Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Windows Movie Maker 2

N/A8

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
31 May 2007
Mesajlar
1,155
Tepkime puanı
73
Adım adım: Windows Movie Maker 2​


Neredeyse her Windows sürümü, birçok küçük ve faydalı araçlarla birlikte geliyor. Ancak bu kez durum biraz farklı. Video işleme konusunda amatör kullanıcılara yardımcı olmak amacıyla geliştirilen Movie Maker 2 de işletim sisteminin bir parçası; ancak ona sadece küçük bir araç demek haksızlık olur.

Movie Maker, Windows işletim sistemiyle beraber gelen faydalı programlarda birisi ve belki de en etkileyici olanı. Özellikle video işleme ile ilgilenenler, Movie Maker 2'nin sunduğu sayısız seçenek yardımıyla amaçlarına en kısa yoldan ulaşma şansına sahip oluyorlar. Daha da güzeli, bu etkileyici programın tamamen ücretsiz olması.

Eğer video işleme biraz olsun ilginizi çekiyorsa, bu iş için son derece yüksek fiyatlar karşılığında satılan profesyonel programların varlığından da mutla haberdarsınızdır. Windows'un Movie Maker'ı ise, özellikle amatör yönetmenlerin para harcamadan amaçlarına ulaşmaları için ihtiyaç duydukları her türlü yeteneğe sahip.

Bu bölümde, Movie Maker 2'nin ilginç özelliklerinden bahsedecek ve programın neler yapabildiğine birlikte göz atacağız.

Günümüzde, dijitalleşmenin getirdiği birçok yenilik ve değişiklikten söz etmek mümkün. Dijital video kameralar, fotoğraf makineleri, cep telefonları, video oynatabilen MP3 çalarlar hayatımızın birer parçası olmuş durumda. Özel bir anımızı ya video kameralar yardımıyla filme dönüştürüyor ya da fotoğraf makinemizle ölümsüzleştiriyoruz.

Tabii her şey çekim yapmakla sınırlı kalmıyor. Çoğu zaman, yaptığımız video çekimlerini bilgisayarımızda düzenleme ihtiyacı duyabiliyoruz. Peki ama düzenleme işlemi için nelere ihtiyacımız olacak? Eğer bu işi profesyonel olarak yapacaksanız, tabii ki çok güçlü bir sisteme ve en azından birkaç yüz dolarlık bir yazılıma sahip olmalısınız. Ancak video işleme ile sadece amatör olarak ilgilenen bir kullanıcıysanız, bu durumda fazla bir harcama yapmanıza gerek yok. Ortalama bir ev sistemi ve ücretsiz Movie Maker 2 yazılımı ile yapamayacağınız bir şey neredeyse yok.

Herhangi bir uyum sorunu nedeniyle Service Pack 2'yi bilgisayarınıza henüz yüklemediyseniz, büyük ihtimalle Movie Maker'ın ilk sürümüne sahipsiniz. Ancak programın gerçek kapasitesini görmek için Movie Maker'ın ikinci sürümüne sahip olmanızda yarar var.

Service Pack 2 ile birlikte gelen yeni nesil Movie Maker'ı, bu paketi kurmadan da ücretsiz olarak elde edebilirsiniz.

İkinci sürümle gelen birçok yenilikten yaralanmak için, Microsoft'un sitesinde ufak bir arama yapmanız yeterli. Zira sitede Movie Maker'ın ikinci sürümünü ayrıca indirilebileceğiniz bir bölüm mevcut.

Eğer Microsoft'un Movie Maker sayfasını adresini ziyaret ederseniz, programla ilgli birçok detaya ulaşma şansına da sahip olacaksınız. Bu adreste filmleri nasıl düzenleyeceğinizden kayıt seçeneklerine, filmleri paylaşmaktan sık sorulan sorulara kadar neredeyse her türlü bilgiye ulaşmanız mümkün.

