Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

CorelDRAW X6 Çıktı....

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
CorelDRAW X6 yeniliklerinin kopya olması?

iyi de son çıkardığı sürümünde bir kaç tane yeni özelliğinden dolayı bir kopyacılık hissettirdi bana karşı

evet bende öle düşünüyordum ama son sürümündeki yeniliklerı görünce birden fikrim diğişti.

@emre_ozturk, merhabalar;
öncelikle flood yapan üye durumundasınız,
bu konuda moderatörle sıkıntı yaşayabilirsiniz,

siz sanırsam AI kullanıcısı olmalısınız ki bu durumu dile getirdiniz :)
ben her ikisini kullanan biri olarak AI 'ninde CGS 'ninde kendi çapında başarılı ve birbiriyle yarışır rekabette olması, biz tasarımcılara faydası olduğu yönüne eğilmenizi bunun artılarını görmenizi umuyorum.

Erkan ERGEN

🏆Pro Tasarımcı🏆
iyi de son çıkardığı sürümünde bir kaç tane yeni özelliğinden dolayı bir kopyacılık hissettirdi bana karşı

Şöyle diyim emre o özellikleri belirtirsen daha açıklayıcı olur. Ben inceledim. Sırayla değişiklikleri sayayım.
1. değişiklik swirl özelliğinin daha işlevsel hale gelişi. Corel 8.0 versiyonundan beri yer alan bu özellik 9-10,11,12,13,14 versiyonlarında aynı alt menüde yer alıyordu şimdi daha aktif kullanımı için shape tool altına alınmış
2. Renk paleti kopyalaması. Önceden color manager ile sağ yan menü açıp burada tekrar özelliklerden alıyorduk ve zahmetli idi şimdi daha belirgin.
3. powerclip sağtuş üzerine eklenmiş ve yararlı olmuş. Quark ya da indesign tarzı bir yapılanma ile poweclip yerleştirilecek alanlar zarf çarpısı ile gösterilebiliyor. Artı özellik ise clip olarak kullandığınız objenin içine girdiğinizde eskiden olduğu gibi bağımsız alan açıldığında çalışma sayfanız kaybolmuyor onun yerine fligran olarak altta yansıtılıyor.
4. Trace özelliğinin şişmesi giderilmiş.
5. Font navagatör paket içine tekrar entegre edilmiş. 9 dan itibaren kaldırılan bu programın tekrar geri dönmesi güzel olmuş.
6. Zaten var olan arayüz tasarlama ön plana çıkarılarak kullanıcıların sadece bu işin psd olarak yapılmadığını öğrenmesi düşünülmüş
7. Corel x4-x5 ile gelen standartta otomatik tamamlama özelliklerinde yer alan tırnak yerine gelen >> << işaretlerinin default özelliği düzeltilmiş
8. mesh tool yine aynı bir değişiklik yok.
9. powerclip inside seçeneği 12deki haline geri dönmüş default olarak center seçeneği ile geliyor. ayarlaması options ile düzeltiliyor.
10. positions ayarları bana göre kusurlu hale gelmiş. keza eskiden nesneniz seçili ise alaign yapacağınız kareyi seçmeniz yeterli idi şimdi burada önce merkezi seçip sonra kenarı seçerek ölçüyü kaydettiriyorsunuz.
11. Textleri paragraf olarak kullandığınızda aşırı bir kasmaya yol açıyor. Hatta grubu çözmeden ctrl seçimli taşımalarda arm hatası da doğrurabiliyor. Ancak bunun nedeni yeni işlemci versiyonlarına yönelik düşünülmesi haliyle. Şu an için incelemelerim bunlar.

Murat VARDAR

👑Efsanevi Grafiker👑
CorelDRAW X6 yeniliklerinin kopya olması?

evet bende öle düşünüyordum ama son sürümündeki yeniliklerı görünce birden fikrim diğişti.

ben her ikisini kullanan biri olarak AI 'ninde CGS 'ninde kendi çapında başarılı ve birbiriyle yarışır rekabette olması, biz tasarımcılara faydası olduğu yönüne eğilmenizi bunun artılarını görmenizi umuyorum.

emre_ozturk

🌟Usta Tasarımcı🌟

hayır murat bey bende her ikisini kullanıyorum amacım programı kötülemek değil tabiki her programın kendine göre farklı yönleri var

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
corelin illustratordan bir farkı kalmadı artık yeni özellikler illustratorun özelliği ile aynı bu kadar da kopya olmaz acaba ne zaman özgün olacak bu corel merak ediyorum
CorelDRAW'daki hizalama kısayolları gibi en basit özelliği bile özgünlüğünü ifade ediyor. Aşağıdaki makalelere göz atarsanız kimin kimden esinlendiğini daha iyi anlayabilirsiniz :)

Adobe CS5 Corel'i mi takip ediyor?

