Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Vray hakkında herşey...

bobmarley1910

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
242
Tepkime puanı
4
vray_render_logo.jpg


Öncelikle Vray nedir? bundan bahsedelim..
V-Ray 3D grafik uygulamaları için Chaosgroup Ltd. tarafından geliştirilmiş gelişmiş bir render motorudur. V-Ray’in en yaygın kullanıldığı alan mimari ve mekanik görselleştirmelerdir...

1997 yılında 3B tasarım ve animasyon hizmetleri vermek üzere Bulgaristan‘da kurulan Chaos Group’un üyeleri bu alanda 5 yıl kadar çalıştıktan sonra görselleştirme projeleri için yeni bir render motoruna gereksinim duymuşlar ve Chaos Group’un ana programcıları Vladimir Koylazov ve Peter Mitev V-Ray üzerinde çalışmaya başlamışlardır. V-Ray, 3ds Max ile iyi bir bütünlük sağlamış ve piyasaya sürülmesinin ardından kısa sürede yaygın hale gelmiştir.

Başta Autodesk 3ds Max olmak üzere Autodesk VIZ, Autodesk Maya, Rhinoceros, Maxon Cinema 4D, Sketchup, Softimage XSI ve Caligari trueSpace gibi çok sayıda 3B grafik uygulamasına destek verir. 32 bit ve 64 bit mimariler üzerinde çalışabilir...
Vray gelişmiş özellikleri, döküman konusunda yeterli kaynağa sahip olması sebebiyle en çok tercih edilen render motorudur.
3d max kullanıcılarının çoğu bu render motorunu kullanmakta...Kaynak:Maxi
Max in kendi render motorunun,biraz daha gelişmiş hali desek yeridir..bu render motoru ilk başlarda karışık gelse de,alıştıktan sonra zevkli ve eğlenceli bir şekilde kullanacağınız dan hiç şüpheniz olmasın..

Vray in bir çok özelliğini,bu konu altın da örneklerle size sunmaya çalışacam..
Sırası ile;kaplama,ışık ve render ayarları göreceğimiz temel hususlar dır..

Vray hakkında bilgisi olan arkadaşların da bu konuya katkılarını görmek isterim...:wink:
 

Benzer konular

bobmarley1910

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
242
Tepkime puanı
4
Vray de genel problem ve çözümleri..

nIC4YgocY.gif


Yukarıdaki resimde duvarlar beyaz olmasına rağmen zeminin kırmızı olmasından dolayı duvarlar pembe görünmektedir, bunun gibi dış ortamlarda da çim kaplamaları bazen objelerin yeşil tonlarına bürünmesine sebep olmaktadır. Bunu engellemenin çeşitli yolları var;
1- İstenmeyen yansımalara sebep olan objenin, vray properities kısmından generate GI değeri düşürülür. Bu yansımaları azaltır ancak objenin diğer objelerle olan etkileşimi zayıfladığından yapay duracaktır.
2- Vray:indirect illumination Secondary bounces kısmındaki değer düşürülerekte yansımalar azaltılabilinir ancak buda ortamın normalden daha karanlık olmasına sebep olacaktır.
3- Vray 1.50 ile gelen yeni özelliklerden ,VrayoverrideMtl materiali kullanılarak yansıyan ışınları istediğimiz gibi kontrol edebiliriz.

szLFL634K.gif


- Yansımaya sebep olan materialimizi seçiyoruz (örneğimizde kırmızı material)
- 1. adım: gösterildiği gibi VrayMtl yazısına tıklıyoruz.
- 2.adım: çıkan menüden VrayoverrideMtl ´ yi seçiyoruz.
- 3.adım: karşımıza eski materialimizi (kırmızı) tutmak isteyip istemediğimizi soran menu çıkacak ve keep old material as sub-material seçeneğini işaretleyip tamam diyoruz.
- 4.adım: Base material bizim kullandığımız eski materialimiz
gi material ´in yan tarafındaki none bölümüne tıklıyoruz.
- 5.adım: çıkan menüden VrayMtl´yi seçiyoruz.
- 6.adım:Diffuse rengini beyaz yapıyoruz.
artık duvarımız rengini koruyacak ve yansımalar beyazı seçtiğimiz için beyaz olacaktır.
 

bobmarley1910

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
242
Tepkime puanı
4
I get an "unhandled exception" message window while rendering:
Render sırasında "unhandled exception"; mesajını bildiren bir ekran çıkıyor.

