arkadaşlar deneyimlerimden paylaşmak istiyorum sizinle yazıllanları okuyunca beni kkara kara düşündüren "ne olacak benim halim ", e götürdü. ilk başladığımda aynı problemlerle sık karşılaşıyordum. şuan ise hiç müşterileri ürkütmeden gayet medeni bişekilde avansı alıp soınra paketini teslim ediyorum.
faturalı faturasız çalışmalarda kesinlikle dikkat etmeniz gerekenlerden: fiyat, teklif, avans
1- projeyi teklifi mail atın, fiyat noktasınad sorun yoksa kaşel onay fakslatın.(çok mühim bi aşama, ıskalarsanız %50 ödemeyi geçiktirir. riski çoğaltırsınız.)
2- avans isteyin 100 tl veya 50 tl istemez utanırsanız kesinlikle isteyin. kapayın gözünüzü isteyin. açın gözünüzü istiyeyn, ama kesinlikle isteyin.
3- yaşı küçük biriyle muhatapsanız para ödemez, projenin tamamı 1000 tl gibi genelini belirtin, en az 50 tl avans alıyoruz demelisiniz.
4-müşteriye tek gitmek ödeme almayı zorlaştırır. sokaktan eli yüzü düzgün birine yemek ısmarlama vaadiyle "abi gel be gezelim yemek yiyelim ama önce küçük bi işimiz var" diyerek kurumsal takılabilirsiniz. reklam ajanslarını genelde müşteriler çağırır ayaklarına, sizde "herhangi bi arkadaşınızla " toplantılara katılmanız ciddiyet ifade eder, arkadaşınızın yaşı büyük emekli grubundan olabilir. durmasını gülmesini bilen bir taksici bile görüebilirsiniz.
son iş görüşmesine yolda bana adres soran birini götürmüştüm."merhaba salih bey, nasılsınız iysiniz inş. dedikten sonra murat bey, murat bey salih bey, gayet medeni gülümsemelerden sonra proje bdetayları hakkkında görüşelim diyerek konuya girdik. Murat beyi ara ara sohbet esnasında izleğimde hoş sohbeti dinleyen biri olarak gördüm. "
4- Ödemeye kasarsanız bazen ilişkiye bozabilirsiniz. Tasarımınız kesinlikle satacağına inanıyorsanız bir kaç taslak yapmak ardınan projeyi takip etmekn herzaman satışın sizde kalması anlamına gelecek.
Orta seviye işletmeler, tasarımcı reklam ajansı, matbaa vs. bilmez. büyük markaları büyük reklam ajasları kovalar. onlar kendi aralarında kırışır.
yılda bir kaç defa iş yaptıran firmaların ihtiyacı uzun soluklu olmaz. sonucu maddede y anılıyor olabilirim.
bu ektekiler acizane tesbip ve kanatlarım.