arkadaşlar
collect nedir?
Collect for output (Birleştirerek dışarı yolla) demek galiba...
İllustratorda bir resim çağırdığımızda resmi belge içinde tutmaz sadece "link" olarak tanımlar. Tabi özel olarak embed yapmazsak yani resmi belgeye gömmezsek.. CS3 te çok başıma gelmedi ama CS4 te geçen hafta gümüş süs eşyalarından oluşan bir katalog yaptım ve 32 sayfalık kataloğun hemen hemen her sayfasında en az 8 tane resim kullandım. Kataloğun genelinde ise 9 çeşit font kullanmışım. (Kullanmışım diyorum çünkü bunu collect yapınca gördüm). Kataloğu yaparken bazı resimleri arşivimden, bazı resimleri müşterinin yolladıklarından, bazı resimleri internetten indirip değişik değişik yerlerden çağırdım. İş film aşamasına geldiğinde bu değişik değişik yerlerden çağırdığım resimleri ve 9 çeşit fontu tek tek bulup bir klasörde toplamam lazımdı çünkü filme gönderdiğimde eğer biri eksik olur veya atlarsam filmci bilgisayarında işi açtığında o resmi veya fontu soracak program ve filmci beni arayıp şu şu şu isimli resimler ve fontlar eksik diyecek.
Kısaca collect for output yaptığım zaman belgenin içinde bulunan bütün linkli resimleri ve fontları yeni bir klasör açıp içine kopyalıyor. Kopyalıyor diyorum çünkü taşımıyor. Yani o resimler ve fontlar yine eski yerlerinde duruyor sadece kopyalarını alıp yeni bir klasöre taşıyor.
Şimdi burda "Peki PDF yaparak filme göndersek collecte gerek kalmaz" denilebilir. Doğrudur. Filme gönderirken collect e gerek kalmayabilir ancak diyelim ki İşyerinde yaptığın bir işi bitiremedin ve eve gidip ordaki bilgisayarında devam edeceksin. Yada bir bilgisayarda çalıştığın işi başka bir bilgisayarda devam edeceksin. O zaman collect kaçınılmaz olur. Tavsiyem, fontlarınızı mümkün olduğunca "Open Type" fontlardan kullanın zira macosx te kullandığımız open type fontları windows tabanlı sistemdede kullanabiliyoruz. Yani İşyerimde mac var, evimde PC var nasıl olacak bu iş filan demeyiz en azından.
Yine burda bir soru sorulabilir, "Peki resimlerin hepsini embedlersek ve fontları convertlersek sorun kalmaz". Bunu yaparsak eğer fontlara bir daha müdahale edemeyiz, eğer bir yazıda hata varsa değiştiremeyiz, o bölümü veya kelimeyi yeniden yazmamız gerekir, belge gereğinden fazla ağırlaşır. Bu bahsi geçen katalogda önce bende embedledim ancak gördüm ki embed yapınca belge inanılmaz ağırlaştı ve üçüncü açma denememde hata vermeye başladı. Neyseki yedeğini almıştım. Kısaca collect for output özelliği bazen öyle can alıcı öneme sahip oluyor ki.. Ancak nedense Adobe'nin ısrarla illustratora böyle basit ama kullanışlı bir yamayı eklememesi eleştirilecek birşeydir ama neyse...
Benim collect için kullandığım yama SCOOP_CS3.. CS3 ama CS4 tede aynı tempoda çalışıyor. yani uyumlu..