Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Yeni Illustrator da Freehand in efsanevi align penceresini istiyoruz diyenler....

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
baskı öncesi hazırlık ve benzeri uygulamaları nerdeyse tamamen otomatikleştiriyor CS özellikle acrobat pro...

mesela bundan yıllar öcne bir dergiyi 2 li sayfalar halinde gönderirdik ki, matbaada operatörler dosyaları açıp montaj programına aktarabilsin.

ancak şimdi 80 sayfalık bir pdf gönderiyorum. operatör ""print booklet"" diyor... ctp ye gönderiyor...

açarken sorun oldu, kaydırdın kuydurdun tartışması da yok... tasarımcı ne gönderdiyse o çıkıyor...

yakın bir gelecekte, baskı operatörleri de zamanının bantala montaj yapan 10 parmağında 10 marifet ustaları gibi geçmişte kalacak malesef.

arkadaşların buna göre gelecek planlarını yapmalarında fayda var...

..

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Mac dünyası diye birşey var. Bu dünyaya adım attığınızda bunu anlarsınız.
Klavyenin standart klavyelerden farklı olmasının bir çok sebebi var mesela...
ama bunu kullanmayan anlayamıyor elbette...

anlattığınız şekilde oldukça pratik görünüyor ama daha önce söylediğim nedenlerden L harfi klavyenin çorak ve kullanılmayan bir bölgesi benim için.

Yani benim L ye basmaya çalışmam sandığınızdan çok daha uzun sürer ki sonra ellerimden birini eski konumuna getirmem gerekir...

bu da dediğim gibi, konsantrasyonu bozar ritmi bozar...

biz mac kullanıcılarının kabul ettiği şey, corel'in mantığını anlamadığımızdır...

bunu sizde kabul etmeyi deneyebilirsiniz.

ben meslek hayatımda defalarca hem mac hem pc kullanan insanlar tanıdım. Bunların bir çoğu sizin gibi düşünüyor,

ne fark varki diyorlar, ya da mac dünyası diye bişey mi var diyorlar mesela...

ancak gönül rahatlığı ile bu arkadaşları çalışrıken izlediğimde, sistemi kullanmadıklarını, sistemin onları kullandığını söylebilirim.

ve...

ID de büyük nesneye küçük nesneyi hizalar. aralarındaki mesefe çok uzak olmadıkça... çalışırken bunu hatırlayıp deneyebilir ve çalıştığını görebilirsiniz.
Bir başka başlık altında anlaşamadığımız gibi burada da anlaşamıyoruz malesef.

Kullandığınız F klavyenin geçmişini ve yapısını çok iyi bilirim. Ama demek istediğimi anlamamış olacaksınız ki klavyenin farklı olmasını savunuyorsunuz. Siz kısayollardan bahsederken Mac ve PC diye ayrım yaparken ben bunun klavyelerin farklı olduğundan kaynaklandığını söylemeye çalışıyorum. Ama siz "kullanmayan anlamıyor" gibi diğer cümlelerinizde de geçen aşağılayıcı tavırlar kullanmaya devam ediyorusnuz. L harfinin farklı yerde olmasının sebebi de klavyenizin farklı olmasından kaynaklanıyor ki siz işi sadece L harfine indirgeyerek cevap vermişsiniz. Sağa hizalama için de aynı savunmayı mı yapacaktınız?

Siz defalarca meslek hayatınızda hem mac hem pc kullanan insanlar tanıdınız. Ama kendiniz aynı and amac ve pc kullanmadınız değil mi? Çünkü sizin için Mac ve PC arasındaki fark klavye ve yazılım farkı olduğunu anlıyorum. Oysa ki PC ve Mac diye bir ayrım da yoktur. Olsa olsa "Windows-Macos" diye bir ayrım vardır. Ama kendisini her zaman farklı bir yere koymak isteyen "Mac" kullanıcıları "Mac" dışındaki tüm sistemlere "tu-kaka" olarak baktığı için karşıdan gelen bir bilgiyi bile orasından burasından dolanıp kabul etmemekte direniyorlar.

Biraz açık olun, kullanmadığınız bir yöntem, bir yazılım hakkında yorum yaparken bir daha düşünün bence.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
benim bir aşşğılayıcı tavrım olduğu sizin kurunutunuz... inanın aşağıladığım zaman bu tartışmalı olmaz. net olur...

