Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

FreeHand için yeni sürüm çıkarılmayacak

catman

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
8 Şub 2008
Mesajlar
13
Tepkime puanı
2
Yaş
46
FreeHand'e dokunmayın o kadar hızlı ve sonuca çabuk ulaşan bir programı kasıntı ve hantal bir programla eş tutmayın... Adobeye seslenmek istiyorum buradan sakın böylesine mükemmel bir programı iç etmeyin. Bence ve Grafikerlerce FreeHand vazgeçilmiz bir vektörel programdır yerinide kolay kolay kimseler dolduramaz, yeni sürümlerini beklerken bir daha yenilenmeyecek haberi çok hayal kırıklığına uğrattı bizleri, bence bunu iyi düşünüp iyi karar vermelisiniz, zarar gören biz grafikerler kadar Adobede olacaktır....
 

frozen

🌟Usta Tasarımcı🌟
Katılım
24 Nis 2008
Mesajlar
252
Tepkime puanı
3
Sizi bizi düşünen kim herşey para için onlara göre kolay hızlı yavaş ne değiştirir önemli olan sadece para satım kapasitesi ve insanlar mecbur kalınca başka çaresi kalmıycak tam bir hak yemek gibi bişey
 

siberturc+

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
19 Şub 2008
Mesajlar
75
Tepkime puanı
1
zaten 2005 de belliydi bu atilla abimde söylemişti o zaman...

adobe macromedia yı alarak zirvede tek olmak istedi...

aslında dah güzelde oldu en azından programlar birbirine uyumlıu... güzel haber...
 

09876

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
21 Ağu 2008
Mesajlar
15
Tepkime puanı
1
Web sitesi
oktaybala.com
programlara fanatik olmamak lazım,

Ben hiç fanatik değilim, yanlış anlaşılmasın. Ama Freehand şuan için öyle bir durumdaki zaten, böyle dondurulmasında fayda bile var. O vektörel ve serbest olarak herşeyi yapabileceğiniz, bambaşka bir araç gereç olarak da mutlaka bilgisayarınızda kalması lazım. diğerleri de yapıyor, yapıcak belki de aynı şeyleri ama, öyle iç içece geçecek ki yapabilirlikler, hem karmaşık bir hal, hem de oldukça yavaşlayacak, eh biraz da işlemciler gelişecek diyeceksiniz ama.

Freehand böyle donsun. heryere export etsin, yeterli. Indesign acayyyyiiip oldu abi, diyor bir arkadaş. Iyı de dergi yapıyorum ne işime yarayacak. işimi yavaslatıyor anca o...

bunu hergün 48 sayfa, ayda 2 kez 100 sayfa dergi gazete hazırlayan arkadaşlarım anlayacaktır. Böyyyyllllleeeee donsuun...
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Konuyla ilgili 12 Aralık 2007 tarihinde başka bir platformda yayınladığım yazıyı burada değişikliğe gerek duymadan yayınlamak istiyorum. Geçen süre içerisinde nelerin değişip nelerin değişmediğine buyrun birlikte göz atalım...


Selam,

Geçenlerde Adobe Indesign CS3 programında ilk broşürümün tasarımına giriştiğimde programla ilgili olarak kendi kendime herhangi bir önyargı ile yaklaşmama sözü verdim. Yıllardır tasarımlarımda bana destek vermiş olan FreeHand programını bir kenara itip Indesign programı üzerinde hazırlayacağım tasarıma başlamadan önce programı genel bir inceleme altına almak ve programın genel mantığını özümsemek için başlattığım çalışmada yıllar öncesinde bir dönem kullanmaya çalıştığım Quark XPress programının izlerini gördüğümde kenara şu notu aldım.

- Quark XPreess programını çağrıştırıyor...

Programın kapısını açtığımda karşıma çıkan bu özellik nedense beni hiç şaşırtmadı. Quark XPress programına Adobe tarafından rakip olarak çıkartılmış olması bence normal. Önemli olan Indesign programının Quark XPress'e göre ne tür üstünlüklerinin ya da eksikliklerinin olduğudur. Bu iki programı şu an kıyaslamak istemiyorum. Amacım Indesign CS3 üzerinde edindiğim izlenimleri sunmak.

