Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

a4 kaça kaç?

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
İlk tasarımımı görmeniz için bu yazışmayı 15 yıl önce yapmamız lazımdı.

Ayrıca;
Lütfen yazıyı bikaç kez daha okuyun ki ne demek istediğimi idrak edin.
Çaycılık ya da temizlikçilik yapın demiyorum, gerekirse bunları bile göze alın işi öğrenmek için diyorum. Çünkü bunu göze alamazsanız sürekli "iş arayan" olursunuz. "işverenler sizi aramaz" yani. çünkü masa başında oturup ben sadece grafik yaparım vs. diyen yüzlerce kişiyi tanıdım ve hala hayatlarını "iş ilanlarına bakarak" geçiriyorlar.

Açıkcası burada kimin ne yapacağı da pek umurumda değil. Bu işi yıllardır yapan biri olarak yeni başlayacaklara iyi niyetle bir şeyler anlatmaya çalışıyorum...

Unutmayın ki "mesleki başarı" bilgisayarda çizim yapmakla, iş ilanlarına bakmakla, ya da tek başına teorik eğitim görmekle mümkün olmuyor.

Biraz sokak ağızı olacak kusura bakmayın ama "ne kadar ekmek o kadar köfte" hesabı... Ne kadar azim, ne kadar cefa, o kadar sefa yani...

saygılar...

Yazdığınız mesajda o kadar çok birbiriyle çelişen ifadeler varki.Bunu bir iki analizle belirtmek çok basit.
Neyse konu sahibi arkadaşımıza saygı gereği polemik başlatmak istemediğimden bu konuyu burada noktalıyorum.

• Beğen
Tepkiler: Nur

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Arkadaşlar, yerinizde olsaydım bu soruya cevap vermezdim, olur, insan bilmeyebilir, etrafına sorarak, bir yere telefon açarak bunu öğrenebilir, öğrenmese bile Google'den aratıp soruyla ilgili yüzlerce yanıt bulabilir, bir tanesi : https://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18057 artı, Corel'de aynı menüde Units'de cm yapılırsa sayfa boyutları cm olmayacak mı? Bu kadarıda olmaz yani.

coreldeniz

🌟Usta Tasarımcı🌟
A4 ü elime bir cetvel alıp ölçebilirdim yada googleden aratıp bakabilirdim ama ben matbaaya yollanacak işlerde acaba pay verme işi falan varmı diye bi sorim dedim...bu kadar olay olacağı aklıma gelmedi valla...

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Grafiker, Grafiker Adayı, yada benim gibi kendini Grafiker zanneden, gerek mesleklerinde, gerek farklı uğraşlarda kısayol çözümleri ve teknik bulan kişiler olması gerekir. Bu hayatın her alanında olması gereken bir yoldur, "Bilgiye ve çözüme en kısa yoldan nasıl ulaşabilirim?" diye. Bunları sadece bilgi amaçlı dile getiyorum.

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Arkadaşlar, yerinizde olsaydım bu soruya cevap vermezdim, olur, insan bilmeyebilir, etrafına sorarak, bir yere telefon açarak bunu öğrenebilir, öğrenmese bile Google'den aratıp soruyla ilgili yüzlerce yanıt bulabilir, bir tanesi : https://blog.milliyet.com.tr/Blog.aspx?BlogNo=18057 artı, Corel'de aynı menüde Units'de cm yapılırsa sayfa boyutları cm olmayacak mı? Bu kadarıda olmaz yani.

Sizin de bilemediğiniz konular,cevap aradığınız sorular olmuştur mutlaka.Bu foruma yazdınız da cevap verilmedi mi?
Hemen her konu da cevabını aradığınız soruyu google arama motoruna yazdığınızda cevap verebilecek yüzlerce linkle karşılaşmak mümkün.Herkes oraya yazsın denirse bu forumun ne özelliği kalıyor ki?
Siz cevap verme zorunda değilsiniz.Ama şu iyi bilinmelidir ki tasarımla ilgili içeriği ne olursa olsun burada sorulan her sorunun mutlaka cevabı verilecektir.
Umarım siz de bir gün takıldığınız bir konuda buraya soru sormak zorunda kalmaz ve sizin tercih ettiğiniz davranış şekliyle karşılaşmazsınız.

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Benim davranış şeklim, "genel olarak diyorum, doğru bilgiye(herhangi bir bilgi) nasıl kısa yoldan ulaşabilirim ve işimi nasıl daha iyi ve daha pratik yapabilirim"dir. Kendi görüşümü söylüyorum : Siteye her soru sorulmaz, araştırma ve soruşturmada sonuç alınmasa siteye soru sorulur, eleştirilerim yapıcı eleştirilerdir, başarı için olumlu eleştirilere açık olmak lazım, diye düşünüyorum.

