Neler yeni

Yeni mesajlar Yeni konular En çok mesaj En çok tepki En çok görüntülenen

google yine önemli bir tarihi kişiliği güzel bir tasarımla anıyor

kasta095

👑Efsanevi Grafiker👑
Katılım
23 Mar 2008
Mesajlar
4,835
Tepkime puanı
173
Google sayfasına geldığım zaman aaa ne güzel logosu oldu dedım....

google.png

sonra resmi üzerine tıkladığım zaman karşıma enteresan bir bilgi çıktı...


Samuel Morse (1791-1872)​

Samuel-Morse.jpg



Samuel Morse Kimdir?

Samuel Morse Kimdir?. Çalışmalara son sürat başlayan Samuel Morse, Elektro Mıknatıslı telgraf projesini tamamlamıştır.
27 Nisan 1791 tarihinde doğan Samuel Morse Amerikalı büyük bilim adamı ve iyi bir ressamdır. Günlerden bir gün Otobüste yolculuk yapan Samuel Morse yanına oturan bir kişinin kendine elektronik mıknatıstan söz etmesinden etkilenerek, Elektro Mıknatıslı telgraf geliştirme kararı almıştır.

Çalışmalara son sürat başlayan Samuel Morse, Elektro Mıknatıslı telgraf projesini tamamlamıştır. Elektro mıknatıslı telgrafın ucunda yer alan kalem, ilk başlarda düzensiz saçma sapan zigzaglar çiziyordu. Daha sonra Samuel Morse ve Vail bu elektro mıknatıslı telgrafı geliştirmek için çalışmalara başladılar. En sonunda elektro mıknatıslı telgrafın kalemi düzenli çizgi ve noktalar oluşturuyordu.

Bu düzenli çizgi ve kodlamalar Mors tarafından kodlanarak bir alfabe haline getirildi. Bu alfabenin adı MORS alfabesiydi.

Günümüzde kullanılan Mors Alfabesi Samuel Mors gibi büyük bir bilim adamının eseridir.


Mors Alfabesinde Haberleşme Nasıl Sağlanır?



222ao4.jpg

Telgraf haberleşmelerinde mesajların bir yerden bir yere iletilmesinde kullanılan işaret sistemi “Mors Alfabesi” diye tanımlanır. Mors Alfabesi, noktaların ve kısa çizgilerin değişik şekillerde yanyana getirilmesiyle uygulanır. Değişik şekillerde yanyana getirilen noktalar ve çizgiler, bildiğimiz alfabedeki harflerden her birinin karşılığı olarak kullanılır. Mesela bir nokta ve bir çizgi (. -), “A” harfinin karşılığıdır.

Mors Alfabesinin pratik uygulamasında, gönderici (verici) cihazın başındaki memur, “maniple” diye tanımlanan bir kola, kısa ya da uzun basışlar yapar. Kısa basışlar nokta (.), uzun basışlar çizgi karşılığıdır. Böylece, yanyana gelen nokta ve çizgilere göre harfler, bunlardan da kelimeler, cümleler oluşur.

İyi bir telgrafçı bir dakikada yaklaşık olarak 120 harf göndermekte ve aynı sayıda harfi kolaylıkla alabilmektedir. Telgraf mesajının alındığı yerde (alıcı cihazda ), rulo halindeki bir kağıt şerit dönmektedir. Bunun karşısında da,verilen işaretlere göre hareket eden bir kalem vardır. Bu kalem, nokta ve çizgileri kağıt üzerinde çizer. Böylece kelimeler,cümleler meydana gelir. Mesajı alan memur da telgrafı bildiğimiz kelimelere dönüştürür.

Mors kodu birçok değişik metod ile iletilebilir. Mors alfabesi sesli olarak iletilebilmesinin yanı sıra, radyo sinyallerinin açılıp kapatılmasıyla, telegraf tellerinden geçen elektrik akımıyla, mekanik yolla ya da görsel (ışıkların yanıp sönmesi gibi) yollarla da iletilebilmektedir.

Sistem genel olarak Mors kodu olarak adlandırılsa da uygulamada İngiliz alfabesi ve buna bağlı noktalama işaretlerini ifade etmek için iki farklı tür mors kodu kullanılmaktadır. Bunların birincisi olan Amerikan Morse kodu genellikle telgraf sistemlerinde kullanılırken, Uluslararası Morse kodu ise araları görmezden gelerek sadece kısa ve uzun sinyallere göre çalışır.

Başlangıçta tam bir anlayışsızlıkla karşılanan Mors Alfabesi, insanlığa büyük yararlar sağlayan buluşlardan biridir.

Alıntıdır...
 

Benzer konular

Üst