-Yetersiz RAM, "unhandled exception" uyarısının temel sebeplerinden biridir.
-İşlemci aşırı sıcaklığı (cpu overheating): rastgele çakılma ve hata uyarılarının çıkmasına sebep olan genel sorunlardan biridir.
-Motion blur(hareket fluluğu ) : hareket fluluğu verilmiş objelerde çakılmalara sebep olmaktadır.
-Skylight(gökyüzüaydınlatması) :3ds max in kendi skylight'ıda bu çakılmalara sebep olabilen genel nedenlerdendir.
-İncompatibility with other plugins(yama uyumsuzluğu): sahnenizde kullandığınız pluginde vrayın çakılmasına neden olabilir.
-Excessive memory usage while rendering
(Render sırasında Aşırı hafıza kullanımı)
Birçok programda olduğu gibi vrayda render alırken önemli değerlerde ram'e ihtiyaç duyar .Sahnenizin karmaşıklığına ve render ayarlarına bağlı olarak, vray değişik değerlerde ram kullanabilir. Bazen, sisteminizdeki ram ,render sırasında gerekli olan değerden daha düşük kalabilir, bu durumda genellikle "unhandled exception"; hatası alabilirsiniz.Görev yöneticisinden ne kadar hafıza kullanıldığını kontrol edebilirsiniz.
32 bit makinelarda, Windows işletim sistemi genel ayarlarında, tek işlem için en fazla 1,5 gb a kadar izin verir.Buda daha fazla ram bulundurmanıza rağmen (örneğin 2gb) işletim sistemi raminizin tamamını kullanmanıza izin vermez.
Buna rağmen, Windows XP işletim sisteminde, bu durumu bilinen "boot ini dosyasında /3GB değişimi"tekniği ile değiştirebilirsiniz.Bu, belirlenen herhangi bir programın 3GB'a kadar ram kullanmasını sağlar.Bu değişiklik, aşağıda anlatılan ram kullanımını azaltan metotlardan, hiçbirini kullanmadan render yapmanızı sağlayabilir.
64 bit ortamlarda , windows'un 64 bitlik işletim sistemi tüm fiziksel hafızayı kullanmanıza izin verir.
Eğer render sırasında daha fazla ram kullanımına olanak tanıyan bu metotlardan hiçbirini kullanamıyorsanız, tek seçenek vray ayarları ve sahne değişimi ile ram kullanımını azalmaktır.
- Geometry: Bir çok obje ve/veya triangle(üçgen) sayısı bulunan sahneler daha fazla hafızaya ihtiyaç duyar.bu sayıyı azaltacak birkaç yol vardır;
- System rollout içindeki raycaster ayarları ile oynamak(max ayarlarını düşürmek, min leaf ve face/level coeffient değerlerini arttırmak, default geometri içindeki static işaretini dynamic yapmak gibi )
- Bunlar işe yaramazsa vrayproxy objeleri kullanmak

