Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Türkiyede MAC neden bu kadar pahalı?

finfik

👑Efsanevi Grafiker👑
tr de irili ufaklı ne varsa herşey pahalı... çünkü bizde vergiler çok fazla... buna dur diyen olmayınca devletde çöp vergisi, araba park etme vergisi diye habire vergi çıkarır, ödediklerimiz yetmiyormuş gibi.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Sevgili hemşehrim Onur Karadağlı, :) sorularını oldukça" geç farkettim ama yine de yazayım.

ilk itirazın sanırım maclerdeki klavye ve mouse fiyatları ile ilgili, açıkçası kalite açısından mac klavyesine eş değer bir klavye nerdeyse aynı fiyatta olacaktır. yine de eğer ben bi klavyeye 110 lira vermek istemiyorum diyorsan, herhangi bir usb klavyeyi macosX kullanan herhangi bir mac'e takabilirsin, Bağlantı tamamlandığında bir arayüz çıkar ve mac gibi mi kullanacaksın pc gibi mi diye sorar? mac dersen alt tuşunu elma olarak farzeder... ayrıca 60 lira civarında macle 1e1 uyumlu , ve aynı dizilem sahip, imitasyon klavye ve mouse setleri bilkomlarda satılmaktadır. Ayrıca yeni çıkan "multitouch mouse" fiyatının çok üzerinde bir teknoloji sunmakta...

sonra gelelim zaman aşımı olayına, bu gün istanbulda adı az da olsa duyulmuş hangi reklam ajansına girersen gir, G4 lerin tasarımcılar tarafından harıl harıl kullanıldığını görebilirsin. Hürriyet binasında sayfa sekreterlerinin G3 ler ile gazete dizdiklerine de şahit olabilirsin... burada sana 6 yıldan değil en aşağı 10 yıldan bahsediyorum :)

evet elbette o makinalar render yapamaz fifa oynatamaz, ama ilan, gazete, bir çok PS uygulaması vb. masaüstü yayıncılık ile ilgili işleri kendinden 3-4 yaş büyük pc lerden çok daha stabil ve hızlı yapmaktadırlar...

zaten 3D işler yapacaksan, alacağın mac 12000 lira civarına geliyor, 8 çekirdek, özel ekran kartı falan filan... pixarda falan kullanılan en standart makina... başka bir klasman yani:)

umarım aydınlatıcı olmuştur.

Son düzenleme:

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
birde donanım ile ilgili soruna söyle cevap vermeye çalışayım, mac prolarda bulunan ramler, kingston'un dual kitleridir, ve pek ucuz da değillerdir. Standart 30" montirlü donanım kombolarında gelen ekran kartları nvida 8800(GTveya GTS) veya Radeon 2600 pro' lar... piyasadaki ile aynı değil. aynı şekilde intel olan işlemcilerde piyasadaki işlemciler değil. Bunlar bu bilinen firmalar tarafından Apple için özel hazırlanıyor. Yani senin ekran kartın yandığında sen makinana herhangi bir 8800 takabiliyorsun eğer garanti kapsamın bittiyse. ancak garantideysen ekran kartın ya bilkom stoklarından ya da orda kalmadıysa direk üreticiden geliyor. Bilkom servisleri burdaki herhangi bir nvdia dağıtıcısından ucuza almıyor yani. Ama yok ben illede orjinal donanımdaki ekran kartını istiyorum diyosan, herhangi bir 8800 yün yaklaşık 2 katını ödüyorsun.

İşletim sistemi konusunda ise haklı olduğun yanlar var, evet mac performansı en az %60 unix tabanlı işletim sistemi ile ilgilidir. Fakat... geriye kalan %40 lık donanım farkı es geçebileceğimiz bişey değil.

Hackintosh firması yurt dışında bunu yıllardır yapıyor, yani pc donanımı ile mac topluyor, ve buna macos kuruyor. Yani emülatör ile pcye macos kurmaktan bahsetmiyorum. Adamlar birebir mac sunuyor sana. Fakat yinede profesyönel kullanıcılar orjinal bir mac'in performans olarak Hackintosh'tan çok daha üstün olduğu konusunda hemfikir.

bunun sebebi de Apple'ın donanımlarını kendi isteği teknik spesifikasyonlar ile lider firmalardan satın alıyor ya da imal ettiriyor olmasıdır.

