Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

yakamoz

sakızlı

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
standart materyaller ve gizmolar yardımı ile yapmaya çalıştığım bir akşam üstü sakin deniz manzarası.
denizd.jpg

Benzer konular

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
Konu başlığına itirazım var..

Başlık "Yakamoz" değil; "Ayışığı" olabilirdi. Çünkü çalışmanızda, su yüzeyinde görünen ışıltılar 'Yakamoz' değil, 'Ayışığı'nın suya yansımasıdır.

Yakamoz ise; (Bioluminicence - Türkçe okunuşu Biyoluminesans.)

Genellikle yanlış bilinen "Yakamoz" ayışığının suya, denize vuran yansıması değildir. Yakamoz bir canlıdır, latince ismi Noctiluca Milliaris olan bu canlı, bir biçimde ateş böceğinin denizde yaşayan versiyonudur. Luminisens maddesini vücudunda barındıran bu canlıya dokunulduğunda bir ışık saçar. Bu canlı bir planktondur, yani milimetrik boyutlarda bir canlıdır. Bunlardan milyonlarcası bir araya geldiğinde geceleri bir kayık geçerken, veya bir balık sürüsü geçtiğinde bu canlılara çarparak ışık çıkartmalarına neden olurlar.

O yüzden balıkçı sandallarında yüksek bir direk ve bu direğin ucunda oturulacak bir yer vardır. Gırgır motorlarının köprülerinin çok katlı ve en üst kattan bile kumanda edilebiliyor olmalarının bir sebebi de budur. Balıkçılardan biri buraya oturarak ay olmayan geceleri balıkların yakamoz yaparak geçtikleri yolları görüp dümenciyi oraya yönlendirirler veya doğrudan kendileri tekneye (gemiye) kumanda eder. O yüzden Lüfer avlarken Lüks ışığı kullanılır, ışık balık gelsin diye değil misinanın değdiği, yakamozların çıkardığı ışıktan Lüfer korkmasın diye Lüks ışığı ile yakamoz ışığını öldürmek için kullanılır.

Kolaylıklar diliyorum.

sakızlı

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
teşekkür ederim.inan verdiğin bilgi benim için çok değerli.ben kabaca yakamozu su üstüne vuran ışıltılar olarak olarak biliyordum ve bu güne kadar da hiç araştırmayı düşünmemiştim. herhalde başlığı değiştiremiyorum.zaten değiştirebilsem resmi de alacaktım.çünkü resim amacına fazlasıyla ulaştı.zaten 3 ay önce yaptığım bir çalışma idi.niye host ettim bilmiyorum.ama iyi ki paylaşmışım bu sayede birşey öğrendim.tekrar tşekkürler.

skyfox

👑Efsanevi Grafiker👑
Yararlı olduğuna sevindim. Ve yapıcı eleştirimi olumsuz almayıp, olgunlukla karşıladığınız için de ben teşekkür ediyorum.

Açtığınız konuyla ilgili olarak da, bu konunun silinmesini veya değişiklik yapılmasını istiyorsanız, birinci mesajınızdaki, içinde ünlem işareti olan sarı üçgeni (bildirim butonunu) tıklayarak, yönetime talebinizi ilettiğinizde mutlaka yardımcı olacaklardır.

Kolaylıklar diliyorum.

Nur

👑Efsanevi Grafiker👑
Konu başlığına itirazım var..

Başlık "Yakamoz" değil; "Ayışığı" olabilirdi. Çünkü çalışmanızda, su yüzeyinde görünen ışıltılar 'Yakamoz' değil, 'Ayışığı'nın suya yansımasıdır.

Yakamoz ise; (Bioluminicence - Türkçe okunuşu Biyoluminesans.)

Kolaylıklar diliyorum.

benimde yanlış bildiğim bir konuymuş.. paylaşımınız için teşekkürler..

Resim üzerinde sanki 1 sis perdesi var gibi.. biraz daha renklenirse daha göz doyurucu olabilir.. naçizane yorumum budur.. İyi çalışmalar diliyorum sakızlı...

sakızlı

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
tşkkürler. özellikle sislemiştim ama biraz fazla kaçmış.slm.