- Mapping UVW channels(UVW kanalları kaplaması):3ds max te her UVW kaplama kanalı geometry kendisini ile aynı yada daha fazla yer kaplar.sahnenizi etkilemesede,kullanılmayan mapping channels da ram kullanımını artırır.max 'in yeni versiyonlarında oluşturulan her obje için kaplama kanalları(texture channels) otomatik olarak atanmaktadır. Vray'ın kaplama koordinatlarının ram e olan etkisi üzerine herhangi bir kontrolü yoktur.Yapmanız gereken ihtiyacınız olan kanalların sahnenizde bulunmasıdır. Gerçek objeniz ile kaplama koordinatlarının diske depolanmasını sağlayan vray Proxy objeleride bir çözümdür.
Displacement mapping: 2d diplacement kaplaması ile displacement edilmiş objelerinizde ramde oldukça yer tutar. Eğer sorun buysa ,3d displacement mapping kullanın, bunun yanında eğer birçok aynı displacement map kullanarak farklı displacement modifier'i kullanmışsanız , önemli yerlerdeki modifierleri tek modifierle değiştirmeniz daha iyi olacaktır. Çünkü aynı mapi kullanmalarına rağmen her modifierın displacement map'i ramde yer kaplayacaktır.
- Bitmaps: Bitmapsler ramde yüksek yer tutar, özellikle kaplama büyükse. Bu durum 3dsmax tarafından kontrol edildiğinden, vrayın hafıza kullanımında herhangi bir kontrolü yoktur. Buna rağmen , Bitmap pager ayarları ile oynayarak bitmaplerin ramde kullanım değerleri ile oynayabilirsiniz.(bkz.3ds max dokümanları)
Bitmap filtering(filitre):Summed Area filtreleri Pyramidal filtrelerden çok daha fazla ram kullanır.
Shadow maps: Buda önemli değerde ram kullanır.yine bu durum 3dsmax tarafından kontrol edilir, vrayın hafıza kullanımında herhangi bir kontrolü yoktur. Hafıza kullanımını azaltmak için , VrayShadows seçebilirsiniz.
İmage buffer: büyük ebatlardaki render çözünürlükleri , depolama için RAM de önemli yer kaplarlar. G-buffer kanallarıda ayrıca bu yükü arttırırlar, bu durumu gidermek için,
- Eğer maxin kendi FB(fram buffer)'ını kullanıyorsanız, Bitmap pager ı kullanabilirsiniz.(pitmap pager kullanmak render süresini uzatacaktır ancak out of memory(hafıza aşımı) hatasından koruyacaktır.)
- Eğer Vray'ın kendi VFB'ını kullanıyorsanız , render to vray raw image file'ı seçin ve sonrada vray raw image file viewer ile sonuç dosyasını farklı formata çevirmek için kullanın
- Renderınızı parçalar halinde render alıp herhangi bir programları bunları birleştirin.
Image samplers(AA):vrayın (İmage sampling algorithms) resim örnekleri algoritması, resmin örneklemeleri için aldığı verileri tutmak için ramde yer kaplamaktadır.Bu yer , Seçilen bucket size ve sampling rate oranlarına bağlı olarak artabilir.bunu düşürmek için;
- Bucket size' ı düşürün
- Farklı bir İmage sampler kullanın Qmc sampler adaptive subdivision sampler dan daha az ram kullanır.
Global illumination caches:Irradiance maps, phton maps ve light maps ayrıca ram kullanımı gerektirir.Hepsi ayrı ayrı metodlarla kendi ram kullanımlarını kontrol ederler.
- irradiance map için: Hafıza kullanımı örneklerin (samples) sayısına göre değişir.Min/Max değerleri düşürerek ve Threshold değeri ile azaltabilirsiniz.(yüksek color threshold, yüksek normal threshold ve düşük distance threshold değerleri ile)
- Photon map: Ram kullanımı depolanan photon sayısına bağlıdır.ışıklar için Diffuse subdivs değerini düşürerek yada max. Desity değerini arttırarak ram kullanımını düşürebilirsiniz.
- Light map için: örnek(sample) değerini artırarak düşürebilirsiniz.
- 3dsmax scene: 3dmax sahne için bir çok bilgiyi depolar. Vrayın bu kouda herhangi bir kontrolü yoktur. Ama ram kullanımını düşürmek için;
- Modifierleri collapse ederek editable mesh'e dönüştürmek
- Animasyon cache leri için point cache modifierini kullanmak.
I get splotches in my rendering when using the irradiance map
(İrradiancemap kullanırken render'ımda lekeler oluşuyor)
Bu hata için bir çok neden olabilir:
Regular noisy splotches( Düzenli çeşitli lekeler): genellikle irradiance map'in yetersiz hemispeheric subdivisions(yarıküre bölümlenmeleri)den kaynaklanmaktadır.genellikle zor aydınlatma ortamlarında default ayarların yetersiz kalmasından meydana gelir.
Çeşitli yollarla bu lekelerden kurtulabilirsiniz;
- Eğer Quasi-Monte carlo GI ı secondary GI bounces olarak seçili ise faklı bir metod deneyebilirsiniz(light map yada photon map gibi)
- irradiance map'in Hemisphere sub divisions değerini arttırabilirsiniz.(bu ayarlar QMC sampler deki ayarlarada bağlıdır)
- QMC sampler daki Noise threshold değerini düşürmek sorunu çözebilir.
Isolated bright splotches (Bağımsız parlak lekeler):
farklı sebeplerden kaynaklanabilir:
-GI caustics eğer sahnenizde yansımalı(reflective) yada kırılgan(refreactive) yüzeyler varsa, özelliklede glossy var ise bu yüzeylerde, Vray Gi caustic'leri hesaplamaya çalışabilir.caustic hesabı içinde fazla örnekleme(sampling)'ye ihtiyaç duyar, bu yüzden lekeler oluşabilir.

-Eğer render'ınızda yansımalı objeler üzerinde minik minik beyaz noktacıklar oluşuyor ise büyük ihtimalle vraysun sebebiyet veriyordur, invisible seçeneğini işaretleyerek noktacıkların yok olmasını sağlayabilirsiniz.

-Eğer biraz daha büyük noktacıklar oluşuyorsa ve render'ınızın tümününde gözüküyor ise bu noktacıklar irradinace map içerisindeki show samples işareti işaretlendiği için olabilir.

