Yol uzun, tasarım şartları çetin:
https://www.grafikerler.net/biraz-bilgiye-ihtiyacim-var-t109700.html Öğrenciler sizce en çok hangi konularda eksik kalıyor? Ne yapmaları gerekli? Türkiye’deki tasarım okullarının eğitimleri yeterli mi? Öğrenci sayısı kadar farklı cevapları olan bir soru. Okumakta yetersiz kalıyorlar bence. Biraz haklılar çünkü tasarımla ilgili okuyabilecekleri Türkçe kaynak yok denecek kadar az. Ama onun dışındaki konuları da okumaları ve araştırmaları lazım. Konuşmak, okumak, şehri gezmek, binalara bakmak, film izlemek, müzik dinlemek... her şey tasarım hayatta. Herşeye tasarımcı gözüyle bakıyoruz. Ben özel hayatımda başka biriyim, işe geldim şu andan itibaren tasarımcıyım diye birşey olmaz.
Ünlü bir reklamcının şöyle bir tarifi var: Reklamcının iki sepeti vardır. Birinde ürünle ilgili, ikinci sepetinde hayata dair bilgiler vardır. Reklamcı, iki sepetten aldıklarını bir araya getirerek çalışır. Bence tasarımcının ise üç sepeti var. Birinde mesleki bilgisi, ikincisinde o ürünle ilgili bilgisi ve üçüncüsü ise genel kültürü var. Yalnız tasarım öğrenerek tasarımcı olamazsınız.
https://www.photoshopmagazin.com/dergi/2010/01/ilhan_bilge.html - Mesela derinlikli bir fikir yazısına, kitaplarla arası hoş olmayan sözüm ona grafikerin yapacağı görsel yorumları hayal edebiliyor musunuz? Elbette hayli güdük ve gülünç olacağından şüphe yoktur. "Sanat tarihine bakmıyorum, fikir akımlarını takmıyorum, kitaplardan çakmıyorum!" diyenlerin işi değildir bu.
https://ibrahimerguden.blogspot.com/2011/03/illustratore-dair.html https://www.helveticafilm.com/ https://www.youtube.com/watch?v=R0qWvHWVxVY https://www.youtube.com/watch?v=X3YDAtcsKmg&feature=related (Filmi, Türkçe altyazılı olarak muhakkak bulun ve izleyin)