Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Biraz da kendimize bakalım!

murattanhu

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
160
Tepkime puanı
4
Web sitesi
blog.murattanhu.com
Aşağıdaki yazı, sevgili Ertaç Altınöz'ün deviantart sitesinden izni olmadan alınmıştır. ancak, konuyu o kadar iyi anlatmış, açıklamış, aydınlatmış ki, kendimi bu yazısını aynen blog'uma eklemeden alıkoyamadım.

benzer durumlarla ben de çok defa karşılaştım, eminim ki karşılaşmışsınızdır, ama artık değişimi yaşıyoruz nihayet. stabiliteden ve katılıktan uzaklaşıyoruz.

ben bu mesleğe yeni başladığım zamanlarda, ressam ve illüstratör olarak gördüğüm özellikle istanbul'daki sanatçılara mailler yazdım, bir fikir almak, bir yol göstermeleri için. n'oldu dersiniz toplamda 2 kişi bana dönüş yaptı, Hüseyin Yıldız ve Gökhan Gülkan. onlara da çok sevindim:) bir de yurtdışında bir çok digital artiste ve illüstratöre mailler attım, nerdeyse hiç bir mailim cevapsız kalmadı, garip. tony diterlizzi, ryan church, xia taptara aklıma gelenleri.


işte Ertaş Altınöz de benzer bir konuya deyinmiş. iş sorumluluğumuz, iş sorumlulukları...
gelin beraber okuyalım:




Merhaba.

Herşeyimle kendimi çalışmaya adadığım şu geçtiğim bir sene içinde güzel şeyler yaşadım. Beni bir türlü tatmin etmeyen işlerime rağmen güzel dostluklar, keyifli sohbetler, ödüller, övgüler, iyi dilekler ve bana göre önemsiz ama kimilerini müthiş derecede rahatsız eden başarılara kavuştum. Yaptığınız her işin bir bedeli malesef ki var, zaman zaman da bunu ödemek gerekiyor.

Güzel olan şeyler bir yana(ki hepsi için imzasını atan herkese müteşekkirim) kötü olanlardan bahsetmeliyim gibime geliyor. Bahsetmeliyim ki okuyanlar kendilerine bir pay çıkarsınlar, göz önünde olmanın bedellerinin neler olduğunun bilincinde olsunlar.

Durumları anlatı p kararı sizin vermenizi isteyeceğim.

Eğer işinizi iyi veya kötü yapıyor, çok çalışıyor ve BİR ŞEKİLDE övgü alan işlere imza atıyorsanız karşılaşacağınız acı gerçekler var demektir. Ne düzeyde olursa olsun internet üzerinden bu işe bir şekilde soyunduysanız işte size birkaç acı gerçek:

1- Yurtdışı: Paylaşımcı olun. Unutmayın ki bilgi paylaşıldıkça büyür. Size soru soran 10 yaşındaki çocuğa cevap vermeyi yaptığınız işten daha kutsal bilin.

Yurtiçi: Hiçkimseyle bilginizi paylaşmayın. Soru mu soruyorlar, boşverin gitsin. Zira emin olun soru bir yana muhabbet etmek için yazıştığınız insanlar bile buna değmez. Övgüye de yergiye de cevap vermeyin.

2- Yurtdışı: Karşılaştığınız işlere bilgi birikiminiz dahilinde cevap verin. Bilmeden zaten konuşmayacağınız için ve profesyonelliği hayatınızın her aşamasına sıkı sıkıya tatbik edebildiğinizden bu sizin için zaten sorun olmayacak. Zaten yaşadığınız çatışmalar sadece işler üzerinden yaşanacak. Konuyu karakter meselesi haline getirmeyecek olgunlukta ve modern bilinçte olduğunuzdan sorun yok.

Yurtiçi: Derhal kişiselleştirin! Baksanıza size ne diyor? O kim ki şimdi böyle bir yorum yapmış? Ne hakkı var? Siz kimsiniz haberi var mı? Hem hepimiz aynı ülkenin kardeşleri değiliz. İşlere falan yorum getirmeyin. Nerde aciz oyun, küçük beyin, minik tuzak; ona başvurun. Şovenist tavırlar daima puan toplar, sokacağınız en ufak laf size bir sayıdır,unutmayın.