Movie Maker 2'nin sunduğu belli başlı özellikleri uygulamalı olarak anlatmadan önce, heyecan verici bu özellikleri tanımanızda yarar var. İşte, yeni Movie Maker 2'nin çarpıcı özellikleri:

- Video düzenleme konusunda piyasada birçok yazılım bulma şansına sahipsiniz. Fakat bu yazılımların yüksek fiyatları bir yana, kullanım açısından da ne kadar zor oldukları ayrı bir gerçek. Movie Maker 2'nin hem ücretsiz oluşu, hem de ev kullanıcısına hitap etmesi onu diğer yazılımlardan ayıran en büyük özelliği.

- Windows XP ile birlikte gelen ilk Movie Maker 2, gerçekten de son derece zengin özelliklere sahipti; fakat iş kameranızdan bilgisayarınıza görüntü aktarmaya gelince yapabileceği fazla bir şey yoktu. Zaten ilk Movie Maker'ın en çok eleştirildiği nokta da buydu. Microsoft, kullanıcıların bu eleştirisine kulak vermiş olacak ki, Movie Maker 2 ile gelen en önemli özellik dijital kameramızdan bilgisayarımıza video aktarabilmemiz oldu. Başka bir deyişle, Movie Maker 2 kameranızla kasete kaydettiğiniz videoyu istediğiniz formatta PC'nize kaydetme desteği sunuyor. Bu formatlar arasında orijinal DV formatı da var ki, bu formatla film birebir orijinal boyutta kaydediliyor. Öyle ki, Movie Maker 2 kamera kasetini otomatik olarak başa alarak videolarınızı en baştan kaydedebiliyor.

Öncelikle kameramızı bilgisayarın Firewire ya da USB arabirimine bağlıyoruz. Burada dikkat edilmesi gereken konu, bazı aygıtların USB arabiriminden bağlanması, bazılarınınsa Firewire desteği sunması.

Dijital kameralardan bilgisayara görüntü aktarmak için kullanılan en yeni bağlantı arabirimine Firewire adı veriliyor. Firewire, aynı zamanda IEEE 1394 ve DV bağlantısı olarak ta biliniyor. Firewire arabiriminden saniyede 400 megabit veri aktarılabiliyor ve özellikle görüntü aktarımı için tasarlanmış. Günümüzde birçok anakart üreticisi, Firewire girişini ürünlerinde standart olarak bulunduruyor. Ancak nispeten eski bir sisteme sahip olanlar, anakart üzerinde bu girişi bulamayabilirler. Yaklaşık 30 dolarlık bir fiyat karşılığında satılan özel Firewire kartlarından satın alarak, eski bir sisteme bu arabirimi eklemek mümkün.

Eğer bir dizüstü bilgisayar kullanıyorsanız, yine de üzülmenize gerek yok. Üreticiler bunu da düşünmüş ve dizüstü bilgisayarlar için PCMCIA girişinden takılabilen bir Firewire kartı üretmişler.

Eğer aygıtınız USB arabirimini kullanıyorsa, Firewire ile uğraşmanıza gerek yok. Üstelik görüntü yakalama işi için illa ki gelişmiş bir video kameraya sahip olmanız da gerekmiyor.
İlerleyen sayfalarda göreceğiniz örnek uygulamada kullandığımız aygıt, basit bir USB web kamerası.

- Movie Maker 2 ile sadece kameradan aktardığınız görüntüleri değil, bilgisayarınızdaki videoları da düzenleme imkanınız var. Movie Maker 2, bu konuda da son derece başarılı. Programın desteklediği formatlar arasında avi, mpg, m1v, mp2, mp2v, mpeg, mpe, mpe2, wm, wmv, asf gibi birçok seçenek bulunuyor.

- Eğer bir video kameranız yoksa; ancak her anı ölümsüzleştirdiğiniz bir fotoğraf makinesine sahipsiniz, bu güne kadar çektiğiniz fotoğraflar bir köşede duruyorsa, onları ortaya çıkartıp biraz renklendirmek güzel olacaktır. Movie Maker 2, fotoğraflarınızı görkemli bir slayt gösterisi haline getirebiliyor, bu gösteriyi efektlerle zenginleştirebiliyor ve hatta arka plana müzik eklemenize bir izin veriyor.