Girişte ilk edindiğim izlenim programın akademik kökenli bir yapıya sahip olması. Daha öncesinde de çeşitli platformlarda konuya yönelik sunmaya çalıştığım izlenimlerimin ışığında Türkiye gibi bir ülkede kökeni üniversiteye dayanmayan yani mektepli olmayıp alaylı olan kişilerin Pc ya da Mac kullanıcısı olsun, çalışmalarında kullandıkları programlarda akademik yapının kendilerine sunduğu sistematik çalışma yöntemlerini edinmemiş olmaları kişileri bu tür akademik prensipleri bünyesinde bulunduran programlara karşı daha çekingen yaklaşmaya iter. Arayüzünün bu tür bir özelliğe sahip olmasını bir yana ittiğimizde Indesign programı kullanım pratikliği olarak hiç bir zaman FreeHand'in yerini alamayacak olsa da programı kendi mantığı içerisinde değerlendirip kullanmaya başladığımızda aslında CS3 sürümünde önceki sürümüne oranla daha pratik yapıya kavuşturulduğunu görmemezlikten gelemeyiz.

Indesign programını FreeHand'le kıyaslama noktasında olmamdaki amaç yıllardır FreeHand kullanan grafik tasarımcıların önümüzdeki süreçte tasarımlarında birincil olarak kullanmaları gereken programın kesinlikle Indesign olması düşüncesidir. Adobe'nin Makromedia'dan bonus olarak satın aldığı FreeHand programı son sürümü olan FreeHand MX 11.02'den sonra ( ki bu sürümünü 2004 yılında kullanıcının hizmetine sunmuştu. ) bu programı geliştirmek için herhangi bir çaba içerisine girmedi. FreeHand MX sürümü de getirdiği tüm yeniliklerini web tasarımına yönelik olarak hazırlamış olduğu ve bu özelliklerin ( yazı ve fotoğraflara uygulanan effectler gibi ) prepress aşamasında sorunlu olması da işin tuzu biberi oldu. Bu anlamda FreeHand programı aslında var olan özelliklerinin kullanılamadığı, kullanıldığı zaman da sorunlar yaşandığı bir sürüm olarak tarihteki yerini aldı.

Önümüzdeki süreçte FreeHand programı kullanıcısı olan kişilerin zaman kaybetmeden Indesign programına yönelmeleri artık istense de, istenmese de bir zorunluluktur. Geçiş sürecinin yumuşak ve sancısız olması için mantığımızın bize öngördüğü şekilde önyargısız ve araştırmacı bir yaklaşım şekliyle programı adım adım incelememiz ve bize sunduğu özellikleri aşama aşama kavramımız gerekir.

Peki neden Illustrator programını değil de Indesign programını FreeHand kullanan kişilere öneriyorum...

Cevabı açık. Illustrator özellikleri ve yapısı nedeniyle adını hak eden bir program. Dünyanın diğer ülkelerinde olduğu gibi ülkemizde de tasarımcıların bir bölümü İllüstrasyon çalışmalarını yürütürken diğer bölümü ise grafik tasarımı yönünde çalışmalarını sürdürmektedirler. İşin grafik tasarım yönünü sürdüren kişilere Illustrator programını önermek sapla samanı birbirine karıştırmaktan başka bir şey değildir. Bu anlamda

- FreeHand sonrasında hangi programı kullanalım..?

sorusunu önce kendisine sonrasında ise çevresindeki kişilere soranlara Illustrator programını önermek yanlıştır.

Tasarımcı gerek tasarladığı parça işler anlamında, gerekse de süreli yayınlarda Indesign programını kullanmak dururken tutup Illustrator programına yönlendirilmeleri anlamsız, gereksiz ve hatta temelsiz bir düşüncedir. Her çalışma kendi mantığı içerisinde yapıldığı oranda doğru ve anlamlı olur.

