Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

tablet zorunlumu?...

grfkrr

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
23 Ara 2010
Mesajlar
26
Tepkime puanı
0
merhaba ,programlarda iyi çizim yapabilmek için mesela desen, karakter,logo ... her türlü şekil için tablet çok gerekli birşey mi yoksa aslında onunla yapılanlar fareyle de yapılabilirmi?

yani sadece işimizi mi kolaylaştırır yoksa gerçekten çok gerekli bir araçmıdır?
mesela bu sitede arkadaşların göstermiş oldukları çalışmalar genelde tablette yapılmış işler mi ?
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
Defalarca kez sorulmuş sorular, başlık açmadan önce iyice bir araştırsanız ya:

https://www.grafikerler.net/tablet-zorunlumu-t105715.html

Çizmeyi bilmeyen, kompozisyondan ve renkten anlamayan biri için grafik tabletin hiç bir faydası yoktur.

Logolar ve vektörel illüstrasyon eksizleri için zaten bir kalem ve kağıt kafidir:

https://www.vonglitschka.com/2010/08/30/building-character/

Karakter çizimleri için de öyle; mesela Glen Keane, Peter De Seve ve Juanjo Guarnido gibi ustalar hala dijital medyaları kullanmıyor:

https://theartofglenkeane.blogspot.com/2011/03/drawing-rapunzel.html

https://www.grafikerler.net/tangled-rapunzel-konsept-tasarimlari-t96415.html

https://peterdeseve.blogspot.com/

https://blacksad-gallery.blogspot.com/

Yani salt çizim için gereksizdir; karakalem ve kağıtla kontrolu daha iyi sağlar ve daha hızlı yol alırsınız. Sadece Nathan Fowkes ve Xiangyuan Jie gibi renk bilgisi çok iyi olan, yıllarca ve halen akrilik/yağlıboya/suluboya kullanan illüstratörlerin boyama yapmasını kolaylaştıran bir edevattır, hepsi bu:

https://nathanfowkes.blogspot.com/

https://www.jiestudio.com/filmwork.html
 
Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
Soru – Dijital tekniğe, photoshop’a, bilgisayar imkanlarına nasıl bakıyorsunuz? Kullanıyor musunuz?

E. Bilal – Yeni modern açılımlar bunlar. İlerleme ve çizgiye destek. Bunu kabul ediyorum. Ancak yaratıcılık “elden geçiyor” (elle çizmekten). Elle çizmek çok önemli. Photoshop son dönemlerde bir iktidar kurdu. Bu da kolaycılığı getirdi. Özellikle reklamcıların rötüş yapma, temizleme merakı olayı daha da vahim hale getirdi. Çizgi ölmeye başladı. Tenlerde yapılan temizlikle yüzler düzleşti. Kadın ve erkek ayrımı adeta ortadan kalktı. Çizimdeki insani ayrıntıları barındıran tensel doku bu rötuşlar sonucunda insanın kaybolmasına yol açıyor.

https://cizgiromanokurlariplatformu.blogspot.com/2009/03/enki-bilal-sergisi-ve-soylesisinin-tam.html

İllüstrasyonlarınızda dijital teknolojiyi kullanıyor musunuz? "Dijital sanat"ın geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Bilgisayar ile başka hiçbir şekilde yapılamayacak harika resimler yapan sanatçılar gördüm. Fakat benim için bilgisayarda çalışmak, kıyafetlerim üzerimdeyken sevişmek gibi bir şey. Radyoaktif bir maddeyi robot kollarla tutuyormuşsunuz gibi... Fiziksel bir unsur eksik. Tabii işinizi bitirdiğiniz zaman güzel çıktılar alabilirsiniz, fakat bu resim yaparken boyayı hissetmek gibi bir şey olamaz.

https://www.bakdergisi.com/roportajlar/2/brad-holland

Jacon Collins/Yağlıboya:

grimaldi_in_studio-huge.jpg


self_portrait_with_palette-huge.jpg
 
Son düzenleme:

mash

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
23 Ara 2008
Mesajlar
67
Tepkime puanı
6
selamlar...
yukarıda herşey gayet güzel bir şekilde açıklanmış üstüne söylenebilecek çok fazla şey yok aslında ama tablet kullanıcısı olarak bir kaç şey eklemek istiyorum uygulaması olan biri olduğum için...

tabletin iyi çizenede az iyi çizebilenede kağıda göre bazı avantajları var...

tekraralamak şansı
sonsuz geri almak şansı
birden fazla rengi aynı ekranda deneyebilmek şansı
beğenmediğin çizgiyi beğenene kadar ortamı kirletmeden yeniden çizmek şansı
aynı çizimi sulu boya yağlı boya gibi değişik renklendirme teknikleri ile deneyebilmek
kağıt çöpe atmamak..:)
elinin ayağının siyah olmaması v.s
son olarakta kağıtta çizip yeniden dijitize etmek vaktinin alınmaması...