- Movie Maker 2'nin efekt arşivi, amatör bir kullanızı için fazlasıyla yeterli. Programda video düzenleme sırasında kullanabileceğiniz yaklaşık 30 farklı efekt bulunuyor. Bu efektler arasında döndürme, aydınlatma, yavaşlatma, bulanıklaştırma, hızlandırma ve pikselleştirme gibi seçeneklere yer verilmiş. Efektleri videonun ister başına, ister sonuna, isterseniz de geçiş bölümlerine ekleyebiliyorsunuz.

- Eğer hazırladığınız videoyu biraz daha canlandırmak isterseniz, Movie Maker 2'nin ses desteğinden de yararlanabilirsiniz. Sesleri ister slayt gösterinise, isterseniz de videonuza ekleyebilirsiniz. Ses biçimi olarak, Movie Maker 2 nerdeyse bilinen tüm biçimleri destekliyor.

Program, arabirim açısından son derece kullanıcı dostu bir yapıya sahip. "Storyboard" ve zaman çizelgesi, bu duruma örnek gösterilebilir. Sol tarafta bulunana menülerin adım adım ve numaralandırılmış olması ise kullanıcılar için gerçek bir rehber niteliği taşıyor. Filmlerinizi parçalara bölünmüş olarak görmenizi sağlayan ana pencere ve bahsettiğimiz "Storyboard", etkileyici filmler hazırlamak isteyen tüm kullanıcılar için mükemmel bir çözün olarak karşımıza çıkıyor. İşte, Movie Maker 2'nin arabirimi:

1- Movie Tasks (Film Görevleri): Bu pencere, video dosyalarını açmaktan işleme araçlarına kadar neredeyse tüm seçeneklere kolay yoldan ulaşmanızı sağlıyor. Üstelik neredeyse her seçenek, kullanıcılara basit birer sihirbaz ile yardımcı olmayı ihmal etmiyor.

2- Ana pencere: Bir video dosyasını açtığınızda, video parçalara ayrılmış olarak bu pencerede açılıyor. Daha sonra parçalardan dilediklerinizi sürükle-bırak yöntemiyle "Storyboard"a aktarabiliyorsunuz.

3- Storyboard ve Zaman Çizelgesi: Movie Maker 2'nin kalbi aslında bu bölüm. Oluşturmak istediğiniz videolar üzerinde neler yapmak istediğinize, büyük oranda bu bölümü kullanarak karar vereceksiniz.

4- Preview (Önizleme): Burada, üzerinde çalıştığınız videoyu ya da video parçasını izleme ve yapacağınız düzenlemeleri takip etme şansına sahipsiniz.

5- Araç çubukları: Belli başlı işlemler (Kaydetme, yeni dosya açma gibi) için kullanabileceğiniz küçük düğmeler bu bölümde yer alıyor.
 

N/A8

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
31 May 2007
Mesajlar
1,155
Tepkime puanı
73
Movie Maker 2 ile görüntü yakalamak
Movie Maker 2 ile bir kaynaktan görüntü yakalamak, tahmin ettiğinizden bile daha kolay bir işlem. Tabii bu işlemin böylesine kolay olmasının altında yatan en büyük neden, programın son derece basit ve kullanışlı olan arabirimi. Sadece birkaç tıklama ve kısa bir bekleme süresinin ardından, dilediğiniz herhangi bir videoyu bilgisayara aktarma şansına sahipsiniz.


Movie Maker 2 ile bir kaynaktan görüntü yakalamak, tahmin ettiğinizden bile daha kolay bir işlem.

Adım adım izleyin...​

1- Video kameranızı sisteme bağlayın ve sistemin cihazı tanımasını bekleyin. Tanıma işlemi tamamlandığında, artık Movie Maker 2'yi çalıştırabilirsiniz. Karşınıza programın ana penceresi çıkacaktır.
Pencerenin sol kısmındaki "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "Capture from video device (Video aygıtından yakala)" seçeneğine tıklayın.