Son düzenleme:

Nihat BAYSAL

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Benim davranış şeklim, "genel olarak diyorum, doğru bilgiye(herhangi bir bilgi) nasıl kısa yoldan ulaşabilirim ve işimi nasıl daha iyi ve daha pratik yapabilirim'dir. Kendi görüşümü söylüyorum : Siteye her soru sorulmaz, araştırma ve soruşturmada sonuç alınmasa siteye soru sorulur, eleştirilerim yapıcı eleştirilerdir, başarı için olumlu eleştirilere açık olmak lazım, diye düşünüyorum.

Eğer doğru cevap alınacağına inanılıyorsa,buradaki üyelerin bilgi ve birikimine itimadı tam ise her soru sorulur.
Ki bu bölüm de bu amaçla açılmıştır.

coreldeniz

🌟Usta Tasarımcı🌟
deneme1b.jpg

Arkadaşlar çalışma yüklenmiş merak edenler baksın şirket logosunu bilerek kapattım bide şu kutucuklara otelin yollayacağı resimler girecek henüz yollamadılar.bir kaç tane daha var isterseniz onlarıda yüklemeye çalışlayim.

xcalibur35

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Türkiyedeki yaygın kullanılan tabaka kağıt ölçüleri : 57 x 82 cm - 64 x 90 cm - 70 x 100 cm.dir. Türkiyenin kabul ettiği kağıt A4 e yakın kağıt ölçüsü 20 x 28,5' tur. Resmi evraklarda dahi bir standart vardırki örneğin büyük boy fatura dediğimiz fatura boyutu maliye bakanlığının belirlediği ölçü yine 20 x 28 (Bknz. Vergi Usül Kanunu)

Matbaalarda daha düne kadar A4 - A5 - A3 gibi bir ölçü değerlendirmesi kesinlikle olmamıştır. Çünkü kabul edilen kağıt ölçüleri bunu karşılamaya yetersiz kalmaktadır.

Örneğin; 57 x 82 tabaka kağıdın firesiz 8/1 değeri 20,5 x 28,5 olduğundan A4 kağıt diye nitelendirdiğiniz kağıt ölçüsünden ufak kalmaktadır.

Kağıdın devamlılığı, minimum fire, baskı kolaylığı gözden kaçırılmıyacak değerlerdir. Bazı arkadaşların aklından geçen ilk düşünce; 64 x 90 tabakadan A4 kağıdın firesiz olarak çıkacağıdır. Ama devamlılık derken Örneğin : 64 x 90 kağıdın 3. hamur kağıdı bulunmamaktadır. Matbaada basılan her işi bir kağıt cinsine göre sınırlımak çok yanlıştır. Tüm kağıt çeşitlerine cevap verecek şekilde değerlendirmek en doğru karardır.

Sonuç olarak A4 olarak tasarım yapmak Türkiye deki tabaka ölçülerine aykırı bir durumdur. Olmaz yada imkansız bir hadise değildir. Ama sürekli maliyeti artıran bir durumdur.

Gelelim arkadaşın sorusuna yani bazı arkadaşların dediği gibi bilmemek ayıp değil, sonuçta herkes belirli aşamalardan geçerek bir yerlere ulaşmıştır. Bu olayı bu kadar saptırmanın bir yanı yok aslında. Bu konu tartışmaya açıldığı zaman sonu varılmayacak yerlere ulaşacağından fazla derinlere inmeye gerek yok sanırım. Çünkü elinde Pc olan herkes tasarım yapma hevesindedir. O yüzden böyle soruların çıkmasıda gayet normal bir durumdur.

Bu arada sorum çalışmayı çok merak eden arkadaşlar için, çalışma yayınlandı şimdi sırada ne var, tecrübe, bilgi, birikim paylaştıkça güzeldir.

Kibrin başlıca yedi sebebi vardır: İlim, ibadet, soy, güzellik, kuvvet, mal, mevki. Bunlar cahillerde bulunursa kibre sebep olur.

coreldeniz

🌟Usta Tasarımcı🌟
Türkiyedeki yaygın kullanılan tabaka kağıt ölçüleri : 57 x 82 cm - 64 x 90 cm - 70 x 100 cm.dir. Türkiyenin kabul ettiği kağıt A4 e yakın kağıt ölçüsü 20 x 28,5' tur. Resmi evraklarda dahi bir standart vardırki örneğin büyük boy fatura dediğimiz fatura boyutu maliye bakanlığının belirlediği ölçü yine 20 x 28 (Bknz. Vergi Usül Kanunu)

Matbaalarda daha düne kadar A4 - A5 - A3 gibi bir ölçü değerlendirmesi kesinlikle olmamıştır. Çünkü kabul edilen kağıt ölçüleri bunu karşılamaya yetersiz kalmaktadır.

