Ben bu konuda o kadar doluyum ki küçük bir anımı paylaşmak istiyorum sizlerle. Yeğenim 6.sınıfa gidiyor. Avrupa Yakası'nda bir karakter var (şişman, esmer bir bayan, izlemediğim için ismini bilmiyorum). Kız bu kadının konuşmalarını o kadar benimsemiş ki ne dediğini anlamam dakikalar sürüyordu. Baktım ki olmayacak sorunu çözmeye karar verdim. Konuşmasını düzeltmezse ona hiçbir şekilde ders anlatmayacağımı, ve anlamadığım hiçbir lafına karşılık vermeyeceğimi sert bir şekilde ifade ettim. Arkadaşlarının da böyle konuştuğunu, öğretmenlerininse bu duruma hiç dikkat etmediklerini falan saydı. Hatta bu tepkime bayağı bir şaşırdı. İşin enteresan yani ne annesinin ne de babasının duruma müdahale etmeyişiydi.
Çocuk bir müddet zorlandı. Alışmış ya Türkçe konuşmak ona zor geldi ilk başlarda. Zorlana zorlana bir süre sonra düzgün konuşmaya başladı. Tabi bu durum sadece bizde oldukları o akşamla sınırlı kaldı. Ara ara görüyorum onu aynı tas aynı hamam. Hiçbir şey değişmemiş.
Çocuklarımız dizilerden çok etkileniyorlar. Bir kere zaten o yaşta birinin dizi izlemesine karşıyım kaldı ki böyle bir diziyi izlemesine ebeveyni olsam kesinlikle izin vermezdim. İş sadece eğlenmekse, eğlence dozunda kalsın. Bunu konuşmamıza uygulamak zorunda değiliz. Bu tarz Türkçe'yi katleden dizilere nasıl izin veriyorlar onu da anlamış değilim. Sanırım dili çökertmek için kasıtlı yapılan birşey bu. Hedef de çocuklar. Onları güldürüyor görünüp alttan alta konuşmalarını baltalıyorlar. 12 yaşında biri ne kadar duyarlı olabilir ki diline karşı. Bu çocuk böyle şeyleri izleyerek büyürse ve kimse ona bunun yanlış olduğunu söylemezse, yetişkin olduğunda Türkçe'yi düzgün konuşmasını bekleyemezsiniz. İlerde çocuğu olduğunda ona da aynı şeyler olacak ve nesilden nesile Türkçe diye birşey kalmayacak.
Bence tüm bunların altında bilinçsizlik yatıyor. Birazcık olsa bilinçlensek ve bunu sürekli hale getirsek eminim iyileşmeler olacaktır. Düşünmeden konuşuyoruz, yazıyoruz, okuyoruz ve izliyoruz. Burada veya başka yerde fikirlerimizi savunuyoruz ama iş eyleme geçtiğinde yine aynı vurdumduymazlıkla, sırf ortama uymak adına fikirlerimizden ödün veriyoruz.
Herkesi bilinçli olmaya davet ediyorum.
Bu arada bir dönem çok etkilendiğim Oktay Sinanoğlu'nun tüm eserlerini okumanızı tavsiye ediyorum. Dilimiz konusunda bu adamın fikirleri çok değerlidir.
Uzattıysam kusura bakmayın. Herkese iyi haftasonları