2- "Video Capture Wizard (Video Yakalama Sihirbazı)" isimli küçük bir pencere açılacak. Bu pencere yardımıyla görüntü yakalamak için kullanacağınız cihazı seçebilirsiniz. Yine aynı pencereyi kullanarak, yakalama işleminin sesli ya da sessiz olacağını, ses seviyesini ayarlama şansına da sahipsiniz.
Burada dikkat etmeniz gereken, Movie Maker 2'nin sadece bir kameradan değil, standart bir TV kartından da görüntü yakalayabiliyor olması. Eğer örneğimize dikkatle bakarsanız, aygıtlar arasında LifeView TV kartının da bulunduğunu göreceksiniz. Eğer bu aygıtı seçseydik, program TV yayınlarından görüntü yakalayacaktı.

3- "Next (İleri)" düğmesine tıklayarak sıradaki adıma geçin. Burada yakalanacak görüntü için bir dosya ismi belirlemeli ve dosyanın nereye kaydedileceğine karar vermelisiniz. Tekrar - "Next (İleri)" düğmesine basın.

4- Şimdi de yakalama işleminin kalitesini belirleyin. "Best quality for playback... (Bilgisayarımda en kaliteli...)" seçeneğini işaretlerseniz, program sizin için uygun olduğunu düşündüğü kalite seviyesini kendisi ayarlayacaktır. Bu seçenek, videonun bilgisayarda izleneceği varsayılarak hazırlanmıştır.

5- "Other settings (Diğer ayarlar)" seçeneği ise, kaliteyi kendi ihtiyaçlarınıza göre kendinizin belirlemenize izin verir. Açılan menü yardımıyla dilediğiniz kalite seviyesini seçebilirsiniz. Pencerenin en alt kısmında yer alan bilgiler, seçeceğiniz seviyeye göre dosya boyutunu, çözünürlüğü ve benzer bilgileri görmenizi sağlar.

6- "Next (İleri)" düğmesine tıklayarak son adıma geçin. Pencerenin sağ kısmında küçük bir önizleme penceresi yer alır ve bu pencere yardımıyla yakalayacağınız görüntüyü önceden izlemeniz sağlanır. "Start Capture (Yakalamayı Başlat) düğmesine tıkladığınızda, görüntü yakalama işlemi de başlayacaktır. Dilediğiniz zaman "Stop Capture (Yakalamayı Durdur)" düğmesine basın ve yakalama işlemini durdurun.
Eğer dilerseniz, pencerenin en altında göreceğiniz "Capture time limit (Yakalama süresi sınırı)" kutucuğunu işaretleyebilir ve yakalama işleminin ne kadar sürmesi gerektiğini önceden girebilirsiniz. Yakalama işleminin sonunda yapmanız gereken, "Finish (Son)" düğmesine tıklamak.


Movie Maker 2 ile video işleme​

Movie Maker 2 görüntü yakalama konusunda uzman olsa da, yapabildikleri sadece bununla sınırlı değil. Programın asıl yetenekleri video işleme konusunda karşımıza çıkıyor. Eğer Movie Maker 2'yi doğru kullanmayı öğrenirseniz, etkileyici filmler hazırlamanız neredeyse çocuk oyuncağı. Bu örneğimizde, daha önce dijital ortama aktardığımız kısa bir film üzerinde düzenlemeler yapacağız.

Adım adım izleyin...

1- Pencerenin sol kısmındaki "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "Import video (Video al)" seçeneğine tıklayın. Açılan pencereden üzerinde çalışmak istediğiniz video dosyasını seçin ve açın. Kısa bir bekleyişin ardından, dosya parçalara ayrılmış olarak ana pencerede görüntülenir.


2- Parçalar arasından dilediklerinizi sürükle-bırak yöntemiyle alt kısımdaki "Storyboard"a ekleyin. Aynı işi, bölüm üzerinde sağ tıklayıp "Add to storyboard" satırını seçerek de yapabilirsiniz.


