Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Autocad de ölçülendirme

smnteker

🌱Yeni Üye🌱
Elimde önceden çizimi yapılmış bir mimari proje var. Bu proje üzerinde ölçüsü belli olmayan yerleri ölçülendirmek istediğimde olması gereken değerlerden farklı ölçüler ortaya çıkıyor. Sonradan yaptığım bu ölçülendirmenin proje ölçülendirme sistemi ile aynı olması için nasıl bir değişiklik yapabilirim.

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Elimde önceden çizimi yapılmış bir mimari proje var. Bu proje üzerinde ölçüsü belli olmayan yerleri ölçülendirmek istediğimde olması gereken değerlerden farklı ölçüler ortaya çıkıyor. Sonradan yaptığım bu ölçülendirmenin proje ölçülendirme sistemi ile aynı olması için nasıl bir değişiklik yapabilirim.

çizimi orjinal ölçülerine getir yani birebir boyuta (Bütün çizimi seç, scale den kaç oranında küçültülmüşsse o oranla çarp yani)
Örneğin 1/1000 ise; çizimi komple 1000 kat büyüt :wink:
Birebir boyuta gelince; istediğin yerlerin uzunluğunu ölç, çizimi bitir
En son istediğin ölçeye tekrar dönüştür
Hep bu yöntemi izlersen hatasız iç çıkarırsın
Yani birebir çalış, daha sonra ölçeklendir
Saygılar

Nuray Gülden

desperate içmimar
🏅Acemi Tasarımcı🏅
çizimi 1000 kat küçültmenizin ya da 1000 kat büyütmenizin bir öneminin olduğunu sanmıyorum.Çünkü Autocad'de gerçek ölçü neyse (nasıl çizildiyse) o ölçüyü gösterir.Eğer çizimi değiştirmeyip sadece ölçülendirme deki rakamların değerini değiştirmek istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilirim.
(ben autocad 11 kullanıyorum fark eder mi bilmiyorum)
ilk önce Quick Properties komutunu veriyoruz.(el alttaki araç çubuğunda)
daha sonra Dimension araç çubuğundan ne tarz bir ölçülendirme yapacaksak onu seçiyoruz ve ölçülendirmeyi yapıyoruz.Değerin 500 çıkması gerekiyor ama 300 çıktı.300e tıklıyoruz yanda çıkan bilgilendirme kutusunda measurement (yani gerçek değer) 300 yazar.onun altında ki satırda ise text override vardır (görünmesini istediğimiz değer) oraya istediğimiz değeri verip enterladığımız zaman aslında değeri o olmayan ama öyle görünmesini istediğimiz ölçülendirme değerini görmüş oluruz.umarım yardımcı olabilmişimdir :)

g.ecglr

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
çizimi 1000 kat küçültmenizin ya da 1000 kat büyütmenizin bir öneminin olduğunu sanmıyorum.Çünkü Autocad'de gerçek ölçü neyse (nasıl çizildiyse) o ölçüyü gösterir.Eğer çizimi değiştirmeyip sadece ölçülendirme deki rakamların değerini değiştirmek istiyorsanız bu konuda size yardımcı olabilirim.
(ben autocad 11 kullanıyorum fark eder mi bilmiyorum)
ilk önce Quick Properties komutunu veriyoruz.(el alttaki araç çubuğunda)
daha sonra Dimension araç çubuğundan ne tarz bir ölçülendirme yapacaksak onu seçiyoruz ve ölçülendirmeyi yapıyoruz.Değerin 500 çıkması gerekiyor ama 300 çıktı.300e tıklıyoruz yanda çıkan bilgilendirme kutusunda measurement (yani gerçek değer) 300 yazar.onun altında ki satırda ise text override vardır (görünmesini istediğimiz değer) oraya istediğimiz değeri verip enterladığımız zaman aslında değeri o olmayan ama öyle görünmesini istediğimiz ölçülendirme değerini görmüş oluruz.umarım yardımcı olabilmişimdir :)

İyi de bu ölçeklendirme doğru olmaz ki!!! :S
Sadece görmek istediğinizi yazmış olursunuz, teknik çizimde yanlışlığa yol açacaktır, ben şahsen tavsiye etmiyorum.
Bu evi süpürüpte; tozları halının altına atmaya benziyor :giggle:

Nuray Gülden

desperate içmimar
🏅Acemi Tasarımcı🏅
İyi de bu ölçeklendirme doğru olmaz ki!!! :S
Sadece görmek istediğinizi yazmış olursunuz, teknik çizimde yanlışlığa yol açacaktır, ben şahsen tavsiye etmiyorum.
Bu evi süpürüpte; tozları halının altına atmaya benziyor :giggle:

Doğru olmaz ama sonuçta ustada cetveli koyup acaba doğrumu diye ölçmeyecek gözle görülecek kadar büyük bi fark yoksa dimi ama :D