Cahil cühela olmayalım derken size değil grafiker arayıp da saçma sapan programlar isteyenlere ve yazdıklarım sizin sorunuzla derinden o kadar alakalı ki sonra anlayacaksınız bunu.
Bahsettiğim ekler bir artı değil meslek grubudur. Ha tabi ki bir grafiker kendine başka programlar ekleyebilir ama amatör olarak kalır sadece Türkiye'de ve geri kalmış ülkelerde var bu, grafiker adı altında yazılım da bilecek motion grafik de bilecek bilmem ne.
ki Photoshop ve illustrator bile insanlar küçümsüyo ki ve herkesin eline düşmüş durumda ama o kadar devasa programlar ki aslında, ustalaşması yeteneğe ve çok çalışmaya bağlı olarak zaman ve emek isteyen programlar yani tüm toolları araçları gereçleri öğrenince programı öğrenmiş olmuyorsunuz. Grafiğin bir bir türlü dalı var. Bu yolda ilerlerken diğer programlara insanlar nasıl zaman ayırıp da iyice öğrenecek?
Hangi grafik tasarım bölümünde yazılım öğretiliyor, başladı da ben mi bilmiyorum ya da cad cam veya mimari programlar? Animasyon ya da 3d modelleme de mi grafik tasarım bölümüne geçti?
Ha soruna gelirsek çok da merak ediyorsan, grafik çok büyük bir dal ve alan bunun herhangi standart bir maaşı olmaz. Ha şöyle dersek klasik grafikerin tam anlamıyla yaptığı logo, broşür, afiş, dergi, katalog vs grafikerliğini ele alırsak en fazla 10 bin, istanbul'da iyiyse 15 bin en fazla, operatörler de asgari alır, bazı matbaa ve baskı operatörleri de uzun çalıştıysa 10-15 arası olur ki bazıları da dünyadan haber. Gaussian blur ve mesh vektörü bozar mı denemek için sordum o ne abi diyor bana.
Mesela yaşadığım şehirde bir kimya fabrikası etiketleri için 15 bin maaş teklif etti neden illüstrasyon ve tipografi. Anlatabiliyor muyum çok geniş bir alan grafik tasarm. Yetenek hayal gücü ve tasarım vizyonuna göre farklı olur maaş.