Apple intel ile anlaşmadan önce işlemcilerini Motorla firmasına yaptırıyordu, sonra intel ile anlaştığnda, bir çok çevre tarafından eleştirilmişti performans düşecek diye, Fakat bunun tam aksi oldu. Bunun sebebi ise; nasıl ki motorolaya işlemci ürettiriyorsa intele de aynı şekilde kendi teknik şartnameleri uyarınca işlemci ürettirmesinden kaynaklanıyordu.

Ve çok akıllıca bir seçimdi bence bu, apple intel ile anlaşmadan önce yaşanan bir çok teknik sıkıntı intel çatısı altında otomatikman yok oldu.

Son düzenleme:

murattanhu

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Web sitesi
blog.murattanhu.com
merhabalar,

daha öncesini bilmiyorum ama hala da mac'ler aynı performans pc'ye göre 2 kat daha pahalı.
grafik işlemcileri, ram kullanımı vb.. çok iyiydi mac'lerin hala da öyle.
Pc'ler eskiye nazaran daha da geliştiler.
Ben şu an Win7-64 bit kullanıyorum (4 GB Ram ve 700 MB ATI). Bana maliyeti : 1,200 tl civarıydı. aynı performans değerlerinden bir imac: (2B RAM)
IMAC 20" INTEL CORE 2 DUO 2.66 GHZ 2 GB RAM 320 GB HDD 256 MB ATI HD2600 PRO özelliklerinde fiyatı:
2,800 tl.

2 kat daha pahalı.

grafik işi ile uğraşanların eskiden beri gelen alışkanlıkları sebebi ile hala Mac kullanıyorlar ama, artık şimdilerde pc'lerden de pek ala aynı performansı alabiliyorsunuz hem de yarı fiyatına. Ben artık bir çok yerde, animasyon firmalarında, grafik firmalarında PC görebiliyorum.

saygılar..

objka

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Hocam benim abim endonezyaya gittti. 6 ay önce imac aldıracaktım orda. Burda 3000 tl lik imac 21,5 inc ; orda 1100 tl ... Ama kargo parası vardı yani aynı fiyata gliyor ordan alırsan garantisi varmı yokmu güvenemsssin.1000 tl kargo parası geliyordu.

termin

🌱Yeni Üye🌱
Bunun cevabı çok basit bir sürü şey yazmışsınız :) Apple'ın Avrupa ve Ortadoğu dağıtımını Fransa yapıyor. Çünkü dağıtım ağı orada dolayısıyla 1000 Dolar olarak Fransaya Giren ürün 1000 euro oluyor 1000 euro da ülkemizde 1,98 TL olduğuna göre birde üzerine + kdv otomatik olarak 2336 TL ye çıkıyor fiyat.

Saygılar efenim :)

mackerem

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.macoyun.com
RECEP IVEDIK bile Mac kullandıktan sonra ;))))) demek ki oran %20 yı aştı ;) esasında %20 lik gibi bir Mac kullanımı çoook eskilerdendi bence bu oran gittikçe kapanıyor özellikle IPHONE ile Mac kullanıcılarının daha da arttığını belirtmek isterim, bunun da en büyük göstergesi birçok oyunun Mac sürümünün artık çok kısa süre içinde üretilmesi diyebilirim. En güncel oyun listesini macoyun.com da görebilirsiniz....

AMERIKA da zaten her şey ucuzzzzzz değil esasında adamlar INSANA DEGER VERIYORLAR ona göre maaş alıyorlar, ona göre vergi alıyorlar, ona göre yaşam hizmetleri sunuyorlar, ona göre çalışıyorlar, ona göre TÜKETIYORLAR!

o kadar uzağa gitmemek gerek recep ivedik 2'de reklam ajansında ki bütün makinalar mac'ti :)

cesotti

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
PCnizi bir yılda ortalama kaç kez teknik servise götürüyorsunuz? Kurduğunuz virüs programı kaç dolar? O güzel oyunları oynamak için ekran kartınızı yenilediğinizde cebinizden kaç lira çıkıyor? İlave hoparlör, webcam, mikrofon takımı?..

Ben Mac kullanıyorum ve bu paraların hiçbirini ödemiyorum. Üstelik teknik servis, virüs temizleme vb. için uğraştığınız zaman da yanıma kar kalıyor.

Şimdi tekrar düşünelim: Mac mi daha pahalıya geliyor size PC mi? :)