Türkiyedeki yaygın kullanılan tabaka kağıt ölçüleri : 57 x 82 cm - 64 x 90 cm - 70 x 100 cm.dir. Türkiyenin kabul ettiği kağıt A4 e yakın kağıt ölçüsü 20 x 28,5' tur. Resmi evraklarda dahi bir standart vardırki örneğin büyük boy fatura dediğimiz fatura boyutu maliye bakanlığının belirlediği ölçü yine 20 x 28 (Bknz. Vergi Usül Kanunu)
Matbaalarda daha düne kadar A4 - A5 - A3 gibi bir ölçü değerlendirmesi kesinlikle olmamıştır. Çünkü kabul edilen kağıt ölçüleri bunu karşılamaya yetersiz kalmaktadır.
Örneğin; 57 x 82 tabaka kağıdın firesiz 8/1 değeri 20,5 x 28,5 olduğundan A4 kağıt diye nitelendirdiğiniz kağıt ölçüsünden ufak kalmaktadır.
Kağıdın devamlılığı, minimum fire, baskı kolaylığı gözden kaçırılmıyacak değerlerdir. Bazı arkadaşların aklından geçen ilk düşünce; 64 x 90 tabakadan A4 kağıdın firesiz olarak çıkacağıdır. Ama devamlılık derken Örneğin : 64 x 90 kağıdın 3. hamur kağıdı bulunmamaktadır. Matbaada basılan her işi bir kağıt cinsine göre sınırlımak çok yanlıştır. Tüm kağıt çeşitlerine cevap verecek şekilde değerlendirmek en doğru karardır.
Sonuç olarak A4 olarak tasarım yapmak Türkiye deki tabaka ölçülerine aykırı bir durumdur. Olmaz yada imkansız bir hadise değildir. Ama sürekli maliyeti artıran bir durumdur.
Gelelim arkadaşın sorusuna yani bazı arkadaşların dediği gibi bilmemek ayıp değil, sonuçta herkes belirli aşamalardan geçerek bir yerlere ulaşmıştır. Bu olayı bu kadar saptırmanın bir yanı yok aslında. Bu konu tartışmaya açıldığı zaman sonu varılmayacak yerlere ulaşacağından fazla derinlere inmeye gerek yok sanırım. Çünkü elinde Pc olan herkes tasarım yapma hevesindedir. O yüzden böyle soruların çıkmasıda gayet normal bir durumdur.
Bu arada sorum çalışmayı çok merak eden arkadaşlar için, çalışma yayınlandı şimdi sırada ne var, tecrübe, bilgi, birikim paylaştıkça güzeldir.
Kibrin başlıca yedi sebebi vardır: İlim, ibadet, soy, güzellik, kuvvet, mal, mevki. Bunlar cahillerde bulunursa kibre sebep olur.