Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Adoba CS4 Serisi

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
arkadaşlar sizleri bilmem ama Illustrator cs3 matbaa ortamında kullanılamaz uygun bir prg. değil okadar açığı var ki anlatmakla bitmez yiğidi öldür ama hakkını yeme derler anlatmakla bitmeyen iyi yönleride var ama grafik de insanı çok zora sokuyor. inş. cs4 de bu sorunlar olmaz birde cs5 beklemeyelim

Bunu bütün amerika ve avrupa ülkelerine iletelimde illustrator ve pdf kullanımından vaz geçsinler...:))

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Bunu bütün amerika ve avrupa ülkelerine iletelimde illustrator ve pdf kullanımından vaz geçsinler...:))

Aynen :D herkez galiba tüm dünyada yaygın olarak corel tercih edildiğini sanıyor
ama emin olun arkadaşlar avrupa ülkelerinde yada bu işi gerçekten profesyonel anlamda yapan ülkelerde vazgeçilmez program illustrator, ve adamlar illustratorde şaheserler yapıyorlar ve bildiğim kadarıyla hiçbir matbaa da sıkıntı yaşamıyor :D
bilindiği üzere corel de adobe'nin teknolojisinden faydalandığı için bu işi dallandırıp budaklandırmamak lazım ve illustrator'ü türkiye piyasasında öncü yapmak lazım.
arkadaş kart yapıyorum kendime veriyorum matbaaya,
bana verdiği cevap şu, illustrator matbaaya uygun program değil, bizim makinalarımız corel kullanıyor, corel formatında istiyoruz, illustratorda bu yok diyor, o an kan beynime fışkırdı resmen, direk küfür aşamasına geçecektim :lol: ama vazcaydım ve firenledim kendimi :D gerisini siz düşünün artık

feylosoft

🏆Pro Tasarımcı🏆
Aynen :D herkez galiba tüm dünyada yaygın olarak corel tercih edildiğini sanıyor
ama emin olun arkadaşlar avrupa ülkelerinde yada bu işi gerçekten profesyonel anlamda yapan ülkelerde vazgeçilmez program illustrator, ve adamlar illustratorde şaheserler yapıyorlar ve bildiğim kadarıyla hiçbir matbaa da sıkıntı yaşamıyor :D
bilindiği üzere corel de adobe'nin teknolojisinden faydalandığı için bu işi dallandırıp budaklandırmamak lazım ve illustrator'ü türkiye piyasasında öncü yapmak lazım.
arkadaş kart yapıyorum kendime veriyorum matbaaya,
bana verdiği cevap şu, illustrator matbaaya uygun program değil, bizim makinalarımız corel kullanıyor, corel formatında istiyoruz, illustratorda bu yok diyor, o an kan beynime fışkırdı resmen, direk küfür aşamasına geçecektim :lol: ama vazcaydım ve firenledim kendimi :D gerisini siz düşünün artık

Ya tek sorun bilmemesi arkadaşların öğrenmek gibi bir çabayada girmiyor. Sanki film makinalarını corel üretiyor. Komik sadece ya ben o acemilik devirlerimde dahi git kimseye şu formatta getir işi demedim matbaadayken. Aldım ne olursa corel, fh, quarkda. Bilmediğimi gidip sordum, yardım aldım. Kardeş ilerlemeye karşı bu kesin karşı duruşun nedenini anlamak mümkün değil.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
ben o acemilik devirlerimde dahi git kimseye şu formatta getir işi demedim matbaadayken. Aldım ne olursa corel, fh, quarkda. Bilmediğimi gidip sordum, yardım aldım. Kardeş ilerlemeye karşı bu kesin karşı duruşun nedenini anlamak mümkün değil.
Doğrusunu yapmışsın. Zaten böyle geliştirebilirsin kendini. Matbaa ya da reproda çalışıyorsan aslında bütün programları bilmek durumundasın.

