde gösterebilirmisiniz diye sordum..
hayallerinize lafım yok. hayal sizin çalışma sizin. madem yorum yapmamız için eklediniz sadece "harika" yazmamızı beklemiyorsunuzdur umarım?
Sizin bahsettiğiniz şey illüstrasyonda bir tarzdır. İllüstrasyonun kendi içinde oluşmuş bir çok tarzı vardır. Bu tarzlar aynı zamanda sanatçıların kendi tarzlarıdır. kimisi Surrealis çalışır kimisi tamamen realis çalışır. Sizin bahsettiğiniz ağacı göklere uzatmak farklı yorumlamak yada hayal gücü katarak şekillendirmek ifade etmek surrealis bir yaklaşım tarzıdır. Kesinlikle illüstrasyonun tamamını oluşturmaz. Sadece bir bölümüdür. İllüstre etmek en basit açıklamasıyla aklındakini görsele dökmektir. Yada gördüğünü ifade etmek için görsele dökmektir. Kimisi fotoğraf gibi çizer kimisi karikatürize çizer.
Yazarların aklındakini veya gördüğünü anlatarak yazmasına betimleme denir. İşte aynı olayın çizerler tarafından yapılmasınada illüstrasyon denir. Benim araştırdığım ve bulduğum verilere göre illüstrasyon budur. Eğer yanlış biliyorsam doğru bilgileri içeren bir açıklama varsa tavsiyenizle onuda okuyabilirim.
seruvenist sözlük anlamlarını biliyoruz. benim amacımı anlamadan sizde yorumlamışsınız. ben bu çalışmanın illüstrasyon değil bir resim olduğunu söylüyorum. ve "BOYAMA" diye bir illüstrasyon olmadığını söylüyorum.
eski zamanlarda fotoğraf makinesi yoktu ve "ressamlar" ünlüleri karşılarına alıp portlerini çizerlerdi bilirsiniz. hala günümüzde var. ve biz onlara illüstrasyon mu diyoruz? RESİM diyoruz..
ve ilüstre edilmekten bahsetmişsiniz. ilüstre etmekte gerçeği gerçekler dışında veya hayal gücü katılarak sanatçının haal dünyasıyla bütünleştirerek yapılmasıdır.
madem öyle acaba arkadaş bir fotoğrafı referans alıp çizerken ona kendisinden ne katmış acaba? güzel çizmiş kötü demiyorum kesinlikle.. sadece inatla bunun illüstrasyon olmadığını savunuyorum. ve bilmeyen arkadaşları da yalnış bilgilendirmemek için yorum yazıyorum.