Çalışman gerçekten hoş olmuş...Sanırım iç dünyandakini yansıtabilmişsin...Ama bana ilk bakışda iki göz gibi gelmedi,sanki sinirle biri bacaklarını acıp oturmuş ve yukarıya (mavi olan kısım) şiddetle haykırıyor gibi geldi ...Belki ben bunu görmek istedim,hani saldırısı vs. olunca öyle göründü gözüme...Sanırım ben başka bir dünyadan baktım güzel olmuş dediğm gibi ellerine sağlık ...
harika çalışmalar bunlar nasıl bir hayal dünyasıdır bu anlamadım ben daha iyi tasarım bile yapıyorum bunları nasıl yapıcam gercekten umudumu yitiriyorum bu çalışmaları görünce emeğinize saglık gercekten cok başarılı
sanırım bir tek ben farklı bir eleştiride bulunacağım
sitedeki diğer çalışmalara (sizin diğer şahsi çalışmalarınız
ve çeşitli forum üyelerinin çalışmaları) kıyasla basit göründü bana
komposizyonda bir bütünlük yok. çalışma anlamsız ve düzensiz
Saplanan harfleri bekledim aslında ama hayal dünyanda saplantı yok sanırım
''Tipografi içime ne kadar işlemiş" cevabını çok daha iyi anlıyabiliyorum
Yaratıkımsı siluete bayıldım.sen neyden bahsettiğimi biliyorsun.
Sanırım iç dünyandakini yansıtabilmişsin...Ama bana ilk bakışda iki göz gibi gelmedi,sanki sinirle biri bacaklarını acıp oturmuş ve yukarıya (mavi olan kısım) şiddetle haykırıyor gibi geldi ...Belki ben bunu görmek istedim,hani saldırısı vs. olunca öyle göründü gözüme...Sanırım ben başka bir dünyadan baktım
nasıl bir hayal dünyasıdır bu anlamadım ben daha iyi tasarım bile yapıyorum bunları nasıl yapıcam.
Diğer yorumlara şöyle bir göz attımda(sadece söylemek istediğim yerlerini alntı yapıyorum);
Kişi çalışmaya bakıpta bir hayal kuruyorsa (ki yorumlarda görüldüğü üzere herkes bişeyler düşünmüş-kurgulamış hatta bi arkadaşımız başka başka dünyalara gitmiş) bu çalışmanın kalitesinden çok kişinin hayal gücünün seviyesini gösterir...Ve kendinden bir parça bişey bulabilirse hayal kurar (tabiki hayal dünyasının da güçlü olması gerektiğinden bahsetmiyorum bile, gerek yok) Bu doğrultuda çalışmanın çok anlamlı olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim.. Görsellik çok güçlü değil , herşey görsel değil zaten. Kurgu da tasarımda en az görsel kadar önemlidir...Çalışmada ön planda bir kurgu var ve birde soru (içime nekadar işlemiş) Elbette bu sorunun cevabını görenlerde olacaktır göremeyenlerde... Ayrıca çalışma süreci bayağı uzundu...Basitlikten kastınız görselse evet basit bir çalışma ancak mantık ve kurguda güçlü...
Daha önce yapmış olduğum https://www.grafikerler.net/elephant-headgraphy-t38335.html çalışmasında da buna benzer bir yorum yapmıştınız...Hayal gücünüzü serbest bırakmanız gerekiyor...Bulutlara bakıp " bunların hepsi çok saçma, çok anlamsız ve basit" diyebiliriz , ki zaten öyleler onlar aptal BULUTLAR... Ancak bakıp bakıp hayal kurmak???
Eleştiriniz adına teşekkür ederim.
Benimde içime sinmediğini belirtmiştim...vs...
elephant headgraphy çalışmasındaki yorumuma verilen sizin cevabınız:
ben şuan itibari ile hayal gücümün çok gelişmiş olduğuna inanmıyorum
sanırım o nedenle çalışmanıza bakıp hayallere dalamadım
şahsi kanaatim tasarımcı anlatmak istediğinin %51'ini tasarımına aktarmalıdır
kalan %49'luk kısım gözlemleyene kalmalıdır
yoksa yarıya kadar dolu bir bardağa bakıldığında x şahsı dolu tarafına
y şahsı boş tarafına bakacaktır o noktada olayı gözlemcinin hayal gücüne bırakırsanız çalışma amacına ulaşmaz
bir de son birşey kurgu ne kadar güzel olursa olsun bunu aktarımda o düzeyde güzel ve özenli olmalıdır örneğin senaryosu muhteşem bir film çekiyorsunuz ama oyuncularda ve çekim kalitesinde iş yok bu noktada o işin sağlamlığı ve doyuruculuğu tartışılır
neyse uzatmıyacağım emeğinize sağlık diyorum kolay gelsin
Benimde içime sinmediğini belirtmiştim ama algı konusunda ,ufak fil kafalarından oluşan büyük filin algıanabilir olduğunu düşünüyorum...Yorumun adına teşekkür ederim kopukhasan.
