benim genel tepkim ( kesinlikle şahsa yönelik veya şahsi değildir ), kendini yaptığı birkaç işle "tamam ben oldum, şimdi de gideyim sağa sola çemkireyim, ardından birilerini küçümseyeyim, mesleğe yeni başlamaya çalışan birilerinin önünü keseyim, zaten bizim karnımız zor doyuyor, ne diye herkes grafiker olmak istiyor kardeşim" diyip, sonrada kendi mutsuzluğu ile herhangi bir öğrencinin (grafik bölümünde okuyan) işini yorumlarken bile aynı tavrı gösteren zihniyete.. burdaki hata bu arkadaşın gerekenleri bilmezken titrinde "grafiker" yazması.. ayrıca eminim grafiker olacak vasıflara da sahip değildir.. ama burda mesele o değil.. zaten herkes bu mesleğe öyle sahip çıkıyo, öyle çıkıyor ki tasarım ücretlerini asgariye çeken çekene.. grafiği bilen-bilmeyen arkadaşlar 3 - 5 kuruşa tasarım yapa yapa bu hale gelindi de denebilir.. veya bu işten para kazanan ve mesleği grafiker olan kişiler, tasarımlarıyla çıtayı o kadar aşağıya çektiler ki, herhangi bir müşteri, grafiker ile grafikerciğin farkını anlayamıyor bile.. vs.. vs.. yani Türkiye' de mesleği grafiker olan şahısların tasarımlarını incelediğinizde de ortada vahim bir tablo var..
ama hangimiz bu meslekte bilirkişiyiz? kim karar verecek kimin kalıcı olacağına? bakın keşke bu işin eğitimini almamış kişiler haricinde kimse grafiker olamasa.. ama gelin görün ki (şimdilik) böyle yürüyor işler..
Şimdi gelelim sorulara; birşeyleri, küçümseme amaçlı merak ederken, dönüp kendimize de bakmamız gerekmiyor mu?.. sana demezler mi "dinime küfreden bari müslüman olsa" diye.. nedir bu enaniyet, bizim büyüdükçe küçülmemiz gerekmiyor muydu ? logo yapa yapa kendi markamızı da aynı hırsla oluşturmaya mı çalışmaktayız acaba?
"Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz" sözü ne de güzel söylenmiş.. ama işten çok laf doluyor heryer..
şimdi bu arkadaşa işinizi eklermisiniz merak ettik diyeceksiniz, ardından eklenince bu tabloya bakıp kıs kıs gülüp veya üzülüp, "vah vah ne hale geldi tasarım dünyası, bizim zamanımızda böylemiydi bu işler mirim" diyerek kendinizi daha olmuş, güven tazelemiş felan mı hissedeceksiniz? veya "sen daha a4 ebadını bilmeden ne hakla matbaaya baskı yollarsın" diye bir üzüntüyle mi merak uyandı? başkasına tü kaka demekten çok daha zevk verir yardım etmek..o niyetle merak etmek.. ama evvelki okuduklarımdan artık biliyorum ki bu niyet yok o merakta ( İlk merak eden arkadaşı kastediyorum burda) ..
sitemim, sitede bu işi bildiğini iddia edenlerin genel tavrına yöneliktir.. eleştiri harikulade birşey evet ama başkalarını eleştirmenin maksadı "kendini yüceltmek" içinse anlamı kalmıyor.. birilerinin üstüne basa basa yüce şahsiyet, sagıdeğer bir insan, süpersonic 1 grafiker olunamıyor bence..