Indesign programını incelemeye devam ettiğimizde karşımıza tanıdık destekleyicilerin çıktığını görüyoruz. Yıllardır zevkle kullandığımız Photoshop programının içerisinde yer alan tasarımlarımızı süslememize yarayan " Layer Style " özelliklerini Indesign programına çağırdığımız gerek " Photoshop ESP " bir dosyada gerekse " Layerlı olarak kaydettiğimiz psd dosyasında " kullanabildiğimizi görmek önemli bir özelliik. Bu anlamda artık photoshop programında oluşturduğumuz herhangi bir çalışmayı öncesinde FreeHand programına alırken yaptığımız " Cliping Path " özelliğinde tiff dosya olarak kaydetmemize gerek kalmıyor. Dosyayı .psd formatında kaydedip istediğimiz Layer Style özelliğini ( .psd olarak kaydettiğiniz dosyada Background olmaması gerekiyor ) Indesign programı üzerinde verebiliyoruz. Bu anlamda herhangi bir fotoğraf üzerine uygulayacağımız efekti Indesign programında uygulamak iki program arasında gidip gelmelerden kaynaklanan gereksiz zaman kayıplarının da önüne geçecektir.

Aynı zamanda Indesign üzerinde oluşturduğumuz herhangi bir geometrik çizim ya da yazı üzerine de bu stil özelliklerini uygulayabiliriz. Özellikle yazdığımız yazılara Object menüsündeki Effect sekmesinden her tür efekti istediğimiz şekilde verebiliriz.

Vektörel çalışmalarda Illustrator programından daha pratik olduğunu söylememe sanırım gerek bile yok. Pen aletiyle yapılan çizimlerde tek eksiği yeni nokta vurulacak yerle önceki nokta arasında sanal olarak çizimi göstermeye yarayan Photoshop programındaki " Rubber Band " özelliğinin olmaması. Bunun dışında vektörel çizimlerde ilk bakışta herhangi bir sorun görünmüyor.

FreeHand programında çok rahat uyguladığımız diğer bir özellik olan " Cut / Paste inside " özelliğini Indesign programında hemen hemen aynı mantıkla pratik bir şekilde uygulayabiliriz. Bu işlemi Indesign'daki Edit menüsünde bulunan " Cut " ve " Paste into " işlemleriyle kolay bir şekilde yapabiliriz. Herhangi bir çerçeve içerisine yapıştırdığımız fotoğrafımızı çerçeve içerisine gömülüyken alet paletinde bulunan " Direct Selection Tool " aleti ile seçip istediğimiz yere taşıyabiliyoruz.

Bu ve buna benzer özellikleri açısından programa baktığımızda;

- Indesign programı içerisine FreeHand'i gizlemişler... dersek sanırım yanlış bir açıklama yapmamış oluruz.

Şimdi konunun en can alıcı yerine geldiğimizi hissediyorum. Indesign programında font kullanımı...

Indesign programında yazacağınız yazılarda kullanacağınız fontların sağlıklı bir şekilde Türkçe karakterler içermesini istiyorsanız mutlaka " Opentype " fontlar kullanmanız ( özellikle Mac platformunda ) gerekiyor. Bundan bir süre öncesinde önümüzdeki dönem sürümü yapılacak olan tüm programlarda sağlıklı font türünün Opentype olduğunu ve bu tür fontlarla çalışmanın artık bir zorunluluk haline geldiğini belirtmiştik. Şu an karşımızda Indesign ve onun kardeşleri olan programları ( Photoshop ve Illustrator ) bir şekilde kullanacaksak fontlarımızı kesinlikle Türkçe harfler içeren Opentype formatına dönüştürmemiz gerekiyor. Elinizde bulunan önceki dönemin Truetype fontları Indesign programında başınızı epey ağrıtacaktır. Yazdığınız yazılarda Türkçe harflerin olmadığını gördüğünüzde bunun nedeninin program değil sahip olduğunuz fontların formatı olduğunu düşünmeniz ve elinizdeki fontları bir an önce Opentype'a dönüştürmeniz gerekiyor.

Indesign programını öncelikli olarak genel ve çok yüzeysel bir bakışı size sunmaya çalıştım. Tasarımcının gelişen süreçte izlemesi gereken rotayı belirtmek açısından konuya yaklaştığımızda Indesign CS3 programı bence sınıfı geçti.