Örneğin; 57 x 82 tabaka kağıdın firesiz 8/1 değeri 20,5 x 28,5 olduğundan A4 kağıt diye nitelendirdiğiniz kağıt ölçüsünden ufak kalmaktadır.

Kağıdın devamlılığı, minimum fire, baskı kolaylığı gözden kaçırılmıyacak değerlerdir. Bazı arkadaşların aklından geçen ilk düşünce; 64 x 90 tabakadan A4 kağıdın firesiz olarak çıkacağıdır. Ama devamlılık derken Örneğin : 64 x 90 kağıdın 3. hamur kağıdı bulunmamaktadır. Matbaada basılan her işi bir kağıt cinsine göre sınırlımak çok yanlıştır. Tüm kağıt çeşitlerine cevap verecek şekilde değerlendirmek en doğru karardır.

Sonuç olarak A4 olarak tasarım yapmak Türkiye deki tabaka ölçülerine aykırı bir durumdur. Olmaz yada imkansız bir hadise değildir. Ama sürekli maliyeti artıran bir durumdur.

Gelelim arkadaşın sorusuna yani bazı arkadaşların dediği gibi bilmemek ayıp değil, sonuçta herkes belirli aşamalardan geçerek bir yerlere ulaşmıştır. Bu olayı bu kadar saptırmanın bir yanı yok aslında. Bu konu tartışmaya açıldığı zaman sonu varılmayacak yerlere ulaşacağından fazla derinlere inmeye gerek yok sanırım. Çünkü elinde Pc olan herkes tasarım yapma hevesindedir. O yüzden böyle soruların çıkmasıda gayet normal bir durumdur.

Bu arada sorum çalışmayı çok merak eden arkadaşlar için, çalışma yayınlandı şimdi sırada ne var, tecrübe, bilgi, birikim paylaştıkça güzeldir.

Kibrin başlıca yedi sebebi vardır: İlim, ibadet, soy, güzellik, kuvvet, mal, mevki. Bunlar cahillerde bulunursa kibre sebep olur.

Cevabını belki 5 kere okudum emek harcamışsın bilgini paylaşmışsın çok teşekkür ederim benim için çok önemli bende insanların paylaştıkça büyüdüğüne inananlardanım.Kimi insan vardır soracağı soruyu öyle bir süsler püslerki sanki çok şey biliyomuş gibi ben aklıma ilk geldiği biçimde sordum matbaaya hiç işi düşmemiş biri olarak A4 için kaça kaç çalışacağımı sormak abest gelmedi bana.Yanılmışım ...

Seyit Tiken

🏆Pro Tasarımcı🏆
Genel olarak fikrimi beyan ediyorum : Sorulan soruların çoğu, imla kuralları gözetmeksiniz soruluyor, bu mesleğe(Grafikerlik) ilgil duyanlar ve icra edenler, daha fazla imla kurallarına riayet etmeleri gerekir, çünkü; ayrıntı ve hassaslık isteyen bir sanattır. Alalade olduğu zaman, geç ve farklı cevaplar söz konusu oluyor, birde meslek görsellik arzettiği için, siteye soru sorarken veya yanıtlarken, düzgün pragraflar yazabiliriz, bu mesleğe yakışan; düzgün ve imla kurallarına uyumlu yazım metinleri yazmaktır.

salih_kent

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
arkadaşlar corelde bir tasarım yapmam gerek a 4 büyüklüğünde olacakbenim sayfa ayarım mm acaba a4 kaça kaç bide coreldeki ortada çıkan a4 ü kullansam matbaaya gittiğinde sorun olurmu boyutları doğrumu bana yardımcı olrsanız çok sevinirim ilk kez matbaayla iş yapıcamda.

Sn. coreldeniz,
Sorunuz aynen bu şekilde olduğuna göre ve bu soruyu okuyanlar müneccim olmadığına göre neyi kastettiğinizi insanlar nasıl anlayacak? Konunun bu kadar uzamasına şaşırmanız normal, çünkü sorunuzda problem var.

Genel olarak fikrimi beyan ediyorum : Sorulan soruların çoğu, imla kuralları gözetmeksiniz soruluyor, bu mesleğe(Grafikerlik) ilgil duyanlar ve icra edenler, daha fazla imla kurallarına riayet etmeleri gerekir, çünkü; ayrıntı ve hassaslık isteyen bir sanattır. Alalade olduğu zaman, geç ve farklı cevaplar söz konusu oluyor, birde meslek görsellik arzettiği için, siteye soru sorarken veya yanıtlarken, düzgün pragraflar yazabiliriz, bu mesleğe yakışan; düzgün ve imla kurallarına uyumlu yazım metinleri yazmaktır.

Sn. Seyit Tiken,
Çok güzel özetlemişiniz. Teşekkürler...

grafiozo

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Ya aga sadece a4 ün boyutunu sormuş bu kadar uzatmaya ne gerek takılmayın böyle şeylere