Arkadaşlar 3d programlarının birden çoğunu kullamış olanınız varsa,
size göre en kullanışlı olanını yazarmısınız ?
size göre en kullanışlı olanını yazarmısınız ?
Öncelikle yeterli tecrübesi olmayan brisiyim:
Aslında soru ne çizimi yapılacağı ile ilgili; Eğer katı modeller kullanılacak ise herhangi birini tercih edebilirsiniz. Konu katı modellerden makina (yada çok parçalı hareketli ürün) ise Autocad Inventor yada solidworks işinize yarayacakktır. Otomotiv sektörü Catia kullanmakta. Mimari çizimler Autocad architect kullanmakta. Çizimde teknik detay yerine görsel sunum gerekli ise 3D's Max , Şuana kadarkiler bir sebepten dolayı kullanamıyor iseniz Sketcup. Bu kadarı aklıma geldi.
Birde organik modeller var, elbise kumaşı , puf koltuk vs. teknik açıdan ne ile tasarlandıklarını bilmiyorum.
Mimarı olarak çalışacaksanız 3D max en iyisidir. Eğer karakter tasarımı animasyon vs.. gibi şeyler içinde Maya ve zbrush ikilisine yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
3d modelleme için 3dsmax (uzun süre kullandım) yanısıra maya,lightwave, cinema4d, houdini öğrenmeye çalıştım en sonunda modo'da karar kıldım ara yüze biraz alıştıktan sonra modelleme çok basit geliyor render kaplama kameralar tamamı çok kullanışlı.
ama maya öğrenmeyi hala çok istiyorum.
hocam merhaba,
ben 3 boyutlu animasyon yapabilmek için hangi programa yoğunlaşmalıyım? suan sadece 3ds max te katı modeller yapıyorum ve anımasyon yapmayı hiç denemedim 3d max orta karar iyi ise onunla yluma devam edeyim yok eğer değilse beni yönlendirin
teşekkürler
Evet 3d max birçok şey yapılabilir.
Ancak Discovery channel da animasyon konulu bir belgesel izledim. orda dudaklarıda kolaylıkla oynatılan bir program vardı neydi anlayamadım.
hangi 3d programı olursa olsun tek başına dudak, kaş, göz oynatamaz. 3d'de öncelikle modelleme yapılır. modelleme yapıldıktan sonra rigging denilen kemik yerleştirme işlemi başlar. bu işlemde modelin oynatılması düşünülen yerlerine bir ya da birden çok kemik eklenir. dudak, yanak, parmak vs. hepsi buna dahildir. bu işlem de bittikten sonra sıra gelir skinning işlemine. bu işlemde de model ve kemik yapısı birbirine bağlanırlar. modele çeşitli hareketler verilerek bağlantının kopuk noktaları tespit edilir, ona göre skinning ayarları yapılır, ileride bu hareketleri kontrol edebilecek harici bağlantı noktaları oluşturulur ve çalışma sonlandırılır.