Amacımız yenilikleri ve o yeniliklerle bize sunulan kolaylıkları tasarımlarımızda uygulama becerisini sürekli canlı tutmak olmalıdır. Yoğun iş temposu içerisinde grafik tasarımcıdan beklenen performansın ve kullanıcı olarak size sunulan kolaylıkları herkesten önce özümsemeniz ve uygulama alanlanına yansıtabilmenizdir. Bu sayede çevrenizde bulunan kişilerden bir adım öne geçmeniz ve kişisel değerinizi artırmanız sosyal ve ekonomik olarak yaşamınıza da yansıyacaktır.

Bu düşünceden hareketle grafik tasarımcının gelişen koşullara uyum sağlamasının kendisine olan yararını da gözden kaçırmaması gerekiyor. Herkesin bildiği gibi her tür tasarımın ana çıkış noktası bilgi ve birikimdir.

Saygılar...
 

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
526
Tepkime puanı
6
Sizi bizi düşünen kim herşey para için onlara göre kolay hızlı yavaş ne değiştirir önemli olan sadece para satım kapasitesi ve insanlar mecbur kalınca başka çaresi kalmıycak tam bir hak yemek gibi bişey

microsoft'un internet explorer'ı windows içinde ücretsiz dağıtmasına uzaktan çağrıştıran bir olay aslında.. Tekelcilik var bu işin içinde..

adobe nin hiç bir rakibi yoksa, varolan program fazla geliştirilmez.. en azından freehand varken illustratoru geliştiriyordu.. hemde iki program varken insanlar hangisi kolaylarına geliyorsa onu kullanıyordu..

adobe bir anda freehand desteğini kesipte milyonlarca freehand kullanıcısını mağdur bıraktı.. bu birazda illustratoru kendine benzer bir program olmadan rakipsiz olarak piyasada tutundurulması oluyor.. tekelcilik bu değil mi? bu çok büyük bir yanlıştır bence.. hem freehand hem illustrator çıkarmaya devam etmeliydi.. sonuçta illustrator adı üzerinde bir program.. sadece her iki programı da birbirine uyumlu yapmak yeterli olurdu..
 

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
23 Tem 2007
Mesajlar
899
Tepkime puanı
11
Yaş
41
Melih hocam sizi diğer sitelerde ilgiyle takip ediyordum. Şimdi Grafikerler.net ailesine katılmanız mutlu etti beni...
 

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 Tem 2008
Mesajlar
1,136
Tepkime puanı
15
Nokta hizalamadan kastım gerçekten nokta hizalamaktı, nesne değil...

Altta Bknz:

111zm1.jpg


222xw5.jpg


333xp0.jpg


444lk9.jpg

benim verdiğim örnekte nesde değil noktalari hizalamişti, dikkatli bakarsan ufak karenin alt çizgisi sabit.. ve şuanda senin vermiş olduğun örneklerinde aynisini yaptim illustratorde.. ben CS3 kullaniyorum, alt versiyonlarda varmi bilmiyorum..
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Selam,

Sn. LuNaTiC arkadaşımıza...

Uzun bir süredir elimden geldiği ölçülerde sahip olduğumu düşündüğüm bilgimi ulaşabildiğim bir çok yerde paylaşmak istiyorum. Bilginin bizlere verilmiş birer emanet olduğu düşünüldüğünde sahip olduklarımızı kendimizden yorumlar katarak çevremizdeki kişilere olması gerektiği bir şekilde aktarmak bilgi sahibi olduğunu düşünen her insanın birincil görevi olmalıdır.

Bu bağlamda ben de zaman buldukça aranızda olmaktan gurur duyacağımı bilgilerinize sunarım.

Saygılar...
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Selam,

Sn. Tollyver arkadaşımıza;

Adobe firması şu an bünyesinde bulundurduğu FreeHand programını sahipsiz bırakmadı. Aksine bu programa sahip çıktığını ve çıkmaya devam edeceğini Adobe firmasının yetkili ağızları bundan bir süre önce karşılıklı olarak görüştüğümüz bir toplantıda katılan herkese belirttiler. Dün bu şekildeydi bu gün ne olur onu şu an bilebilmem mümkün değil ama FREEHAND İÇİN TIKLAYIN sayfasını tıkladığınızda Adobe'nin FreeHand yazılımı için gereken desteği sağladığını görürsünüz. Bunun ötesinde FreeHand programının son sürümü 2004 yılında 11.0.2 olarak ( bu güncellemedir asıl sürüm değildir ) Macromedia firması tarafından piyasaya sürüldü. O tarihten Adobe'ye devrettiği tarihe kadar herhangi bir yeni sürüm çıkartma gereği duymadı. Adobe firması suçlanmadan önce bence Macromedia yazılım firmasının FreeHand için ne yaptığına bakmak gerekir. Önemli bir ayrıntıya da değinmeden geçmek istemiyorum. Adobe yazılım firması Macromedia'dan yazılımları paket olarak satın aldı. O paket içerisinde FreeHand programı neredeyse promosyon olarak Adobe'ye verildi.

