Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

WIPO ile ilgili bir soru

aethir

🌱Yeni Üye🌱
Merhaba

Şöyle bir sıkıntımız var bunu sizinle paylaşarak fikirlerinizi almak istedim.

Bir devle okulunda çalışıyorum. Bu okulun sitesinin rehberlik sayfasında öğrencileri bilgilendirdiğimiz bir yazıda kullanılan el ele tutuşan insan figürleri vardı. Bu figürler yurt dışında bir firmanın logosunda geçmekteymiş. Adamlar bizi telefon açarak uyardılar ve bizde bu uyarı üzerine siteyi değiştirdik. Değiştirme işleminden sonra da firmaya mail atarak siteyi değiştirdiğimizi belirten bir mail attık.

Bunun üzerine firma 2009 dan beri bu logoyu kullandıklarını, WIPO (World Intellectual Property Organization) ya bu logo için her 6 ayda belli bir miktar para ödediklerini, eğer 6 aylık ücreti verirsek konunun kapanacağını yoksa 3 yıllık ücrete istinaden dava açacaklarını söylüyorlar.

Yaptığım araştırmada bu adamların ve logolarının tescilli olduğuna dair ne WIPO'da nede ülkelerindeki patent ofisinde kayıt bulamadım. Yani ne isim tescili nede logo tescil kaydı hiçbir yerde yok.

Sadece resimin WIPO üzerinden telif hakkı alındıysa sıkıntı olabileceğini düşünüyorum. Ancak WIPO üzerinde telif hakkı arama ile ilgili bir arama motoru yok malesef.

- Resimin telif hakkı alınmış olması durumunda, resmin bir bölümünün ticari amacı olmayan bir eğitim amaçlı sayfada kullanılmış olması "adil kullanım" kurallarına girer mi?
- Resme dair gelen uyarıya istinaden, siteden kaldırılması Uyar-Kaldır prensibine uyuyor mu?
- Bu işin yapımında ve yayınlanmasında hiçbir ticari kazanç yok iken, adamların böyle bir dava yı kazanabilmeleri mümkün mü?

Düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim.

Teşekkür ederim.

BlueX

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.bluexdesign.com
Dikkat ediniz bu tam bir dolandırıcılıktır. İsim veya telif hakkı alınmış görsel veya yazılar başka bir ticari amaçla kullanılamaz ki doğrudur. Ama ticari amaç olmadan kullanılması yada benzerlerinin kullanılmasında bir sıkıntı yoktur. Ayrıca hiçbir firma bir tescilli bir logosu için 6 ayda bir para ödemez. Tescil ücreti (varsa tescilin süre uzatımı) ödenir iş biter. Size denenlere göre sitemin bir köşesine apple, samsung logosu koyayım adamlar gelsin bu benim tescilli markam öde parasını desin. Böyle saçmalık olmaz.
Gelen uyarı size kim tarafından ve hangi gerekçe ile yapıldığı kanıtlara(patent veya tescilin belgesi) dayanarak belirtildi mi? Sanırım belirtmez sadece size bu budur denmiştir.

Size uyarı gönderenin kim olduğunu, o denilen şirketteki kıdemini, iletişim adresini, dediklerinin kanıtını size sunmasını isteyiniz.Karşınızdaki insandan sürekli bilgi isteyip sıkıştırınız, aynı soruları sorun farklı bir süre sonunda farklı cevaplar alırsınız. Dolandırıcılar hemen tıkanıp kalır.

Hadi her dediğim yanlış olsun ve size dava açılsın. Ticari bir amaç taşımadığınızdan vede logonun tescilli olduğunu bilmediğinizden dava sonucu bir hiçtir :)

Lütfen dikkat ediniz.

EDIT: tescilli logo veya sözlerin orjinali üzerinden değişiklik yapılıp ticari amaçla kullanılması suçtur. Bir de WIPO nun türkiye ayağı mı varda sizi telefonla arıyor merak ettim :) Hadi varsa da telefonla aramaz direk ihtarname gönderir şirketler. tek tek arayıp uğraşma akıl karı bir işmidir :D

Son düzenleme:

aethir

🌱Yeni Üye🌱
Cevabınız için teşekkür ederim. İçim biraz rahatladı.

Artık süreci bekleyip göreceğiz. Hakkımızda hayırlısı artık.