Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Serbest çalışıyorum, müşteri sorunu.

ozez

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.pitikare.net
Merhaba Arkadaşlar ;
web ve grafik üzerine freelance çalışıyorum, anlaştığım müş. işi teslim ettim (logo ,kartvizit, web tasarımı )...normal de 3 haftada arayüz, taslak, web sayfası hazırlar teslim ederim, ödemeyi ise işin yarısında, diğer yarısınıda iş bitiminde alırım.. sıkıntı ise 2 ay oldu halen ücretin belli bi kısmının ödemesini yapmadı...
anlaşma sözleşme, fatura gibi resmi evraklar la olmadı.Şuan ise web sayfasını kapattım ödemeyi alamadan açamıyacağımı söyledim.Mahkemeye vereceğini ve avukatı ile görüşmemi söyledi :D ..Hem suçlu hem güçlü diye buna deniyor sanırım..bu nokta da ne yapıcağımı şaşırdım, bana bu konuda yardımcı olabilirmisin??
Daha önce bu tarz çirkin şeyler yaşayan freelance ark. mutlaka olmuştur.Freelance çalışmak suçmudur, fatura kesmediğim için beni mahkemeye verebilirmi ? Verse bile benim savunmam ne şekilde olabilir? ve en önemlisi ben hakkımı nasıl alabilirim :)...Çıkamadım için içinden :worried:

murattanhu

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
blog.murattanhu.com
öncelikle geçmiş olsun. bu gibi sıkıntılarla karşılaşmamak için en azından o müşteri ile ilk çalışma sırasında bir sözleşme yapmak gerekli. bu durumda da bu görülüyor.
ancak; sözleşmenin olmaması sizin kayıp noktanızsa da aynı zamanda müşteriniz için de kayıp noktasıdır. müşteriniz sizi mahkemeye verse de kendi leyhinde bir sonuç alamaz. son durum bu durum olacaktır.
freelance çalışmak tabiki suç değil, hatta en güzel mesleklerden biridir ancak müşteri ile olan ilişkileri sadece güven ilişkisi üzerinde kurmak bazen, belki de çoğu zaman bir hata oluyor. iki taraf için de, sözleşme yoksa da herkes sözünde dursa bu gibi durumlarla kimse karşılaşmayacaktır.
umarım bundan sonraki işlerinizde mutlaka bir sözleşme yapmanızı öneririm.
iş alıp da, zamanınızı harcayıp emeğinizi alamayacaksanız, iş yapmanızın da bir önemi kalmıyor.
tekrar geçmiş olsun.
saygılarımla.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Öncelikle bakınız: https://www.grafikerler.net/freelance-olarak-calisanlarin-dikkatine-t55850p2.html#post524073

Bu linklerden, özellikle, aşağıdakinde bahsedilen yol, sizin için de geçerli:
https://www.grafikerler.net/yaptigim-logonun-ucretini-tahsil-edemedim-t52962.html#post487912

Freelance çalışmak suç olur mu yahu? Asıl müşterinin bu yaptığı yaptığı suç...

Bu ülkede serbest çalışanlar var. Ayrıca sanatçı, elbette serbest iş yapacak, ne yapmamız gerekiyordu ki? İlle de bir şirkete "eleman" olup birilerinin kulu kölesi mi olmamız gerekiyor?

Sanatçı dediğiniz, vergiden muaftır. Bitti.

İster bir şirket kurar, onun üzerinden emeğini sunar, isterse serbest çalışır. Yapılan iş, güzel sanatlar kapsamındadır, o kadar.

Size karşı dava filan açamaz, büyük ihtimalle blöf yapıp gözünüzü korkutmaya çalışıyor. Açarsa da, elinizdeki bütün belgeleri sunup, alacağınızı alamadığınızı anlatacaksınız. Ancak daha iyisi, sizin önce davranıp alacaklarınızı hukuk yoluyla tahsil etmenizdir. Kim davayı önce açarsa, haklı olma şansı artar.

Bu arada, sözleşme yapmış olmanız şart değil. Elinizdeki bütün belgeler, her türlü yazışma, görüşme kaydı vesaire, çok önemli birer delildir. Bu durumda, mahkeme, sözleşme yapılmış gibi karar verecektir, merak etmeyin.

hamsi53

🌱Yeni Üye🌱
faturayı tanıdık bir sirketten de kesersiniz, o yönden rahat olun.
yeterki ödemeyi yapsın :D

plevneli

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Arkadaşım geçmiş olsun ; ancak sözleşme ve fatura önemli bir unsurdur. Sizin suçlu olduğunuz kadar müşteriniz de suçlu konumdadır. Sanatçı vergi vermez diye bir kavram yoktur, geliri olan herkes vergi vermekle yükümlüdür. Şirket size freelance olarak çalıştığınıza karşılık muhasebe departmanı aracılığı ile elden ödeme matbusu hazırlar ve bu da şirket muhasebecisi tarafından yasal yola sokulur ki stopaj miktarı kadar sizden ya da müşterinizden kesinti olacaktır, bu anlaşma şeklinize bağlı olarak değişir.
Tekrar geçmiş olsun.
İyi Çalışmalar

ozez

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.pitikare.net
leventelpen ;veridiğiniz linkleri tek tek okudum, işimden özellikle bu son olaydan sonra çok soğdum...bırakıp herşeyi ajansta kölelik yapmayı bile düşünmedim değil :D

ilgilendiğiniz ve cvplar için hepinize tesekkur ederim...Sorunu halledebildim :) bu bana çok büyük ders oldu asla sözleşmesiz iş yapmıyacağım, ama işte bazen öyle güveniyorsunuz ki karşınızdakine, koskoca firma yeri yurdu belli nasıl olsa diyorsunuz,tekrar çok sağolun bilgiler için,,iyi geceler.

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Sizin suçlu olduğunuz kadar müşteriniz de suçlu konumdadır. Sanatçı vergi vermez diye bir kavram yoktur, geliri olan herkes vergi vermekle yükümlüdür.

Yanlış bilgi vermeyin! Bir kere bu arkadaş, SUÇ işleyecek hiç bir şey yapmamıştır. Ne demek, "sizin suçlu olduğunuz kadar"? Freelance çalıştı ve sözleşme yapmadı diye nasıl suçlu olunur?

İkincisi:

"1-"Telif kazancı elde eden serbest meslek sahibi"

Serbest Meslek tanımı:
Sermayeden ziyade şahsi mesaiye, ilmi veya mesleki bilgiye veya uzmanlığa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin, bir işverene bağlı olmaksızın, şahsi sorumluluk altında, kendi nam ve hesabına yapılması.

Telif Hakkı'nın tanımı:
Fikir ve sanat ürünü olarak ortaya konan eserler üzerinde sahibinin hakkını ifade eden kavram.”

Telif Kazancının tanımı:
Eser sahiplerinin; eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri gelirler.

Son olarak:
Telif kazançlarının vergilendirilmesi ile ilgili olarak, GVK’ nın 18. maddesinde yer alan, “serbest meslek kazançlarında istisna” başlığını taşıyan düzenleme ile; “ fotoğraf, film gibi eserlerini, gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, televizyonda yayınlamak veya kitap, CD halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat GELİR VERGİSİNDEN ISTISNA edilmiştir yani MUAFtır.”

Kaynak : https://www.alomaliye.com/mehmet_ozka...es_istisna.htm

Bakınız: https://g-graf.net/index.php/g-graftan-secmeler/telif-ve-vergi-durumlar

myunder

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
sağdan soldan fotolar kullanmanı söylediyse sende avukatına telif hakları için müşterini ihbar edeceğini söyle...