Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

FreeHand için yeni sürüm çıkarılmayacak

graphblues

♾️Grafik Gurusu♾️
FreeHand için yeni sürüm çıkarılmayacak

Adobe, meşhur illüstrasyon yazılımının yeni sürümlerinin olmayacağını duyurdu.

Beklenen son gerçekleşti ve Adobe, illüstrasyon yazılımı FreeHand'in artık yeni sürümlere güncellenmeyeceğini duyurdu. Ürün müdürlerinden John Nack, kişisel blog sayfasında açıklamalarda bulunarak şirketin artık ürünü geliştirmek ve yeni özelliklere sahip sürümler çıkarmak gibi bir niyeti olmadığını belirtti.

Hatırlanacağı gibi son sürüm Macromedia tarafından 2003'te FreeHand MX ismiyle çıkarılmıştı. 2005'te şirketin Adobe tarafından satın alınmasının ardından, Adobe kendi illüstrasyon yazılımı Illustrator üzerine eğilerek Creative Suite içerisinde kullanmak üzere bu yazılımla yola devam etme kararı aldı.

Geçiş sürecini kolaylaştırmak adına CS3 içinde kullanılan Illustrator'da FreeHand 10 ve MX sürümlerine ait dosyalar için doğrudan veri alımı (import) özelliği yer alıyor.

fhserias8.jpg

Benzer konular

cizimatolyesi

🌱Yeni Üye🌱
Web sitesi
www.muzafferuzunerol.com
Oh nihayet:) illustrasyon kullanan biri olarak bu programın kaldırılmasını piyasadaki program karmaşalığından kurtaracağını düşünüyorum. Tabi freehand kalıp illustrator kalksa idi ona da razıydım. Ama arkadaşlar unutmayalım tasarımları programlar değil biz yapıyoruz. İstediği kadar gelişsin program biz kendimzi geliştirmedikten sonra tek düzelikten ileriye gidemeyiz. Bu sözleri sadece ben değil Türkiye Photoshop gurusu Ceyhun Akgün' de bi seminerinde bu konuşmayı sarf etmişti. Saygılarımla...

dilek1987

🌱Yeni Üye🌱
Bence bikaç programı birleştirip tek bir program yapsalar daha iyi ne istiyorsak tek bir programda yapabiliriz böylece..

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Freehand kadar seri bir programı piyasadan kaldırmaları çok büyük hata olur. Mesela basit bir kartvizit için o çok kasan illustratoru kullanmayı kimse istemez. Ayrıca nokta hizalama hala başka bir programda yok. Freehandde bazen teknik çizim yapmak zorunda kalıyorum ve nokta hizalamayı çok kullanıyorum. Bu özelliği illustratore ekleseler sırf bunun için bile illustratore geçmeye değer...

Ali Emre

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
gncart.com
Adobe artık illustrasyonda Illustrator u 1 numara yapmak için bunu yapması gerekiyordu.

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
yha freehand MX setup dosyası bile 25,8 MB... ayrıca kurulumu 3 dk sürüyor bende.. bu kadar küçük ve hafif bir program dururken neden sistemi kasan bi programla çalışayım ki! Save ederken bile bikaç saniye bekliyo bende. Freehand Anında Save ediyor.. hem nokta hizalama konusunda LuNaTiC haklı.. illustrator de bi türlü nokta hizalayamadım. ve şu Pen aracına ne demeli!! nokta eklenek ve çıkarmak için bile pen aracının alt seçeneği var. Freehand de bile tek başına pen aracı yetiyor :D yani kullanımı daha kolay.. ;)

frozen

🌟Usta Tasarımcı🌟
yha freehand MX setup dosyası bile 25,8 MB... ayrıca kurulumu 3 dk sürüyor bende.. bu kadar küçük ve hafif bir program dururken neden sistemi kasan bi programla çalışayım ki! Save ederken bile bikaç saniye bekliyo bende. Freehand Anında Save ediyor.. hem nokta hizalama konusunda LuNaTiC haklı.. illustrator de bi türlü nokta hizalayamadım. ve şu Pen aracına ne demeli!! nokta eklenek ve çıkarmak için bile pen aracının alt seçeneği var. Freehand de bile tek başına pen aracı yetiyor :D yani kullanımı daha kolay.. ;)

Belki alıştık belkide kolay olması kimbilir ama gerçekleri görmek gerek yavaş yavaş kalkıyor

Collect for output özelliği ise uzman amatör herkesin işine kolaylıkla yarayan bir özellik daha çok artısı var gerisini düşünmek lazım kopmak kolay olmuycak

