Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

SSL ve Hakkında merak ettikleriniz ..

dizaynplus

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
13 Tem 2008
Mesajlar
244
Tepkime puanı
6
slm öncelkike ssl konusunu araştırdım ve formda bulamadım. Asp ve Php ye özel bir kodlama olmadığı için web tasarım başlığı aldında bilgilendirme olarak yayınlıyorum.

SORU : SSL Nedir?

CEVAP :
SSL, web üzerindeki iletişim güvenliği için kulanılan ve bilgi transferinin gizliliği ve bütünlüğünü sağlayan güvenlik protokolüdür. Web siteleri ve tarayıcılar tarafından yaygın olarak desteklenen SSL, müşteri ve mağaza arasındaki mesajların şifrelenmesini ve sadece doğru adreste deşifre edilmesini sağlar. Netscape Communications Corporation tarafından geliştirilen SSL teknolojisinde hem istemci (bilgi alan) hem de sunucu (bilgi gönderen ) bilgisayarda bir doğrulama (authentication, iki bilgisayarın karşılıklı olarak birbirini tanıması) mekanizması kullanılır. SSL, bir internet işleminde rol alan partilerin kimliklerinin doğruluğunu kanıtlamak için dijital sertifikalar kullanmaktadır. Dijital sertifika sahibi, kendisine gönderilecek mesajı şifrelemesi için diğer partiye sertifikası ile birlikte şifreleme anahtarını gönderir. Sertifika ile gönderilen anahtar ile şifrelenen mesaj ancak sertifika sahibi tarafindan deşifre edilebileceğinden mesajın dogru kişi tarafindan okunması sağlanır. SSL, şifreleme sistemi olarak Açık Anahtar şifreleme Yöntemi''ni kullanır. Bu yöntem sayesinde SSL web üzerindeki iletişimde hem transfer edilen bilginin gizliliğini ve bütünlüğünü sağlamakta, hem de istemci ve sunucunun kimliklerini doğrulamaktadır. Ancak SSL, işlemi gerçekleştiren kişinin kredi kartı sahibi olduğunu kanıtlayamamakta ve mağazanın kredi kartı bilgilerine girişini engelleyememektedir.

wikipedia :
Netscape tarafından 1994 yılında geliştirilen Secure Socket Layer (Türkçe'ye Güvenli Yuva Katmanı olarak çevrilebilir) protokolü, internet üzerinden şifrelenmiş güvenli veri iletişimi sağlar.

Web Tarayici ile Web Server arasindaki güvenligi HTTP (HTTPS) altinda saglamayi amacliyordu. Günümüzde SSL 3.0 tüm Web Tarayicilar tarafindan destekleniyor. Örn. IE (Internet Explorer), Mozilla Firefox, Opera, Safari gibi Web Tarayicilari.

Özellikle E-Mail gönderiminde veya FTP transferinde kullaniliyor.

Web Tarayıcınızın altında gördüğünüz altın renkli asmakilit resmi SSL güvencesinde olduğunuzun işaretidir. Bu kilit resmine çift tıklayıp SSL sertifikasının kimden alındığı, geçerlilik süresi gibi bilgileri görebilirsiniz. SSL kullanıcı adı, şifre, kredi kartı bilgileri gibi bilgilerin, gerekliyse tüm oturum bilgilerinin şifrelenerek iletilmesini sağlar.


kısacası ssl yukarıda da anlatıldığı gibi web sitelerinde iletişimi şifrelemek için kullanılır.. Gönderilen mail sunucu taradına şifreli gider ve doğru adres ise gösterilir yanlış adresse şifrelenir. Kredi kartı alış verişlerinde de aynı mantık.. doğru adrese giderse kart bilgileri görünür. yanlış adrese giderse (hackerler tarafından okunmaya çalışılırsa) hiç bir şekilde çözemiycekleri bir kod ile karşılaşırlar, günümüzde ssl 128 bitlik şifreleme ile çalışmaktadır.
 
Üst