3- Yurtdışı: Alçakgönüllü davranın. Zaten işinizi iyi yaptığınızı düşünüyorsanız başka bir meziyete gereksiniminiz yok. Siysasetçi değilsiniz. Çenenizi değil, elinizi çalıştırın.

Yurtiçi: Siz haklısınız, en büyük sizsiniz. Herkese cevap verin, cevap vermeye değmeyecek şarlatanları bile es geçmeyin. Kalitenizin önemi yok, internette kalite işten değil, çirkeflikten geçiyor.

4- Yurtdışı: Erdemli olun. Karşınızdakinin donanımı, yaşı ve kültürü ile ilgili bilginiz olmadan konuşmayacağınız için bu aşamada yine sorun yok. Temiz bir ahlak anlayışına sahipsiniz. Karşınızdakini tanımadığınız için burnu havada mı, ben oldum delisi mi veya ne ayaktır en azından bir kez konuşmadan karar verecek insan modelinden değilsiniz.

Yurtiçi: Karşınızdakinden size ne? Bilmeden etmeden konuşun. Çamur attığınız insanın işlerinin ne denli iyi olduğunun önemi yok, o bu işi bilmiyor. Zaten iyi birşeyler çiziyorsa burnu havada demektir; tanımaya da hiiiiç çalışmayın. "Kendini beğenmiş ne olacak, ben daha güzel çizerim" deyin geçin.

5- Yurtdışı: Ülkenizde bu işin bir sinerji ortamında yapılmasını, sanatçının ve emektarın hakkı olanı almasını ve bir KALİTE ortamı oluşmasını istiyorsanız öyle herkesin bilmeden konuşmasına izin vermeyin. Güzel bir dille uyarın, zaten karşınızdaki de kültürlü ve bilinçli bir birey olduğundan sizi anlayışla karşılayacak ve özür dileyerek oraya buraya bilgisi harici yorumlar yazmaktan vazgeçecektir. Unutmayın siz sessiz kalırsanız nehir akması gerektiği gibi akmayacak yeni nesil sizin değil, yoldan geçen adamın yorumlarını baz alacak ve kaliteyi düşürecek.

Yurtiçi: Eğer her anlamda kaliteli bir insansanız aman sakın! Biliyorsunuz halkımız eleştiriye gelemez. Sakın sesinizi çıkarmayın, bırakın meydan dijitalden, resimden, desenden bihaberlere; sanatla zanaat kavramını ayırt edemeyenlere kalsın. Çünkü onları uygun bir dille uyardığınızda olacak olan şu; şimşekleri üzerinize çekeceksiniz. Ne oldum delisi ilan edilmeniz, egonuzun sarsılacaği savları; veya binbir kendini bilmez ithamla yargılanacaksınız. Siz iyisi mi susun, yoksa "kişi kendinden bilir işi usulü KOMPLEKSLİ laf etti balkabağı"lar tarafından ukala ilan edileceksiniz. Bırakın kalite düşsün, haddini bilmezler konuşsun. Karşınızda okumuş cahiller de var, unutmayın.

6- Yurtdışı: Kendi işinize bakın. Ve elinizden gelen tüm yardımı diğerleri için sağlamaya çalışın. Sanatçı olmak özünde ilham vermek ve kişiyi o işe itmekle anlam kazanır unutmayın. Çalışmanın asla sonu yok, sakın geldiğiniz noktayla yetinmeyin.

Yurtiçi: Amaaaann, ne sanatı yahu ne sanatçısı? Ben olayım yeter bu piyasada deyin, kimseye arka çıkmayın, nereden geldiğinizi unutun. Kendini bilmez davranın. İki özelliğini bildiğiniz Photoshopu 6 senedir kurcalıyorsunuz diye kullanma seviyenize Profesyonel yazın. Kendinizi sırf illüstratör diye adlandırdığınız için özendiğiniz herkesle kendinizi meslektaş ilan edin. "Ben çok iyiyim, çalışmalarım mükemmel, daha iyisi şamda kayısı" deyin; kendinizi sürekli kandırın kandırın kandırın!

7- Yurtdışı: Kim ne derse desin kendinizi ve kalitenizi bozmayın. Zaten bulunduğunuz ülkede bu işi herkes ciddiye alıyor, kimse işi kişiselleştirmez karakterine hakaret gibi algılamaz. Herkes profesyonellik kavramı peşindedir.

