Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

grafiker.iso

🏅Acemi Tasarımcı🏅
dediğiniz makas makas revolta sanırım
(soldan sağa olunca etek makas oluyor)

Matbaa makinası baskı için asansörden kağıdı almak için önce üstten vakumla kağıdı diğerlerinden ayırır ve kıskaçları ile tutar. Kağıdın tutulan bu kenarına makas, bu kenarın tam karşısındaki kenarına ise etek denir.
Revolta(takla attırma) sağ-sol olarak yapılırsa(makas-makas) normal revolta; aşağı-yukarı yapılırsa etek-makas revolta olur. Revolta tercihi, iş-kağıt boyutlarına bağlı olarak yapılır. Makas için(makinanın durumuna göre) 8mm ile 13 mm boş alana ihtiyaç vardır.

Peki Bişey Sormak İstiyorum 10 sayfalık Kapak dahil bir kataloğun forması nasıl olmalıdır? veya böyle bişey mümkünmüdür Çünkü 4 ve 4ün katlarından Oluşur Diye biliorum forma sistemi bana yönelen bir soruda takıldım kaldım içinden çıkamıyorum 10 sayfalık kapak dahil tel dikiş olacak bir katalog veya derginin forması nasıl oluşturulur.? acil yardımcı olursanız Çok Sevinirim.

Kataloğunuzun toplam sayfa sayısını ikiye böldüğünüzde sonuç çift rakam olması gerekir. Çürkü sizin de belirttiğiniz gibi tel dikiş olacaksa bu katalog 4 ve 4'ün katları sayfa sayısında olmalıdır. 10 sayfa mümkün değildir.

grafikan

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Kataloğunuzun toplam sayfa sayısını ikiye böldüğünüzde sonuç çift rakam olması gerekir. Çürkü sizin de belirttiğiniz gibi tel dikiş olacaksa bu katalog 4 ve 4'ün katları sayfa sayısında olmalıdır. 10 sayfa mümkün değildir.

kardesim 8 sayfayı forma mantığı ile montajladıktan sonra elinde kalan iki sayfayı da revolta olarak bağlarsın baskı sayısını yarıya düşürürsün sorun halledilmiş olur :wink:

ShopaR

🌱Yeni Üye🌱
nabalım olm öğrenmek bizim işimiz senin gibi tekken bisiklet falan kovalamıoz haftasonu:):):)

grafiker.iso

🏅Acemi Tasarımcı🏅
kardesim 8 sayfayı forma mantığı ile montajladıktan sonra elinde kalan iki sayfayı da revolta olarak bağlarsın baskı sayısını yarıya düşürürsün sorun halledilmiş olur :wink:

Tel dikişli bir işte minimum sayfa adedi 4'tür. 2 sayfa 1 yaprak yapar. 1 yaprağı tel dikişli bir işin neresine yerleştireceksiniz?

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
Peki Bişey Sormak İstiyorum 10 sayfalık Kapak dahil bir kataloğun forması nasıl olmalıdır? veya böyle bişey mümkünmüdür Çünkü 4 ve 4ün katlarından Oluşur Diye biliorum forma sistemi bana yönelen bir soruda takıldım kaldım içinden çıkamıyorum 10 sayfalık kapak dahil tel dikiş olacak bir katalog veya derginin forması nasıl oluşturulur.? acil yardımcı olursanız Çok Sevinirim.

Benden önce soruya cevap veren arkadaşlara katılıyorum elbette forma planı yaparken 4 ve 4'ün katları olmalı ancak;
Senin sorunun da cevabı yok değil, 10 sayfa olması kaçınılmaz olan bir broşürün elbette bir forma planı olacak.
1'inci paftayı 33X70 olarak 6 sayfayı kullanarak yapacaksın ama bunu yaparken 8 ve doğal olarak 9 uncu sayfanın eni yarım santim kısa olmalı ki dikişi rahat yapılabilsin 21 cm ise broşürün eni 8 ve 9 uncu sayfanın eni 20,5 cm olmalı. 6 sayfayı bu şekilde montajladıktan sonra geri kalan 4 sayfayı revolta olarak bağlayabilirsin. Montaj planını aşağıda veriyorum.
Kolay gelsin.

