Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

sade logo basit logodur(!)

dt

🌟Usta Tasarımcı🌟
arkadaşlar şu ana kadarki en çok kafamı kurcalayan sorunlardan birini sizinle paylaşmak istedim. logo tasarımı konusunda birçoğunuzunda katılacağı gibi sadelik ve özgünlük önemlidir. yani en sade ve vurucu logo en başarılı logodur diyebiliriz. ama gel gelelim müşterinin gözünde durum biraz farklı. nedense karşılaştığım gördüğüm ve duyduğum müşteriler için sade logo basit ve 5 dakikada yapılmıştır ve o vereceği paranın karşılığı değildir. genel olarak söyledim biraz ama müşterilerde gerçekten böyle bir durum var. bazen mecbur bi şekilde müşterinin isteği doğrultusunda çokta hoşunuza gitmeyecek şeyler yapabiliyorsunuz. benim asıl takıldığım nokta şu. mesela büyük firmaların basit ve sade bir yazı karakterinden oluşan sembolsüz logoları var.ilk aklıma gelen BEKO. Vestel, Philips, Sony vs vs.. acaba bu firmaların logolarını tasarlayan arkadaşlar gerçekten bu firmaları bi şekilde profesyonelce iknamı etmişler yada bu firmaların kendilerince tasarımcısına güvenecek profesyonel bi yapılarımı var. yoksa bi şekilde umursamadan tasarımcıyamı bırakılmış bu işler. demek istediğim aslında şu: bunun yolu nedir? yani bir müşteriye o müşteri veya o firma için en uygun logonun sade ve belkide tek bir yazı karakteri şeklinde olması gerektiğini nasıl izah edebiliriz? çünkü gerçekten bizim ülkemizdemi var sadece bilmiyorum ama karmaşık olan güzeldir düşüncesi var. açıkçası sırf bu yüzden bazen istediğim çalışmaları yapamıyorum. yapsamda müşterinin talebi üzerinde değiştirmek zorunda kalıyorum. bu işin bi yolu yordamı varmıdır acaba bu konudaki düşünceleriniz tavsiyeleriniz vs.. teşekkürler :)

Benzer konular

womd

🌟Usta Tasarımcı🌟
merhaba, bahsettiğin firmalar dünyaya mal ihraç eden, milyar dolarlık şirketler. bunlar yerli-yabancı ajanslarla çalışıyorlar genelde ve bu ajanslarla yine kendi içlerinde kurdukları ve bu işten anlayan elemanları barındıran departmanlar muhattap oluyor. yani bu firmalarla kobileri vesayire mükayese etmeye hiç gerek yok. sen müşterine istediğin kadar anlat, eğer o estetik bakışa sahip değilse kesinlikle ikna olmayacak ve kendi bildiğini okuyacaktır. belki bu tür büyük firmalarının logolarından örnekler göstererek ''bak ahmet abi, adamlar milyar dolarlık şirket ve kullandıkları logo da böyle'' filan diye bir ihtimal aklını çelme ihtimalin var. ama adam mahallenin elektrikçi ahmet abisi ise yüzüne ''arçelik, beko ne alaka delikanlı'' diye boş boş bakma ihtimali de var.

dt

🌟Usta Tasarımcı🌟
evet aynen öyle. ama benim bahsettiğim o kadar küçük esnaflarda değil. sonuçta her insanda o estetik bakış açısı olmaz ama işte o estetiği görmeyen insanlara nasıl yaklaşmalıyız acaba. dediğin taktik benmde çok sık başvurduğum bi taktik aslında :) ama işte dediğin gibi o adam seni dinliyo dinliyo sonra şirkettekilerle görüşüyor bilmem napıyo yine kendi bildiğini okuyor. tasarımcıya güven yok. benim endişem bu işte. yani biz beko, sony gibi büyük firmalarla ve bu işlerden anlayan insanlar muhattap olabileceğimiz şekilde çalışamadığımız müddetçe sade ve istediğimiz içimize sinen logolar yapamıcakmıyız. hep bana mı denk geliyor bilmiyorum ama çok muzdaribim bu dertten :)

womd

🌟Usta Tasarımcı🌟
ben biraz şanslı sayılırım, genelde bilgisayardan-tasarımdan az çok anlayan orta yaşlı müşterilerle muhattap oldum bugüne kadar. ha, küçük esnaflarla çalıştım bazen iş yokluğundan. ama müşterinin bana absürd gelen isteklerini de istemeyerek de olsa yaptık. sanatçı pozlarına girip iş beğensek şu anda aç kalacağız malum. ihtiyacın olmayacak ki müşteri beğenmediği zaman ''haydi yoluna o zaman'' diyebileceksin. bunun için de kaliteli bir portföy, bu portföy için de bir ajans veya adını zaman içinde marka haline getirmen lazım. tabi bu çok uzun ve meşakatli bir yol, garantisi de yok üstelik. benim nacizane tavsiyem (bu konuda senden tecrübeli veya buna ulaşabilmiş değilim) ama çoğu zaman kurduğun ilişkiler yaptığın tasarımlardan önce geliyor. yani bence sen tasarım yapıyorsan, sana destek olacak, seni sürekli kaliteli insanlarla tanıştırabilecek, iş çevresi geniş, diyalog yeteneği kuvvetli birilerini bul.

dt

🌟Usta Tasarımcı🌟
evet aslında en büyük problem bu. yani müşteriler bu işten anlamayan bu mesleği bilmeyen insanlar genelde. mesela manavcılık yapan bir insanın böyle bir sorunu olmaz veya bir muhasebecinin yada herhangi başka bir mesleği yapan birinin. çünkü o işlerde yapılan iş verilen emek karşılığında ödenmesi gereken değer aşşağı yukarı bilinir herkes tarafından. ama bizim sektörde bir işi 1 kuruşada 100 kuruşada yapan olduğu için müşteriye burda değerin tasarıma ve uğraşa göre belirlendiğini anlatamıyosun. dediğin gibi aslında en sağlamı çok çalışıp çok güzel kaliteli ve yapmak istediğin şeylerin bulunduğu bir portföy hazırlamak.