Adobe CS5 Corel'i mi takip ediyor 2

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
şimdi bu takip etme, kopyalama meselelerine net birşey söylemek gerekirse...

Dijital ortamda bulunan gelmiş geçmiş bütün tasarım programları, Adobe'yi takip etmekte ve kopyalamaktadır.

Dijital ortamdaki herhangi bir nesnenin herhangi bir printer'dan, film cihazından, ctp den vs... çıkmasını sağlayan dil olan "Post Script"in mucidi "Adobe" dir.

Ayrıca corel draw 1.0 ın çıkış tarihi ile" Adobe Although Photoshop 1.0" çıkış tarihi aynı yıl olan 1989'a denk gelmektedir. Ancak birkaç yıl önce Adobe "Type Manager"i çıkarmış ve şu an hali hazırda geçimimizi sağladığımız sektörü böyle var etmiştir.

Corel X6 nın videolarını izledim. Genel olarak Cs4 ten beri kullandığımız şeyleri yenilik olarak tanıtıldığını gördüm.

Corel kullanıcılarını hayırlı olsun. iş hayatları daha da kolaylaşacak.

ancak kopyalama, takip etme meselelerine hiç girmeyin... veya sektörün lideri olması falan.

bunlar rüya ve hayalden öteye gitmeyecek şeylerdir.

Adobe sektörün hem finansal hem teknolojik hem de duygusal açıdan açık ara lideridir. mesela X6 sonunda "color harmony" gibi bir kolaylığı daha yeni farketmişken, adobe ID bir kaç tıkla ios, android uygulamaları yapabilir hale gelmiştir.

merak eden cs6 beta videolarını inceleyebilir.

Son düzenleme:

emre_ozturk

🌟Usta Tasarımcı🌟
şimdi bu takip etme, kopyalama meselelerine net birşey söylemek gerekirse...

Dijital ortamda bulunan gelmiş geçmiş bütün tasarım programları, Adobe'yi takip etmekte ve kopyalamaktadır.

Dijital ortamdaki herhangi bir nesnenin herhangi bir printer'dan, film cihazından, ctp den vs... çıkmasını sağlayan dil olan "Post Script"in mucidi "Adobe" dir.

Ayrıca corel draw 1.0 ın çıkış tarihi ile" Adobe Although Photoshop 1.0" çıkış tarihi aynı yıl olan 1989'a denk gelmektedir. Ancak birkaç yıl önce Adobe "Type Manager"i çıkarmış ve şu an hali hazırda geçimimizi sağladığımız sektörü böyle var etmiştir.

Corel X6 nın videolarını izledim. Genel olarak Cs4 ten beri kullandığımız şeyleri yenilik olarak tanıtıldığını gördüm.

Corel kullanıcılarını hayırlı olsun. iş hayatları daha da kolaylaşacak.

ancak kopyalama, takip etme meselelerine hiç girmeyin... veya sektörün lideri olması falan.

bunlar rüya ve hayalden öteye gitmeyecek şeylerdir.

Adobe sektörün hem finansal hem teknolojik hem de duygusal açıdan açık ara lideridir. mesela X6 sonunda "color harmony" gibi bir kolaylığı daha yeni farketmişken, adobe ID bir kaç tıkla ios, android uygulamaları yapabilir hale gelmiştir.

merak eden cs6 beta videolarını inceleyebilir.

aynen katılıyorum sana corel adobeye yetişemez..

Olsinwe

🌟Usta Tasarımcı🌟
Mevzu kim kullandığı programı övcekse Adobe'nin daha ismi duyulmazken coreldraw vardı. Tabiki işimiz kim kimden esinlenmis kim kimden kopya çekmis meselesi değil ben ikisinide kullanıyorum Coreldraw sektörde en pratik ve güzel program ıllustratorda güzel lafımız yok ama kisme Bilgi sahibi olmadan fikir yürütmesinnnnn

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
ancak kopyalama, takip etme meselelerine hiç girmeyin...
Grafik programları ya da diğer bilgisayar yazılımları mutlaka birbirlerinden bir şeyler alırlar... Bunun önüne geçilemez. Yaşadığımız çevrede de bu böyledir. İyi olan, kullanışlı olan mutlaka bir şekilde kopyalanır.

