Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

freehand de baskıya hazırlama

ezgi_ist

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
arkadaşlar benim bi kaç sorum olacak

1- freehand 'ta yapılan işlerin renk ayrımı nasıl olur?
2- cross teknikleri
3- corel'de vede freehand'te yapılan bir işin, baskıya (matbaa) gitmeden önceki son kontrolllerinde alınması gereken tedbirler nelerdir.vb..
4- forma nedir
5-revolte baskı nedir? türleri
şimdiden teşekkürler
 

Benzer konular

user82

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
8 Nis 2008
Mesajlar
323
Tepkime puanı
8
Sorularınızı şöyle cevaplayayım:

1 - Film için bahsediyorum baskıya giden işlerde resimler 4 renk yani cmyk ve tiff olarak gider.Renk ayrımı da bu 4 rengin ayrılması demektir. Diğer vectorel nesne yada zemin renkleri vs. ise gene cmyk ve spot olarak 2 kısımda incelenir. Örneğin bir pantone renk verdiyseniz bu spot renktir ama mixerde kendiniz cmyk renklerden bir renk oluşturduysanız bu da işte kullanılan ve cmyk olan resimlerle beraber renk ayrımına girecektir. İşinizde eğer spot bir renk varsa yada bir cmyk rengi spot renge çevirdiyseniz bu size extra bir renk olarak gelir. Bazı pantone katalogları rgb dir. Bu renklerin yanında otomatik olarak bir simge belirir ve bu renkleri cmyk yapmak sizi bir takım sıkıntılardan kurtarabilir. Renkler ve renk ayrımı ile ilgili daha detyalı bilgi forumda birçok konuda mevcuttur.

2 - Cross kılavuz demektir. Bu kılavuzlar bize özellikle çok renkli işlerde baskı renklerinin üst üste oturtulmasında yardımcı olur. Kroslar kesim,kırım ve oturtma krosu şeklinde isimlendirilir. Kesim krosları düz çizgi halinde, kırım yada perforaj krosları kesik çizgi halinde, oturtma krosları ise bir daire ve bu dairenin ortasına oturtulmuş artı biçiminde düz çigi kroslardan oluşur. Birde baskıda renk doygunluğu görülebilsin diye konulan ve cmyk renklerin %10'luk tramından %100'lük tramına kadar geçiş yapan kroslar vardır. Bunlar baskı ustasına baskıda rengin açıkmı yoksa koyumu gittiğini görmesi açısından yardımcı olan kroslardır. Bunun haricinde cmyk yada mavi-kırmızı-sarı-siyah şeklinde yazı ile oluşturulan kroslar vardır. Bunlarda usta kalıbı karıştırmasın diyedir :):). Ayrıca kimi zaman baskının makas yönünü belirtmek için <<<<< yada >>>>> şeklinde kroslar konulabilir.

3 - Baskıya hazırlıkta belkide en önemli şey yazıların convertlenmesidir. Birçok işte yazılar concertlenmediği için filmci "yahu kardeşim bu font soruyor" diye sizi uyarır. Bir diğer husus overprint yani "altını oydurma" olayıdır. Overprint komutu verdiğinizde çizgi yada dolgunun filmde altı oyulmaz yani altı dolu çıkar ama bu komutu vermessek altı boş çıkar. Overprint baskıda önemli bir yer tutar. Kimi zaman dolguya kim zaman çizgiye vermek gerekir. Bir diğer husus zeminli işlerde zemine 2,5 - 3 mm(her yanına) taşırma vermektir. Bu sayede kesim yapıldığında bıçaktan kaynaklanan sebeplerden dolayı işimizin kenarlarında beyazlıklar kalmaz. Baskıya gidecek işlerde kullanılan resimler 300 dpi, cmyk ve tiff formatında olmalıdır. Tiff kaydederken layerları flatlemeniz işinizin dosya boyutunu küçültmede size yararlı olur. Gene tiff kaydederken sıkıştırma yapıp yapmayacağınızı filmcinizle kararlaştırmak en doğrusudur. Bazı film makinalarının rip üniteleri güçlüdür ve sıkıştırma istemezler. Bazıları ise zayıftır ve resimleri LZW denilen sıkıştırmayla sıkıştırmanızı isterler. Bunun dışında corel resimleri eklediğinizde otomatik olarak embedler.Aslında freehand de embedler ama bazen buna rağmen resim isteyebilir. O yüzden freehand için en sağlıklısı File menüsünden Collect for Output komutu ile resimleri ve çalışmayı bir klasöre toplamaktır. Böylece filmcide problem yaşamassınız. Bir diğer husus ise renklerdir. Renkleri baskıya yollamadan freehand için Extras/Colors/Name All Colors komutu ile muhakkak kontrol edin.Bazen gözükmeyen renkler olabiliyor. Bunun dışında cmyk ve spot renk olayına dikkat etmeniz gerekir. Eğer iş 4 renk basılsın diyorsanız spot renkleri cmyk'ya çevirmeniz gerekecektir. Bu durumda bazen rgb renklerde bozulma olabilir.

4 - Forma bir kağıdın 3 kez katlanmasıyla oluşan bütündür. Normalde bir forma 8 ön 8 arka olmak üzere 16 sayfadır ancak bazen yarım yada çeyrek forma olarak adlandırılan 8 yada 4 sayfalık formalar karşınıza çıkabilir. Formalarda dikkat edeceğiniz husus dikiş yani cilt şeklidir. Normalde formalar iç içe geçer ancak forma sayısı çoksa o zaman alt alta gelir. İç içe geçirirseniz sayfalar kayar ve kesimde hüsran yaşarsınız.

5 - Revolta bir işin basılacak iki yüzününde kağıdın her iki tarafına da basılmasıdır. Şöyleki kağıdın bir yüzüne işin ön yüzü ve arka yüzü basılır ve kağıt çevrilerek diğer yüzede aynı şekilde baskı yapılır. Böylece bir tabaka kağıttan aynı işi 2 adet olarak bize verir. Bu baskıdan,kağıttan,işçilikten ve zamandan tasarruf etmemizi sağlar ancak her baskı revoltaya uygun değildir. Revolta iki çeşittir:

a - Yanı üzerine çevirmek: İşin bir yüzü basıldıktan sonra kağıt aynı istikamette yanı üzerine çevrilir. Bu durumda kağıdın makas yani baskıya girdiği yön aynı kalır ve poza değişmez. En çok kullanılan revolta yöntemidir.

b - Etek makas: İşin bir yüzü basıldıktan sonra kağıt başaşağı çevrilir. Bu durumda maks yönü değişir ve karşı pozayla bazen çift pozayla çalışmak gerekebilir. Yanı üzerine çevirmeye göre daha az tercih edilir.

Bunlarla ilgili çok sayıda bilgi forumda mevcut. Ben temel olarak anlatmaya çalıştım. Unuttuğum,yanlış yazdığım yada eksik bıraktığım birşey varsa tamamlayan arkadaşlara da teşekkür ederim.Umarım faydalı olur.
 

ezgi_ist

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
1 Eyl 2008
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten çok açıklayıcı olmuş...
 
Üst