F klavye kullandığım da sizin kuruntunuz.

bilakis Q klavye kullanıyorum. F klavyeyi yaklaşık 4 yıl önce bıraktım ki, bunun sebebi
1- uzun zamandır maclerde q kullanılması,
2. pc ye geçtiğimde klavye ile problem yaşamak içindir.

ayrıca mesleğe pc ile başladığımı da bilmenizde fayda var, kuru sıkı sallamak yerine sorabilir, ön yargılı fikir üretmek yerine araşırma yolunu seçeblirsiniz...

ama bu seçimleriniz karakteriniz hakkında bir takım fikirler veriyor zaten bana...

ben pc de de bu işi yaptım mac te de, ben corel kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum... bu ayrımın farkına varmanızda yarar var..

ve tekrar ediyorum mac klavyeleri q olsun f olsun pc klavyelerinden farklıdır. bunu bilmiyorsunuz bu besbelli... o bahsettiğiniz macos sisteminin dinamikleri bu kavyenin dinamikleri ile paralel bir gelişim göstermiştir...

o halde niye bu acayip sidk yarışını sürdüyorsunuz?

benim sizinle anlaşmak gibi bi gerekliliğim olmadığı gibi sizden de böyle bişey beklemiyorum.

fikirlerimi söyleme hakkıma itirazınız varsa?

bu sizin karakterinizdeki bir sorundur...

bunu lütfen kendiniz çözün, tabii eğer gerekli görüyorsanız...

Nazy

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.maxicep.com
Benim en çok hoşuma giden ve mantıklı bulduğum hizalama yöntemi
Illustrator e Plugin olarak ilave edilen Crosshair isimli
nesne tabanlı bir hizalama yöntemidir.Bir nesneye nişan alıp o alanın Kuzeyi , güneyi, doğusu , batısı, arayönleri ve merkezi olmak üzere istediğiniz referans noktasını seçip ona göre hizalama yapmanızı sağlar, kullanması eğlencelidir (Hedefe Kilitlen Ateşet Et:D).

Nesne tabanlı olmasının avantajlarından biri, örneğin bir karenin tam sol üst köşesine başka bir kare taşıyacaksınız normalde bu işlemi sıradan aling panelleri ilede yapabilirsiniz acnak kareniz 16 derecelik bir açıya sahipse, sıradan aling panelleri hiç bir işe yaramıyor:)
nesne tabanlı hizalama, nesnenin sol üst köşesini referans alıp ona göre hizalama yapmamızı sağlar.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
nazy, söylediğiniz kadarı ile benimn anladığım, fh deki sistemin geliştirilmiş hali gibi duruyor. hele ki grafik bir arayüzü varsa bu eklentinin acayip mutlu olacağım... Bunun tam adı ya da varsa plug in linki falan varmıdır? varsa paylaşır mısınız?

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
benim bir aşşğılayıcı tavrım olduğu sizin kurunutunuz... inanın aşağıladığım zaman bu tartışmalı olmaz. net olur...

bilakis Q klavye kullanıyorum. F klavyeyi yaklaşık 4 yıl önce bıraktım ki, bunun sebebi

ayrıca mesleğe pc ile başladığımı da bilmenizde fayda var, kuru sıkı sallamak yerine sorabilir, ön yargılı fikir üretmek yerine araşırma yolunu seçeblirsiniz...

ama bu seçimleriniz karakteriniz hakkında bir takım fikirler veriyor zaten bana...

ben pc de de bu işi yaptım mac te de, ben corel kullanmadım, kullanmayı da düşünmüyorum... bu ayrımın farkına varmanızda yarar var..

ve tekrar ediyorum mac klavyeleri q olsun f olsun pc klavyelerinden farklıdır. bunu bilmiyorsunuz bu besbelli... o bahsettiğiniz macos sisteminin dinamikleri bu kavyenin dinamikleri ile paralel bir gelişim göstermiştir...

benim sizinle anlaşmak gibi bi gerekliliğim olmadığı gibi sizden de böyle bişey beklemiyorum.

Benim bir hata yaptığımı düşünüyorsanız siz de aynı hatayı yapıyorsunuz. Son üç cümlenize bakın. Kendiniz bir soru sormuşsunuz ve benim karakterimi de işin içine dahil ederek yorum yapmışsınız. Komik...

tuncaygrf

🌱Yeni Üye🌱
FH icin
1. tık sabit olacak nesneyi kilitle (Tam olakar nesnelerin pozusyonunu bilmediğim icin kilitleme garantidir)
2. kocaman bir kare ile tüm ortalanacak sayfadaki nesneleleri sec (elma+a da olabilir)
3. alginden neyere hizalanmasını istiyorsan oraya tıkla
(tabiki bu hizalama işini görsel olarak yapmamız en dorusu olurdu)

josef29

🏆Pro Tasarımcı🏆
Web sitesi
www.bayrakci.com
Hayatında hiç kullanmadıgın corel hakkında bukadar keskin nasıl olabilirsin! bu önyargı birgün seni yarı yolda bırakabilir.. Çok begenmedigin Windows tabanı o senin Adobe dünyanı çok kıssa sürede satın alıcak haberin olsun.. ayrıca gerçekten üslup olarak daha öncede karşılaştım yazılarına hakaret vari ve aşşagılama yazıların var kendini biraz check etsen bence hiç fena olmaz arkadaşım kürsad arkadaşımız corelin yanında adobe dünyasınıda çok iyi kullanıcısı olup üst seviyede bi arkadaştır daha sen aide yansımayı bile anlamatın verdigin örnek bile ID deydi...