Tüm bunların dışında FreeHand MX 11 sürümü olan son yazılım carbon temelli üretilmiştir. Oysa ki günümüzde artık yazılımların neredeyse tümünün Universal nitelikte ve klayve desteği olarak Unicod olduğunu düşünürsek compact olarak yazılmış FreeHand programının Universal nitelik kazanabilmesi için kod olarak yeni baştan yazılması gerekir.

Adobe sonuçta ticari bir yazılım firmasıdır. FreeHand programının yerel anlamda düşünürsek eğer Türkiye'de lisanslı olarak kaç adet sattığı bile yeni bir sürümünün çıkartılması için önemli bir mihenktir. Yüzlerce, binlerce grafik tasarımcı bugün hala FreeHand programını kullanıyor. Sorun bakalım kaçı lisanslı..? Satın alınmamış bir yazılım satan firmanın satış listesinde görünmez. Bunun yanında Adobe firmasının konuya Illustrator cephesinden baktığını düşündüğümüzde bile aslında konu yine satış grafiğine gelip dayanıyor. Satın alınmayan bir ürün dünyanın 8. harikası bile olsa üretilmez.

Üstelik yeniden yazılma zorunluluğu olan bir ürünün üretilmesini beklemek bence iyimserlik ötesinde bir yaklaşım olur. Peki tüm bunların ışığında bundan sonraki süreçte neler olabilir..?

1- Illustrator programı Adobe'nin CS3 serisinde eklediği gibi yani adına StreamLine denen programının bir anda Illustrator içerisinde Live Trace olması gibi FreeHand programının pratiksel özellikleri de CS4 serisi Illustrator programının içerisine Plugin olarak dahil edilebilir. Biliyorsunuz Adobe'nin tüm yazılımları Plugin mantığına göre düzenlenmiştir. Bir Plugin yani eklenti yüklersiniz Illustrator programınız FreeHand gibi çalışmaya dönük bir işlem bütünlüğüne kavuşur. Yalnız bu arada Adobe yazılım firmasının ağdağlı akademik ve teknokrat arayüzünden pek fazla taviz vereceğini düşünmüyorum. Olursa eğer bence sürpriz olur.

2- Büyük ısrarlara ve şiddetli baskılara dayanamayan Adobe yazılım firması FreeHand programını Universal yapıya sahip olarak yeniden yazabilir. Eğer olursa ki şu an olmaz gibi görünüyor bu yeni sürüm işte o zaman piyasayı uçurur. Karşısında ne Illustrator kalır ne de Corel Draw. Yalnız bunu dünyadaki tüm kullanıcıların ortak bir platformda baskı unsuru olarak hayata geçirmeleri gerekiyor. Bu da sanırım biraz zor.

3- Adobe firması üçüncü bir ara yol izleyebilir. Her iki yazılımın ( Illustator ve FreeHand ) karışımı yeni bir yazılım üretir. Bu iki yazılımı da piyasadan çeker. Bu tür bir yaklaşımın örnekleri daha önceden görüldü. Yanlış hatırlamıyorsam eğer Page Maker programı artık yok. Yerine Indesign geldi oturdu. Indesign programı da CS3 serisinde Page Maker, Quark XPress ve biraz da FreeHand karışımı bir program. Eğer bu tür bir yolu izlerse ki izleme olasılığı yüksek. Bence sektör içerisinde olumlu bir tepki alır. Bu yeni üçüncü yol sanırım herkes tarafından da benimsenir.

Sonuç olarak, bir grafik tasarımcı için aslında hangi programda ürettiği değil, hangi düşünce bütünlüğünü kavradığı ve benimsediği önemlidir. Artık günümüzde Photoshop gibi bir yazılımın bile vektörel bir ögeyi alıp işlediği ( Smart Object özelliği ) düşünüldüğünde sonuçta gelinecek nokta bundan yıllar öncesinde Apple Inc., firmasının ortaya attığı " Open Dock " projesidir. O dönem Apple içerisinde büyük yankılar uyandıran fakat sırf Adobe firmasıyla ters düşmemek adına gerçekleştirilemeyen bu projeyi bence şu an Adobe firması bir şekilde gerçekleştiriyor.

Amaç tek bir yazılım üzerinde her tür görsel ve tipografik grafik çalışmayı ortaya çıkartabilmek. Grafik tasarımcı açısından konuya yaklaşıldığında da aslında olmayacak bir şey değil. Olsa bence daha da iyi olur.

Bilginize,

Saygılar...
 

lirana

🌱Yeni Üye🌱
Katılım
8 Ağu 2008
Mesajlar
13
Tepkime puanı
0
Bence fazla önyargılıyız. tamam bende çok tırsıyorum ıllustrator'den ama Adobe freehand'i aldığı gün bunun olacagı belliydi. Bide şu coreli kaldırırlarsa piyasa biraz daha rahatlayacak bence.
 

grafiker.iso

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
19 Kas 2007
Mesajlar
81
Tepkime puanı
1
İlk çıkış noktasında Quark-Freehand birleşimi diye lanse edilmişti Indesign. Temel hedefi yayıncılık olduğundan, Freehand kullanan esas sektörün ihtiyaçlarını karşılayabilecek yenilikler geliştirilmemektedir. Text az vektörel çok olması gereken ambalaj sektöründeki Freehand kıvraklığı geliştirilmeliydi. Ancak Freehand'in Macromedia'dan alındığı günkü özellikler olabildiğince korunmuş olmasına rağmen geliştirme yönünde adım atılmamıştır. Daha çok Quark kısmı ele alınıp, Adobe'un Photoshop özellikleri ile entegrasyonu üzerinde durulmuştur. Yayıncılık açısından çok büyük bir gelişme olmasına rağmen Ambalaj grafiği açısından vektörel ağırlıklı programlar arasında tercih yapmak kaçınılmaz olmaktadır.
Fanatiklik olarak değil, çıkış noktası itibarı ile rakiplerinden (Illustrator ve CorelDraw) daha basit ve doğrudan hedefe ulaşmada grafikere sağladığı pratiklik ve hassasiyet açısından vazgeçilmez olmuştu. Şu an rakipleri ve alternatifleri kendilerini geliştirdikleri halde Freehand olduğu yerde kalmıştır. Buna rağmen hala tercih ediliyorsa, temel yapısının amaca uygun sağlam çizgisindendir. Eğer bu yapı tarihe gömülecekse gerçekten çok büyük kayıp olur.
 

LuNaTiC

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
23 Tem 2007
Mesajlar
899
Tepkime puanı
11
Yaş
41
benim verdiğim örnekte nesde değil noktalari hizalamişti, dikkatli bakarsan ufak karenin alt çizgisi sabit.. ve şuanda senin vermiş olduğun örneklerinde aynisini yaptim illustratorde.. ben CS3 kullaniyorum, alt versiyonlarda varmi bilmiyorum..

O zaman benim yaptığım iki örneği de eğer yapılabiliyorsa illustratorde nasıl yapıldığını gösterirsen hepimiz seviniriz...
 

tirEdsOuL

♾️Grafik Gurusu♾️
Katılım
15 Tem 2008
Mesajlar
1,136
Tepkime puanı
15
O zaman benim yaptığım iki örneği de eğer yapılabiliyorsa illustratorde nasıl yapıldığını gösterirsen hepimiz seviniriz...

freehand'den hiçbir farki yok ki.. ctrl ve shift tuşlarina basili tutarak noktalari seçiyorsun, align panelinden de hizlamani yapiyorsun.. görsel olarak istersende hazirliyabilirim.. ama ilk önce bi dediğimi denemeni isterim..
 

