Diş macunu alırken kesinlikle en son dikkatimi çekicek olan şey üstünde kocaman sırıtmış ve sadece dişlerden oluşan ambalajlı kutuları. Bu yüzden farklı bir kutu eminki daha çok dikkat çekicektir
..
- Ben diş macunu alırken kocaman sırıtmış diş filan görmedim. Yada dişmacunumuz farklı sanırım
- Beni endişeye düşüren tasarım müşteriye kalite albenisi vermiyor basit sıradan bir ürün duygusu veriyor. Bir ürünü sattıran ambalajındaki albenisidir.
- Duygularınızı neden çalışmaya dökmeyi denemiyorsunuz.
- Dişlerinizi fırçaladığınızda siz ne hissedersiniz. Hımmm naneside bayağı iyiymiş mi dersiniz yoksa oh be biraz rahatladımmı dersiniz.
- Dikkatinizi çekerim bunda nane çayı satılmıyacak. Nane Ferahlığı diyorsunuz. Bu da yiyecek olmadığı için ben ferahlığı vurgulamakta fayda gördüm.
- İllede tasarımda ben yaprak kullanmak istiyorum diyorsanız. Baloncuklar yerine küçücük yapraklar bırakıp büyük yaprak yerinede ferahlatıcı bir clipart uyguluya bilirdiniz. Bu arada bu baloncuklarda ferahlık içinmi kullanıldı.
- Siyah zeminden beyaza neden çevirdi arkadaşımız sana göre beyaz bir nevi insanlarda temizlik duygusu uyandırmazmı?
- Gerçekten siyah kullanmak istiyorsanız üretici firma ile bir görüşün diş macununuda siyah üretmelerini söyleyin çok ciddiyim insanlar reklamını görünce bayağı bir merak uyandıracaktır. Markete gidincede direk bu ambalaj görünce ürün çok rağbet görecektir. Ama sadece zemin olarak siyah tasarım yine değişmesi lazım.
Kocaman sırıtmış bir ağız. Kocaman gülümseyen mutlu bir aile tablosu .. Yada diş şeklini andıran oval logolar.. Kastettiğim buydu .. Bu tasarımı yapmadan önce kocaman marketlerdeki bütün diş macunlarını inceledim.. Emin olun hepsinin bir yerinde diş görseli yada logolarında diş çizimleri var.. Benim kırmak istediğim bu durumdu ki nitekim başarılı olabilmişim gibi gözüküyor
Özetle anlatmak istediğim yukarıda yaptığım yorumu kendi diş macunuma bakarak değil bütün diş macunlarının kutularını inceleyerek yapmıştım .
Sizce bir diş macunu kutusu tasarımının albenisi olabilmesi için ne gerekiyor.. ? Yeterince ferah gözükmesimi ? Piyasadaki bütün diş macunları yeterince ferah gözüktüklerimi için satış yapıyorlar yani..
Boşversenize zaten hepsi böyle.. bol mavili çalışmalar mas mavi kutular bu kavramı tek kıran marka colgate bildiğiniz gibi çalışmalarında kırmızı arkaplanı kullanan yada logosu kırmızı olan türkiyede satılan tek diş macunu .. Ve sanırım bu renk farkının hakkını bile yeterince verebiliyor.. Bence insanlar masmavi.. açık mavi koyu mavi görüntülü diş macunlarından yeterince sıkıldılar.. Tahmin ettiğiniz gibi bu tabuları ve kalıpları kırmaksa biz grafikerlere düşüyor.
Şimdi duygularımız konusunda biraz kararsız kaldım.. Yani her ürün hissettirdiği duyguyu üstünde taşımalımıdır? .. O zaman bütün aynı konuyla alakalı ambalaj tasarımları birbirine benzemezmiydi.. Bütün diş macunları ferahlatır o zaman hepimiz insanlara bunu anlatalım kutuya baktıklarında ferahlasınlar.. detarjan kutularının hepsi bahar kokusuyla dolu olsun hepsi ambalaj üstüne çiçek koysun ..
Bu kadar makine mantığı bana saçma geliyor açıkcası .. Bütün bu tarz tasarımlarda aynı şey anlatışmaya çalışılıyor.. Benim yaptığımsa olaya farklı bir açıdan bakmak .
Baloncuklar kabaran diş macununu anımsatabilir diye düşündüm ve bu yüzden koymuştum.. Ferahlık yine pek fazla hedefimde değildi ..
Kesinlikle beyaz bende temizlik duygusu yaratmıyo .. Beyaz bana daha çok hastalık hatırlatıyo .. Hastanelerin hepsi bembeyazdır. Doktorların hepsi beyaz giyinir. Bilinç altında beyaz görünce hastalık hatırlayan bi insan olarak bana göre beyaz bir diş macunu kutusu içten içe sizi diş doktoruna göndericez mesajı verebilir. Nitekim buda farklı bir bakış açısıdır
..
Bakın sizinde fikirleriniz benim paralleliğimde değişiyor. Sanırım siyah rengi görmezden gelmekten vazgeçtiniz.