Yeni bir Adobe-Corel ya da Mac-PC tartışması başlatmak niyetinde değilim çünkü sonu gelmiyor :)

Fakat olaylara daha geniş açıdan bakmak gerekiyor. Keşke CorelDRAW, Adobe Illustrator'ün iyi özelliklerini alsa ve sorunsuz bir şekilde entegre edebilse... Aynı şekilde keşke AI'de CorelDRAW'ın iyi özelliklerini alıp entegre edebilse... Bu durum tüm kullanıcılar için olumlu olacaktır.

Adobe yayıncılık sektörü lideri ve neredeyse tekelidir. Firma olarak da Corel'den çok daha varlıklı bir firmadır. Şirket değeri de oldukça yüksektir. Ve adobe sektör standartlarını belirlemede ön plana çıkan bir firmadır. Fakat Adobe'nin de diğer yazılımlardan etkilenip bazı özellikleri aldığını kimse inkar etmemelidir...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
açıkçası ben corel de iyi ve beğenilen özelliklerin adobeye bişey katacağını düşünmüyorum, velhasıl corel adobe ye göre oldukça eksiklikleri varken, x6 sürümünde bu eksiklikleri bilinen sürüme göre oldukça gidermiş... Zaten bunun için tebrik etmiştim.

Corel kullanma aklı ile adobe kullanma aklı birbirinden farklı, Yani adobe mantığına alışık biri için, corel kullanıcıların ama şu yok bu yok dediği şeyler asla eksikliğini hissetmediğim, ihtiyaç duymadığım şeyler...

bu yüzden ben iki programı birden kullanmaya hiç bulaşmadım. ikisini birden hakkıyla kullanabilen insanları çok taktir ediyorum. örnek vermek gerekirse "space" tuşu ile nesne kopyalayan bir mantığa uyum sağlamam mümkün değilmiş gibi geliyor :)

arkadaşların adobe creli kopyalıyor, önce corel vardı gibi sözlerine itiraz ettim sadece, yoksa şunu kullanın bunu kullanın gibi bir söylemim yok.

tekrar kronoloji vermek gerekirse,

Yıl 1980 ( hatırladığım kadarı ile) Adobe Post Scripti icat eder. Bu aralıkta, adobe Type1 adında bir font formatı da yaratır, ancak o yıllarda kendisini gösteren True Type ve kullanışlı olan trutype formatı ile baş edemez ve zannediyorum 1986 da Adobe Type Manager ortaya çıkar. Bu noktadan sonra sektörde herşey değişmeye başlayacaktır. şöyle ki;

Yıl 1988 Adobe illustrator 1 görücüye çıkar
yıl 1989 Adobe PS ve Corel draw görücüye çıkar.

Ancak trutype yenilgisi Adobe'un içinde ukte olmuş olacak ki, 90 lı yıllarda Open Type'ı piyasa sürer ve bildiğimiz üzere True Type' avrupa piyasasından olduğu gibi siler. Zaten bu X6 sürümünde de Open Type hakimiyetine oldukça değinmişler tanıtım filminde, velhasıl orda anlatılan şeyleri benim bildiğim Cs2 sürümünden beri her türlü adobe programında yapıyoruz. önceki sürümleri bilmiyorum, FH den CS ye 2 sürümünde geçmiştim.

Sizin bahsettiklerinize bende katılıyorum, gördüğümüz herşeyden esinleniriz, aslında bu sanatın her dalı için de böyledir. Yoktan var eden bir yaratıcılıktan ancak din felsefelerinde söz etmek mümkün.

Ancak, adobe'un diğer yazılımlardan aldığı herhangi birşeyi ben görmüyorum, ancak X6 sürümünde Corel'in adobe den aldığı bir çok şey görüyorum. hem de tartışmasız görüyorum.