Vs diye yazdığınız bölümde benim kastetiğim şey yatıyordu,keşke orasınıda ekleseydiniz... bakalım neymiş;
"Benimde içime sinmediğini belirtmiştim ama algı konusunda ,ufak fil kafalarından oluşan büyük filin algıanabilir olduğunu düşünüyorum)"
İçime sinmeyen kısım başka bir tarafıydı... Algı kısmı değil..
Film konusunda haklısınız ancak şöyle bir durum var; Çoğunluk bakıp bişeyler düşünüyorsa , ben olsam 5 dk durur ve kendime şunu sorarım "onların gördüğü ama benim göremediğim ne?"
Teşekkür ediyorum.Sizede iyi çalışmalar...
recep ivedik adlı sinema filmi izlenme rekorları kırıyor
ama film eleştirmenleri tarafından topa tutuluyor
bu da öyle bir durum demek ki
ben çalışmanıza anlam veremeyenler kümesindeyim
çalışmalarıda kendi gibi arkadaşımın...(arıza) güzel bi arıza ama bu, gerçekten hayal gücüne hayran olmamak içten değil... işine olan saygın ve çalışma azmin hep daimi sende kalsın...
Açıkçası çalışmaya gelen yorumlara şaşırdım. Bu sözüm yanlış anlaşılmasın. Sana bir kinim veya art niyetim yok. Hasanla olan kouşmalarınızıda okudum. Mantık çerçevesinde seninki biraz olumsuz kalıyor. Çalışmana ilk bakan bendim yayınaldığınd. Ama yorum yapmka istemedim açıkçası. Dedimki bence yoşanın en kötü çalışması bu. Ne olursa olsun yaptığımız işin tasarım olduğunu , görselliğin ön planda olduğunu unutmamalıyız. Burda dünyanın en iyi fikrinide yakalamış olsanız bu çalışmayı bir bina duvarında gören birey anlam veremyecektir. Herkeste sizi tanıyanlar gibi yorum vermesini beklemek biraz mantıksız olur. Yada gerideki kurgunuzu ve ya hayal gücünüzü anlaması. Bende analyamadım açıkçası demekki bizde bir problem var.
Bence tasarımsal olarak çiğ ve zayıf kalmış, renk eksikliği mevcut ve kopuk olmuş, fontlar tekdüze ve bizçimsiz yerleştirilmiş, Tipograifde her nek adar serbestlik te olsa yinede bir istfi hizalama ve düzen gerekir diye düşünüyorum
saygılarımla
Sayın fatihcee;
İnanınki (siz)in yorumunuza daha çok şaşırdım...Çok kesin ve net yargılarla yazmışsınız,kırk yıllık tipografi ustası gibi...(Siz)de beni yanlış anlamayın,benimde (siz)e karşı bir kin güdüm yok.Gelen yorumlara şaşırmanıza şaşırma sebebim bariz; Yorum yazan arkadaşlar arasında mantık ve gözlem gücü çok yüksek olanlar var.
"Yaptığımız iş görseldir,tasarım ön plandadır" kim demiş? lütfen bukadar kesin yargılarla konuşmayın , aramızda öğrenci arkadaşlar var, aman cancanlı olsun , yemişim mantığı gibi bir felsefeyi burda savunmayınız.Yanlış örnek oluyorsunuz (belki oldunuz bile) Bahsettiğiniz ve yazdığınız her yargının ardından şahsi fikriniz olduğunu belirtmelisiniz...
Hasan Bey ne demiş ; "şahsi kanaatim tasarımcı anlatmak istediğinin %51'ini tasarımına aktarmalıdır
kalan %49'luk kısım gözlemleyene kalmalıdır
"
Şahsi kanaatimce demiş...
Hasan beyle olan diyaloglarımızı okumuşsunuz...Benimkiler mantıksız gelmiş Sizin mantığınıza uymayan herşey mantıksız değildir...Yine şahsi görüş devrede...Mantığımı şahıslara göre değil , görüldüğü üzere genele göre kurmalıyım...
Yanlış anlamayın ama bana görede bir kuş çizip (ki var olan bir görsel üzerinden çiziliyor) altınada bir söz yazmakta tasarım değildir...Ancak genelin hoşuna gitmişse sorun yok.İnsanımız düşünmeye aciz...Hak veriyorum , tasarımcının suçu...
Düşünmeye zorlamazsan düşünmez,görmeye zorlamazsan görmez...Bazen yapar susarsınız, ki kişi yorum yazarken hayalgücünün kalitesini belli etsin...(ayaklarını açmış yukarı doğru haykıran insan) evet okadar doğruki, bir açıdan bakınca öyle görünüyor...Siz onu görmeyi denediniz mi yada düşündünüz mü? önce bunları düşünüp deneyiniz , sonrasında buyrun gelin çalışma üzerinde daha detaylı konuşalım...
Bir diğer konuda şu; Burda hiçkimse beni tanımıyor ki? kim benim hayal gücümü nerden bilecek, yine yanıldınız...Benim yaptığıma bakıp kendi hayal dünyalarına gidiyorlar...Benimle alakası yok bu yüzden kimseden beni tanıdığı için olumlu yada olumsuz yorum beklemiyorum.
