Sadece reklam ajansı değil, herhangi bir sektörde iş kurmak için o sektörle ilgili genel geçer bir bilgi ve tecrübeden fazlası olması gerekir. Bu birinci şart.
Fakat malesef bu ülkemizde esnetilen ve hatta es geçilen bir durum. 10 yıldır iyi kötü bu işi yapmaya çalışıyorum. Daha önce bir şirketin grafik departmanında, iki tane de reklam ajansında çalıştım. Bir kaç yıldır da serbest olarak devam ediyorum.
Mesele şu ki, çalıştığım bu iki reklam ajansının da sahibi aslında bu işle hiç uğraşmamış kişilerdi. Tabii ki paranız, ticari zekanız ve bilginiz varsa bu işe (veya herhangi bir işe) girişebilirsiniz. Fakat biz çalışanların (Tamam pekala, bireyselleştireyim... Benim) bir işverenden beklentilerim şu şekildedir,
*İşe bütün çalışanlardan önce gelip, hepsinden sonra çıkmalıdır.
*(Eğer bir reklam ajansı için konuşacak olursak) Tasarım sürecine dahil olmayacak olsa bile bu sürecin nasıl işlediğini çok iyi bilmeli, yeri geldiğinde doğru müdaheleleri yapabilmeli, sürecin düzgün ilerlemesini kontrol edebilmelidir.
*Yine aynı şekilde personel seçimini düzgün bir şekilde yapabilecek kapasiteye sahip olmalıdır. (Çok yetenekli ve eğitimli birini bulabilirsiniz fakat bu karşısınızdaki kişinin profesyonel olduğu anlamına gelmez. Her işin kendine has bir disiplini vardır. Özellikle iletişim dalları her gün kendini günceller, çok uzun olmayan periyotlarla yeni konseptler, trendler oluşturur. Dolayısıyla bir reklam ajansında çalışan metin yazarı, tasarımcı v.s. kadar şirket sahibinin de bu yeniliklere ayak uydurması, her gün kendini geliştirmesi gerekir)
Fakat eğer merak ettiğiniz işin mali boyutuysa,
Personel sayısına orantılı olacak sayıda bilgisayar, ofis mobilyaları, PROGRAMLAR(burada kadıköyde bir pasajın alt katından alacağınız 2 liralık cdlerden değil, binlerce lira tutarındaki orjinal yazılımlardan bahsediyorum), genel giderler (Kira, vergiler, muhasebe giderleri, personel maaş ve primleri), ve üstünü yazıp silebileceğiniz bir tahtaya ihtiyacınız var.
Eğer ayrıca sunumlarınız için iyi bir ekipman oluşturmak istiyorsanız, projeksiyon cihazı v.s. de gerekecektir.
Öncelikle beceri, bilgi ve eğitiminizin sizi odakladığı iş kolları hakkında bir araştırma yapın. Eğer aklınızı ya da kalbinizi çalan reklamcılıksa iyi bir piyasa araştırması yapın. Piyasa şartlarını inceleyin. Atmak isteyeceğiniz adımları karışlayacak bir sermayeniz var mı bunu düşünün. Kısa ve orta vadeli senaryolar hazırlayın ve en kötü senaryoyu karşılayabilecek planlar üretin. En önemlisi bu işe (veya herhangi bir işe) girerken ki motivasyonunuzu iyi tahlil edin.
İşinizin nasıl gideceğini de vizyonunuz ve cesaretiniz belirler.