Selam,
Sn. Tollyver arkadaşımıza;
Adobe firması şu an bünyesinde bulundurduğu FreeHand programını sahipsiz bırakmadı. Aksine bu programa sahip çıktığını ve çıkmaya devam edeceğini Adobe firmasının yetkili ağızları bundan bir süre önce karşılıklı olarak görüştüğümüz bir toplantıda katılan herkese belirttiler. Dün bu şekildeydi bu gün ne olur onu şu an bilebilmem mümkün değil ama
FREEHAND İÇİN TIKLAYIN sayfasını tıkladığınızda Adobe'nin FreeHand yazılımı için gereken desteği sağladığını görürsünüz. Bunun ötesinde FreeHand programının son sürümü 2004 yılında 11.0.2 olarak ( bu güncellemedir asıl sürüm değildir ) Macromedia firması tarafından piyasaya sürüldü. O tarihten Adobe'ye devrettiği tarihe kadar herhangi bir yeni sürüm çıkartma gereği duymadı. Adobe firması suçlanmadan önce bence Macromedia yazılım firmasının FreeHand için ne yaptığına bakmak gerekir. Önemli bir ayrıntıya da değinmeden geçmek istemiyorum. Adobe yazılım firması Macromedia'dan yazılımları paket olarak satın aldı. O paket içerisinde FreeHand programı neredeyse promosyon olarak Adobe'ye verildi.
Tüm bunların dışında FreeHand MX 11 sürümü olan son yazılım carbon temelli üretilmiştir. Oysa ki günümüzde artık yazılımların neredeyse tümünün Universal nitelikte ve klayve desteği olarak Unicod olduğunu düşünürsek compact olarak yazılmış FreeHand programının Universal nitelik kazanabilmesi için kod olarak yeni baştan yazılması gerekir.
Adobe sonuçta ticari bir yazılım firmasıdır. FreeHand programının yerel anlamda düşünürsek eğer Türkiye'de lisanslı olarak kaç adet sattığı bile yeni bir sürümünün çıkartılması için önemli bir mihenktir. Yüzlerce, binlerce grafik tasarımcı bugün hala FreeHand programını kullanıyor. Sorun bakalım kaçı lisanslı..? Satın alınmamış bir yazılım satan firmanın satış listesinde görünmez. Bunun yanında Adobe firmasının konuya Illustrator cephesinden baktığını düşündüğümüzde bile aslında konu yine satış grafiğine gelip dayanıyor. Satın alınmayan bir ürün dünyanın 8. harikası bile olsa üretilmez.
Üstelik yeniden yazılma zorunluluğu olan bir ürünün üretilmesini beklemek bence iyimserlik ötesinde bir yaklaşım olur. Peki tüm bunların ışığında bundan sonraki süreçte neler olabilir..?
1- Illustrator programı Adobe'nin CS3 serisinde eklediği gibi yani adına StreamLine denen programının bir anda Illustrator içerisinde Live Trace olması gibi FreeHand programının pratiksel özellikleri de CS4 serisi Illustrator programının içerisine Plugin olarak dahil edilebilir. Biliyorsunuz Adobe'nin tüm yazılımları Plugin mantığına göre düzenlenmiştir. Bir Plugin yani eklenti yüklersiniz Illustrator programınız FreeHand gibi çalışmaya dönük bir işlem bütünlüğüne kavuşur. Yalnız bu arada Adobe yazılım firmasının ağdağlı akademik ve teknokrat arayüzünden pek fazla taviz vereceğini düşünmüyorum. Olursa eğer bence sürpriz olur.
2- Büyük ısrarlara ve şiddetli baskılara dayanamayan Adobe yazılım firması FreeHand programını Universal yapıya sahip olarak yeniden yazabilir. Eğer olursa ki şu an olmaz gibi görünüyor bu yeni sürüm işte o zaman piyasayı uçurur. Karşısında ne Illustrator kalır ne de Corel Draw. Yalnız bunu dünyadaki tüm kullanıcıların ortak bir platformda baskı unsuru olarak hayata geçirmeleri gerekiyor. Bu da sanırım biraz zor.
3- Adobe firması üçüncü bir ara yol izleyebilir. Her iki yazılımın ( Illustator ve FreeHand ) karışımı yeni bir yazılım üretir. Bu iki yazılımı da piyasadan çeker. Bu tür bir yaklaşımın örnekleri daha önceden görüldü. Yanlış hatırlamıyorsam eğer Page Maker programı artık yok. Yerine Indesign geldi oturdu. Indesign programı da CS3 serisinde Page Maker, Quark XPress ve biraz da FreeHand karışımı bir program. Eğer bu tür bir yolu izlerse ki izleme olasılığı yüksek. Bence sektör içerisinde olumlu bir tepki alır. Bu yeni üçüncü yol sanırım herkes tarafından da benimsenir.
Sonuç olarak, bir grafik tasarımcı için aslında hangi programda ürettiği değil, hangi düşünce bütünlüğünü kavradığı ve benimsediği önemlidir. Artık günümüzde Photoshop gibi bir yazılımın bile vektörel bir ögeyi alıp işlediği ( Smart Object özelliği ) düşünüldüğünde sonuçta gelinecek nokta bundan yıllar öncesinde Apple Inc., firmasının ortaya attığı "
Open Dock " projesidir. O dönem Apple içerisinde büyük yankılar uyandıran fakat sırf Adobe firmasıyla ters düşmemek adına gerçekleştirilemeyen bu projeyi bence şu an Adobe firması bir şekilde gerçekleştiriyor.
Amaç tek bir yazılım üzerinde her tür görsel ve tipografik grafik çalışmayı ortaya çıkartabilmek. Grafik tasarımcı açısından konuya yaklaşıldığında da aslında olmayacak bir şey değil. Olsa bence daha da iyi olur.
Bilginize,
Saygılar...