stronger_ht' Alıntı:
Nasıl bir faydalanma onu anlamadım? İşi dallandırıp budaklandırmak değil. Neticede söylediğim gibi tercih meselesi. Corel paket olarak adobeye göre çok ucuz. Özellikle bizim gibi ekonomisi iyi olmayan ülkelerde windows tarafında corel'in tercih edilmesine de şaşırmıyorum. Bir yazılımı öncü yapmak konusuna da hiç katılmıyorum. Bırakın da rekabet olsun.

makromatbaa' Alıntı:
arkadaşlar sizleri bilmem ama Illustrator cs3 matbaa ortamında kullanılamaz uygun bir prg. değil okadar açığı var ki anlatmakla bitmez yiğidi öldür ama hakkını yeme derler anlatmakla bitmeyen iyi yönleride var ama grafik de insanı çok zora sokuyor. inş. cs4 de bu sorunlar olmaz birde cs5 beklemeyelim
feylosoft ve stronger_ht'ye bu mesajın üzerine dalga geçtikleri için kızdım ama siz de biraz umarsız yazmışsınız. Illustrator matbaa ortamında kullanılmaz cümlesi karşısında böyle tepkiler almanız normal. Illustrator'ün temeli postscripttir, matbaadır. Evet Cs3'te bazı hatalar var. Özellikle layerları birleştirilmemiş bir psd dosyasında bazen çizikler olabiliyor ya da link'li PDF dosyalarını PS basarken renk yönetimi açıksa renklerde saçmalayabiliyor. Ya da bazen linkli resimlerle çalışırken ve efekt kullandığınızda çalıştığınız döküman bozulabiliyor. Bunlar tecrübeyle sabit şeyler fakat hiçbir program da kusursuz değil. CorelDRAW'ın linkli PDF ya da EPS desteği illustrator ya da indesign gibi pratik olsa kullaınıcılarının artacağına eminim. Fakat buna da kodlar ya da patentler izin vermiyor.

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
K.Çakır' Alıntı:
Nasıl bir faydalanma onu anlamadım? İşi dallandırıp budaklandırmak değil. Neticede söylediğim gibi tercih meselesi. Corel paket olarak adobeye göre çok ucuz. Özellikle bizim gibi ekonomisi iyi olmayan ülkelerde windows tarafında corel'in tercih edilmesine de şaşırmıyorum. Bir yazılımı öncü yapmak konusuna da hiç katılmıyorum. Bırakın da rekabet olsun.
ustam gözünü seveyim, samimi bir soru sorarım sana, türkiye piyasasında kaçtane matbaa orjinal lisanslı program paketi alıyordur hadi o da en fazla mac ile çalışanlar için geçerli olabilir. yani ben öyle sanıyorum ki, coreli tercih edenler ucuzluğu yada ekonomikliğinden dolayı tercih etmiyorlar, sadece yapılan şeyler corelde daha basit gibi geliyor insanlara, birde piyasada birçok matbaa illustrator diye birşeyin varlığından habersiz çalışıyor, buna emin olabilirsiniz ve bu matbaalar büyük işler yapıyor böyle de garip bir durum var.

bunların yanında corel'i geride bırakan şey adobe'nin kendini sürekli her alanda geliştirmesidir. illaki herkezin tercih düşünce ve fikirlerine saygım var ancak kişisel düşüncem adobe yi tercih ediyor

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
ustam gözünü seveyim, samimi bir soru sorarım sana, türkiye piyasasında kaçtane matbaa orjinal lisanslı program paketi alıyordur hadi o da en fazla mac ile çalışanlar için geçerli olabilir. yani ben öyle sanıyorum ki, coreli tercih edenler ucuzluğu yada ekonomikliğinden dolayı tercih etmiyorlar, sadece yapılan şeyler corelde daha basit gibi geliyor insanlara, birde piyasada birçok matbaa illustrator diye birşeyin varlığından habersiz çalışıyor, buna emin olabilirsiniz ve bu matbaalar büyük işler yapıyor böyle de garip bir durum var.
Sandığınızdan daha fazla matbaada lisanlı program var. En azından birer tane lisansı var çoğunun. Corel dra da ucuz olduğu için öncelikli tercih ediliyor. Fakat durumu tekrar sorguluyorum... Bu işe başladığım yıllarda kimse corel bilmezdi :) şimdi olay tersine dönmüş gibi görünüyor. Fakat corel'den başka program bilmeyen ve büyük iş yapan matbaaların olması da ilginç Ben hiç duymadım açıkçası. Benim çalıştığım matbaada adobe, corel ve macromedia programlarının tamamı kullanılıyor, macos ve windows işletim sistemlerimizde lisanlarımız tam olarak işlerimizi yürütüyoruz. Yani sadece corel'de iş yapan büyük matbaa düşünemiyorum :)