Yoksa elbette herkes kendisinden daha başarılı olanlardan esinlenmelidir ki, insanlar gelişebilsin. ileriye haraket edebilsin. :)

Son düzenleme:

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
Mevzu kim kullandığı programı övcekse Adobe'nin daha ismi duyulmazken coreldraw vardı. Tabiki işimiz kim kimden esinlenmis kim kimden kopya çekmis meselesi değil ben ikisinide kullanıyorum Coreldraw sektörde en pratik ve güzel program ıllustratorda güzel lafımız yok ama kisme Bilgi sahibi olmadan fikir yürütmesinnnnn

Türkiye için söylediklerinizde kısmen haklısınız, yayın sektörü dışındaki sektörlerde corel daha önce kullanılmaya başlanmış, özellikle dönemil gözde işleri olan, tabelacılık, bayrakçılık gibi.

Ancak yayıncılık sektöründe herşeyden önce Quark vardı, Ülkemizde. zaten belli bir yıla kadar (Win95'in çıkış tarihi) heryerde Macintosh dolayısı ile FH ve Quark kullanılıyordu... Corelin ülkemizde yayılması Win 95 ile mümkün oldu. Bu tarihten sonrası için size hak veriyorum :)

Ancak yaşı performa'larda çalışmaya yeten arkadaşlar elbette bunun doğru olmadığı hususunda bana katılacaklardır. Keza win95'e kadar ülkemizde başka alternatif yoktu :) "PW" ile düz yazı yazıp, çıktısını almayı saymazsak tabi

Tabi gözünüzü avrupaya çevirirseniz, illustrator çıktığından bu güne kadar, ne Freehand'in ne de corel'in esamesinin okunmadığını görürsünüz.

Corel asıl çıkışını ve yükselişini başta rusya, asya ve doğu bloğu ülkelerinde yapmış. en çok orda satmış. ve hala en çok bu bölgelerde kullanılıyor. ama hala avrupa ve amerikada esamesi okunmuyor. Okunacağını da zannetmiyorum.

Son düzenleme:

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
açıkçası ben corel de iyi ve beğenilen özelliklerin adobeye bişey katacağını düşünmüyorum
CorelDRAW kullanmadığınız varsayarak size bir kaç özellik gösterebilirim...

Corel kullanma aklı ile adobe kullanma aklı birbirinden farklı, Yani adobe mantığına alışık biri için, corel kullanıcıların ama şu yok bu yok dediği şeyler asla eksikliğini hissetmediğim, ihtiyaç duymadığım şeyler...
Görüp de kullanmadığınız bir yeniliğin eksikliğini hissedemezsiniz.

bu yüzden ben iki programı birden kullanmaya hiç bulaşmadım. ikisini birden hakkıyla kullanabilen insanları çok taktir ediyorum. örnek vermek gerekirse "space" tuşu ile nesne kopyalayan bir mantığa uyum sağlamam mümkün değilmiş gibi geliyor :)
Siz grafik tasarımı yapıyorsanız tek program tercih etmeniz doğal. Fakat ülkemizde bir çok matbaa, repro, dijital baskı evleri tüm programları kullanmak durumundalar. Space ile nesne kopyalayan bir CorelDRAW kullanıcısı bugüne kadar görmedim. Fakat CorelDRAW'da sadece mouse'yi kullanarak kopyalama yapabilirsiniz. Kalvyeden bir tuşa basmanız gerekmez. Alt gibi.

arkadaşların adobe creli kopyalıyor, önce corel vardı gibi sözlerine itiraz ettim sadece, yoksa şunu kullanın bunu kullanın gibi bir söylemim yok.
Kesinlikle katılıyorum.

tekrar kronoloji vermek gerekirse,

Yıl 1980 ( hatırladığım kadarı ile) Adobe Post Scripti icat eder. Bu aralıkta, adobe Type1 adında bir font formatı da yaratır, ancak o yıllarda kendisini gösteren True Type ve kullanışlı olan trutype formatı ile baş edemez ve zannediyorum 1986 da Adobe Type Manager ortaya çıkar. Bu noktadan sonra sektörde herşey değişmeye başlayacaktır. şöyle ki;

Yıl 1988 Adobe illustrator 1 görücüye çıkar
yıl 1989 Adobe PS ve Corel draw görücüye çıkar.

