Mehmet Özgür
Bütün eğitimim Elektrik Mühendisliği üzerine; 1994 lisans, 1996 yüksek lisans Bilkent Üniversitesi Elektrik mühendisliği, 2000 doktora George Washington Üniversitesi.
Bu proje nasıl başladı ?
Mühendisken uzun bir zaman akışkanlar dinamiğinden büyülendim. Yakalaması zor olsa bile onları izlemek güzeldir. Fakat en zor bölüm kompozisyon yaratmaktır. Duman gibi, bir akan sıvı üzerinde kontrol olmadığı yada az olduğu zaman, onun çekim planını yapmak zordur. Çözüm mümkün olduğunca çok fotoğraf çekmektir. Bu iyi çözünürlükte ve iyi noise şekillerine sahip dijital kameralara kadar çok yüksek maliyetler anlamına gelmekteydi. 2003 yazının sonunda ilk kamerama sahip olduğumda, duman ile çalışmaya başladım. ilk kameramla bazı mükemmel fotoğraflar yakaladığım alabildiğim zaman, seçilmiş duman şekillerinin birleşimi ile kompozisyonlar yaratabildiğimi çabucak fark ettim. 2004 yılının ocak ayında yarattığım ilk kompozisyona “”çığlık” adını verdim.
Şekillerin kaynağını yakalamak için başlangıç seviyesinde DSRL(Canon Rebel XT) kullanırım. Anahtar , mümkün olduğunca çok fotoğraf çekmektir. Bir çok seansdan sonra bir duman oluşturma tertibatı düzenledim. Şimdi binlerce şekil kaynak fotoğrafa sahibim. Binlerce fotoğraf almak ,onlardan yeni bir şekil yaratmakla karşılaştırıldığında oldukça kolaydı. Bu duman kompozisyonlarını birleştirmenin yeteri kadar zor ve uzun olduğunu kanıtladı, o yüzden gözden geçirmeniz için gösterebilirim.
Bütün şekillerde dumanın kaynağı, tütsü değnekleridir, çok yakınlarda sıvı nitrojenle deneyler yapmaya başladım. Teknik olarak gaz “duman değildir, ama aynı yolla yakalanabilir. Yalnızca akvaryum adlı çalışmam da sıvı nitrojenden yakalanmış bir eleman var.
Bütün duman kompozisyonları farklı anlardan yakalanmış iki veya daha fazla deseni içeriyor. Son kompozisyonda elemanlar biraraya getirildiğinde onların çoğunluğunda ya hiç oynama yoktur ya da çok azdır. Son komposizyonlar dikkatlice yerleştirilmiş ve rötuşlanmış, titizlikle seçilmiş şekillerden oluşturulur.
Alıntıdır.