sedat17

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
3 Ara 2007
Mesajlar
516
Tepkime puanı
8
freehand ın geleceği yok artık vektörel program olarak bir tek bu programı bilen grafikerlerin hali yaş giiibi rahat ve garanti veriyorum 2 sene sonra freehand gibi bir program olmayacak.Tatmin olmayan arkdaşlar gun gun gazete ilanlarını takip ederseniniz farkı görürsünüz.freehand yeni sürüm yok çünkü adobe satın aldı aldıktan sonrada ıllustratörü çıkardı aslında ıllıstratör freehand 'ın yeni sürümüdür.sadece vektör program olark freehand bilenlerin yavaş yavaş ıllustratör,corel gibi programlara geçmesi gerekiyor yoksa çalışabilecekleri bir iş olmayacaktır.ve gerçektende bu bir içler acısıdır.ama freehandı çıkaranda bir teknolojidir bitirende bir teknoloji oldgunu unutmamak gerekir..
 

Tollyver

🏆Pro Tasarımcı🏆
Katılım
24 Ocak 2008
Mesajlar
526
Tepkime puanı
6
freehand ın geleceği yok artık vektörel program olarak bir tek bu programı bilen grafikerlerin hali yaş giiibi rahat ve garanti veriyorum 2 sene sonra freehand gibi bir program olmayacak.Tatmin olmayan arkdaşlar gun gun gazete ilanlarını takip ederseniniz farkı görürsünüz.freehand yeni sürüm yok çünkü adobe satın aldı aldıktan sonrada ıllustratörü çıkardı aslında ıllıstratör freehand 'ın yeni sürümüdür.sadece vektör program olark freehand bilenlerin yavaş yavaş ıllustratör,corel gibi programlara geçmesi gerekiyor yoksa çalışabilecekleri bir iş olmayacaktır.ve gerçektende bu bir içler acısıdır.ama freehandı çıkaranda bir teknolojidir bitirende bir teknoloji oldgunu unutmamak gerekir..

çok karmaşık yazmışsın, dediklerini anlamak zor oldu :S

Freehand bitti belki, ama o illustratorden daha hızlı ve daha güçlüydü.. bunun için adobe macromedia yı aldığı gibi ilk iş icabına baktı.. başka türlü başa çıkamadığı bir programdan nasıl kurtulabilirdi ki zaten ;)
 

Melih Yongacı

🏅Acemi Tasarımcı🏅
Katılım
1 Şub 2008
Mesajlar
57
Tepkime puanı
3
Selam,

Sn. Sedat17 arkadaşıma,

... freehand yeni sürüm yok çünkü adobe satın aldı aldıktan sonrada ıllustratörü çıkardı aslında ıllıstratör freehand 'ın yeni sürümüdür...

Yazınızda bu tür bir düşünceye yer vermişsiniz. Hafızama güvenmediğim için net üzerinde kısa bir araştırma yaptım ve karşıma şu sonuç çıktı. Sizinle paylaşmak istiyorum. Adobe Illustrator 1.0 ( ilk sürümüdür ) Ocak 1987 yılında satışa sunulmuş. Açılış ikonu olarak linkteki görsel kullanılmış. Illustrator 1.0 sürümü Macintosh bilgisayar için üretilmiş.

Daha sonraki sürümler için bu linkten ingilizceniz varsa eğer çıkış tarihlerini ve izlediği aşamaları öğrenebilirsiniz.

Bilginize,

Saygılar...
 

marduk23

⭐Deneyimli Tasarımcı⭐
Katılım
17 Ağu 2008
Mesajlar
113
Tepkime puanı
0
benim verdiğim örnekte nesde değil noktalari hizalamişti, dikkatli bakarsan ufak karenin alt çizgisi sabit.. ve şuanda senin vermiş olduğun örneklerinde aynisini yaptim illustratorde.. ben CS3 kullaniyorum, alt versiyonlarda varmi bilmiyorum..

evet cs3 te dediğiniz gibi nokta hizzalama yapılabiliyor. fakat bende illustratorde yeni sayılırım en azından tranform paletini freehand varken çokta fazla kullanmadım ama bişey sorucam illustrator de freehand deki gibi montaj ı nasıl yapıcaz.değer vererek hizzalama çoğaltma ve şu derece dönsün gibi işleri yapabiliyomuyuz.
 
Üst