-eğer yuvarlak büyük noktalar oluşuyor ise buna kaplaması bozuk , geometrisi bozuk bir obje sebebiyet veriyordur, objeyi bulup yeniden düzenlemeniz sorunu giderecektir.(kaplamasına uvwmap atamak, tek bir yüzey ise kalınlık vermek,birbiri içine geçmiş cisimler var ise modelleme mantığına uygun hale getirmek, fazladan yüzeyleri silmek, vs....)
Incorrect or missing UVW coordinates(kayıp yada hatalı UVW)-eğer sahnenizde UVW coordinında (coordinates)eksiklik, ihtiyaç varsa yada UVW coordinates kaplamanızın dışına taşarsa, bu irradiance mapte lekelere ve çeşitli renklere sebep olabilir.çözümü ise UVW coordinatlarını (coordinates) düzeltmektir.
 

bltvsky

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
15 Tem 2009
Mesajlar
67
Tepkime puanı
1
Web sitesi
www.umutbabilon.com
vray ile hala tek bir render bile almayı başaramadım şu ana kadar...
teşekkürler...
 

bobmarley1910

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
242
Tepkime puanı
4
vray ile hala tek bir render bile almayı başaramadım şu ana kadar...
teşekkürler...

Ozaman test render alalım ... bunun için sahne düzeni önemli değil..
Sahneye bir vrayplane ve 3 adet teapot (çaydanlık ekleyelim)..

4206.jpg


Render ayarlarımızdan Vray i seçiyoruz..

4217.jpg


Şimdi sahnemizdeki objelere kaplama atayalım..Bunun için M tuşuna basıp Standart ı tıklayıp Vraymtl yi seçiyoruz..ben vray planeye gri renk atadım..isterseniz bu objeye yansıma verebilirsiniz ama ben planeye vermedim..sahnede ki 3 çaydanlığa da farklı renkler atadım ve yansıma değerini Reflect r:20 g:20 b:20 değerlerini verdim..3 çaydanlık 3 farklı renk ama reflect 20... RefGlos : 0,8 değerini verdim siz farklı değerler verip test renderler alabilirsiniz...( Kaplamalarda sahnenizde ki objelere göre değişimler yapılabilir..Örn: metal,fayans,demir vs kaplamalarında değerleri farklıdır..Bunun için ayrı bir konuda örneklerle sizlere gösterebilirim) evet çaydanlıkları kapladık..

4231.jpg


Turuncu..reflect : 20

4241.jpg


kaplamaları atadıktan sonra sahnemizin durumu...

4247.jpg


Alt resim de görüldüğü üzere render menüsüne giriyoruz...

4252.jpg


VrayGlobal yani aydınlatma menüsü burda seçenekler görülüyor mesela sahnede benim ışıklarım haricinde ışık istemiyorum diyorsanız eğer DefaultLights : off olmalıdır.. eğer sahnede ışık istemiyorum genel aydınlatma istiyorum diyorsanız DefaultLights : on olmalıdır.ben sahnede ışık kullanmadan test render almak istiyorum ve on diyorum
(Işık lar hakkında farklı bir konu da örnekler sunacam )

4260.jpg


eRnder menüsünden Indirect Illumination alanına geliyoruz ve GI engine irradiancemap diğer seçeneğimizi de lightcache yapıyoruz..

4263.jpg


Lightcache ayarlarını düşürüyoruz render süremiz uzamasın diye ben 600 girdim..Store direct light ve calcphas işaretliyoruz..

4267.jpg


vrayirradiancemap özelliğini yani render kalitesi burda ben en düşük kaliteyi veriyorum yani verylow ligcachede oldugu gibi burda da directlight ve calcphas işaretliyoruz...

4274.jpg


ve başka bir ayar yapmadan render diyoruz..render dedikten sonra sahnemizin görüntüsü bu şekilde olacak...

4283.jpg



Not : Bu benim hazırlamış olduğum ders tamamen en basit render alma yöntemidir...ilerliyen günlerde materyaller,ışık ve render ayarlarıyla alakalı geniş bir ders ayarlamayı düşünüyorum...

Umarm faydası olur..Kolay gelsin...
 

bobmarley1910

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
4 Haz 2008
Mesajlar
242
Tepkime puanı
4
Render ayarların dan VrayGlobal seçeneğimizi off yapıyorum..sahne de kendi ışıklarımı kullanmak istiyorum.

sahne bu şekilde dir.

aa1e0dfc.jpg


VrayLight 2 adet kullandım sahne de görüldüğü üzere..

VrayLight ayarları
ae1b5fac.jpg


( Sahnemizde ki çaydanlıklar dan turuncu olanın RefGloss değerini 0,4 yapıyorum ve diğer kaplamalarla olan farkı render aldığınız zaman göreceksiniz )

0d3d9d84.jpg
 

eraksa

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
4 Ocak 2009
Mesajlar
462
Tepkime puanı
20
Yaş
43
Teşekkürler
 

fenerli_onur

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
3 Nis 2008
Mesajlar
16
Tepkime puanı
0
çok açıklayıcı olmş kısa ve net teşekkürler Bobmarley1910 :)
 
Üst