Yurtiçi: Karakterinizi anında satın. Tereddüt bile etmeyin. Zira eninde sonunda vardırılacağınız nokta aynı. UNUTMAYIN!!! : SİZ KARŞINIZDAKİNİN SİZİ GÖRMEK İSTEDİĞİ (ve aslında kendisi olan) KİŞİSİNİZ! Eninde sonunda en kötü siz ilan edileceksiniz; o yüzden açıklama, alçakgönüllülük, iyi niyet gibi şeyler göstermeyin.

8- Yurtdışı: Çevrenizdeki bu işi yapan kişilerle diyalog halinde olun, onlara yardımcı olun. Unutmayın o kişilerin kalkınması ülkenin kalkınması, rekabetin ve daha iyi iş yapma bilincinin artması ve daima yükselmek demektir.

Yurtiçi: Çevrenizdekilere destek olmak bir yana müsamaa bile göstermeyin. Hakkı yenildiğini düşündüğünüz bir dostunuza işiyle ilgili arka çıkmayın, bırakın öyle kalsın. Zira günü geldiğinde o sizin için aynı şeyi yapmayacaktır.

9- Yurtdışı: Kimseyle kendinizi kıyaslamamakla ve tek rakibiniz kendiniz olmakla büyük başarı sağlıyorsunuz, bu yolda ilerlemeye devam edin.

Yurtiçi: Devamlı kıyas halinde olun. Ezmeden yükselinmez; mesleki anlamda sizden iyi olduğunu bilseniz bile birilerini ezmeye çalışın. En kötü şov yapmış olursunuz işinize yarar.

10- Yurtdışı: Başka yolu yok... sadece... ÇALIŞIN!

Yurtiçi: Çalışmak neymiş, siz zaten sü persiniz. Çalışmadığınız gibi çalışmaya aşık olana da elinizden geldiğince engel olun. Herşey tesadüfi değil mi zaten? Birikimsiz, donanımsız da yapılmıyor mu ki o iş? "Bak gene gördüm sinirim bozuldu, bir şey bilmeden yapabiliyor olması lazım bunu... nasıl yapıyor acaba?.... Neyse boşver, son elde berbat!" deyin ve geçin
 

Benzer konular

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
169
Tepkime puanı
3
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
Güzel yazı ama maalesef, Türkiye'de olmanın dayanılmaz "aşağılık kompleksi" ile dolu...

Lütfen yazarından izin alınız. İzin almadan buraya yazarın yazısını koyduğunuz ve yayınladığınız için bir "yurtiçi vak'ası" olma durumunuz var, unutmayın.

:)
 

murattanhu

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
160
Tepkime puanı
4
Web sitesi
blog.murattanhu.com
bu yazıyı aşağılık kompleksi olarak yorumluyorsunuz ama hiç bir doğruluğuna görmüyorsunuz öyle mi.
bakın iş veren forumuna, insanlar yapıcı olmak yerine nasıl da yıkıcı oluyorlar....

at binenin, kılıç kuşananındır kardeş..

not: yazarı arkadaşım.
saygılar...
 
Son düzenleme:

murattanhu

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
22 Ara 2008
Mesajlar
160
Tepkime puanı
4
Web sitesi
blog.murattanhu.com
ne demiş abim:
6- Yurtdışı: Kendi işinize bakın. Ve elinizden gelen tüm yardımı diğerleri için sağlamaya çalışın. Sanatçı olmak özünde ilham vermek ve kişiyi o işe itmekle anlam kazanır unutmayın. Çalışmanın asla sonu yok, sakın geldiğiniz noktayla yetinmeyin.

saygılar..
 

leventelpen

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
5 Kas 2008
Mesajlar
169
Tepkime puanı
3
Yaş
60
Web sitesi
leventelpen.co.cc
"7- Yurtdışı: Kim ne derse desin kendinizi ve kalitenizi bozmayın. Zaten bulunduğunuz ülkede bu işi herkes ciddiye alıyor, kimse işi kişiselleştirmez karakterine hakaret gibi algılamaz. Herkes profesyonellik kavramı peşindedir."

demiş...
 
Üst