bunlara ihtiyacın varsa tablet alabilirsin...
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
tabletin iyi çizenede az iyi çizebilenede kağıda göre bazı avantajları var...

tekraralamak şansı
sonsuz geri almak şansı
birden fazla rengi aynı ekranda deneyebilmek şansı
beğenmediğin çizgiyi beğenene kadar ortamı kirletmeden yeniden çizmek şansı
aynı çizimi sulu boya yağlı boya gibi değişik renklendirme teknikleri ile deneyebilmek
kağıt çöpe atmamak..:)
elinin ayağının siyah olmaması v.s
son olarakta kağıtta çizip yeniden dijitize etmek vaktinin alınmaması...

bunlara ihtiyacın varsa tablet alabilirsin...

"Kirlenmek güzeldir.":) Elbette bunlar doğru ama kalem ve kağıtla çokça cilveleşmek lazım önce.

Keri: Dijital çizim ve renklendirme konusunda bir uzman olarak yeni başlayanlara, çizerlere, illüstratörlere neler önerirsin?

Emrah Elmaslı: Özellikle çizmeyi amaç edinen ve hayatını bu şekilde idame ettirmek isteyenler bilgisayarı, tableti bir köşeye koyup her gün doğru düzgün, kağıt kalemle çizip desen tekniklerini geliştirsinler. Direk dijital ortama dalıp hüsrana uğrayan çok kişi gördüm. Eninde sonunda boyamayı öğrenirsiniz ama çizginizi ve form algınızı yeteri kadar geliştirmediyseniz yanlış çizgileri ve formları boyarsınız. Geçen zaman bir daha geri gelmiyor. Bu bence akıllarının bir köşesinde bulunsun...

https://yazi.frpnet.net/Roportajlar/178-Emrah-Elmasli-Roportaji.html
 
Son düzenleme:

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
PM: Bire bir, kağıt üzerine kalemle mi çiziyorsunuz eskizlerinizi?

FY: Evet. Bulduğum her türlü malzemeyle, çivi de olabilir! Önemli olan logunun formu değil, fikir. Gerisi uygulamaya kalıyor. Anlaşılır bir kopyasını yaptıktan sonra, insanlar üzerinde deniyorum. Soruyorum, “Bu logodan ne hissediyorsun?”. Eğer kişi, ilk baktığında benim düşündüğümle aynı şeyi söylüyorsa, beni yönlendiriyor. Yoksa devam ediyorum. Gene de alternatifli çalışıyorum, çünkü benim de ikna etmem gereken kademeler var.

https://www.photoshopmagazin.com/dergi/2006/04/fevzi_yazici.html
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
MAKİNE

Makine… İşte muazzam bir dâva!.. Görüyoruz ki, devrimizde tümen tümen makine hayranı var… Onlar, Garp felsefesinde makinenin yerini bile bilmezler. Ruhçu, (idealist, spiritüalist) bir Garp mütefekkirinin gözünde makine, mankafa bir şeydir. Dünyanın en ahmak adaminin tırnağını keserek gösterdiği makine kabiliyetini gösterebilecek bir makine, daha icat edilmemiştir ve edilemez. Çünkü makine düpedüz fikrin, düpedüz bir çizgi üzerinde dondurulmuş, tek veçheli basit faide plânına indirilmiş, kemmiyette galip, keyfiyette mağlûb, asla girifte sarkamıyan ve değişik yönlere sapamıyan, miskin bir timsalidir. Ve nihayet, her keyfiyeti fikre bırakan kemmiyette son derece kuvvetli bir köledir. Halbuki yine makine, materyalist ve komünistlerin gözünde bir ideâl, bir put…

Ve erişilmesi gereken bir kemâl zirvesi, -hâşâ- tanrı… Üstün Batı adamının gözündeki makineye bir misal göstermek lazımsa, meşhur komik (Şarlo)yu ele alabiliriz. (Şarlo) deyip geçmiyelim; son asrın en büyük filozofu, bir eserinde, ona koca bir yer ayırmıştır. (Şarlo), gülünç ve tezadlı ânlarımızı yakalayıp kahkaha plânına aksettirmek suretiyle, yepyeni bir his metodu içinde en derin hakikatleri kurcalamış büyük bir tahlilci, büyük bir mütefekkir. Ona komünist derler; yalan!.. O, sadece zaafa hücum eden kıyak bir Yahudidir ve nerede yanlışı, sakatı, aptalı, gülüncü bulursa oraya çullanır. Onun içindir ki, en çok yanlışlar ve tezadlarla dolu olan liberal dünyaya, sonra da onun tepkisi faşist âleme saldırmış ve bu yüzden, komünistlerin propagandasıyla, onlardan biri sanılmıştır. Halbuki onun materyalizme ve dolayısiyle komünizme hücumu, evvelkilerden çok daha acı…