bunların yanında corel'i geride bırakan şey adobe'nin kendini sürekli her alanda geliştirmesidir. illaki herkezin tercih düşünce ve fikirlerine saygım var ancak kişisel düşüncem adobe yi tercih ediyor
Ben de herkesin fikrine saygı duyuyorum. Fakat bazen yanlış yönlendirmeler çok oluyor. Yani tukaka Corel, adobe süper diye bir yorum yapıldığı zaman bunların sebepleri ortaya konmalı diye düşünüyorum. Daha önce de yazdım, Corel firması Adobe'nin karşısında çok farklı bir durumda. Sektörü şekillendiren hatta web tasarımı ve video prodüksiyon anlamında da piyasaya hakim olan bir yazılım devinin karşısında Corel gibi daha küçük bir firmanın bir sektör yazılımını bu kadar piyasaya oturtması da ilginç değil mi... konu da çok farklı yerlere geldi ama napalım :)

N/A7

🏆Pro Tasarımcı🏆
ya artık bu programlar aylık dergi gibi çıkmaya başladı bence hiçte iyi bişey değil bukadar sıklıkda yeni versiyonların çıkması tamam program yeni olabilir ama bi öncekine göre daha gelişmiş onun içinde yenisine alışmak biraz zaman alıyo ister istemez buda insanı yavaşlatıyor ne olurdu şu programları 5 yılda bir çıkartsalar :D

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
ya artık bu programlar aylık dergi gibi çıkmaya başladı bence hiçte iyi bişey değil bukadar sıklıkda yeni versiyonların çıkması tamam program yeni olabilir ama bi öncekine göre daha gelişmiş onun içinde yenisine alışmak biraz zaman alıyo ister istemez buda insanı yavaşlatıyor ne olurdu şu programları 5 yılda bir çıkartsalar :D
Global ekonominin pazarlama stratejisi sonucu oluyor bunlar. Donanım firmaları da aynı şeyleri yapıyor. Yalnız adobe firması bu konuda daha farklı. Özellikle macromedia'yı satın aldıktan sonra çıkardığı programların arayüzleri ve kullanım şekilleri aynı. Ayrıca birbirleriyle ve standartlara uyumları da çok başarılı. Indesign neredeyse yeni bir program olmasına rağmen ne kadar geliştiği ve değiştiği gözler önünde. CorelDRAW için aynı şeyi söyleyemiyorum. Çümkü X4 sürümünde devrim niteliğinde değişiklikler yok. Bir yazılımı incelerken firmanın altyapısını ve geliştirdiği ya da üstüne düştüğü teknolojileri de dikkate alırsanız zaten herşey farkediliyor.

CorelDRAW'ın son sürümünü rahatlıkla kullanabilirsiniz çünkü kullanım şekli ve arayüzü eski sürümleriyle aynı ve sadece birkaç ekleme içeriyor. :)

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
K.Çakır' Alıntı:
Sandığınızdan daha fazla matbaada lisanlı program var. En azından birer tane lisansı var çoğunun. Corel dra da ucuz olduğu için öncelikli tercih ediliyor. Fakat durumu tekrar sorguluyorum... Bu işe başladığım yıllarda kimse corel bilmezdi şimdi olay tersine dönmüş gibi görünüyor. Fakat corel'den başka program bilmeyen ve büyük iş yapan matbaaların olması da ilginç Ben hiç duymadım açıkçası. Benim çalıştığım matbaada adobe, corel ve macromedia programlarının tamamı kullanılıyor, macos ve windows işletim sistemlerimizde lisanlarımız tam olarak işlerimizi yürütüyoruz. Yani sadece corel'de iş yapan büyük matbaa düşünemiyorum