Sonrasında ekledikleriniz çalışmaya dair eleştiri olduğundan (teknik eleştiri) fikrinize SAYGI duyuyorum...Siz eksik bulursunuz, ben yeniden bakarım , haklılık payınız varsa elden geçer düzenlerim...Haklılık payınız yoksa karşıt görüş savunurum.Ama asla kalkıp mantıksız yada türevi cümleler kurmam..Belki benim mantığım el vermiyordur...Umarım ne demek istediğimi anlamışsınızdır.
İyi çalışmalar dilerim....
Saygılar...
"tasarım ön plandadır" ibaresinden cancanlı olması gerektiğini"Yaptığımız iş görseldir,tasarım ön plandadır" kim demiş? lütfen bukadar kesin yargılarla konuşmayın , aramızda öğrenci arkadaşlar var, aman cancanlı olsun , yemişim mantığı gibi bir felsefeyi burda savunmayınız.Yanlış örnek oluyorsunuz (belki oldunuz bile)
peki birşey sormak istiyorum benHasan beyle olan diyaloglarımızı okumuşsunuz...Benimkiler mantıksız gelmiş Sizin mantığınıza uymayan herşey mantıksız değildir...Yine şahsi görüş devrede...Mantığımı şahıslara göre değil , görüldüğü üzere genele göre kurmalıyım...
şaşırtıcı bir cümle. bir kutarlılığı yok bana kalırsa.Yanlış anlamayın ama bana görede bir kuş çizip (ki var olan bir görsel üzerinden çiziliyor) altınada bir söz yazmakta tasarım değildir...Ancak genelin hoşuna gitmişse sorun yok.İnsanımız düşünmeye aciz...Hak veriyorum , tasarımcının suçu...
Öncelikle yorumdaki düşüncelerin bana ait olduğunu belirtmeye gerek yok diye düşündüm. Bunu üzerinde yeni bir polemik başlatmanı(z)a da gerek yoktu. Ben usta olduğumu hiçbir yerde hiç bir zaman iddaa etmedim zaten. Sadece gördüklerimi ve düşündüklerimi belirttim. Kimse istemedikçe zorla bir fikri beynine yerleştirmez bu konuda rahat olun. O yüzden öğrenci arkadaşlarımız konusunda hiç bir endişem yok. Ama sizin dediğiniz gibi etkilendilerinide varsayarsak bana da sizin düşünceleriniz yalnış gelmekte ondan etkilenirler diye korkuyorum gibi bir durum ortaya çıkıyor.
Ben yukarıda konuşmalarınız mantıksız geldi dedim, yaptığınız iş mantıksız demedim.
Ayrıca bu işi bir çekişmeye dönüştürmenize, benim çalışmalarıma bakıp örnek sunmanız hiç gerek yoktu. Bir kere alanları farklı olan bir çalışmalar, ikincisi eklerken içime sinmediğini üstüne basa basa belirttiğim bir çalışma, üçüncüsü beğenmemeiş olabilirsiniz, dördüncüsü ben (sizin) diğer çalışmalarınızdan hoşlanan biriydim lakin beni tam anlayamamışsın. Halkın içinde bende varım nasılki benim çalışmam hakkında kötü düşünülmesini olumsuz düşünülmesi gerektiğini beğenmediğini görebiliyorsan, aynılarını kendi çalışman içinde yapman gerektiğini düşünüyorum kendi fikrimce! Çünkü bende halktanım sanırım ben düşünüyorum sizin çalışmanıza yorum yapıyorum ve böyle bir tepki alıyorum.
Senin yukarıya yazdıklarından şu sonuç çıkıyor.
Ben bir tipografistim, senin çalışmaların neki bana yorum yapabiliyorsun, bu işi ne kadar biliyorsun, yaptığın yorumla öğrenci arkadaşlarımızında beynin bulandırıyorsun, sana yorum yapanlar bana göre düşüncesiz, ki benim çalışmama yorum yapan bir kaç arkadaşım senin çalışmadana olumlu yorumlar yazmış.
Burda hem onlara hem bana saygısızlık yapmış oluyorsunuz. Ben çalışmanıza yaklaşık 5 sefer inceledim, lakin göremedim sorun yok demekki problem bende, bu kadar kişi gördüğüne göre, benim yorumumu okursanız düşünceleriniz için ayrı çalışma için ayrı bir paragraf belirttim. Neye yorum yaptığımı tekrar bakıp iredelerseniz sevinirim. Ayrıca benim çalışmamı beğenmemiş olabilrsiniz, eksik bulmuş olabilirsiniz bu çok doğal lakin bana göre tasarım değil sözü biraz ağır oluyor. Eksik bulduğunuz yönlerini benim size belirtmiş olduğum gibi belirtebilirdiniz. Buraya yapılan her iş bir tasarımdır iyi ve ya kötü olarak tanımlanır.
Sizin çalışmanıza bakıp kendi hayal dünyalarına gidiyorlar demek. Müthiş bir cesaret tebrik ederim. Bu cümleyi kurmak gerçekten yürek ister. Ben gidemedim özür dilerim problem bende ve Hasan arkadaşımda imiş.
İyi çalışmalar
Saygılar