Misalimiz eski konferanslarda da var. Bakınız, maddecilerin putlaştırdığı makineyi, (Şarlo), tek sahne içinde nasıl rezilleştiriyor: (Şarlo)nun bir filminde, her işi makineleştirmiş bir diyardayız. Amerika’ya da uyabilir, Rusya’ya da… Vakit kaybettirmemek için, işçilerin önüne, yemek yedirici bir makine gelir. İki kollu makinenin bir kolu ağıza yemeği verir, bir kolu da yemek yenildikten sonra dudaktan silmek vazifesine memur olarak bekler. Ağıza yemek veren kol bozulmuştur. Yemekler, havada uçuşarak yere dökülür. Fakat tabakların olanca sermayesi yere döküldükten sonra, öbür kol harekete geçer ve aç adamın ağzını siler. İşte makine!.. Buyurun; makinenin, fikir ve ruh isnat edilen bîçare demir parçalarının ahmaklık derecesini görün!

(İman ve Aksiyon, Büyük Doğu Yayınları)

https://www.n-f-k.com/ustaddan/makine

https://www.youtube.com/watch?v=UTp1WeooajA
 

yazarcizer

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
2 Mar 2009
Mesajlar
657
Tepkime puanı
26
Neden çizebilmek bu kadar önemsenmeli?

Temel desen eğitimleri/bilgi ve yöntemleri sanatçının düşüncelerini nasıl çizeceğini düşünmeden(o kısmı halletmiş olmak) olabildiğince özgürce kağıda aktarmasını sağlamayı hedefler.

Öte yandan birçok sanatçının görüşlerinde de yer verdiği gibi hayal edebilme yeteneklerinin, form bilgisinin, perspektif bilincinin, mekan duygusunun, malzeme doku ve renk hislerinin geliştirilmesi ile arttırılabileceğini söylemek yanlış olmaz. Desen çalışmaları bunların gelişimine hizmet etmektedir. Aynı zamanda yaratıcılık akıl gerektiren bir mesele ise bu aklın gelişmesini başka nasıl sağlayabiliriz ki? Desen çalışmalarının insan beynindeki alternatif form varyasyonlarının gelişmesine(bir nesneye ait olası formu en çok kaç alternatifle ortaya koyarız?) katkısı çok büyüktür. Ve ayrıca geometri dünyasını(ve dolayısıyla evreni) elle hissetmenin(dokunmak hissetmektir:)) ) yanı sıra çözümlemek ve bu konuda beyin içinde oluşturulmuş kütüphaneye kaydını yapmak birçok organik/inorganik nesneyi çizmekten geçiyor. Bu nedenle yaratıcı alanlara ait tüm eğitimlerde temel çizim dersleri fazlasıyla yer almaktadır.

https://www.turkdesignstudio.com/modules.php?name=News&op=NEArticle&sid=468
 

muhendisane

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
75
Tepkime puanı
3
"Bilgisayar teknolojisi kullanılarak yapılan illüstrasyon da birçok anlamda ağırlığını hissettirdiği gibi çok başarılı görsel malzeme de yaratabiliyor. Bugün birçok çizgi roman çizeri, karikatürist çizgilerini bilgisayar teknolojisiyle, hem de çok kaliteli ve seri olarak renklendirebiliyor. Ancak ben yine de bilgisayarla yapılan illüstrasyonun bugün, bazen bir kolaycılık olduğunu ve inanılmaz bir hızla hizmet verdiği sektörleri etkilediğini düşünüyorum. Sinema afişlerindeki, kitap kapaklarındaki süperpoze dijital etkili grafik yapılandırmaları ise açıkçası samimiyetsiz buluyorum."
Bak Dergisi | Şahin Karakoç Röportajı

Yerli Malı Bölüm 4 – Kerem Beyit | Konsol Üssü
 

muhendisane

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
6 Kas 2009
Mesajlar
75
Tepkime puanı
3
Keri: Dijital çizim ve renklendirme konusunda bir uzman olarak yeni başlayanlara, çizerlere, illüstratörlere neler önerirsin?

Emrah Elmaslı: Özellikle çizmeyi amaç edinen ve hayatını bu şekilde idame ettirmek isteyenler bilgisayarı, tableti bir köşeye koyup her gün doğru düzgün, kağıt kalemle çizip desen tekniklerini geliştirsinler. Direk dijital ortama dalıp hüsrana uğrayan çok kişi gördüm. Eninde sonunda boyamayı öğrenirsiniz ama çizginizi ve form algınızı yeteri kadar geliştirmediyseniz yanlış çizgileri ve formları boyarsınız. Geçen zaman bir daha geri gelmiyor. Bu bence akıllarının bir köşesinde bulunsun...

https://frpnet.net/kultur-sanat/rop...e-roportaj/32-emrah-elmasli-ile-roportaj-html

https://www.merlininkazani.com/Fable_3-roportaj-36316p1.html
Emrah Elmaslı Röportajı - Dailymotion video
 
Üst