yanlış bilgilendirme olarak kabul etmeseniz daha iyi olurdu, yazdıkalrım zaten benim kişisel görüşlerim ve deneyimlerimden yola çıkarak yazılmıştır, elbette... Zaten bunu da belirttim bir çok defa...
Ama tabii..meksika, peru gibi ülkeleri de sayenizde öğrenmiş oldum... buna teşekkür etmeliyim. Gerçi bu avrupa da Adobe'nin sürdüğü saltanatı değiştirmez elbette...
ancak izin verirseniz ben sizin Adobe hakkındaki yanlışlarınız kişisel görüşlerimden farklı olarak resmi açıklamalar ve toplantılardan yola çıkarak düzeltmeye çalışayım.
Adobe tekel olmaya çalıştığı için değil, pazar payı olmadığı için Fh yi bitirmiştir. Eğer dediğiniz gibi olsaydı, Go live adlı hiç tutulmamış programınını piyasadan çekmez onun yerine DW yi de bitirirdi. Zaten Adobe macromedia'yı Freehand için, yani offset yayıncılık için değil, daha çok web uygulamalarındaki yadsınamaz başarıları yüzünden; (Flash, Fireworks ve DreamWaver) aldığını gerek resmi olarak gerek düzenlediği konferanslarda defalarca dile getirmiştir. FH hakkında ise detay olarak, hep şunu söylerler, carbon tabanlı bir çok sorun üreten bir programdı, Zamanı ve yazılım tabanı çok geçmişte kalmıştı... (Uzun yıllar FH kullanmış biri olarak bu görüşe katıldığımı belirtmeliyim...) Türkiye dışında da pek kullanılmıyordu bu yüzden bizim için üzerine yatırım yapmak uygun değildi... Sadece Türkiye için koca bir arge departmanını Fh yi adam etmeye ayırmak yerine AI üzerine yoğunlaşmak istemeleri gayet makul bir istek bence...
Ancak elbette adobe de diğer aklı başında tüm firmalar gibi, kendi alanında tek olmak için çalışmaktadır. Quark' ı alan bir firma adobe'nin tartışılmaz üstünlüğü herkesce kabul edilmiş PhotoShop'u da almak zorunda olduğu için "zaten PS alıyoruz Quarka'a para vereceğimize CS alalım" mantığından yola çıkar. Burdaki tercih adobe PS nin başarısından kaynaklanır. Ayrıca ID nin Quarka benzer arayüzü ve çalışma prensibi ile bir quark kullanıcsının ID ye alışması oldukça rahattır. Yani adobe zannettiğiniz gibi bükemediği eli kırmaya kalkmaz, onu örnek alır...
Kısa bu adobe'nin başarılı olduğu için kazanıyor olduğu bir pazar payıdır. Zannettiğiniz gibi alavere dalavere meselesi değildir.
Ayrıca firma bu tip alımlar yapan şirketelre ücretsiz eğitim sağlamakta ve bu geçiş döneminde elinden gelen her yardımı sağlamaktadır.
Siz corel için ya da Quark için bu çeşit bir satış sonrası hizmetten bahsedebilir misiniz?
Adobe'nin CDR dosyaları açtığını bilmiyordum. Ama yine de Adobe corel'i rakip gördüğü için ai dosyalarını açıyor diyorsanız, diğer tüm programların ve firmaların adobeyi rakip gördüğünü kabul etmeniz de gerekir.
Çünkü piyasa da ai uzantısını desteklemeyen program varsa da ben bilmiyorum...
ai uzantısı, bu sektördeki en önemli standartlardan birisidir... Ancak Adobe'nin sektöre kazandığı ilk standart değildir...
Dünyada ilk baskı yazılım dili olan PS'nin (Post Script) Adobe tarafından keşfedildiğini de ayrıca belirtmek isterim... Yani siz ister lazer printer'a ister film makinasına baskı gönderin, Bu baskıyı ister corel'den isterse Word'den gönderin... gönder dedikten sonra işleme giren kodlama adobe'nin keşfettiği bir dildir.
Bu da programlarının özellikle renk ve efektler konusunda diğer programlara nazaran daha başarılı olduğunu açıklar sanıyorum.
ülkemizde korsan kullanılsın ya da kullanılmasın, pc ler maclere göre ucuz olduğundan ve pc programları daha kolay bulunduğundan bu çeşit bir yaygınlık söz konusu... Corel ucuz bir program ve ucuz gereksinimlere cevap verebiliyor. Yani korsan olsun olmasın ucuz oluşu tercih sebeplerinden önemli birtanesi...
Ben şahsen corel hiç kullanmadım, ama yanımda kullanan arkadaşların olduğu zamanlar oldu, benzer işler yaptığımız halde onların çektiği çileyi hala unutabilmiş değilim...
yani tamami ile corel kullancılarının yaşadığı problemlerin FH ya da Ai kullanıcılarına göre ne kadar saçma ve gereksiz olduklarını defalarca gördüm.
bununla beraber söylediğiniz gibi bir durum yok, corel hakkında doğrudan söylediğim birşey yok, buna şaşırmanız sanıyorum daha çok kendi kişisel probleminiz.
gerek align ile bahsettiğiniz başlıkta olsun gerek burda olsun, coreli bilmediğimi defalarca belirttim sonuçta.
sanıyorum siz görüşlerimi kötüleme olarak alıyorsunuz, siz bilirsiniz, bu beni ilgilendirmez...
ancak söylediğim şeyler yaşadığım deneyimlediğim ve gördüğüm şeylerdir.
bunu da yazılarımda hep belirtiyorum.
ayrıca Corel firmasından çıkmış, beğenimi kazanmış hatta rakipsiz olabilecek tek program "painter"dır. diyebilirimde...
coreli kötülediğim tamami ile sizin yanılgınız... Aslında bu tip görüşleri kişisel saldırı gibi algıladığınız da düşünüyorum ki bu da oldukça hayret verici...
Ekleme:
Corel'i word ve paint ile kıyaslamıyorum, gerek görülürse işi bilen bir bu programlar ile bile bir gazete yapabilir diyorum.... Söylediğim gibi... Doğru anlamıyorsunuz. Yargılarınızla okuyorsunuz. Bu pek hoş değil...