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
kopamıyoruuuum :D illustrator denedim ama yok yhaa.. çizemiorum.. freehand de 10 dakkada çizebileceğim logoyu illustrator de 3 saatte çizdim :S

frozen

🌟Usta Tasarımcı🌟
Yok yavaş yavaş hız almaya başladım ama freehanddeki kadar hızlı değilim e cesaretli iş veremiyorum o sorun oluyor tırsıyorum desem en iyi olur ama çoğu yolunu katettim yani az kaldı illustrator bekle beni geliyorum gibi bişey olmaya başladı zevk veriyor buda kopmayı engelliyor açıkcası

VolkanTEKiN

♫♪♪ ♫♪♪ &#9835
👑Efsanevi Grafiker👑
Bu haber yeni değildir. Biz, Adobe firmasının Macromedia yı satın aldığı gün bile bunu söylemiştik. Artık başka bir programa alışma vakti. Hala Freehand' den vaz geçmem diyenlere sormak seslenyorum:

Yarın öbür gün işletim sisteminiz değiştiğinde ve sisteminiz Freehand i kabul etmediğinde aniden alternatif programı arayışına girmemek için şimdiden elinizi Adobe Illustrator ya da CorelDraw gibi programlara alıştırmanızdır.

Benden söylemesi... :)

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Freehand kadar seri bir programı piyasadan kaldırmaları çok büyük hata olur. Mesela basit bir kartvizit için o çok kasan illustratoru kullanmayı kimse istemez. Ayrıca nokta hizalama hala başka bir programda yok. Freehandde bazen teknik çizim yapmak zorunda kalıyorum ve nokta hizalamayı çok kullanıyorum. Bu özelliği illustratore ekleseler sırf bunun için bile illustratore geçmeye değer...

Nokta hizalamadan kastın buysa eğer,

86006172jy3.jpg

42866742al0.jpg

bunlar illustrator'de yapildi..

shedesign

👑Efsanevi Grafiker👑
Web sitesi
www.asigazetesi.com
bence gec kalınmıs bır karar.. macromedıa yı aldıkları gun programın satısları dahı sona ermelıydı.. illustrator, corel draw gibi programlar varken freehand zaten gereksızdı.. aynı sey ındesıgn duruken quarkxpress kullanmaya benzıyor.. freehandciler ayaklanmadıgı surece bence sorun yok :)

frozen

🌟Usta Tasarımcı🌟
Bana öle geliyorki corelde kalkıcak kısa süre sonra sonuç bunu gösteriyor adope gittikçe yükleniyor ortama

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
ben corel'in kalkacağina inanmiyorum, freehand illustrator'e çok yakin, ama corel ile uzaktan yakindan alakalari yok.. hatta bana kalsa, corel ile illustrator'u ayni sinifa bile koymam :)

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
bence gec kalınmıs bır karar.. macromedıa yı aldıkları gun programın satısları dahı sona ermelıydı.. illustrator, corel draw gibi programlar varken freehand zaten gereksızdı.. aynı sey ındesıgn duruken quarkxpress kullanmaya benzıyor.. freehandciler ayaklanmadıgı surece bence sorun yok :)

freehand gereksizdi öyle mi :angry: yanılıyorsun!! illustrator gereksiz olmasın sakın :p

grafiker.iso

🏅Acemi Tasarımcı🏅
FreeHand, kim ne derse desin sonuca en hızlı ve en kolay götüren bir program. Illustrator ise, adı üzerinde illustrasyon programı. Ayrıca Adobe ailesi içinde diğer programlarla aile bağlarını sıkı tutma prensibiyle yola devam ettiğinden, aşırı hantallaştırılmış bir program. Çok iyi bir platformunuz yoksa ve müşteriniz veya patronunuz tezcanlı ise cinnet geçirmeniz olasıdır.
Aslında Adobe'un izlediği politika zannediyorum yasal değil. Milyonlarca kullanıcısı olan bir programı satın alıp çöpe atması ve kendi programını dayatması, hukuki olarak engellenmelidir. Bunun için FreeHand kullanıcıları, ilgili meslek kuruluşları vasıtasıyla hukuk mücadelesi vermelidir. Adobe, ya programı geliştirmeli; ya da geliştirecek olan başkasına devretmelidir.

catman

🌱Yeni Üye🌱
ben bir frehand kullancısı olarak aslinda üzülmüyor değilim, fakat diğer taraftan tek bir çatı altında toplanmaktanda memnunum, elim o kadar alışık ki frehande Illustrator'e nasıl alışacağım onu merak ediyorum. buradan bol bol destek isteyeceğim

catman