isotasarım

🌱Yeni Üye🌱
FH kullanıcısı olarak tüm işlerimi AI de ve ID de yaptım
ID yi , pratik, hızlı, sorunsuz buluyorum bence FH de masa üstü yayıncılık yapanlar ID yi tercih etmeli ama FH de illistrasyon çalışanlar AI yi tercih etmeli

mstf_cyp

🌱Yeni Üye🌱
align olayına alıştım ben ama ai nin beni en çok gıcık eden olayı Past Inside.
gerçi ai de bu cliping mask diye geçiyor ama...
Sorun içine gömdüğümüz çerçevenin yada neyse çizimin boyutunu değil de resmin boyutunu baz alması. Bu da özellikle montaj işleminde çok sıkıntı oluyo...
Ondan sonra birde collect olayının olmaması
Bu iki sorun çözülürse ben illustrator e adeta aşık olacam:d
ya o clipping mask olayı benide deli ediyor yokmu onun bi çözümü bilen varsa bi el atsa

odiysse

🌱Yeni Üye🌱
Selam.

Konuyla ilgili çok fazla yazı yazılmış. Belki soracağım soru yazıların arasında vardır fakat ayıklamaya vaktim yok inanın, kusura bakmayın.
Sorum şu: Freehand'de align komutlarına kısayol atayabiliyorduk. Örneğin elma/shift/4'e basarak seçili iki nesneyi birbirilerine soldan hizalayabiliyorduk.(elma/shift/4 kısayolu benim atadığım bir kısayol) Illustrator'de de align'a (hizalamalara) kısayol atayabiliyor muyuz?
Eğer bu bilgiyi de edinebilirsem tamamen Illustrator'e geçeceğim. Bu da benim için müthiş olacak. Cevaplayan arkadaşa şimdiden teşekkürler

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Üstteki arkadaşın sorusu: Ai'de hizalama kısayolları yok malesef ama bazı scriptlerin yaptığını duymuştum. Adobenin sitesine bakabilirsin. Not: Aide montaj yapmak hiç akıllıca olmaz. Adamlar bunun için Id'yi üretmiş.

Arkadaşlar sizin kullandığınız anlamda freehandin karşılığı Ai değildir. Klasik anlamda günlük tasarım işleri yapıyorsanız (Broşür, kartvizit, dergi, kitap vb) Ai ile işiniz olmamalı.
Ai ile illustrasyon, logo, ileri vektör çizimler, karmaşık vektörel etkiler vb şeyleri yapın. Diğer herşeyi ID'de yapın. Adobenin stratejisi bu.

Ve artık FH kullanan arkadaşlar sizlere yalvarıyorum. Şu nostaljik programı bırakın artık. FH kullananlar sayesinde 10 yıllık teknolojileri bi türlü unutamıyoruz. Fh de gelen işler yüzünden sürekli geçmişde ya şunu nasıl yapıyordum diye düşünüyorum. Bu program 2003 yılında bitti son sürümde ihtimal dahilinde 2002'de geliştirilmişti ve sorunluydu (mx) yani 10 yıllık çok eski bir teknoloji. Bize yakışmaz artık bıraklaım şunu. ID ve Ai kullanan biri olarak hemen hemen hiç bir baskı sorunu yaşamıyorum hiç bir şey için düşünmem gerekmiyor. Ama Fh'de yapılmış bir Pdf gelince al başına cezayı:) Lütfen:)

Son düzenleme:

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
ya o clipping mask olayı benide deli ediyor yokmu onun bi çözümü bilen varsa bi el atsa

Arkadaşlar evet mask olayı kafa karıştırıcıydı lakin Aİ bu sorunu çoookdan aştı ve mükemmel bir araç geliştirdi.
Drawing modes: Araç kutusunun iiyice altında bir vektör seçili iken ona gelin söz gelimi draw inside yapın artık çizilen herşey o nesnenin içinde kalacaktır. Diğer özelliklerinide deneyin. Mükemmel bir şey.

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Yine de Freehand'deki Aling pencereği eklenseydi, "draw inside" dan daha mutlu ederdi beni, Maske alıştık sonuçta... Herşeyini unuttuk Fh nin ama O oyun oynar gibi sayfaya ya da neseneye align yapma işini unutamadım arkadaş...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
ya çok basit aslında, şu paneli programın bi tarafına sokuşturuverin kardeşim...
96f90e110ce3f53e13d9b0c6a2e3fff8_1292962731.jpg

pica

🌱Yeni Üye🌱
freehand aşkı

Hiç bir şey freehandin yerini tutamaz...ben ısrarla direniyorum freehand kullanmak için ai kaydedip yoluma devam ediyorum..kataloğ ve broşür işlerimi in designda yapıyorum...

:tongueout: