Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

Corel-baskı

avien555

🌱Yeni Üye🌱
Merhabalar. okulum için bir dergi çıkartıyorum. derginin yeni sayısı baskı aşamasında. corel draw ile çalışıyorum..
merak ettiğim şey, baskı için matbaaya göndereceğim dosya hangi formatta olmalı. pdf olur mu yoksa crel draw (CDR) mi... renki baskı alıyoruz ve daha çok fotoğraf ağırlıklı bir dergi.. kağıt kalitesi olarak gramını bilmiyorum ama 1. hamur kağıt kullanılıyor..
yanıtlar için şimdiden teşekkürler...

(bu arada pdf 100 mb; CDR 6 gb...)

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Merhabalar. okulum için bir dergi çıkartıyorum. derginin yeni sayısı baskı aşamasında. corel draw ile çalışıyorum..
merak ettiğim şey, baskı için matbaaya göndereceğim dosya hangi formatta olmalı. pdf olur mu yoksa crel draw (CDR) mi... renki baskı alıyoruz ve daha çok fotoğraf ağırlıklı bir dergi.. kağıt kalitesi olarak gramını bilmiyorum ama 1. hamur kağıt kullanılıyor..
yanıtlar için şimdiden teşekkürler...

(bu arada pdf 100 mb; CDR 6 gb...)

https://www.grafikerler.net/corel-d...en-dikkat-edilecek-bir-kac-ipucu-t112552.html

yukarıdaki konu başlığında gerekli açıklamayı bulabilirsiniz.

agit77

🏆Pro Tasarımcı🏆
Corel olarak gönderebilirsin.
ve göndermeden önce fontları convertlemelisin.
+ renklere dikkat rgb. olmasın bunları görmen içinde
boş sayfaya sağ tıklayıp
Document Propertiesten Text Kısmında fontların tümü convertlenmiş olması gerekiyo (No Text Objects in this document. diye olması gerekiyo
Rbg. içinde bitmap objects ten baktığında Embedded(RBG) ise resimleri seçip corel menüsünden bitmaps seçeneğinden Convert to bitmap seçeneğinden Resolation 300 Color Mode CMYK seçip Transparent Bacground işaretini seçip ok. dediğinde resimleri cmyk ya çevirip, birde zeminli işlere taşırma kros + poza bırakarak gönderebilirsin. yada matbaacının grafikeri var ise oda hallede bilir yok ise bu matbaacıda filimciye götürüp yapması lazım çoğu filimci bununla uğraşmaz.
bilgin olsun.

agit77

🏆Pro Tasarımcı🏆
Murat VARDAR arkadaş gerekeni yazmış zaten :)

avien555

🌱Yeni Üye🌱
yanıtlar için teşekkürler...
( bu bilgileri parayla bile satın alamıyoruz.)
ben photoshop'ta corele girmeden bütün fotoğrafları cmyk moduna ve 300 dpi' a çevirmiştim zaten... sanırım bu durumda tekrar convert to bitmap yapmama gerek yok..
bir de mesela elimde 30 sayfalık bir dosya var corelde... bu parttaki tüm metinleri tek bir hamlede convertleyebiliyor muyum yoksa tek tek metinleri seçip ctrl+Q mü yapmalıyım..

avien555

🌱Yeni Üye🌱
unuttum yazmayı: fotoğraflar Tİf formatında.. dosya boyutları kimisinde 4 mb kimisinde 50 mb.
burada bir yanlışım var mı acaba..
teşekkürler..

agit77

🏆Pro Tasarımcı🏆
fontları tek hamlede convertleyemezsin her sayfada Edit mensünden select all text i seçip convertleyebilirsin. yada
pdf olarak gönderdiğinde matbaacı montaj programında hazırladığında fontlarda genelde sorun olmuyo. pdf te convertlemene gerek kalmıyo yani
tif formatındaki boyutlar ebata göre değişir
photosopta yapmışsan tabi gerek yok cmyk ya çevirmene

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
ben photoshop'ta corele girmeden bütün fotoğrafları cmyk moduna ve 300 dpi' a çevirmiştim zaten... sanırım bu durumda tekrar convert to bitmap yapmama gerek yok....

corel nimetlerinden RGB ‘yi CMYK ‘ya çeviren çevirme esnasında resim üzerindeki hiçbir effect yada özel işleminizi bozmadan resim moduna çeviren macro 'yuda kullanabilirsiniz ki ben size ısrarla bunu tavsiye ediyorum. bir kontrol ederseniz hiç bir şey kaybetmezsiniz, Forumda Free CorelDRAW Makroları diye aratırsanız bu eklentiye ulaşabilirsiniz.

bir de mesela elimde 30 sayfalık bir dosya var corelde... bu parttaki tüm metinleri tek bir hamlede convertleyebiliyor muyum yoksa tek tek metinleri seçip ctrl+Q mü yapmalıyım..

Çalışma sayfalarınızın her biri için;
Edit -> Select All -> Text dersiniz ve Corel size bütün textleri seçer bir şeye dokunmadan Ctrl + Q basarsınız yada Arrange/Convert to Curves diyebilirsiniz.

unuttum yazmayı: fotoğraflar Tİf formatında....