picture1rc2.png

K.Çakır

♾️Grafik Gurusu♾️
Web sitesi
www.corelturk.blogspot.com
Benden önce soruya cevap veren arkadaşlara katılıyorum elbette forma planı yaparken 4 ve 4'ün katları olmalı ancak;
Senin sorunun da cevabı yok değil, 10 sayfa olması kaçınılmaz olan bir broşürün elbette bir forma planı olacak.
1'inci paftayı 33X70 olarak 6 sayfayı kullanarak yapacaksın ama bunu yaparken 8 ve doğal olarak 9 uncu sayfanın eni yarım santim kısa olmalı ki dikişi rahat yapılabilsin 21 cm ise broşürün eni 8 ve 9 uncu sayfanın eni 20,5 cm olmalı. 6 sayfayı bu şekilde montajladıktan sonra geri kalan 4 sayfayı revolta olarak bağlayabilirsin. Montaj planını aşağıda veriyorum.
Kolay gelsin.

picture1rc2.png
Tabi bu montaj planı 50 x 70 makinalar için. 70 x 100 makinalarda durum daha farklı olacak.

zhr

🌱Yeni Üye🌱
selam arkadaşlar..
bi kitap yapıyorum, bitmiş sayfa sayısı 139 oldu. forma sayısı için uygun mudur?
çok fire vermiş olur muyum?
sayfa sayısını 16ya bölünce fire sayısı belli oluyo diye hatırlıyorum. 8.68 sonuç.
hatırlayamadığım 8 den ne kadar uzak olunursa veya yakın olunursa firenin artacağı.
umarım anlatabilmişimdir.
eğer fire çoksa, ne kadar sayfa artırmalı veya eksiltmeliyim?
umarım öyle olmaz yoksa baştan sona düzenleme yapmam gerekiyoo :(

ufukdural

♾️Grafik Gurusu♾️
selam arkadaşlar..
bi kitap yapıyorum, bitmiş sayfa sayısı 139 oldu. forma sayısı için uygun mudur?
çok fire vermiş olur muyum?
sayfa sayısını 16ya bölünce fire sayısı belli oluyo diye hatırlıyorum. 8.68 sonuç.
hatırlayamadığım 8 den ne kadar uzak olunursa veya yakın olunursa firenin artacağı.
umarım anlatabilmişimdir.
eğer fire çoksa, ne kadar sayfa artırmalı veya eksiltmeliyim?
umarım öyle olmaz yoksa baştan sona düzenleme yapmam gerekiyoo :(

136 sayfa ya da 144 sayfa olmalı.

Saygılarımla

zhr

🌱Yeni Üye🌱
korktuğum cevap başıma geldi :(
napalım yapacaz baştan tekrar yerleştirmeleri.

asıl ustalara saygılar

TC3D Graphic Design

Kreatif Stratejist
👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
t.me
A0: 841 x 189 mm | B0: 1000 x 1414 mm, | C0: 917 x 1297 << bunlar katlanmamış ölçülerdir ve bir katlanış ölçüsü A1, B1, C1 ölçüsüdür. Yani A0 ın 4kere katlanışından A4 (21.7 x 29.7) oluşuyor. Ülkemizde ençok A ve B ölçüleri kullanılır. Standart kagıt ölçüler:
50 x 70 cm = Çıkartma kağıtları
57 x 82 cm = I, II, III. hamur, kuşe kagıtlar, biletlik
59 x 82 cm = I, II, III. hamur, pelür kağıtlar
59 x 92 cm = Avrupa parşömen
64 x 90 cm = I. hamur, kuşe kağıtlar
68 x 100 cm = I, II, III. hamur , biletlik kağıtlar
70 x 100 cm = I, II, III. hamur, kuşe kağıtlar, bristoller

kağıt gramajı: kagıdın 1m2'sinin gram olarak ağırlığına, o kagıdın gramajı denir.
forma: bir kağıdın kendi ekseni etrafında 3 defa döndürülerek kırılmasından oluşan 16 sayfalık bütüne forma denir. 8 sayfalık yarıma, yarım_forma, 4 sayfalık çeyreğe de, çeyrek_forma adı verilir. Şimdi bu bilgileri hatırlattıktan sonra yukardaki arkadaşımızın 16 sayfalık derginin forma örneğini aşağıda inceleyelim.

revoltaqo9.jpg

not: 64 x 90 için 70x100 lük bir makina gerekir. poza revoltada makine makaslarının tutacağı kulakçıklar yukarıda gösterilmiştir.

70x100 den elde edilen forma boyutları: 25x35
57x82 den 20.5x28.5
50x70 den 17.5x25
Sizede, konuyu açanada, bilgi paylaşımında bulunan arkadaşlarada, ayrı ayrı teşekkür ediyorum...