Arkadaşlar Merhaba.
Bu konuyu açmamda ki asıl sebep şudur.
Sitede parça parça açılmış dergi hakkındaki tüm bilgileri bu bölümde toparlayalım.
Maddeler halinde sizlere sorularımı yöneltiyorum.
İnşaallah herkes için faydalı olur.
Dergi tasarımı için;
1-) Hangi boyutlar kullanılmalıdır? Standart ölçüleri nedir?
2-) Hangi program daha elverişlidir?
3-) Tasarıma fotoğraf yerleştirirken yazıyı fotoğrafa değmeyecek şekilde nasıl ayarlarız ( bunu Corel, AI olarak 2 kısımda anlatmak gerek. )
4-) Genel mana da strateji ne olmalıdır.
5-) Kapak tasarımları hakkında tavsiyeler nelerdir?
Şimdiden emeği geçen herkese Şükranlarımı sunarım..
Saygılar.
1) dergi gibi kağıt, film, kalıp ve baskı maliyeti yüksek işlerde fire vermeyen ölçüler kullanılır. 64 x 90 cm kağıttan a4(210x297 mm), 70 x 100 cm kağıttan 23 x 33 cm, 57 x 82 cm kağıttan 20 x 28 cm ebatlarında sayfalar firesiz elde edilir. Kapağın kağıt gramajı farklı olduğundan revolta (kafa kafaya) olarak bağlanır. Cilt durumuna göre tel dikiş, iplik dikiş, kapak takma vs. sırt payı hesaplanır. 135 gr kuşe kağıtta ve 48 sayfayı geçen işlerde tel dikiş uygulanmaz. Kapak takma 3 mm üzeri işlerde uygulanabilir. Sırt payını hesaplamanın en uygun yolu tabaka kağıdın orijinal boyutlarda katlanarak iç içe veya iplik dikişe göre yan yana getirilerek kalınlığın ölçülmesidir.
2) Dergi gibi çok sayfalı işlerde quark, corel, freheand gibi sayfalar halinde çalışılabilen bir program kullanılır. . En ideali Quark Express. Dergiler reklam gelirleriyle ayakta durdukları için içerikten çok reklam olması muhtemeldir. Verilen reklamlar başka ajanslardan değişik formatlarda gelebilir. Pc kullanıcıları genelde corel veya illustrator kullanmaktadır. Mac kullanıcıları ise freheand ve illustrator kullanmaktadır. Bu programlar arasında dosya alışverişi mümkünse de özellikle degradelerde bozulmalar oluşur. İllustrator, freheand, corel arasında eps formatıyla dosya transferi uygundur.
3) Bu işleme warp adı verilir. Resmi bulunduğu alan text için kapalıdır. Ancak bu işler paragraf text için uygulanabilir. Yada manuel olarak metni yerleştirmek istediğiniz alanı çizer ve text alanına çevirirsiniz.
4) Derginin stratejisi bir grafikerin değil, dergi yönetiminin işidir. Derginin hedef kitlesi, reklam gelirleri, giderleri, finansmanı, dağıtımı, yayınlanması vs.. gibi konular belirlenmeden dergi zaten çıkartılmaz. Yok eğer bir dergi çıkartmak istiyorum stratejisi ne olmalı diyorsanız , belirlenen konsepte göre değişir çünkü magazin dergileri, sektörel dergiler, hobi dergileri, bilim dergileri, siyasi dergiler, edebi dergiler gibi çeşitli dergiler faaliyet göstermektedir.
5) Kapak çalışması derginin konseptine, hedef kitlesine göre değişir. mevcut dergileri incelemenizi tavsiye ederim.
hazır başlık açılmışken sorayım;
1)Dergi vb. tasarımlar hangi programlar ile yapılabilir? hangisini tavsiye edersiniz?
2)Baskıya vermeden nelere dikkat edilmeli? Baskıya nasıl verilmeli?
3)PDF (Kapak+İç reklam+3+4+5+6+7+...+son sayfa+İçreklam+Arka kapak) şeklinde verirsek problem olurmu?
Biz yıllığımızı kendimiz hazırlayıp matbaaya vermek istiyoruz daha önce okulda dergi tasarlayıp matbaaya yolluyorduk yanılmıyorsam pdf olarak yolluyorduk ama resimlerde bozulmalar oluyordu, bu gibi hataların önlemi nasıl alınır?
2) derginin baskı öncesi hazırlığı yapılmadan önce bilinmesi gereken ilk şey ciltleme şeklidir. Tel dikişli bir dergi iç içe atılırken, iplik dikişli dergiler fasiküllerden oluşur. Cilt durumuna göre montajlanmalı, her forma için forma x_ön, forma x_arka (CMYK %100) yazılmalı, makas payları bırakılmalı, makas ibaresi mutlaka yerleştirilmeli, sayfaların yönlerine, sayfa numaralarına dikkat edilmeli, kesim ve katlama krosları atılmalı ve montajlamadan önce bir şablon çıkartılmalıdır. Ancak bu yazılanları yanlış yapmadan doğrusunu yapmak mümkün değildir. Matbaa bilgisi olmadan, cilt payı, makas payı öğrenilemez , bu tür bir işle uğraşacaksanız biraz matbaada ve bir reprodüksiyon atölyesinde sabahlamak gerekir.
Aklıma gelenler bunlar, dergi gibi çok sayfalı işlerde baskı öncesi hazırlık ve baskı süreçleri iyi bilinmelidir.
İyi çalışmalar