Neden tiff? özel bir nedeni var mı? Tiff dosyalarının mb Jpg 'e göre büyüktür,

bence Jpg kalmasında bir sakınca yoktu.

dosya boyutları kimisinde 4 mb kimisinde 50 mb.
burada bir yanlışım var mı acaba..
teşekkürler..

kullandığınız resimlerin ebatlarıyla alakalı bir durum. Örnek 13 cm. x 9 cm. bir resmin 300 dpi çözünürlükte dosya boyutu diyelim ki 2 mb. ise
18 cm. x 13 cm. bir resmin yine 300 dpi çözünürlükte dosya boyutu 4 mb. gibi olur ama sizin bahsettiğinizin sebebini siz bileceksiniz.
çünkü; resimler internetten edinilme mi? yoksa dijital bir makine çekimi mi? yada resimlerle PS de ne gibi uygulamalar yapıldı bunların cevapları sizde.

bence PDF olarak gönderebilirsiniz çalışmalarınızı matbaaya,
burada bir iki önemli noktayı dikkat etmeniz gerekir.
Corel diğer vektör programlarına nazaran PDF oluşturma ve açma konusundan
daha başarılıdır.
Hiçbir renk kaybı olmadan, dilerseniz fontların tamamını konvertleyip,
dilerseniz fontları konvertlemeden PDF belgesine gömebilirsiniz.
Görüntüleri dilerseniz downsample yapabilir ya da yapmadan da maksimum JPEG sıkıştırma uygulayarak baskıya gidecek şekilde dosya boyutunu küçülterek PDF oluşturabilirsiniz.
PDF oluşturma ile ilgili renk ayarlarında Native ‘yi seçip renk profillerini kapatırsanız hiç bir sorun yaşamazsınız. Çünkü ben herhangi bir sorun yaşamıyorum.

bu arada
fontları tek hamlede convertleyemezsin her sayfada Edit mensünden select all text i seçip convertleyebilirsin. yada
pdf olarak gönderdiğinde matbaacı montaj programında hazırladığında fontlarda genelde sorun olmuyo. pdf te convertlemene gerek kalmıyo yani
tif formatındaki boyutlar ebata göre değişir
photosopta yapmışsan tabi gerek yok cmyk ya çevirmene

agit77 isimli arkadaşın söyledikleri doğrudur
ben küçük ilave ile konuyu toparlayayım istedim.

avien555

🌱Yeni Üye🌱
sağolun sevgili dostlar..
sanırım pdf formatında göndereceğim dosyayı matbaaya...
ve sayın murat vardar. renk seçimşnde NATİVE kısmını anlamadım. bu coreldeki bir menüde mi... acrobat reader'de mi?

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
sağolun sevgili dostlar..
sanırım pdf formatında göndereceğim dosyayı matbaaya...
ve sayın murat vardar. renk seçimşnde NATİVE kısmını anlamadım. bu coreldeki bir menüde mi... acrobat reader'de mi?

*çalışmamızı pdf olarak export edeceğiz.
File--->Publish To Pdf komutunu tıklıyoruz,
Publish To Pdf Penceresi açılacaktır,
Bu pencerede dosyanıza bir ad verdiniz.
Kayıt türü olarak pdf formatını belirlediniz.
PDF PRESET kısmında hazır PDF setleri bulunmakta..
bu bölümdeki seçeneklerde Native 'yi göreceksiniz....
(CorelDRAW X5 için)

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
siz geç kaldınız !
biz adı geçen işi dün gece PDF yapıp baskıya gönderdik
sanırsam saat 01.15 suları idi :wink:
Siz baskıya gönderdiniz diye diğerleri bu mesajı okuyup Cmyk ya çevirmeden mi göndersin yani :) ...

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Eğer Photoshop'ta RGB çalışılmışsa Cmyk ya çevirmek gerekir ...

Siz baskıya gönderdiniz diye diğerleri bu mesajı okuyup Cmyk ya çevirmeden mi göndersin yani :) ...

Demek sizde dikkat etmemişsiniz yazılanları;
corel nimetlerinden RGB ‘yi CMYK ‘ya çeviren çevirme esnasında resim üzerindeki hiçbir effect yada özel işleminizi bozmadan resim moduna çeviren macro 'yuda kullanabilirsiniz ki ben size ısrarla bunu tavsiye ediyorum. bir kontrol ederseniz hiç bir şey kaybetmezsiniz, Forumda Free CorelDRAW Makroları diye aratırsanız bu eklentiye ulaşabilirsiniz.
ben burda zaten ısrarla kontrol edin RGB yi CMYK 'ya çevirin diye ısrar ettim

ZxxxE

👑Efsanevi Grafiker👑
Demek sizde dikkat etmemişsiniz yazılanları;
ben burda zaten ısrarla kontrol edin RGB yi CMYK 'ya çevirin diye ısrar ettim

Bahsettiğiniz macro gözümden kaçmış ama macro eklemeden yapabileceklerimiz için macro yüklemek bana pek mantıklı gelmiyor. Tabi ki bahsettiğiniz macroyu da deneyeceğim ...

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
Bahsettiğiniz macro gözümden kaçmış ama macro eklemeden yapabileceklerimiz için macro yüklemek bana pek mantıklı gelmiyor....
sayın şeker; konuya açıklık getirmek isterim ki;
keşke daha önceden bu makroyu kullanmış vede ne kadar basit ve pratik olarak çalışmanızdaki tüm resimleri sadece 1 tıkla RGB 'yi CMYK 'ya çevirdiğini
vede ne ölçüsünü nede dpi değerini vede en önemlisi üzerindeki efektlere karışmadan dokunmadan bu işlemi yapabilmesinin keyfini yaşamış olsaydınız,
yükleyeceğiniz ilk makrolardan olurdu kanımca :wink:
Tabi ki bahsettiğiniz macroyu da deneyeceğim ...
bilirsinizki ben halden anlarım :wink:
"Arayıpta bulamadığım bir macroydu"
dediğinizi şimdiden duyar gibiyim, deneyin kullanın.

bu makroyu biz CorelDRAW kullanıcılarının hizmetine sunan
Kürşad ÇAKIR 'ında emeklerini unutmamak gerek, teşekkürler Kürşad.