Sayın hocam, inanacağını bilsem, tek tek liste çıkarırım sana ama aslında vakit de yok,
emin ol lisans kullanan matbaa sayısı azınlıkta, ve yine emin ol,
hangi ildesin bilemiyorum anca izmirde çoğu matbaa corelden başka iş almıyor,
birde matbaacıklar var onlar hele iyice saçmalıyorlar, makineler sadece corel kullanıyor
illustrator falan okumuyor diyor kimileri böyle de cevaplar aldığım oluyor tabiki.

K.Çakır' Alıntı:
Sektörü şekillendiren hatta web tasarımı ve video prodüksiyon anlamında da piyasaya hakim olan bir yazılım devinin karşısında Corel gibi daha küçük bir firmanın bir sektör yazılımını bu kadar piyasaya oturtması da ilginç değil mi... konu da çok farklı yerlere geldi ama napalım

Mesela şöyle söyleyelim düşüncelerimi,
bu grafikerlik kursu veren firmalar toplam 16 saatlik derslerde sadece corel ve photoshop temelleri vermek yerine, seçenek koysalar, yada corel ve illustrator dersi verseler,
bence piyasanın durumu önemli derecede değişecektir, alaylı grafikerlerin dışında kendini
okul yada kurs yoluyla geliştirmeyi seçen kişiler zaten direk corel ile yönlendiriliyorlar,
adam tabi coreli bi görüyor, sanki başka vektör programı yokmuş gibi yıllardır ona endeksleniyor, olay bundan ibaret.

GRAFXX' Alıntı:
ya artık bu programlar aylık dergi gibi çıkmaya başladı bence hiçte iyi bişey değil bukadar sıklıkda yeni versiyonların çıkması tamam program yeni olabilir ama bi öncekine göre daha gelişmiş onun içinde yenisine alışmak biraz zaman alıyo ister istemez buda insanı yavaşlatıyor ne olurdu şu programları 5 yılda bir çıkartsalar

üstat maalesef durum K.Çakır'ın da dediği gibi donanım piyasasısyla aynı ilerliyor.
mesela intel 8 mi 18 ayda galiba bir düzenleme ve yeni bir teknoloji yaratmak zorunda bırakıyor kendini ve piyasa da da görüyorsun bir hafta önce aldığın bir bilgisayar 1 hafta önce son teknoloji ürünleri ise 1 hafta sonra 2. kategoriye düşebiliyor :D

N/A7

🏆Pro Tasarımcı🏆
üstat maalesef durum K.Çakır'ın da dediği gibi donanım piyasasısyla aynı ilerliyor.
mesela intel 8 mi 18 ayda galiba bir düzenleme ve yeni bir teknoloji yaratmak zorunda bırakıyor kendini ve piyasa da da görüyorsun bir hafta önce aldığın bir bilgisayar 1 hafta önce son teknoloji ürünleri ise 1 hafta sonra 2. kategoriye düşebiliyor

evet maalesef dedikleriniz çok doğru ama mac'ler öyle değil işde :D genellikle 2yılda bir çıkartıyor ürünlerini çok iyi hatırlıyorum 6 sene önce g3 çıkmıştı şuan yanlış bilmiyorsam g5le devam ediyor masaüstünde

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
hangi ildesin bilemiyorum anca izmirde çoğu matbaa corelden başka iş almıyor, birde matbaacıklar var onlar hele iyice saçmalıyorlar, makineler sadece corel kullanıyor illustrator falan okumuyor diyor kimileri böyle de cevaplar aldığım oluyor tabiki.
izmirdeyim :) corel'den başka iş almayan matbaaları çok merak ettim şimdi :) Corel'in Bu kadar piyasaya hakim olacağını aklımın ucundan bile geçiremezdim. Söylediğim gibi benim bu işe başladığım yıllarda corel ikinci plandaydı her zaman.