Ancak trutype yenilgisi Adobe'un içinde ukte olmuş olacak ki, 90 lı yıllarda Open Type'ı piyasa sürer ve bildiğimiz üzere True Type' avrupa piyasasından olduğu gibi siler. Zaten bu X6 sürümünde de Open Type hakimiyetine oldukça değinmişler tanıtım filminde, velhasıl orda anlatılan şeyleri benim bildiğim Cs2 sürümünden beri her türlü adobe programında yapıyoruz. önceki sürümleri bilmiyorum, FH den CS ye 2 sürümünde geçmiştim.
Bu bilgileri nereden edindiğinizi bilmiyorum fakat bir kaç yanlış bilgi var içinde. OpenType bugün Microsoft'un kayıtlı ticari markasıdır. Ayrıca Corel X6'daki opentype özelliklerini ve pratik kullanımını incelemenizi tavsiye ederim. Adobe ile arasında büyük fark var.

Sizin bahsettiklerinize bende katılıyorum, gördüğümüz herşeyden esinleniriz, aslında bu sanatın her dalı için de böyledir. Yoktan var eden bir yaratıcılıktan ancak din felsefelerinde söz etmek mümkün.
Katılıyorum.

Ancak, adobe'un diğer yazılımlardan aldığı herhangi birşeyi ben görmüyorum, ancak X6 sürümünde Corel'in adobe den aldığı bir çok şey görüyorum. hem de tartışmasız görüyorum.
Adobe'nin diğer yazılımlardan aldığı bir çok şeyi sizinle paylaşabilirim hem de tartışmasız... Daha önce verdiğim bağlantılara bakarak başlayabilirsiniz.

Yoksa elbette herkes kendisinden daha başarılı olanlardan esinlenmelidir ki, insanlar gelişebilsin. ileriye haraket edebilsin. :)
Mutlaka... Adobe de bunu anlamış zaten.

Her cümlenize cevap vermişim :) Şimdi konuyu farklı bir taraftan ele almak istiyorum... Adobe ya da bir başka firmanın tekel olması her zaman son kullanıcıya zarar verecektir.

Bu arada Profilinizde izmir yazıyor. İzmir'deyseniz sizinle görüşmek isterim... tek başıma ve silahsız geleceğim :)

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
sorduğunuz bir kaç soruya cevap vereyim, evet haklısınız Open Type Microsoft'a ait, fakat bunu dünyaya duyuran, alt yapısını hazırlayan proje ortağı ve mucidi Adobe. daha derin araştırırsanız bunu göreceksiniz. Sebebi de daha önce dediğim gibi, önceki true type yenilgisi. adobe type 1 ile trupe type a kafa tutmuş ama becerememişti...

space tuşu yaklaşık 10 yıl öncesinden kalan bir muamma benim için, ilk defa corel'in başına oturdum, o ana kadar bildiğim tüm programlarda standart olan Cmd ya da CTRL+ space ile mouse'un seçtiği alanı büyütmek istedimde, corelin 10 larca kopya oluşturup kendisini kitlediğini gördüm, o zamanki arkadaş yanlış hatırlamıyorsam "H" basacaksın demişti, velhasıl o benim için kesin karar verdiğim andır. Bulaşmam buna dedim. Ne biçim kafası var bu aletin dedim :) ama merak hep vardı, o yüzden gelişmelerini takip ettim. en çok söylenen mevzu ai nin Align'ı corelden kopyaladığı, bu gerçek olsa bile yanlış yapmış :) ileriye değil geriye gitmiş, Adobe CS' nin ID programında freehand'in align'ı vardı. (efsanevi align tool) cs2 ye bu kadar kolay atlamamda büyük etkendir, ancak cs3 le şimdiki olabildiğine hantal align'a geçtiler. anca bi dünya kısayol ayarlayarak kendime uygun hale getirebildim diyebilirim...

Bunun dışında özellikle x6 nerdeyse yenilik diye sıraladığı herşeyi Adobe almış. bu kuşkusuz.

corel kullanmıyorum evet, ancak bu güne kadar çok iyi corelciler bana bazen yanımdaki bilgisayarda, bazen iş bastırdığım ödüllü matbaalarda bana bu aleti sevdirmeye çalışacak bir çok şey gösterdiler. yani daha önce görmediğim birşey göstereceğinizi zannetmiyorum, sizi aşağı gördüğüm için değil yanlış anlamayın, daha iyi tanıdığım ve güvendiğim insanlar dahi başarılı olamamıştır. yorumum hep aynıdır," iyi tamam yapıyor da, ne gerek var?" işte burası Quark, FH, Adobe yi bir tarafa Corel'i başka tarafa koyan, benim söylemim ile farklı kafa meselesi.