3- Dilediğiniz bölümleri alt kısımdaki "Storyboard"a ekledikten sonra, eklediğiniz her bölüm üzerinde düzenleme yapmaya başlayabilirsiniz. Dikkat ederseniz, eklenen her film bölümünün sol alt kısmında küçük bir yıldız simgesi göreceksiniz. Bu simgei bölümlere efekt eklenip eklenmediğini gösteriyor. Başlangıçya yıldızın silik görünmesi, henüz bu bölümde bir efekt bulunmadığı anlamına gelmektedir.


4- "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "View video effects (Video efektlerini görüntüleme)" satırına tıklayın. Bu sayede, Movie Maker 2'nin sunduğu tüm efektleri birarada görme şansınız olacak. Hoşunuza giden efektin üzerine sağ tıklayın ve açılan menüden "Add to storyboard" satırını seçin. Bu sayede, seçtiğiniz efektin "Storyboard" üzerinde seçili olan video parçasına eklenmesini sağlayacaksınız. Diğer video parçaları için de aynı işlemi tekrarlamanız gerekiyor. Üzerine efekt eklenen tüm parçaların kenarındaki yılsız simgesinin belirginleştiğini göreceksiniz.Bu yıldızın üzerine bir kez tıklayıp [Del] tuşuna bastığınızda ya da yılsız üzerinde sağ tıklayıp açılan menüden "Delete effects" satırını seçtiğinizde, biraz önce eklediğiniz efekt silinecektir.


5- Şimdi de sıra, film üzerine geçiş efektleri eklemeye geldi. "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "View video transitions" satırına tıklayın. Karşınıza zengin bir geçiş efekti yelpazesi çıkacak. Hoşunuza giden efektin üzerine sağ tıklayın ve açılan menüden "Add to storyboard" satırını seçin. Böylece, iki video parçası arasında geçiş yapılırken, ikinci parçanın ne şekilde ekrana getirileceğini belirlemiş olacaksınız. Seçtiğiniz geçiş efekti, iki parça arasındaki küçük dikdörtgen yardımıya simgelenir.


6- Son olarak, yine "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "Make titles or credits" satırına tıklayın. Bu seçenek, filminizin başına isim ya da bazı bilgiler eklemenizi, filmin sonuna emeği geçenler listesi eklemenizi sağlar. Aynı şekilde, tüm bu bilgileri "Storyboard" üzerindeki herhengi bir bölümün öncesine ya da sonrasına ekleme şansına da sahipsiniz.


7- Video işleme aşaması bu noktada sona eriyor. Artık sıra, hazırladığımız videoyu kaydetmeye geldi. "Movie Tasks (Film Görevleri)" bölümünden "Save to my computer (Bilgisayarıma kaydet)" satırına tıklayın. Açılan pencerede, ilk olarak dosya adını ve dosyanın nereye kaydedileceğini belirleyin. Bu adımın sonunda "Next (İleri)" düğmesine tıklayın.


8- Sıra, kaydedilecek dosyanın kalitesini belirlemeye geldi. Karşınıza çıkan pencerede, ilk olarak sadece "Best quality for playback... (Bilgisayarımda en kaliteli...)" seçeneğinin bulunduğunu göreceksiniz. Dilerseniz bu seçeneği işaretli bırakıp programın kaliteyi otomarik olarak belirlemesini sağlayabilirsiniz. Bu seçenek, videonun bilgisayarda izleneceği varsayılarak hazırlanmıştır.
"Show more choices (Daha fazla seçenek)" satırına tıkladığınızda ise, kaliteyi manuel olarak ayarlamanızı sağlayacak seçeneklerle karşılaşacaksınız. Bu seçenekler arasından ihtiyacınızı karşılayacak olanı seçin. Pencerenin alt kısmında, seçtiğiniz kalite seviyesi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

9- "Next (İleri)" düğmesine tıklayın. Ekrandaki bir durum çubuğu belirecek ve kayıt işleminin tamamlanma oranını gösterecek. Kayıt tamamlandığında yapmanız gereken, sadece "Finish"(Son)" düğmesine tıklamak. Artık dosya üzerine çift tıklayarak videoyu açabilir, açma işlemi için dilediğiniz programı kullanabilirsiniz.

Alıntıdır...
 
Üst