Mesela şöyle söyleyelim düşüncelerimi,
bu grafikerlik kursu veren firmalar toplam 16 saatlik derslerde sadece corel ve photoshop temelleri vermek yerine, seçenek koysalar, yada corel ve illustrator dersi verseler, bence piyasanın durumu önemli derecede değişecektir, alaylı grafikerlerin dışında kendini okul yada kurs yoluyla geliştirmeyi seçen kişiler zaten direk corel ile yönlendiriliyorlar,adam tabi coreli bi görüyor, sanki başka vektör programı yokmuş gibi yıllardır ona endeksleniyor, olay bundan ibaret.
seçim işi de zor aslında, ajanslar genelde bir tek program kullanıyor. Kimileri sadece corel, kimileri sadece fh ya da ai... bazı ajanslarda belki iki çeşit olabiliyor kullanılan programlar. Bu durumda bir grafiker olarak iş bulabilmeniz için tüm programları bilmeniz gerekiyor. Birini çok iyi derecede kullanırsınız diğerlerini biraz daha az. Bu durumda iş bulabilirsiniz. Şimdi bir ajansa gidiyorsunuz ve grafikerim diyorsunuz ve sadece corel/photoshop biliyorsunuz. Ajansta da ai kullanılıyor. Ne oldu... iş imkanı gitti. Yine bu yazıları okuyacak olan grafiker adayları için söylüyorum. Tek programla sınırlı kalmayın.

Matbaanın iş alma konusuna gelince, yine aynı yere geliyoruz. Burada 3 kelime söyleyeceğim. PDF PDF PDF :) Malesef hala PDF sistemini oturtamadık. Oysa ki hangi programda çalışırsanız çalışın. İşi matbaaya PDF şeklinde gönderin. Yalnız önemli olan o PDF belgesini matbaaya uygun hazırlamaktır. Bunun için de matbaanızdan destek alın. Profesyonel ve deneyimli matbaalarla çalışmaya özen gösterin. Özellikle baskı öncesi ve baskı sonrası bölümleri iyi olan yerler size her konuda yol gösterecektir.

GRAFXX' Alıntı:
evet maalesef dedikleriniz çok doğru ama mac'ler öyle değil işde genellikle 2yılda bir çıkartıyor ürünlerini çok iyi hatırlıyorum 6 sene önce g3 çıkmıştı şuan yanlış bilmiyorsam g5le devam ediyor masaüstünde
G5 ler tarih olalı yıllar oldu. Apple uzun zamandır bildiğiniz intel işlemcileri kullanıyor.Ve buna bağlı olarak da intel her yeni işlemci çıkardığında macpc'lerini güncelliyorlar. Eski macintosh anlayışı kalmadı malesef.

N/A7

🏆Pro Tasarımcı🏆
G5 ler tarih olalı yıllar oldu. Apple uzun zamandır bildiğiniz intel işlemcileri kullanıyor.Ve buna bağlı olarak da intel her yeni işlemci çıkardığında macpc'lerini güncelliyorlar. Eski macintosh anlayışı kalmadı malesef.

sanırım mac hakkında fazla bi bilgiye sahip değilsiniz :D tarih olalı yıllar oldu dediğiniz macin üzerine kaçtane masaüstü çıktı soruyorum size :D:D:D

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
GRAFXX' Alıntı:
evet maalesef dedikleriniz çok doğru ama mac'ler öyle değil işde genellikle 2yılda bir çıkartıyor ürünlerini çok iyi hatırlıyorum 6 sene önce g3 çıkmıştı şuan yanlış bilmiyorsam g5le devam ediyor masaüstünde
yavaş yavaş ta pek üzerine düşmüyorlar mac lerde motorola işlemciler için,
çünkü çok pahalı oluyor her kitleye ulaşamayabiliyorlar, intel kullanmaya karar verdiler :D

K.Çakır, üstat gel bir ara tanışır sohbetleriz, o ara ben bizzat görürürüm seni o matbaaya :D
gerçi matbaa demeye bin şahit ister,