Şu yorumunuz çok doğru, siz tasarımcısınız, tek program seçebilirsiniz, ama uygulama ve baskı bölümündeki arkadaşların böyle bir lüksü yok, Çok iyi bir sektörel gözlem. Aynen katılıyorum. Bu yüzden sanıldığının aksine Corel'in gelişmesinden rahatsızlık duymadığımı belirtmeliyim.

son olarak yukarıda yazdığım bilgilerin bir kısmı, zamanında DBR ye gelip Cs2 yi tnaıtan adobe yetkililerinin anlattıkları bir kısmı da kolayca ulaşabileceğiniz Wikipedia bilgileridir.

yeni Corel Herkese Hayırlı olsun, herkesin işlerini daha kolay hale getirsin. Ancak corelciler'den tekrar rica ediyorum,

önünüze gelen, taşması, crossu verilmiş, baskıya hazır pdf dökümanını corel ile açıp montajlamaya devam etmeyin olduğu gibi verin makinaya, :)

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Adobe'nin OpenType projesine sonradan dahil olduğunu beliritp, konuyu uzatmadan Microsoft ve Adobe ortaklığıyla üretilmiş bir standart olduğunu, Type1 Outline teknolojisinin de bu formatta kullanıldığını söylemeliyim.

Align olayının Corel'den alındığını düşünmüyorum çünkü CorelDRAW'ın Align mantığı çok daha farklı ve çok çok daha basittir.

Adobe'nin CorelDRAW'dan esinlenmeye ihtiyacı yok gibi bir söylem alıgılıyorum yazıdklarınızdan. Tespitim doğru ise bu da yanlış bir fikir. Çok basit bir örnek vermek gerekirse Adobe'nin yeni Gradient aracına bakın. Bunun dışında mesh fill transparency ile ilgili kendi blogumda bir yazı yazmıştım.

X6'nın yeniliklerinden sadece bir kaçı Adobe Illustrator'de eskiden beri var olan özellikler olabilir. Bunlar da yeni ColorStyles ve Alignment Guides olabilir. Bunun dışında Adobe'den alınmış bir özellik göremiyorum.

Maalesef gelen PDF belgelerini CorelDRAW'da açmaya çalışan hatta açamayıp bunları Photoshop'ta açıp Tiff'e çevirip yine CorelDRAW'da montaj yapan matbaacılar var bu sektörde. Fakat bu bilgisizlikten, Adobe programlarını bilmemekten kaynaklanıyor. İleriki zamanlarda da maddi sebepleri olabilir. Çünkü CorelDRAW paketi 500 $'a Adobe DS paketini ise 1.909 $ satılıyor. Ve ne yazık ki bu paralar hep yurtdışına gidiyor...

Grafink

Clone Trooper
♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.grafink.org
mesela sizin göremediğiniz, ancak tanıtım yapan arkadaşın üstüne basarak gösterdiği akıllı cetvel meselesi bildim bileli adobe de var olan birşey :) önceden corelde varmı onu bilemiyorum ama videoda yeniliklerden biri olarak anlatılmış, mesela corelin pixel programındaki nesneyi istediğin yere taşıma meselesi PS cs5 te mevcut, (conte-aware) uygulaması farklı sadece. cs6 da ise zaten bunu baya efsanevi bir hale getirmişler. (conte aware tool) bu bildiğiniz lisansı falan olan bir eklenti...

şimdi tekrar izlesem söylenecek başka şeylerde bulurum,ancak gerek konuyu bu yere taşımaya yok.

Microsoft ne der bilmem ama, microsoftun kendiliğinden var ettiği pek birşeyi yoktur. Mesela önceki standart True Type Apple tarafından bulunup microsofta satılmıştır. herkes microsoftun ürettiğini sansa da gerçek böyle değildir. Windows 3.1 Macos'un kötü bir kopyası olarak var olmuştur. Open Type'ı da birlikte anons etmişlerdir, Ancak Adobe (postscript) projeye dahil olmasaydı, OT nin standart olması bence pek mümkün olmazdı. yine de bu konuda daha fazla tartışmaya gerek görmüyorum. program tarihleri ve uygulamaları kolay ulaşılır bilgiler, herkes istediği gibi yorumlasın.

