Metin METE
🏅Acemi Tasarımcı🏅
Zaten artık tablo mantığı ile yapılan web siteleri piyasa ya kalmadı yada hepsi div ile kodlandı tekrar. Eğer görseller png,jpeg olarak değilde css mantığı ile oluşturuldu ise bence sitenin ekrana göre genişlememesi için bir sorun olacağını sanmıyorum. Çok profesyonel değilim ama % mantığı ile yazılan css dosyalarını ekran çözünürlüğüne göre genişletme imkanı sağlanamaz mı ? Yani 1920*1080 yada 2560x1600 bir monitörle girince ekran otomatik genişlese. Çok sorun değil ama benim ekranda cidden ortada sanki ufak kalıyor yada bana öyle geliyor. Tekrar elinize sağlık.
Not : Birde sanırım alıntı yazısı uzun olduğundanmıdır bilmiyorum bazı alıntıları alıntı çerçevesi içine almıyor. Bu sadece bendemi böyle acaba ?
CSS mantığı ile resim oluşturulmaz! Şayet CSS3 ile özel font varsa ikonları özel fontla yaparız, grafikle yapılmış degradeli arkaplanları yaparız vs.vs.vs. Hiç grafik kullanmadan da siteyi yaparız ama her tarayıcıda çalışmaz. Buda hiç iyi bir şey değil..
Genişlik konusuna gelirsek! Yaptığımız tablo yapısında, dediğin şekilde olabilmesi için çok sağlam bir matematik algoritması hazırlanması lazım. Hemen basit bir örnek veriyorum;
<div> tablo yapısında sabit genişlik zorunlu ve % değer yan yana tablolar için verilmiyor. 500 piksel genişlikte bir tablo içinde bulunan 2 tablodan biri 150 piksel genişlikte ise diğerine "100%" değer verdiğimde tabloyu alta atacağından, "350 piksel" sabit genişlik vermek zorundayım... Bu durumda sadece portal için şu matematiği yapmam gerek:
- Girdiğimiz tarayıcının ekran boyutunu otomatik alacağız (Örn: 1280 piksel)
- Daha sonra portal sol sütununa eski temadaki gibi sabit bir genişlik vereceğiz (ki şuan 250 piksel genişlikte)
- Şimdi sağ kısımdaki içerik tablomuza geliyoruz ve 1280-250 = 1030, aradaki boşluk içinde 1030-10=1020, sayfadaki sağdan ve soldan boşluk içinde 1020-20=1000 piksel de sağda bulunan içerik tablosunun otomatik genişliği. Buraya kadar bir sıkıntı yok...
- Şimdi içerik tablomuzun genişliğini sayfaya tamamen yaydık ama bu tablonun içindeki tablolarıda 1000 piksele göre yaymak gerekeceğinden sadece "Popüler Konular" ve "Popüler Gruplar" için, 1000-10=990, 990/2=495 piksel otomatik genişlik olacak. Ardından bu tabloların da içeriklerini yaymak gerekecek ve profil resmi tablosu sabit olduğundan 495-50=445, 445-10=435 piksel de profil resminin yanında bulunan yazıların tablosunun otomatik genişliği olacak.
- Yukarıda sadece 1 tablo için işlem yaptım. İçerik tablosunda ki aynı olmayan tablolar içinde aynı işlemler yapılacak. Aradaki 1, 2, 5 ya da 10 piksel küsürleri de eklersek, bildiğimiz cacık olur... Çünkü çok fazla tablo var ve her tabloya tek tek bu işlemleri yaptırıp otomatik genişlik almamız gerekecek.
- Farzet ki hepsini de yaptık! Bu sefer içerik tablosu içindeki 728 piksel genişlikte reklamlar başıboş tablo olarak ortada kalacak ve hem simetrik olarak çok kötü gözükecek, hemde genel manada arayüz göze hitap etmeyecek!
Şimdi halen 100% genişlikte bir arayüz istiyor musunuz?
NOT: Sizin mesajınızda dikkatimizi çekti, sanırım alıntı tablomuzda bir sorun var ama uzunlukla alakalı bir sorun olmadığını düşünüyoruz. Onu gün içinde halletmeye çalışacağız...