mesela sizin göremediğiniz, ancak tanıtım yapan arkadaşın üstüne basarak gösterdiği akıllı cetvel meselesi bildim bileli adobe de var olan birşey
önceden corelde varmı onu bilemiyorum ama videoda yeniliklerden biri olarak anlatılmış, mesela corelin pixel programındaki nesneyi istediğin yere taşıma meselesi PS cs5 te mevcut, (conte-aware) uygulaması farklı sadece. cs6 da ise zaten bunu baya efsanevi bir hale getirmişler. (conte aware tool) bu bildiğiniz lisansı falan olan bir eklenti...
şimdi tekrar izlesem söylenecek başka şeylerde bulurum,ancak gerek konuyu bu yere taşımaya yok.
Microsoft ne der bilmem ama, microsoftun kendiliğinden var ettiği pek birşeyi yoktur. Mesela önceki standart True Type Apple tarafından bulunup microsofta satılmıştır. herkes microsoftun ürettiğini sansa da gerçek böyle değildir. Windows 3.1 Macos'un kötü bir kopyası olarak var olmuştur. Open Type'ı da birlikte anons etmişlerdir, Ancak Adobe (postscript) projeye dahil olmasaydı, OT nin standart olması bence pek mümkün olmazdı. yine de bu konuda daha fazla tartışmaya gerek görmüyorum. program tarihleri ve uygulamaları kolay ulaşılır bilgiler, herkes istediği gibi yorumlasın.
Ancak bu yorumlamalar sektör tarhinin ilk vektörel programının "MacDraw" olduğunu (corel draw ismi nerden geliyor acaba) 1988 yılında çıkan Ai programının devrimsel nitelik göstermesi ve bir anda MAc ortamındaki (o sıralar başka bir ortam yok) standart haline gelmesi "marquee tool" devrimi. Corel'den 1 yıl önce adobe tarafından gerçekleşmiştir. kopya meselesi tarihsel olarak bellidir. arada ufak tefek mektuplaşmalar olsa, kabul etmek gerekir ki, bükülemediği için öpülecek bilek adobe'ninkidir...
pdf uygulamalarında size katılıyorum. bence de corel den değil de bilgisiz opertatörlerden kaynaklanıyor bu sorun.
fakat fiyat konusunda katılamıyorum belki corel görünüşte ucuz olabilir ancak CS standart paketinin içeriği size ihtiyacınız olan herşeyi verir. Ama corel veremez. bu yüzden aslında adobe daha ucuzdur.
Dışarı gitmesi beni rahatsız etmiyor, ulusal bir program vardı da biz mi alıp kullanmadık
yani siz 500 dolara tartışmalı da olsa iyi bir vektörel editör alırsınız. ama ileri uygulamalar için hala bir PS ye, yayın uygulamaları için de hala bir Quark ya da ID ye ihtiyacınız vardır. hepsinden öte ileri pdf uygulamaları için acrobat pro ya ihtiyacınız vardır...toplamda rakam paketten pahalı çıkacaktır zannediyorum.
Adobe'nin finansal büyüklüğünün gizemi de burda aslında. fiyat politikaları açısından en uygun sistem. Ama elbette tabelacıysanız CS size pahalı gelir, bayrakçıysanız pahalıdır tek başına corel yeter. Ama bir reklam ajansıysanız, ya da bir matbaaysanız, corel ve quark astarı yüzüne pahalı gelen programlardır.
Bu gün bu işte standart olarak uygulanan, kabul edilen ne varsa Adobe lisansı altındadır. bu gün ismi sayılı matbaalar PDF dışında iş kabul etmemektedirler. Avrupada uzun yıllardır kabul edilen tek format pdf dir, ai, corel, id, fh uzantılı dosyaları kabul etmezler bile. Yani sekötrün geleceğinde pdf dışındaki formatlar için yer yok. çünkü basit, sorunsuz, küçük ebatlı ve her ihtiyaca cevap verebilen bir format.
Bu konuşmadan keyif aldığımı, o veya bu şekilde foruma zenginlik kattığını düşünüyorum. yazan elinize, düşünen zihnize sağlık. Corel kullanmayan biri olarak daha fazla konuşmama gerek yok. zaten çok bile konuştum. bana ters gelen adobe coreli takip ediyor, sektörün lideri olacak gibi önermelerdi ki, bunun olamayacağını anlatmaya çalıştım. yeteri kadar da anlattığımı düşünüyorum.
yeni coreli tekrar tebrik ediyorum.
herkese iyi çalışmalar...