Ancak bu yorumlamalar sektör tarhinin ilk vektörel programının "MacDraw" olduğunu (corel draw ismi nerden geliyor acaba) 1988 yılında çıkan Ai programının devrimsel nitelik göstermesi ve bir anda MAc ortamındaki (o sıralar başka bir ortam yok) standart haline gelmesi "marquee tool" devrimi. Corel'den 1 yıl önce adobe tarafından gerçekleşmiştir. kopya meselesi tarihsel olarak bellidir. arada ufak tefek mektuplaşmalar olsa, kabul etmek gerekir ki, bükülemediği için öpülecek bilek adobe'ninkidir...

pdf uygulamalarında size katılıyorum. bence de corel den değil de bilgisiz opertatörlerden kaynaklanıyor bu sorun.

fakat fiyat konusunda katılamıyorum belki corel görünüşte ucuz olabilir ancak CS standart paketinin içeriği size ihtiyacınız olan herşeyi verir. Ama corel veremez. bu yüzden aslında adobe daha ucuzdur.

Dışarı gitmesi beni rahatsız etmiyor, ulusal bir program vardı da biz mi alıp kullanmadık :) yani siz 500 dolara tartışmalı da olsa iyi bir vektörel editör alırsınız. ama ileri uygulamalar için hala bir PS ye, yayın uygulamaları için de hala bir Quark ya da ID ye ihtiyacınız vardır. hepsinden öte ileri pdf uygulamaları için acrobat pro ya ihtiyacınız vardır...toplamda rakam paketten pahalı çıkacaktır zannediyorum.

Adobe'nin finansal büyüklüğünün gizemi de burda aslında. fiyat politikaları açısından en uygun sistem. Ama elbette tabelacıysanız CS size pahalı gelir, bayrakçıysanız pahalıdır tek başına corel yeter. Ama bir reklam ajansıysanız, ya da bir matbaaysanız, corel ve quark astarı yüzüne pahalı gelen programlardır.

Bu gün bu işte standart olarak uygulanan, kabul edilen ne varsa Adobe lisansı altındadır. bu gün ismi sayılı matbaalar PDF dışında iş kabul etmemektedirler. Avrupada uzun yıllardır kabul edilen tek format pdf dir, ai, corel, id, fh uzantılı dosyaları kabul etmezler bile. Yani sekötrün geleceğinde pdf dışındaki formatlar için yer yok. çünkü basit, sorunsuz, küçük ebatlı ve her ihtiyaca cevap verebilen bir format.

Bu konuşmadan keyif aldığımı, o veya bu şekilde foruma zenginlik kattığını düşünüyorum. yazan elinize, düşünen zihnize sağlık. Corel kullanmayan biri olarak daha fazla konuşmama gerek yok. zaten çok bile konuştum. bana ters gelen adobe coreli takip ediyor, sektörün lideri olacak gibi önermelerdi ki, bunun olamayacağını anlatmaya çalıştım. yeteri kadar da anlattığımı düşünüyorum.

yeni coreli tekrar tebrik ediyorum.

herkese iyi çalışmalar...

Son düzenleme:

sfenks27

🌱Yeni Üye🌱
Arkadaşlar, benim derdim corel x6 da (sıkca kullandığım) "positions" ayarlarında, gerçi "transformations" un tamamı öyle, x5 de partik ti x6 da enter tuşu orada işe yaramıyor tamamen mausla çalışmak lazım, mausla da saçmalıyo zaten yenilik yaparken sanki orayı unutmuşlar veya ilgilenmemişler, vardır bir kerameti diyorum ama bulamıyorum gerçi Ai'ye göre coreldeki hizalama çok daha pratik ama Aİ deki gibi mausla çalışır hale getirilmiş, kolay yolunu bilen varsa minnettar kalırım. Saygılar.

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
Arkadaşlar, benim derdim corel x6 da (sıkca kullandığım) "positions" ayarlarında, gerçi "transformations" un tamamı öyle, x5 de partik ti x6 da enter tuşu orada işe yaramıyor tamamen mausla çalışmak lazım, mausla da saçmalıyo zaten yenilik yaparken sanki orayı unutmuşlar veya ilgilenmemişler, vardır bir kerameti diyorum ama bulamıyorum gerçi Ai'ye göre coreldeki hizalama çok daha pratik ama Aİ deki gibi mausla çalışır hale getirilmiş, kolay yolunu bilen varsa minnettar kalırım. Saygılar.
Bu sorun X6.2 güncellemesiyle düzeltildi.