mavitayfa
🏆Pro Tasarımcı🏆

İran grafik tasarımının öncülerinden, lokomotiflerinden biri kabul edilen Reza Abedini 1967 yılında Tahran’da doğdu. Aldığı resim eğitimi sonrasında grafik tasarımla uğraşmaya başladı ve Tahran’da kendi stüdyosunu kurdu…
Sanatçı ayrıca Tahran Üniversitesinde de eğitim vermektedir
Herhangi bir alandan daha çok kitap tasarımı ve poster tasarımı konularında üretim yaptığını söyleyen sanatçı tipografinin çalışmalarındaki yerini şu cümlelerle izah ediyor;
“Tipografi, genel manasıyla beni kişisel olarak zihinsel açıdan tahrik eden bir konu. Grafik tasarımın geniş olanakları içindeki tüm konularda; hareketli grafikten magazin çalışmalarına kitap tasarımına dek tipografiyi büyük bir ilgiyle kullandım.”
Grafik Tasarımda farklı dillerin farklı yazımların biçimlerin çekiciliğini Reza Abedini’nin çalışmalarında görmek mümkün… Fars Alfabesini Tipografide ustalıkla kullanan sanatçı çalışmalarında İslam bilgeliği temelinde İran’ın hem İslam öncesi hem de İslam döneminin zengin ve sınırsız görsel kaynaklarını, ayrıca Pers kültüründen gelen şiir ve edebiyat anlayışını yerleştirdiğini dile getiriyor….
Grafik Tasarımın farklı coğrafyalarda farklı şekillerde yansımasına en güzel örnek belki de Reza Abedini ….Hele de genelinde orta doğu özelinde İran gibi kapalı toplumlarda grafik tasarımın serüvenini onun çalışmalarında görebiliyoruz