Arkadaşlar, bu konu, fikrî ve sınaî haklar isimli HUKUK dalının konusuna girmektedir. Lütfen bu konularda bilgisi veya tecrübesi olmayanlar, akıllarına ilk geleni yazıp, zaten yeteri kadar büyük bir sorun yaşamakta olan arkadaşımızı yanlış yönlendirip daha da büyük sorunlara yol açmasınlar.
Ben bir HUKUKÇU değilim ama bu konularda, epey bir tecrübe sahibiyim. 15 yıl süren bir grafik tasarım davasının davacısıyım.
Öncelikle şunu belirtemeliyim ki, bilgisayarınızda yapmış oludğunuz bütün eskiz çalışmaları ve logonuzu kullanan kişiye gönderilen e-mail veya diğer internet yazışmaları, son derece değerli birer delildir.
Logonuzu TESCİL ettirebileceğniz bir makam yoktur. Bu yüzden, burada "tescil" diye tutturanlara kulak asmayın. Nereye tescil ettirilecekmiş? TSE'ye mi, Patent kurumuna mı? Arkadaşlar, patent, tamamen ayrı, bir başka konudur. Sorun yaşayan arkadaşımız, tescilli bir markaya sahip bir şirket değildir! Bir sanatçıdır ve hakkını birey olarak, hukuken arayacaktır.
Ayrıca sözleşme yapmak da şart değildir. İyidir ama sözleşme olmaksızın da hak aranabilir ve mahkemeler, sözleşme yapılmış gibi karar verecektir.
Yapacağınız ilk şey, yukarıda bahsettiğim delillerin "ikişer" çıktısını alıp birini bulunduğunuz bölgedeki Cumhuriyet savcılığına, diğerini de bölgenizde fikrî ve sınaî haklar hukuk mahkemesi varsa, o mahkeme kalemine yazacağınız birer şikâyet dilekçesi ile başvurmaktır. Cumhuriyet Savcılığı'na, "5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'nun 4, 8, 18, 20, 21, 71 ve 75'inci maddelerine göre, eser sahibi olduğum ekte sunduğum logo, tarafımdan izin almadan kullanılmaktadır" yazarak, kullanan kişinin açık kimliğini bildirdiğiniz takdirde, savcıya da, eserinizden bir örneği gösterdiğiniz takdirde, savcılık bunu soruşturup, kısa zamanda, bölgenizdeki fikrî ve sınaî haklar ceza mahkemesi'ne götürecek ve logonuzu kullanan kişi hakkında en az 2,5 yıldan başlamak üzere hapis cezası istemiyle ceza davası açılacaktır. Bunun için savcılığın ikna edilmesi, çok önemlidir.
Diğer taraftan, 5846 Sayılı FSEK'nun bütün hükümleri gereğince, aynı şikâyetle, fikrî ve sınaî haklar hukuk mahkemesinde hukuk davası açacaksınız. Dava dilekçenizde, "fazlaya ilişkin hakkım saklı kalmak üzere, istediğniiz miktar maddî, istediğiniz miktar manevî tazminata hükmedilmesi" diyeceksiniz. Bu miktarları şimdilik çok yüksek tutmayın. Zira mahkeme masrafı, yüksek çıkar. Fazlaya ilişkin haklarınızı, daha sonra açacağınız bir ek dava ile alacaksınız.