GRAFXX' Alıntı:
sanırım mac hakkında fazla bi bilgiye sahip değilsiniz tarih olalı yıllar oldu dediğiniz macin üzerine kaçtane masaüstü çıktı soruyorum size

masaüstü çıktı çıkmaya da mac resmen artık masaüstü ve dizüstü platformlarda intel işlemci kullanacağını duyurdu, ve artık mac intel işlemcili ürünler üretiyor. ayrıcana yeni seri üretilen mac prolar ise de intel'in xeon kod isimli server işlemcileri kullanıyorlar.
yani bir mac'i pc den ayıran tek şey işletim sistemi oldu neredeyse :D
eski mac anlayışı yakın gelecekte yok olabilir,

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
yavaş yavaş ta pek üzerine düşmüyorlar mac lerde motorola işlemciler için,
çünkü çok pahalı oluyor her kitleye ulaşamayabiliyorlar, intel kullanmaya karar verdiler :D masaüstü çıktı çıkmaya da mac resmen artık masaüstü ve dizüstü platformlarda intel işlemci kullanacağını duyurdu, ve artık mac intel işlemcili ürünler üretiyor. ayrıcana yeni seri üretilen mac prolar ise de intel'in xeon kod isimli server işlemcileri kullanıyorlar.
yani bir mac'i pc den ayıran tek şey işletim sistemi oldu neredeyse :D
eski mac anlayışı yakın gelecekte yok olabilir,

sanırım mac hakkında fazla bi bilgiye sahip değilsiniz :D tarih olalı yıllar oldu dediğiniz macin üzerine kaçtane masaüstü çıktı soruyorum size :D:D:D

Apple tamamen ticari kaygılarından dolayı intel'e geçildi. Şu anda da çok da ucuz değiller Türkiye'de. Sıradan bir imac için 1500 euro + KDV ödedim ve sadece lcd panelin dandikliği yüzünden kullanma hevesim kaçtı ve yaklaşık 1000$ + kdv'ye aldığım yine intel işlemcili ve imac'den çok daha hızlı olan PC'yi kullanmaya devam ediyorum. Apple artık kullanıcısını düşünmüyor. Tamamen kendi kesesini düşünüyor. IBM G5 işlemcisinden sonra duyurduğu Power 6 işlemcisinin özelliklerini inceleyin, Playstation'daki Cell işlemcisini de inceleyin ve Apple'ın intel'e geçişini bir kez daha değerlendirin. Bir mac için verilen büyük paraları sadece yazılım (macosx) ve tasarıma veriliyor. Apple tarafında gerçekten iyi bir sistem istiyorsanız macpro'dan başka birşey düşünemiyorum. Eski mac ruhu falan kalmadı. Globalleşme denilen şey bilgisayar dünyasına da bulaştı. Şimdi apple donanım üzerinde windows çalıştırabiliyorsunuz. PC donanımı üzerinde de macosx... Apple bunlarla uğraşacağına Macosx için Adobe'nin geliştirildiği platformu 64 bit'e çıkarsaydı mac kullanıcıları cs4'ün 64 bit avantajından mahrum kalmazdı.

K.Çakır, üstat gel bir ara tanışır sohbetleriz, o ara ben bizzat görürürüm seni o matbaaya :D gerçi matbaa demeye bin şahit ister,
hocam, sen de böyle matbalara gitme, matbaaya benzemiyorsa senin gibi bir adamın oralarda işi ne :)

stronger_ht

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Üstat Çakır, sorma yahu, tamamen tanıdık ve tanıdığın akraba ilişkileri yüzünden.
Zaten ne zarar görürsen bu akraba ve tanıdık işlerinden oluyor :D

designmilita

🌱Yeni Üye🌱
arkadaşlar bu cs4 serisi windows xp için uygunmudur ?
işlemci intel pentium M 1.86 ghz 783 mhz
biraz komik gelebilir sonuçta 3 yıllık bir teknoloji
cs2 yi kaldırıyo su an bı sorun yok
cevaplarınızı bekliyorum
saygılar